Νίκος Δένδιας: Δημοσιοποίησε ποσοστά επάνδρωσης μονάδων που τρομάζουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα χρόνια των Μνημονίων αλλά και οι αλλεπάλληλες κρίσεις που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία αυτά τα 14 χρόνια φαίνεται πως έχουν αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι εξευτελιστικοί μισθοί τους οποίους λαμβάνουν ακόμα και σήμερα οι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού αλλά και της Αεροπορίας έχουν οδηγήσει σε μεγάλα κενά στη στελέχωση των μονάδων. Σύμφωνα με το militaire.gr, το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας Belharra, έστω και δύσκολα, αρχίζει να συμπληρώνεται με παρέμβαση αλλά και μεγάλη προσπάθεια από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός παραιτήσεων, απολύσεων και έλλειψης ενδιαφέροντος για τις ΕΔ, και ειδικά για το ΠΝ, απειλεί τα πάντα. Οι τραγικές συνέπειες ολέθριων αποφάσεων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση βρίσκονται εδώ και, δυστυχώς, θα βρίσκονται για πολλά χρόνια.

Το ΓΕΝ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ξεπεράσει το μειονέκτημα, αλλά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν υπερβάσεις. Οταν όλες οι μονάδες του ΠΝ είναι υποστελεχωμένες και ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται επικίνδυνα, με όσα αυτό συνεπάγεται, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν και προς το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και προς τους νέους είναι τέτοια, που μάλλον δεν θα τα επιτρέψει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το στοίχημα, όμως, είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν είναι απλά να βρεθούν λύσεις, αλλά να βρεθούν και σύντομα, διότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θαλάσσιες δοκιμές του ΚΙΜΩΝΑ προγραμματίζονται για το β’ εξάμηνο του 2024.

Τρομάζουν τα νούμερα

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δημοσιοποίησε ποσοστά επάνδρωσης μονάδων που τρομάζουν.

Ο κύριος Δένδιας μιλώντας στην τελετή παραλαβής των νέων ελικοπτέρων του ΠΝ είπε χαρακτηριστικά: «Αλλά η πρόκληση αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Οπως το πλαίσιο της Ατζέντας 2030 δηλώνει, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, μονάδες με σημαντικές πληρότητες -όχι πλέον μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30%-, άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία».

Θα δώσει λύσεις το φινλανδικό μοντέλο σε αυτή την κατάσταση; Είναι ευχής έργον…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ