Θέλουν διάλογο με το δικό τους δίκαιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετοιμος για συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αρκεί να μην πηγαίνει «η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Καστελόριζο και να κάνει επίδειξη δύναμης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής. Γιατί αλλιώς; «Η Τουρκία θα προβεί σε μια μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης»!

Του Μιχάλη Ψύλου

«δημοκρατία»

Υπάρχει και συνέχεια Ερντογάν: «Η Τουρκία απέσυρε το “Oruη Reis” στο λιμάνι για συντήρηση και η Ελλάδα καλωσόρισε αυτή την ευκαιρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις έρευνές μας. Οταν ολοκληρωθούν οι επισκευές, το “Oruη Reis” θα επιστρέψει στα καθήκοντά του» προειδοποίησε ορθά κοφτά ο Τούρκος πρόεδρος, μη θέλοντας να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για υποχωρήσεις.

Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ με δηλώσεις του στο αγγλικό Channel 4, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι «στο πλαίσιο του σχεδιασμού, το “Oruc Reis” πήγε στο λιμάνι της Αττάλειας, αλλά την ίδια ώρα τα άλλα σεισμογραφικά σκάφη συνεχίζουν τις εργασίες τους. Οι εργασίες μας είναι στη βάση σχεδιασμού και προγράμματος, γίνονται με διαφάνεια. Κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας» τόνισε ο Ακάρ. Και φυσικά επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε τον διάλογό μας με τη γειτονική Ελλάδα. Από την άλλη, το να μιλάμε συχνά για κυρώσεις, με διάφορους τρόπους, είναι επίσης απειλητική γλώσσα. Δεν βοηθά σε τίποτα, παρά στην αύξηση της έντασης. Αυτό δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά στη μη λύση».

Ο Χουλούσι Ακάρ,τον οποίο ο Ερντογάν ακούει όσον κανέναν άλλο στην Τουρκία, γιατί ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου το 2016 συνέβαλε τα μέγιστα για την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος, δεν δίστασε, τέλος, να στείλει… αυστηρό μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής. «Η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες, να αλλάζει κανόνες ή να αλλάζει σύνορα. Εδώ πρέπει να εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο και όχι το δικό μας δίκαιο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, σε ένα απίστευτο ρεσιτάλ μεγαλομανιακού κυνισμού και υποκρισίας. Δεν μπορεί, άλλωστε, «να μιλά στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί», όταν η Τουρκία είναι η αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επεκτείνει τα σύνορά της έναν αιώνα μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, με το όνειρο αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας! Οσο για την πτήση με F-16 που πραγματοποίησε ο Ακάρ τον περασμένο μήνα πάνω από το Αιγαίο; «Δεν ήταν πρόκληση» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. «Ηθελα απλώς να τονώσω το… ηθικό στους Τούρκους πιλότους»!

Ο Ακάρ έθεσε επίσης, και πάλι προκλητικά, ζήτημα «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών στο Αιγαίο, ξεχνώντας και πάλι ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Οταν η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί χιλιάδες στρατιώτες και βαρέα όπλα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, είναι τουλάχιστον γελοίο να μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Οταν επίσης η περιβόητη 3η στρατιά του Αιγαίου, που εδρεύει στη Σμύρνη, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επέμβει, είναι απλά για γέλια να ζητάει να αφοπλίσουμε τα νησιά μας. Το ομολόγησε, άλλωστε, ο Ακάρ στο Channel 4: «Αν παραβιάσετε τα δικαιώματά μας, δεν θα επιτρέψουμε τα τετελεσμένα. Αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Εμείς δεν κυνηγούμε κανένα ιμπεριαλιστικό όνειρο, εμείς εδώ προστατεύουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας». Το… δίκαιό της προστατεύει η Αγκυρα. Το δικό της δίκαιο!

Την ώρα, μάλιστα, που υποτίθεται ότι η Τουρκία επιδιώκει τον διάλογο με την Ελλάδα, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο, υποσχόμενη να δώσει στην κυβέρνηση του Καΐρου «μεγάλα ανταλλάγματα» για να υπογράψει με την Αγκυρα συμφωνία για τις ΑΟΖ. Ουσιαστικά, για να αδειάσει την Ελλάδα δηλαδή, που έχει υπογράψει συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης των ΑΟΖ.

Η δημοσιογράφος της «Hόrriyet» Χαντέ Φιράτ αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στην Αίγυπτο μια θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο τρεις φορές της έκτασης της Κύπρου για να υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου. Την πληροφορία της Χαντέ Φιράτ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο CNN Tόrk. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών. Είπαμε στην Αίγυπτο ότι μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία, όπως αυτή με τη Λιβύη» τόνισε ο Τσαβούσογλου. Ευτυχώς για την Ελλάδα, όπως λέει η Χαντέ Φιράτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μπει «σφήνα» και προσπαθούν να μπλοκάρουν την τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία, προσφέροντας χρήματα στην κυβέρνηση του Καΐρου.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει να μετράμε τους συμμάχους μας, γιατί όλα δυστυχώς μετριούνται σε… χρήμα!

Για παράδειγμα, η βρετανική φρεγάτα «HMS Argyll» διεξάγει κοινές ασκήσεις με το τουρκικό ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο,όπως αποκάλυψε το Channel 4. Γιατί απλά οι Βρετανοί επιδιώκουν εμπορικές συμφωνίες με την Τουρκία μετά το Brexit…

Αλλά και η Κίνα αναπτύσσει συνεχώς τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy». «Η όρεξη της Κίνας για επέκταση στη δυτική Ασία και την Ευρώπη προσφέρει στον Ερντογάν σωτηρία» σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό. «Η συνεργασία των δύο χωρών έχει επεκταθεί εκθετικά. Από το 2016 οι δύο χώρες έχουν υπογράψει 10 διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της πυρηνικής ενέργειας. Η Κίνα είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Τουρκία μετά τη Ρωσία. Η Κίνα έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία μεταξύ του 2016 και του 2019 και σκοπεύει να το διπλασιάσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».

Αλλωστε, και στην Ευρώπη ο Ερντογάν έχει «ισχυρούς συμμάχους για οικονομικούς λόγους», όπως γράφει η γερμανική «Die Welt». «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δισεκατομμύρια ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει» γράφει η «Die Welt» και εξηγεί γιατί… δεν πρόκειται να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις κατά της Αγκυρας από την Ε.Ε. «Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται μεν στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να καταστούν πρόβλημα της Δύσης. Ετσι, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα έχουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες εν όψει των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τη θέση του Ερντογάν» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Τι δεν καταλαβαίνετε λοιπόν;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ