Μαζικές λεηλασίες στις ΗΠΑ: Η ταινία Τζόκερ γίνεται πραγματικότητα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

🇺🇸Χιλιάδες έφηβοι σπάνε και λεηλατούν καταστήματα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και τη Φιλαδέλφεια – με συντονισμένο τρόπο. Αυτό το χόμπι της αστικής νεολαίας, χρεοκοπεί λιανοπωλητές, ανεβάζει τις τιμές και προπάντων τροφοδοτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Γνωστός επικριτής της κυβέρνησης, ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, συνδέει τα “flash mobs” σε αμερικανικές πόλεις με το χάος που δημιούργησε στη φανταστική πόλη Gotham ο ψυχοπαθής εγκληματίας Joker, εμμονικός με τη δίψα για καταστροφή.

«Όλη η Αμερική γίνεται ο Τζόκερ», σχολίασε ο Έλον Μασκ στο βίντεο των πρόσφατων ληστρικών πογκρόμ στη Φιλαδέλφεια.

Αυτή η εμμονή των Αμερικανών με τον κινηματογράφο πρέπει να ήταν και η αφορμή που η Ρεπουμπλικανή Χέδερ Χόρα παρομοιάζει τον Τραμπ ως τον Superman που «θα σώσει τον κόσμο».

Το σύστημα ασφαλείας των ΗΠΑ επιδεικνύει αδυναμία απέναντι στους πλιατσικολόγους. Όταν δεκάδες άνθρωποι εισβάλλουν σε κατάστημα σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, η ασφάλεια και το προσωπικό συνήθως δεν αντιστέκονται. Και η αστυνομία που φθάνει στο σημείο, στην καλύτερη περίπτωση καταφέρνει να συλλάβει 2 ή 3 πλιατσικολόγους.

«Κανένα κατάστημα δεν έχει αυτό το επίπεδο ασφάλειας ή δεν είναι σε θέση να εμπλέξει τόσους πολλούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου για να σταματήσει 100 διαρρήκτες», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Ντρού Νέκαρ, πρόεδρος των Συμβούλων Ασφαλείας.

Χάος στη Φιλαδέλφεια 26-28 Σεπτεμβρίου

Για δύο συνεχόμενες νύχτες στο κέντρο της Φιλαδέλφειας με πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίων, χιλιάδες νέοι εισέβαλαν σε καταστήματα. Τα πλήθη των πλιατσικολόγων συνοδευόταν διαδικτυακούς οι οποίοι μετέδιδε ζωντανά ένα «ξεφάντωμα αγορών» στους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς τους στο TikTok και το Instagram.

Των περιστατικών προηγήθηκε η απόφαση ενός δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον ενός αστυνομικού της Φιλαδέλφειας που πυροβόλησε και σκότωσε έναν 14χρονο μαύρο, ύποπτο, στις 27 Αυγούστου. Από αυτή την άποψη, το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη συγκεντρώσεις του κινήματος Black Lives Matter και τα ληστρικά πογκρόμ άρχισαν το βράδυ. Ωστόσο, οι αρχές θεωρούν ότι οι ταραχοποιοί είναι μια «ομάδα εγκληματιών καιροσκόπων» που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ληστές μετακινούνταν από κατάστημα σε κατάστημα σε ένα καραβάνι αυτοκινήτων, εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Τζον Στάνφορντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ισχυρισμός: Ο μύθος του «δικαιώματος στα 950 δολάρια» είναι η αιτία του προβλήματος

Τα νυχτερινά πογκρόμ συγκλόνισαν τη Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ρεπουμπλικάνος Ντέιβιντ Ο (David Oh), υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, χαρακτήρισε το κύμα λεηλασιών «πολύ λυπηρό, πολύ καταστροφικό και πολύ αναμενόμενο». Οι Δημοκρατικοί, είπε, ενθάρρυναν την ανομία.

«Έχουμε το πρόβλημα του κλεισίματος καταστημάτων στη Φιλαδέλφεια – έχουμε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρές, που έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί, καεί και δεν θα ανακάμψουν. Μέρος του προβλήματος ήταν τα μηνύματα που στέλνονταν στους ανθρώπους στην πόλη μας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κλέψουν από καταστήματα και δεν θα συλλαμβάνονταν αν έπαιρναν λιγότερα από 500 δολάρια», λέει ο ίδιος.

Νωρίτερα, οι προβοκάτορες έκαναν μια παρόμοια ληστρική επέλαση στην Καλιφόρνια. Ήδη το 2022 κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε ένα από τα οποία, με φόντο εικόνες ληστειών, μια φωνή λέει: «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κλοπή είναι νόμιμη στην Καλιφόρνια. Και ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι έχουν ακόμη και το δικαίωμα να κλέβουν έως και 950 δολάρια την ημέρα». Σε ένα άλλο βίντεο, αυτή η ανώνυμη φωνή αναφέρει ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πωλούν κλεμμένα αγαθά.

Οι δημιουργοί του μύθου σχετικά με το δικαίωμα των Αμερικανών να κλέβουν αναφέρονται στην “Πρόταση 47″που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες της Καλιφόρνιας το 2014 (το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του πολιτειακού κοινοβουλίου). Αύξησε το όριο από $400 σε $950, κάτω από το οποίο η κλοπή έπαψε να θεωρείται κακούργημα και έγινε πλημμέλημα.

Η αύξηση του ορίου στα $950 δεν δίνει στην πραγματικότητα άδεια για ψώνια – για αδικήματα, φυλακίζεστε, στερείστε την πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια και στερείστε το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ακόμη και μετά την αύξηση από $400 σε $950, η Καλιφόρνια παραμένει στις 10 πρώτες πολιτείες με το χαμηλότερο όριο που χωρίζει τους παραβάτες από τους εγκληματίες. Κατά μέσο όρο, είναι $1.184 στις ΗΠΑ. Αλλά επειδή όλο αυτό αποτέλεσε τη βάση του μύθου του δικαιώματος των Αμερικανών να κλέβουν, οι Δημοκρατικοί της Καλιφόρνια κατηγορούνται ότι ευθύνονται για το κύμα πογκρόμ στις ΗΠΑ.

Είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι νομίζετε… Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στις ΗΠΑ κλειδώνουν τα εμπορεύματά τους επειδή η “Πρόταση 47” έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα εγκλήματος. Αυτή η διαδικασία θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί και θα χρειαστούν δεκαετίες για να διορθωθεί.

Ανεπαρκής αντιμετώπιση της «επιδημίας ληστειών»

Στις ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί δύο κύριες απόψεις για το πρόβλημα. Οι ενώσεις λιανικού εμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το 2022 ο όγκος των οργανωμένων κλοπών από αμερικανικά καταστήματα ξεπέρασε το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι πολιτικοί υποβαθμίζουν το πρόβλημα. Οι πολίτες, σύμφωνα με αυτούς, διαπράττουν κλοπές καταστημάτων λόγω φτώχειας και τα μέσα ενημέρωσης και οι λομπίστες για τους λιανοπωλητές επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν με αυτά τα περιστατικά.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να στιγματίσεις ένα άτομο που έκλεψε παιδικές τροφές ως τέρας που πρέπει να φυλακιστεί, παρά να αναγνωρίσεις ότι οι πολιτικές και οικονομικές μας προτεραιότητες δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι κλέβουν παιδικές τροφές για να επιβιώσουν», δήλωσε η Αλεξάντρα Οσκάριο-Κορτέζ, σύμφωνα με τους New York Post.

Συγκρίνοντας τα γεγονότα της κλοπής κινητών iPhone 15 και αλκοολούχων ποτών, με παρόμοιες δηλώσεις, οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών δημιουργούν έναν μεγάλο αριθμό μιμιδίων που θέλουν να γελοιοποιούν το κόμμα του Τζο Μπάιντεν.

H τηλεπαρουσιάστρια Τόμι Λάρεν αποκαλεί τους Δημοκρατικούς εγκεφάλους των κλεφτών καταστημάτων.

«Η Αλεξάντρα Οσκάριο-Κορτέζ μας είπε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά – ληστεία, κλοπή, βανδαλισμός – είναι απαραίτητη επειδή αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους… Τέτοια μηνύματα ακούγονται δυνατά και καθαρά από το 2020, όταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ έδωσε σε όλους το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν ατιμώρητα και να το αποκαλούν “δικαιοσύνη”. Δεν θα εκπλαγώ αν τα καταστήματα εξαφανιστούν σε 10 χρόνια λόγω του υψηλού επιπέδου λεηλασίας», σχολιάζει η Τόμι Λάρεν για την κατάσταση. (H τηλεπαρουσιάστρια -Ρεπουμπλικανή- επικαλείται πιθανόν ένα βίντεο του 2020, στο οποίο Αλεξάντρα Οσκάριο-Κορτέζ δίνει μια εξήγηση γι‘αυτά τα περιστατικά)

Η κατάσταση φαίνεται εκτός ελέγχου όχι μόνο στα καταστήματα των ΗΠΑ, αλλά και στα σύνορα με το Μεξικό, από τα οποία περνούν πλήθη μεταναστών. Ο επακόλουθος φόβος του χάους αυξάνει την απαίτηση για τάξη και μπορεί να προκαλέσει πολιτικούς σεισμούς, όπως η νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, η επιστροφή του είναι απίθανη, τουλάχιστον ρωτώντας «Ποιος επωφελείται από το χάος;», οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα δουν τον γραφικό χαρακτήρα των υποστηρικτών του Τραμπ και των «τρολ του Κρεμλίνου» που τον βοηθούν.

Η… πρόταση Τραμπ για όσους κάνουν κλοπές και πλιάτσικο: «Να τους πυροβολούν με το που βγαίνουν από το μαγαζί»!

***

Επεξηγηματικοί σύνδεσμοι:

➡️America is going full Joker: twitter.com/elonmusk/statu…

➡️Iowa State Rep. Heather Hora at Trump rally: twitter.com/RonFilipkowski…

➡️Philadelphia experiences nights of looting: fox26houston.com/video/1287647

➡️Welcome to Philadelphia: twitter.com/libsoftiktok/s…

➡️The Official Word on the “Disgusting” Philadelphia Looting: phillymag.com/news/2023/09/2…

➡️Ντόναλντ Τραμπ: «Να πυροβολούν όσους κάνουν κλοπές και πλιάτσικο με το που βγαίνουν από το μαγαζί»: protothema.gr/world/article/…

📸Joker (2019)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ