Κοινή δήλωση Αιγύπτου και Κίνας για το Παλαιστινιακό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 14 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στο Κάιρο μεταξύ του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, και ενός μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Wang Yi, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αίγυπτο, και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το παλαιστινιακό ζήτημα και την παλαιστινιακή σύγκρουση, το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατέληξαν στις ακόλουθες συμφωνίες:

1- Η αναγκαιότητα μιας άμεσης και πλήρους εκεχειρίας, να σταματήσουν όλες τις πράξεις βίας, δολοφονίες και η στόχευση των αμάχων και των αστικών εγκαταστάσεων και της απόρριψης και της καταδίκης όλων των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των ατομικών και των συλλογικών, της αναγκαστικής μεταφοράς και του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους. Επαναλήφθηκε και η έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές.

2- Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και τα καθημερινά δεινά που βιώνει ο λαός της Λωρίδας, και τόνισαν τη σημασία της ταχείας, ασφαλούς, βιώσιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, και την αναγκαιότητα εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αριθ. 2720, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των απαραίτητων ανθρωπιστικών μηχανισμών στον τομέα.

3- Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς δωρητές να παράσχουν όλα τα μέσα υποστήριξης στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για να διευκολύνουν την εκτέλεση των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί στο μέγιστο βαθμό σε ολόκληρη την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια.

4- Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη στενή τους παρακολούθηση των εξελίξεων στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη σημασία της ανάγνωσης αυτών των εξελίξεων σε σχέση με την κατάσταση στη Γάζα καθώς είναι η κύρια αιτία της.

Εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, ενώ τόνισαν τη σημασία της ένωσης των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για την άμεση αναχαίτιση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την εργασία για τη μείωση της έντασης και της αστάθειας στην περιοχή.

Τόνισαν επίσης την προτεραιότητα της διασφάλισης της ηρεμίας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

5- Η ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της για τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα για την ειρήνη μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς και τη συνύπαρξη μεταξύ των δύο λαών, ξεκινώντας την εφαρμογή του οράματος για λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Να τερματιστεί η κατοχή και να γίνει πράξη το ανεξάρτητο και συνεχές παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ , και υποστηρίζοντας την πλήρη ένταξη του Κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

6- Η αιγυπτιακή και η κινεζική πλευρά εκτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δύο πλευρές για ηρεμία της κατάστασης στην περιοχή, περιορισμό των επιπτώσεων της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, εργασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη συμφιλίωσης.

7- Η αιγυπτιακή και η κινεζική πλευρά συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό για την εξεύρεση μόνιμης, συνολικής και δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς καθοριστικούς παράγοντες, καταλήγει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ