Τα νέα μέτρα
Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις
(π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.
Παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν πρόκειται να καταργηθεί η χειρόγραφη βεβαίωση, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, ήδη έχει προληπτικά ενεργήσει εν όψει Πάσχα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.
Επίσης, περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένα για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου (π.χ. μπλόκα στα διόδια) και θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας και για τις εκκλησίες, καθώς το Σάββατο του Λαζάρου λήγει τυπικά ο περιορισμός που έχει τεθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες μετά την Κυριακή των Βαΐων κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται. Εκτιμάται πάντως πως εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η έτερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της (όπως ορίζει ο ακριβής εκκλησιαστικός όρος), δηλαδή στις 26 Μαΐου.