Τι θα φέρει η “εταιρική στρατηγική σχέση” Συρίας – Κίνας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τουρκικός Τύπος κάνει μια ευρεία αναφορά στην επίσημη επίσκεψη του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και της συζύγου του, Άσμα, στην Κίνα, πρώτη φορά μετά το 2004.

Ο Σύρος πρόεδρος έφθασε  στη χώρα χθες το πρωί με αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας «Air China» και αναμένεται να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων.

Ο Άσαντ συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Μετά τη συνάντηση, ο Τζινπίνγκ είπε: «Σήμερα θα ανακοινώσουμε από κοινού τη δημιουργία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Συρίας, η οποία θα αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία των διμερών σχέσεων», όπως είπε.

Ο Άσαντ και η συνοδευτική του αντιπροσωπεία έχουν προγραμματιστεί να έχουν μια σειρά επαφών στην πρωτεύουσα Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ο Άσαντ συνοδεύεται από τη σύζυγό του Άσμα Άσαντ κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.

Η επίσκεψη του Μπασάρ Άσαντ, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες περιόδους που έχει απομακρυνθεί από τη χώρα του από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Δεν υπήρξε ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), για πολυμερείς κυρώσεις κατά του Άσαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κυρώσεις από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ελβετία, του οποίου η Κίνα και η Ρωσία είναι μόνιμα μέλη.

 Η Κίνα έχει ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την κυβέρνηση Άσαντ τουλάχιστον οκτώ φορές μέχρι σήμερα.

Σχέσεις Κίνας – Συρίας

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Συρίας χρονολογούνται από το 1956. Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια σχέση βάθους και ποικιλομορφίας παρόμοια με μια σχέση Ρωσίας-Συρίας ή Ιράν-Συρίας.

Αν και η τελευταία επίσκεψη του Σύρου Προέδρου στην Κίνα ήταν το 2004, μπορούμε να πούμε ότι η σχέση Κίνας-Συρίας άρχισε να βαθαίνει από το 2011.

Εκείνα τα χρόνια, η Κίνα δημιουργούσε περιορισμένες εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής μας και προτιμούσε να έρθει πιο κοντά με χώρες όπως η Συρία, η Τουρκία και το Κατάρ. Παράλληλα με την άμβλυνση της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και της στρατηγικής της Συρίας για άνοιγμα στη Δύση, η πολιτική της Κίνας να προτιμά να παραμείνει περιορισμένη απέτρεψε την εμβάθυνση των σχέσεων.

Από το 2011, άρχισαν να εμφανίζονται ευκαιρίες για την Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο τόσο για να ασκήσει επιρροή στην συριακή υπόθεση όσο και για να έρθει πιο κοντά στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Κίνα έγινε μια από τις λίγες χώρες που άλλαξαν την πορεία των διαδικασιών θέτοντας βέτο σε κινήσεις κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) πολλές φορές.

 Και πάλι, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, τέθηκε πολλές φορές στο προσκήνιο ότι η Κίνα θα βοηθούσε οικονομικά τη Συρία και θα έπαιρνε ενεργό ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Μάλιστα, υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η οικονομική συνεργασία δεν προέκυψε στο επιθυμητό επίπεδο για λόγους όπως  ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν έληξε εντελώς και οι προτεραιότητες της Κίνας στην περιοχή ήταν διαφορετικές.

«Θα εισέλθουμε σε νέα εποχή»

Την επίσκεψη αξιολόγησε ο Hediye Levent  από την εφημερίδα ‘Evrensel’[Evrensel Gazetesi] στη στήλη του σήμερα.

Ο Λεβέντ σημειώνει ότι οι προσδοκίες στη Δαμασκό είναι ότι η Συρία σκοπεύει να εμβαθύνει γρήγορα τις σχέσεις της με την Κίνα.

Ο Hediye Levent , ο οποίος τόνισε τη σημασία της επίσκεψης σε πολλές πτυχές στην αξιολόγηση της ιστορίας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της τρέχουσας διαδικασίας, έγραψε: «Ποιος ξέρει, ίσως είμαστε μάρτυρες των εντυπωσιακών επαφών του Άσαντ με διάφορες χώρες στους Ασιατικούς Αγώνες».

Η Συρία έχει μείνει πίσω τεχνολογικά λόγω των κυρώσεων

Η Συρία διανύει μια περίοδο πολύ πιο σοβαρή από την περίοδο του πολέμου λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών.

Δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης γιατί δεν μπορεί να αποκτήσει τις απαραίτητες ανάγκες και την τεχνολογία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η προσδοκία ότι η Κίνα θα μπορέσει να βοηθήσει τη Συρία παρά τις δυτικές κυρώσεις είναι αναπάντητη λόγω των εταιρειών.

Αν και η Κίνα ξεχωρίζει στους αντιδυτικούς και αντιαμερικανικούς λόγους, οι κινεζικές εταιρείες δεν ενεργούν σύμφωνα με αυτούς. Οι σχέσεις των κινεζικών εταιρειών με τις δυτικές εταιρείες είναι αρκετά ανεπτυγμένες. Ως εκ τούτου, δεν κινδυνεύουν να κάνουν επιχειρήσεις στη Συρία και να μπουν στη μαύρη λίστα.

Είναι θέμα περιέργειας ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν η Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες στη νέα διαδικασία που θα αναπτυχθεί μετά τις διαπραγματεύσεις, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

odatv

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ