Δέκα μέρες πριν από την τριμερή του Βερολίνου, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβάλλει σήμερα την έκθεση καλών υπηρεσιών για την Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία του για το παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των πλευρών.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες δυσκολίες ο ίδιος θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ σημειώνει ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για λύση και περιφερειακή συνεργασία.
O Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί μέσω της έκθεσής του ότι η κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι αυτό συνδέεται επίσης με την παρατεταμένη πολιτική διαδικασία και την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Anadolu στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ υπογραμμίζει ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση στα επεισόδια εντός της νεκρής ζώνης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες και από τις δύο πλευρές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις και αλλαγή του status quo. Παράλληλα σημειώνεται ότι και οι εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προκάλεσαν αύξηση των εντάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιστημονική καταγραφή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, θέμα το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο κάλεσε τις «αρχές» του ψευδοκράτους να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες.
Ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του σημειώνει ακόμη ότι παρά τις διάφορες προτάσεις που έγιναν από τα μέρη για τους υδρογονάνθρακες, θέμα το οποίο προκάλεσε κλιμάκωση των εντάσεων, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν διαφορές. Ακόμη, ο κ. Γκουτέρες απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί είναι κοινώς αποδεκτοί και πως αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για βιώσιμη λύση, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρων εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας.
Η διαδικασία στο Κυπριακό συνεχίζεται, προσθέτει, ωστόσο οι δύο πλευρές ακόμη διαφωνούν στους όρους αναφοράς.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ, καταγράφοντας τις έξι συνολικά επισκέψεις της στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες, αλλά και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι «θα συνεχίσω να ψάχνω τρόπους για επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία. Στην τελική, η λύση είναι στα χέρια των δύο πλευρών».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης αποτελέσματα έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βάση τα οποία τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν τη σημερινή κατάσταση «απαράδεκτη».
Η έκθεση καλών υπηρεσιών του Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο θα υποβληθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα καλύπτει τις εξελίξεις από τις 11 Απριλίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
politis.com.cy