Η Γαλλία εκδιδει στις ΗΠΑ Έλληνα επιχειρηματία με την κατηγορία του Ρώσου κατασκόπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το FBI τον συνέλαβε στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023, Έλληνα επιχειρηματία με την κατηγορία πως βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Πρόκειται για τον Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαο Μπογονικολό, ιδιοκτήτη της Aratos Group, και εναντίον του ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Αμερικανών και την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Το τριμελές εφετείο του Παρισιού έκανε δεκτό στην 5η κατά σειρά συνεδρίασή του για την υπόθεση, το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Μπογιονικολού στις ΗΠΑ.

Ο κρατούμενος Έλληνας επιχειρηματίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον συνήγορο του και αντιμετωπίζει κατηγορίες μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο αλλά και ξέπλυμα χρήματος, μετά από πολύμηνη έρευνα του αμερικανικού FBI.

Από αυτή την έρευνα προέκυψε ότι μέσω των εταιρειών του έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

mpogonikolos eav1

«Αν και φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών χωρών, ο ίδιος και η εταιρία του Aratos Group, είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace.

Η σύλληψη του Νίκου Μπογονικολού στη Γαλλία για κατασκοπία σε βάρος των ΗΠΑ ξύπνησε μνήμες από την εποχή που είχε κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Εθνικό Μέτωπο (σε εκείνες τις εκλογές η Χρυσή Αυγή είχε αγγίξει το 10%, ενώ το βραχύβιο Εθνικό Μέτωπο είχε περιοριστεί στο 0,15%) και είχε συνδέσει το όνομά του με τα κρυπτονομίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ