Lockdowns και μνημόνια: Ο βρώμικος πόλεμος των Ελίτ εναντίον των λαών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
Η ελληνική κοινωνία που κουβαλάει το σταυρό τριών μνημονίων και δύο παρατεταμένων συλλογικών lockdowns πρέπει να μπορέσει να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένες επιλογές που την εξανάγκασαν να εφαρμόσει ήταν ορθολογικές και έγιναν για το καλό της ή εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα και τελικά την καταστρέφουν. Ο Μπάρακ Ομπάμα στο βιβλίο του “Γη της Επαγγελίας” ήταν ο πρώτος ηγέτης μεγάλης ξένης δύναμης που γκρέμισε το αφήγημα των ελληνικών και γερμανικών καναλιών πως τα μνημόνια γίνονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και επειδή ο ελληνικός λαός ζούσε πολύ παραπάνω από τις δυνατότητές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως η επιλογή τους έγινε από Γερμανία και Γαλλία επειδή «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών». Η άποψη του Ομπάμα ήταν γνωστή στην Ελλάδα από αρκετούς αρνητές των μνημονίων που όμως θεωρούνταν ψεκασμένοι όταν τη διατύπωναν. Τώρα όμως έγινε μέινστριμ αφού την υποστήριξε ένα αστέρι της Παγκοσμιοποίησης όπως ο Ομπάμα, οπότε υποχρεωτικά τη μετέδωσαν και τα μεγάλα διεθνή μίντια.
Σχετίζονται όμως τα μνημόνια με τα lockdowns; Η απάντηση είναι ΝΑΙ με κεφαλαία και ας δούμε στη συνέχεια πόσες ανησυχητικές ομοιότητες έχουν.
Επιβλήθηκαν με πολιτικές σοκ και δέους από το σύνολο των μεγάλων κομμάτων που λειτούργησαν κατόπιν εντολών ή εκβιασμών ξένων κέντρων. Στους περιορισμούς των lockdowns αρχικά υπήρξε συμφωνία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στα μνημόνια όσα μεγάλα κόμματα αρχικά αντέδρασαν αρνητικά υποχρεώθηκαν στην πορεία να συμμορφωθούν στις ξένες εντολές: η ΝΔ του Σαμαρά που που τελικά αποδέχθηκε δεύτερο μνημόνιο, ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν σε μνημονιακές κυβερνήσεις και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο.
Υποστηρίχθηκαν από όλα τα μεγάλα μίντια με εκστρατεία φόβου, εκβιασμών και δαιμονοποίησης κάθε αντίθετης άποψης ακόμη και αν αυτή προερχόταν από καταξιωμένους επιστήμονες. Τέτοιοι επιστήμονες στην περίοδο των μνημονίων ήταν για παράδειγμα ο διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κασιμάτης που υποστήριξε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν αντισυνταγματικό και πως τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν άκυρα καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις. Αρκετοί κορυφαίοι οικονομολόγοι επίσης αντιπαρατέθηκαν στα μνημόνια όπως οι Διονύσης Χιόνης, Κωνσταντίνος Βέργος, Κώστας Λαπαβίτσας, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μάκης Ποταμιανός και άλλοι αλλά οι θέσεις τους αποσιωπήθηκαν.
Και στην περίοδο των lockdowns κορυφαίοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα τους. Για παράδειγμα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης (προτιμά στοχευμένα μέτρα στη θέση του lockdown και περιορισμό μόνο σε ηλικιωμένους και ευπαθείς), ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας (ενώ υποστήριξε το πρώτο lockdown θεώρησε παντελώς λανθασμένο το δεύτερο), ο ερευνητής Δημόσιας Υγείας στα πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (χαρακτήρισε το lockdown βιασμό της δημόσιας υγείας) και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας (εκτιμά ότι το lockdown προκαλεί βαρύτατες βλάβες και ενδέχεται να μειώσει το μέσο όρο των ζωών μας). Όμως οι προειδοποιήσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις τους λοιδωρήθηκαν και δαιμονοποιήθηκαν από τα κανάλια.
Mάλιστα ο Γιάννης Ιωαννίδης κατήγγειλε σε συνέντευξη του στο Κρήτη TV πως πολλοί γιατροί συνάδελφοι του δεχόντουσαν μεγάλες πιέσεις να μην μιλήσουν. Και του μετέφεραν μηνύματα όπως “δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, “δεν μπορώ να μιλήσω”, “φοβάμαι να μιλήσω”, “εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν”, “θα με τελειώσουν”, “θα με ποδοπατήσουν”, “θα γίνω κομμάτια”.
Στοχοποίησαν μερίδα του πληθυσμού, φορτώνοντάς της όλη την ευθύνη. Σε μια ειρωνική συγκυρία, στην περίοδο των lockdowns στοχοποιήθηκαν οι νέοι, για το μέλλον των οποίων κόπτονταν οι συστημικές φωνές όταν επί μνημονίων στοχοποιούσαν τους συνταξιούχους. Τότε οι ηλικιωμένοι με τις “παχυλές” συντάξεις ήταν βαρίδια για το μέλλον των νέων. Τώρα είναι οι ανεύθυνοι νέοι που κάνουν συνωστισμούς και δεν σκέπτονται την ασφάλεια των ηλικιωμένων. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα στοχοποιεί ένα μέρος της κοινωνίας για να αποπροσανατολίσει από τις δικές του ευθύνες ενώ εξυπηρετείται και από τον κοινωνικό διχασμό που προκύπτει.
Πρόσέξτε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να περιορίσει τις δημοσιονομικές ζημιές των lockdowns συνέστησε πρόσφατα μείωση των συντάξεων πανευρωπαϊκά. Ενώ το ΔΝΤ ζήτησε από την Ελλάδα ψαλίδισμα των συντάξεων και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση όμως των συντάξεων δεν σημαίνει και μείωση του προσδόκιμου ζωής των συνταξιούχων; Ειδικά στην Ελλάδα που έχουν γίνει επανειλημμένες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία δεκαετία; Δεν σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε επίπεδο εξαθλίωσης αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες; Συνεπώς η δικαιολογία ότι τα lockdowns έγιναν για να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι είναι απίστευτα υποκριτική. Η στόχευση ήταν (όπως πολλοί έχουμε ισχυριστεί από τις αρχές της πανδημίας) να χτυπηθεί η μεσαία τάξη, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα όλο το σημερινό οικονομικό μοντέλο που δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες των εμπνευστών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μαζί φυσικά με τις συνταγματικές ελευθερίες των λαών, οι οποιοι θα ήταν πολύ βολικό να μένουν σπίτι και να μην διαδηλώνουν όταν το σύστημα βάζει λουκέτα στις δουλειές τους.
Οι ίδιοι που απαίτησαν τα μνημόνια εκβίασαν και για τα lockdowns. H Λευκορωσία είναι μαζί με την Ισλανδία οι χώρες που πέτυχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην Ευρώπη επί κορωνοϊού χωρίς να περιορίσουν το λαό τους σε lockdown. Όταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκατσένκο ζήτησε από το ΔΝΤ ένα δάνειο 950 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό τον εκβίασε θέτοντας σαν όρο για τη χορήγηση του δανείου να βάλει τη χώρα σε lockdown και αυστηρή απομόνωση. Ο Λουκατσένκο δήλωσε τότε αγανακτισμένος ότι “δεν θα μας χορέψουν αυτοί όπως θέλουν….Απαιτεί το ΔΝΤ απομόνωση, καραντίνα, μάσκα .. τι παραφροσύνη”.
Τι μας δείχνει το παράδειγμα της Λευκορωσίας; Ότι το ΔΝΤ που απαιτούσε από διάφορους λαούς εξοντωτικά μνημόνια είναι το ίδιο που εκβίασε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για lockdown. Δεν μας πείθει το ΔΝΤ ότι σε αυτή την περίπτωση νοιάστηκε για την υγεία των γερόντων καθώς με τα μνημόνια σταθερά απαιτούσε σε διάφορες χώρες να τους κοπούν κάθετα οι συντάξεις. Περισσότερο φαίνεται να απαίτησε το lockdown από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, σαν δείγμα υποταγής της χώρας του στο δυστοπικό οικονομικοπολιτικό μοντέλο που προετοιμάζουν οι Παγκοσμιοποιητές για τους λαούς της Δύσης. Διόλου τυχαία τα lockdowns εισηγήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είναι παράρτημα του παγκοσμιοποιητικού ΟΗΕ και τα απαιτεί το ΔΝΤ, το κορυφαίο οικονομικό όργανο των Ελίτ που προωθούν την Παγκοσμιοποίηση.
Δούλεψαν υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος της μικρής και μεσαίας τάξης και επιχειρηματικότητας. Aναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου ότι τα ελληνικά μνημόνια έγιναν για τη σωτηρία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Σωστή εκτίμηση αλλά καλύπτει μόνο μέρος της συνολικής εικόνας. Όπως προκύπτει από το σύνολο των ενεργειών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής Ελίτ, η στόχευση είναι το μεγάλωμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τις χαμηλότερες τάξεις. Αυτή είναι εξάλλου η φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού που υπήρξε μέχρι τώρα το οικονομικό σύστημα που προωθούσαν οι ολιγάρχες της Παγκοσμιοποίησης. Είδαμε στις κρίσεις του 21ου αιώνα πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Το είδαμε να συμβαίνει στη διεθνή οικονομική κρίση που προκάλεσε η χρεωκοπία της Lehman Brothers και η οποια πυροδότησε κλίμα παγκόσμιας λιτότητας που φορτώθηκαν οι λαοί. Ενώ οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες συνέχισαν να κερδοσκοπούν, οι λαοί πλήρωναν το λογαριασμό με λιτότητα και μνημόνια. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν μνημόνια: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία. Θυμηθείτε και σημαντικές χώρες εκτός της Ευρώπης που καταστράφηκαν από τα “πακέτα σωτηρίας” των διεθνών δανειστών, όπως για παράδειγμα την Αργεντινή.
Η εκτίναξη των ανισοτήτων κορυφώνεται όμως στη διάρκεια των lockdowns. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο του 2020, οι 651 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της καραντίνας. Πιο χτυπητό παράδειγμα ο Τζεφ Μπέζος της Amazon που είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται από τα 70 δις που ήταν το Μάρτιο στα 185 δις. Βλέπετε οι φυλακισμένοι στα σπίτια τους πολίτες δεν μπορούσαν να ψωνίσουν από τα κλειστά καταστήματα της λιανικής και επέλεξαν online παραγγελίες. Η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καταστράφηκαν και τα λεφτά κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι οι 5 μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες: Facebook, Amazon, Apple, Google και Μicrosoft. Kαι ακολουθούν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Μπορούμε να περιμένουμε ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες του Μπάιντεν; Όχι γιατί στο βάθος οι Δημοκρατικοί της παγκοσμιοποιητικής κυβέρνησης του στοχεύουν σε ένα ψευτοσοσιαλισμό των επιδομάτων. Αυτά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν στις στρατιές των νεόπτωχων που θα δημιουργούν τα lockdowns-ακορντεόν προκειμένου να μην επαναστατήσουν. Θα έχουμε πιθανά ένα νέο οικονομικό σύστημα με ισότητα στη νέα φτώχεια που τα μμε θα το βαφτίσουν σοσιαλιστικό υπό τη συνοδεία των τρανταχτών γέλιων των ολιγαρχών του πλούτου. Το 15% φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές δεν θα τις θίξει αφενός γιατί δεν θα έχουν πλέον αντίπαλο τις μεσαίες επιχειρήσεις που θα κλείσουν και αφετέρου γιατί η χρήση των ρομπότ που θέλουν να εντάξουν στην παραγωγή θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των μισθών που πλήρωναν. Ακόμη και μέρος αυτού του 15% θα βρουν παραθυράκια να το αποφύγουν ενώ ένα άλλο μέρος του πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υποδομές για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις που θα εκμεταλλευθούν οι ίδιες οι πολυεθνικές. Έτσι το σύστημα κάνει ένα λίφτινγκ αλλά προορίζεται μόνο για τη βιτρίνα του καθώς στο βάθος οι ανισότητες θα αυξάνονται.
Απέτυχαν και τα δύο. Τα μνημόνια όχι μόνο δεν εξυγείαναν την ελληνική οικονομία αλλά απογείωσαν το δημόσιο χρέος και γκρέμισαν το ελληνικό ΑΕΠ που επί 7 χρόνια μέτρησε ζημιές μεγαλύτερες και από την περίοδο της Κατοχής. Η Ελλάδα απέκτησε μια θλιβερή πρωτιά: έγινε η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στην παγκόσμια κατάταξη του ΟΟΣΑ. Επιπλέον τα σκληρά μνημονιακά μέτρα οδήγησαν για πρώτη φορά σε υπογεννητικότητα την ελληνική κοινωνία ενώ 500.000 νέοι, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας καθότι επιστήμονες, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Τα lockdowns στην Ελλάδα έδωσαν τη χαριστική βολή στην οικονομία και την εργασία ενώ κατέστρεψαν τις θυσίες του ελληνικού λαού επί μνημονίων και το μέλλον της νέας γενιάς. Παράλληλα το δεύτερο lockdown απέτυχε και υγειονομικά καθώς η Ελλάδα παρά τους πρωτοφανείς περιορισμούς (η μετακίνηση με sms ήταν παγκόσμια πατέντα που εφάρμοσαν μόνο Ελλάδα και Κύπρος) βρέθηκε επί μήνες στη λίστα των πρώτων 20 χωρών με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Πιθανότατα θα συνεχιστούν και τα δύο. Γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι μνημόνια και lockdowns είναι όψεις του πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι Ελίτ της Παγκοσμιοποίησης κατά των λαών. Σας προτείνω να επαληθεύσετε την εγκυρότητα αυτού του συμπεράσματος με το αν συνεχίσουν να επιβάλλονται στους λαούς παρά την οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση που προκαλούν και παρά το γεγονός ότι απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν υγειονομικά. Ο ΠΟΥ και πολλοί ειδικοί διεθνώς μας προειδοποιούν από τώρα πως έρχεται νέο lockdown το φθινόπωρο με αφορμή την ινδική μετάλλαξη. Άλλοι ειδικοί μας λένε για το πόσο καλό έκανε το lockdown με τη μείωση των ρύπων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature που ζητάει παγκόσμιο lockdown κάθε δυο χρόνια για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα!!! Και άλλοι μας επισημαίνουν το πόσο μείωσαν τα lockdowns την εγκληματικότητα (αμ δεν το είδαμε;).
Και τα μνημόνια όμως δεν αργούν. Χώρες που δανείστηκαν από το ΔΝΤ στην περίοδο της πανδημίας (ή θα αναγκαστούν να δανειστούν) θα υποχρεωθούν σε μνημόνια. Αναφέρθηκε εξάλλου πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μείωση των συντάξεων πανευρωπαϊκά ενώ το ΔΝΤ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση μείωση των συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο. Το 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα φαίνεται πως μας γνέφει και πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τα αντιεργατικά μέτρα καθώς και η απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήταν οι μουσικές που αναγγέλλουν την είσοδό του στη σκηνή.
…………………………………………………………………………………………
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι τοπικός εκδότης, αρθρογράφος και συγγραφέας. Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο “Έθνος-κράτος εναντίον Παγκοσμιοποίησης-Η μητέρα των μαχών με φόντο το lockdown των κοινωνιών” και το προλόγισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βέργος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ