H υπερθέρμανση του πλανήτη και οι θάλασσες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συχνότερες και ισχυρότερες καταιγίδες – H ένταση των τροπικών κυκλώνων επηρεάζεται από την θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εμφάνιση τυφώνων και κυκλώνων ειδικά στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται στο μέλλον να αυξηθεί η συχνότητα των καταστρεπτικών καταιγίδων.

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας

keimeno thalasses1

Οι ωκεανοί θερμαίνονται με μια χρονική υστέρηση λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών στην ατμόσφαιρα της γης. Ως αποτέλεσμα οι υδάτινες μάζες διογκώνονται, κάτι που οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Από την εξέλιξη αυτή κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο τα θαλάσσια αλλά και τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα.

Αλλαγές στα οικοσοσυστήματα

keimeno thalasses2

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των οικοσυστημάτων αλλά και τη διατήρηση των ειδών. Ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά μεταναστεύουν βορειότερα, όπως και πολλά ζώα που ζουν σε χερσαίες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μπακαλιάρος του Ατλαντικού που μεταναστεύει ολοένα περισσότερο σε βορειότερες θάλασσες.

Οξινισμένες θάλασσες

keimeno thalasses3

Μέσω της υπερθέρμανσης το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών, το pH των θαλάσσιων υδάτων μειώνεται κι έτσι η θάλασσα «οξινίζεται». Ως αποτέλεσμα μύδια, αστερίες, αχινοί, κάβουρες και κοράλλια χάνουν την ικανότητα να σχηματίζουν κέλυφος.

Μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες

keimeno thalasses4

Το θερμότερο νερό μπορεί να αποθηκεύει λιγότερο οξυγόνο, οπότε η υπερθέρμανση των ωκεανών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θαλάσσιων περιοχών με λιγότερο οξυγόνο. Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές και ως «ζώνες θανάτου», αφού εκεί είναι αδύνατη η ανάπτυξη ζωής.

Αύξηση των περιοχών με φύκια

keimeno thalasses5

Σε συνθήκες υπερβολικά θερμού νερού, πολλαπλασιάζονται πολύ ευκολότερα τα φύκια. Το δηλητήριο όμως που μπορεί να εμπεριέχουν σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει τα ψάρια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωικής ζωής. Οι μεγάλες εκτάσεις με φύκια δυσχεραίνουν επίσης την αλιεία και επηρεάζουν αρνητικά τις παραθαλάσσιες περιοχές που ζουν από τον τουρισμό.

Κίνδυνος για τους κοραλλιογενείς υφάλλους

keimeno thalasses6

Τα λευκά κοράλλια είναι νεκρά. Λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών και της μείωσης του ζωτικού οξυγόνου τα κοράλλια εκφυλίζονται, χάνοντας όχι μόνο το κόκκινο χρώμα τους αλλά και την ικανότητά τους να αναπαράγονται. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε πολλές περιοχές του πλανήτη πεθαίνουν κι έτσι δεν προσφέρουν τροφή και προστασία για πολλά άλλα θαλάσσια είδη.

dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ