Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης αναλύει τα χρωματιστά τιμολόγια της ΔΕΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κίτρινο (κυμαινόμενο) φαίνεται να υπερισχύει των υπολοίπων χρωματιστών τιμολογίων για το 2024

Σε λίγες ημέρες κλείνει το 2023 και οι πάροχοι οφείλουν να ανακοινώσουν τις οριστικές τιμές χρέωσης της KWh που θα ισχύουν από 1Η Ιανουαρίου 2024 στα τιμολόγια τους, συμπεριλαμβάνοντας και τις τελικές εκπτώσεις τους.

Οι μέχρι σήμερα τιμολογιακές προσφορές σχεδόν του συνόλου των παρόχων δείχνουν να έχουν κατασταλάξει σε μία κλιμακωτή διαμόρφωση των λιανικών τιμών χρέωσης της KWh, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του 2024, ανάλογα με τον τύπο τιμολογίου. Ενδεικτικά φαίνεται ότι το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο θα κλειδώσει για ένα έτος σε τιμές από 17 έως 20 λεπτά, το πράσινο γύρω στα 15 λεπτά και το κίτρινο πιθανόν και κάτω από τα 13 λεπτά.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών στην αγορά δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι διεθνείς τιμές δεν θα μας εκπλήξουν αρνητικά, δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές, ήδη το Βrent βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από τα 80$ το βαρέλι, το φυσικό αέριο στον κόμβο της Ολλανδίας (TTF) κάτω από τα 35ευρώ η θερμική Μεγαβατώρα, ενώ η χονδρική του ρεύματος κινείται γύρω στα 100 ευρώ/MWh. Αυτές οι τιμές φαίνεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον για τον χειμώνα που θα διανύσουμε.

Η νευρικότητα των ενεργειακών αγορών μέχρι να μπουν στην παραγωγή οι νέες επενδύσεις LNG των ΗΠΑ, θα αποτελεί τη κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για παράταση ισχύος του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2025. Επιπλέον οι αποθήκες καυσίμων επι ευρωπαϊκού εδάφους είναι σχεδόν στο 95% σε πληρότητα, οι νέες υποδομές τερματικών σταθμών LNG σχεδόν έτοιμες για επιχειρησιακή λειτουργία αυτόν τον χειμώνα, με προοπτική άμεσα να αντικαταστήσουν στο 100% το φυσικό αέριο που τα κράτη μέλη της Ε.Ε ελάμβαναν από την Ρωσία μέσω αγωγών. Αν τελικά διανύσουμε και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα και χωρίς γενικευμένες συγκρούσεις στο μέτωπο της Μ. Ανατολής, όλα θα κυλίσουν σχετικά ήρεμα.

Πάντως όσο κι αν φαίνεται, ότι πάμε σε μία αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας και τα προθεσμιακά συμβόλαια καυσίμων κλειδώνουν σε τιμές προ κρίσης, οι λιανικές τιμές ενέργειας δεν αποκλιμακώνονται ανάλογα. Πριν την ενεργειακή κρίση του 2020, όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής του αερίου κινούνταν κοντά στα 30 ευρώ η θερμική Μεγαβατώρα, η λιανική τιμή του ρεύματος στις σταθερές χρεώσεις ήταν κάτω από 11 λεπτά, ενώ σήμερα κινούνται πάνω από τα 17 λεπτά.

Το βέβαιο είναι, ότι εάν ένας καταναλωτής έχει υψηλές καταναλώσεις > 500KWh τον μήνα, ή >6000KWh ετησίως, στο σταθερό τιμολόγιο θα πληρώσει μόνο για ρεύμα περίπου 1020 ευρώ, (δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη, φόροι κλπ) , ενώ στο κυμαινόμενο αν δεν συμβούν τίποτα ενεργειακές τεκτονικές αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενέργειας θα πληρώσει 780 ευρώ, δηλαδή η επιπλέον επιβάρυνση είναι 240 ευρώ, αν θα επέλεγε το μπλε.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά για το κίτρινο εάν έχουμε πολύ υψηλές καταναλώσεις, κυρίως σε εμπορικές χρήσεις που η ετήσια κατανάλωση σε μια μικρή επιχείρηση ξεπερνά τις 12.000KWh

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ