Πως το χρηματιστήριο ενέργειας κάνει τις τιμές απλησίαστες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης εξηγεί πολύ απλά για ποιο λόγο οι καταναλωτές πληρώνουν ένα σωρό λεφτά στους λογαριασμούς της ενέργειας και πως τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν έχουν, μέχρι στιγμής, καμία σχέση με το ράλι ανόδου των τιμών.

Αντίθετα, η… έμπνευση του χρηματιστηρίου ενέργειας είναι καταστροφική, ενώ σχολίασε και τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης χθες για τις λιγνιτικές μονάδες (σ.σ. ότι δουλεύουν στο φουλ), χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο»:

«Σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν  το κόστος της ενέργειας αυξημένο από τις τιμές που είχαν δημιουργηθεί τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, όταν δεν υπήρχε πόλεμος. Ούτε καν τον Φεβρουάριο. Άρα το γεγονός ότι η ελληνική ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και γίνονται ενδοημερήσιες αγορές με βάση τα κέρδη και όχι με βάση την πτώση των τιμών, έτσι όπως έχει επικαλεστεί ο κ.Χατζηδάκης, ότι γίνεται το χρηματιστήριο ενέργειας για να πέσουν ο τιμές. Από την ημέρα που έγινε το χρηματιστήριο ενέργειας οι τιμές όχι μόνο ανέβηκαν, αλλά είναι απλησίαστες.

Κι επειδή υπάρχουν και παράγοντες της Κυβέρνησης που λένε ότι οι μονάδες οι λιγνιτικές δουλεύουν στο φουλ, άκουσα χθες τον κ.Γεωργιάδη. Καταρχήν δεν υπάρχει μονάδα Καρδιά Αμυνταίου, ο Υπουργός είναι και αδιάβαστος.Τέσσερις μονάδες τους ΑΗΣ Καρδιάς και 2 μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου κλείσανε το 2020 και οι μονάδες της Καρδιάς το 2021 λόγω του τέλους των ωρών που είχαν στη διάθεσή τους να λειτουργήσουν. Όμως οι 8 μονάδες σήμερα που υπάρχουν, αν και μια εδώ και οκτώ μήνες έχει μια βλάβη την οποία η ΔΕΗ δεν διορθώνει γιατί θέλουν να τις κλείσουν. Αυτές οι μονάδες που έχουμε μπορούν να παράξουν περίπου  2.5000 MW και στο σύστημα δεν έχουμε ξεπεράσει μέσα στην κρίση τα 1.600 MW».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ