Netflix: Συγκλονιστική η Αίγυπτος του Αλ Σίσι, υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Κλεοπάτρας, την ώρα που η παρέα του Μητσοτάκη κοιμάται…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επισήμως και μάλιστα με ιστορική δριμύτητα,αλλά δίχως ίχνος ρατσισμού στο θέμα της «μαύρης Κλεοπάτρας».

Τη σχετική δήλωση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου παίρνοντας θέση στη συνεχιζόμενη «διαμάχη» γύρω από το ντοκιμαντέρ του Netflix «Queen Cleopatra».

Ο Δρ. Μουσταφά Ουαζίρι, ο Γενικός Γραμματέας, επέκρινε την επιλογή να απεικονιστεί η Κλεοπάτρα ως μαύρη και παρέπεμψε στο βάρος των ιστορικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ήταν ελληνικής καταγωγής.

Ως γνωστόν, το ντοκιμαντέρ, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής και χλευασμού (ενίοτε αθλίως ρατσιστικού) από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το τρέιλερ του Netflix πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων εξέδωσε μακροσκελή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκρινίζοντας τη θέση του για το θέμα γύρω από την απόφαση του Netflix να απεικονίσει την Κλεοπάτρα ως γυναίκα αφρικανικής καταγωγής.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας επιβεβαιώνει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη και είχε ελληνικά χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των αληθινών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων επεσύναψε στην ανάρτησή του αρκετές αρχαίες απεικονίσεις της Κλεοπάτρας και των Πτολεμαίων.

Ο Δρ. Μουσταφά Ουαζίρι κατηγόρησε το ντοκιμαντέρ του Netflix, λέγοντας ότι «η εμφάνιση της ηρωίδας είναι παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας και μια κραυγαλέα ιστορική παρανόηση, ειδικά όταν η ταινία χαρακτηρίζεται ως ντοκιμαντέρ».

Ο ίδιος κύριος κατέληξε λέγοντας ότι «Η απόρριψη που γνώρισε η ταινία προτού καν προβληθεί, έχει να κάνει με ττην υπεράσπιση της ιστορίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ΄, η οποία είναι ένα σημαντικό και αυθεντικό μέρος της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας, μακριά από κάθε εθνοτικό ρατσισμό και σίγουρα με απόλυτο σεβασμό για τους αφρικανικούς πολιτισμούς και τους αδελφούς μας στην αφρικανική ήπειρο που μας ενώνει όλους».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων περιελάμβανε επίσης σχόλια του Δρ Nasser Mekkawy, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την ταινία υπό αυτή τη μορφή έρχεται σε αντίθεση με τα πιο παραδεδογμένα ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά Ιστορικών όπως ο Πλούταρχος», ανέφερε και πρόθεσε:

«Η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ΄ καταγόταν από μια αρχαία Μακεδονική δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, η οποία δυναστεία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α΄, έναν Μακεδόνα ηγέτη του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.

Στη δήλωσή του, ο Mekkawy συνέχισε να εξηγεί πώς η δυναστεία των Πτολεμαίων, στην οποία ανήκε η Κλεοπάτρα, διατήρησε την ελληνική κληρονομιά της κατά τη διάρκεια αρκετών γενεών έως ότου έληξε η κυριαρχία της στην Αίγυπτο το 30 π.Χ.

Πάντως ο Mekkawy θέλησε να τονίσει τη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων και των Αφρικανών της Υποσαχάριας Αφρικής, λέγοντας ότι «Μελέτες βιολογικής ανθρωπολογίας και μελέτες DNA που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες και οστά επιβεβαίωσαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά των Αφρικανών της Νότιας Σαχάρας. είτε με τη μορφή του κρανίου, της ανθρωπολογίας των γεννητικών οργάνων και του DNA».

hellasjournal.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ