Αχαρτογράφητο το παιχνίδι της Αθήνας με την Αγκυρα: Πώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ οδηγεί στη Χάγη και εμπλέκει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ελληνοαιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθήνα και Αγκυρα ψάχνουν από κοινού το «μονοπάτι προς τη δόξα», που θα επιτρέψει σε καθεμία χώρα να πανηγυρίσει στο εσωτερικό της εθνική επιτυχία και διατήρηση όλων των εθνικών θέσεων, ενώ ταυτόχρονα οι δύο χώρες θα έχουν δεσμευτεί πολιτικά για οριστική λύση στο θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Της Κύρας Αδάμ

Πρόκειται για τον ελληνοτουρκικό κύβο του Κιούμπρικ, ο οποίος θα βρεθεί στα χέρια των δύο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη και Φιντάν, που θα συναντηθούν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2024.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει λεκτικώς ότι το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η διαφορά για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας, με παραπομπή από κοινού του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για λύση. Η κυβέρνηση, σε όλους τους τρόπους, αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και βασίζεται στην ελληνική επιφύλαξη από τη δεκαετία του 2000 προς το δικαστήριο της Χάγης, με την οποία αποκλείεται πάσα συζήτηση επί κυριαρχικών θεμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, από του βήματος του ΟΗΕ, αποδέχθηκε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα θα λυθούν αυστηρά με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή ουδόλως απέκλεισε την παραπομπή του θέματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο διεθνές δικαστήριο. Ο Ερντογάν, όμως, επιμένει στην «ολιστική προσέγγιση» κατά τη διαπραγμάτευση, δηλαδή στη συζήτηση όλων των θεμάτων που έχει βάλει στην ατζέντα η Τουρκία και τα οποία βάλλουν ευθέως εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, θέση που απορρίπτει αυτομάτως η Αθήνα.

Οι εκ πρώτης όψεως αντιδιαμετρικές θέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στην πραγματικότητα έχουν δύο κοινά σημεία. Την πολιτική βούληση των δύο ηγετών να καταλήξουν σε διμερή πολιτική συμφωνία, που θα ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, και έναν κοινό τόπο παραπομπής του θέματος προς λύση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η αναζητούμενη διμερής πολιτική συμφωνία, που θα είναι το αντικείμενο των επικείμενων διμερών διαπραγματεύσεων, κατ’ ανάγκην θα στραφεί σε προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις που έχουν λάβει οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να βγουν αυτή τη στιγμή «από το κάδρο» χωρίς να επηρεάσουν άμεσα τις αντιδιαμετρικές διαπραγματευτικές θέσεις, που για την Ελλάδα είναι η άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για θέματα εθνικής κυριαρχίας και για την Τουρκία είναι η συνολική διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που έχει θέσει η Τουρκία στο τραπέζι -και, δυστυχώς, έχουν αποδεχθεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις- και τα οποία όλα στοχεύουν σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων.

Είναι άγνωστο για την ώρα αν ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν προσανατολίζονται σε αμοιβαία «προκαταρκτική υποχώρηση» που θα επιτρέψει το άνοιγμα του δρόμου για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να θιγούν οι εκατέρωθεν θέσεις διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα θα επαινεθούν διεθνώς για την ισχυρή βούλησή τους για επίλυση του θέματος της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Στην περίπτωση κατά την οποία η Αθήνα προχωρήσει σε άρση της εθνικής επιφύλαξης προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία αποκλείεται πάσα συζήτηση επί κυριαρχικών θεμάτων στο δικαστήριο, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε άρση τουρκικής πολιτικής απόφασης που άπτεται της ελληνικής κυριαρχίας. Στην περίπτωση αυτή το τουρκικό casus belli, δηλαδή «η απαγόρευση» προς την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα πέραν των 6 ν.μ. με απειλή πολέμου, μπορεί να εξαφανιστεί από το κάδρο.

Στην πραγματικότητα άρση της ελληνικής επιφύλαξης για τη συζήτηση κυριαρχικών θεμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ουδόλως στερεί στην Ελλάδα το δικαίωμα να μη συζητήσει θέματα κυριαρχίας και παράλληλα η πολιτική απόφαση άρσης του casus belli ουδόλως στερεί στην Τουρκία να θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την επιχειρηματολογία της για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, του FIR, της αποστρατιωτικοποίησης, της περιοχής θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, της ελληνικότητας των βραχονησίδων κ.λπ.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην περίπτωση που οι δύο χώρες προσφύγουν από κοινού για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, έχει την απόλυτη δικαιοδοσία να προτείνει τη λύση για την οριοθέτησή της μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Κατ’ ανάγκην το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ασχοληθεί και με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, καθώς και οι δύο ΑΟΖ έχουν αναρτηθεί στους επίσημους πίνακες του ΟΗΕ, είναι νόμιμες και σε διεθνή ισχύ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγκαστικά θα ασχοληθεί με το επιμέρους θέμα της αλληλοεπικάλυψης των ΑΟΖ, σε περιοχές της καθαρής και νόμιμης ελληνικής ΑΟΖ μέσα στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και της τουρκικής ΑΟΖ μέσα στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ και θα δώσει λύση. Στην ειδική αυτή περίπτωση, το πρόβλημα πέφτει πάνω στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που επιμένει στα λόγια ότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ είναι παράνομη και ανύπαρκτη, καίτοι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε κατήγγειλε επισήμως στον ΟΗΕ την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, όπως είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση, όλο το προηγούμενο διάστημα…

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει το κοινό αίτημα -αν υπάρξει- για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας , αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει για διμερή θέματα που άπτονται της κυριαρχίας ενός εκ των δύο χωρών, δηλαδή της Ελλάδας, της οποίας το έδαφος, ο ΕΕΧ και η χωρική θάλασσα αποτελούν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο «φάκελος» της Τουρκίας, με όλες τις απαιτήσεις και τους ισχυρισμούς της, που στρέφονται εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα οποία συνθέτουν την «ολιστική προσέγγιση» στα Ελληνοτουρκικά που θέτει ο Ερντογάν ως προϋπόθεση για τη λύση τους, άπτεται των διεθνών οργανισμών, που μπορούν να εξετάσουν τα θέματα αυτά.

Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να εμπλέξει τους διεθνείς οργανισμούς στην υποστήριξη των νομικών θέσεών της σε βάρος της Ελλάδας, πολύ περισσότερο αφού στη Διακήρυξη των Αθηνών Αθήνα και Αγκυρα έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα θίγονται οι νομικές θέσεις της κάθε πλευράς.

Οι ανοιχτές πληγές της Ελλάδας δίνουν πάτημα για απώλεια κυριαρχίας!

Οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν αφήσει πολλά ανοιχτά θέματα στους διεθνείς οργανισμούς, τα οποία καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν έσπευσε να οριστικοποιήσει και να θεραπεύσει, με αποτέλεσμα το ένα ανοιχτό θέμα να τραβάει μαζί του και τα υπόλοιπα.

Η αναντιστοιχία εύρους χωρικών υδάτων – εθνικού εναέριου χώρου δεν κατοχυρώθηκε ποτέ επισήμως στον ICAO (σ.σ.: η κυριαρχία της Ελλάδας στον αέρα στα 10 ν.μ. βασίζεται μόνο στο Προεδρικό Διάταγμα του Σεπτεμβρίου 1931) ως «αναγκαία συνθήκη», ενώ από τη δεκαετία του 1990 η Ελλάδα, λόγω δικής της αμέλειας, βρίσκεται πάντα μπροστά στο τουρκικό βέτο στην απαίτησή της να καταθέτει η Αγκυρα σχέδια πτήσης για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Επιπροσθέτως, το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία πάνω από την ξηρά και τα χωρικά ύδατα.

Η Τουρκία ακόμα έχει σκοπίμως αλλοιώσει υπέρ αυτής τις συντεταγμένες του FIR Αθηνών /Κωνσταντινούπολης στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου. Και τούτο διότι η περιοχική απόφαση 1958 του ICAO και τα πρακτικά αυτής, με την οποία μετακινήθηκε 10 ν.μ. βόρεια η γραμμή του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης στις συντεταγμένες 3605Ν-30000Ε, προκειμένου να μην επηρεάζεται η ελληνική κυριαρχία και παρεμποδίζεται η εναέρια κυκλοφορία, ξαφνικά «χάθηκε» από το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και από τον ΙCΑΟ. Καμιά ελληνική κυβέρνηση από το 1993 δεν κίνησε γη και ουρανό ώστε να ανακτήσει την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η Τουρκία να επικαλείται νομικό δικαίωμα να εδραιώσει τη διεθνή θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου ως τουρκική επικράτεια.

Η απαίτηση της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο βασίζεται σε τουρκική παραποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με μόνιμο αρωγό το ΝΑΤΟ, με βάση δύο παράνομες οδηγίες δύο γ. γραμματέων του ΝΑΤΟ και μια διαταγή του SHAPE. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε τόλμησαν να ανατρέψουν αυτή την παράνομη πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη χώρα μας, διότι ουδέποτε τόλμησαν να απειλήσουν με βέτο πολιτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, π.χ. ένταξη στη Συμμαχία της Αλβανίας, των Σκοπίων, ακόμα και της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όπως έπραξε με επιτυχία στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η Αγκυρα υπέρ των συμφερόντων της.

Ακόμα και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο μέχρι τα 12 ν.μ. είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, παρά την ευκολία με την οποία υποστηρίζεται η επέκταση αυτή. Και τούτο διότι στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά της, ουδείς μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να ασκήσει και αυτή το δικαίωμά της στα 12 ν.μ. σε περιοχές του Αιγαίου, όπου αυτό είναι δυνατόν. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συμπαρασύρει και το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης σε πλήρη αναδιάταξή του, διότι η γραμμή του FIR ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τον επιζήμιο για την Αθήνα επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων στο FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης από τον ICAO.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η επιπόλαιη επιχειρούμενη κατάργηση των τρόλεϊ από την  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 

Με βεβιασμένο τρόπο και χωρίς να υπάρχει επαρκής διαβούλευση με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών κου Κυρανάκη, εξήγγειλε την...

Κεραυνοί του Πάνου Καμμενου: Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση για 25 δις αλλά για τον Ζελενσκι βρήκαν 90 δις

Οι αγρότες και κυρίως οι κτηνοτρόφοι που είδαν τα ζωντανά τους να δολοφονούνται έχουν αιτήματα 250εκ. Οι Έλληνες μπήκαμε στην κρίση για 25δις.Η Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκαν οι Μύρωνας Χιλετζάκης και Γιώργος Λαμπράκης

Προφυλακίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τις πολύωρες απολογίες τους, ο Μύρωνας Χιλετζάκης και ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του...

Μεταδίδεται πως ο Τριαντόπουλος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για το «μπάζωμα» του χώρου ενός πολλαπλού εγκλήματος

Μεταδίδεται πως ο Τριαντόπουλος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για το «μπάζωμα» του χώρου ενός πολλαπλού εγκλήματος Να τον πιστέψουμε; Αδύνατον, διότι δια...

Αγρότες: Ο διάλογος είναι προσχηματικός – Η κυβέρνηση μας εμπαίζει

Στον Λευκώνα Σερρών πραγματοποιήθηκε σήμερα η νέα κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων 57 μπλόκων από διάφορα σημεία της χώρας Κατά τη...

Πρώτη ομολογία από Παπασταύρου: Οικονομικό σκάνδαλο ο ΟΠΕΠΕΚΕ

Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι ο πρώτος υπουργός που ευθέως παραδέχθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο Ενώ όλοι οι υπουργοί (Μυλωνάκης, Σκέρτσος) και οι βουλευτές της...

«Η Ουτοπια Ή Ο Θανατος» – Κόσμος / Ευρώπη / Ελλάδα / Άνθρωπος – Όταν η Ουτοπία Προβάλλεται σαν Εναλλακτική

Συνεχίζουμε αυτή τη σειρά άρθρων, (Διάλογοι με τη ΤΝ), με θέμα την Ουτοπία, την οποία επιχειρούμε να μεταφέρουμε από το πεδίο της θεωρίας στη...

Επικαλούμαι το δικαίωμα της ντροπής

Δεν είναι η σιωπή που με τρομάζει, ούτε η επίκληση στο δικαίωμα αυτής, αλλά η απουσία εκείνου του αδιόρατου σήματος που φαίνεται στα μάτια στις...

Προκόπιος Παυλόπουλος: «Η αποστολή της Ελλάδας για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ηθικής στον Παγκόσμιο Αθλητισμό»

 Αθήνα, 17.12 2025Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετείχε στην Διεθνή Ημερίδα...

Προκοπης Παυλόπουλος: Αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος- Χωρίς κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει ποιοτική Δημοκρατία

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τέρμα στο Γκάζι», σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Νίκο Φελέκη...

Φράγμα Ενιπέα, Σκοπιάς, Φαρσάλων, Λάρισας: Περισσότερα από 40εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα στην κακοκαιρία Byron

«“Φράγμα Ενιπέα”, “Σκοπιάς”, Φαρσάλων, Λάρισας”: Περισσότερα από 40εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα (θα γέμιζε περίπου κατά το 1/3), στην κακοκαιρία “Byron” (~150,60 mm βροχής)»Κατά τις βροχοπτώσεις που αφορούσαν το χρονικό διάστημα «03/12/2025 έως 10/12/2025» (κακοκαιρία με την αντιστοιχισμένη κωδική ονομασία «Byron»), ο«Ποταμός Ενιπέας», “μετέφερε” στην θέση όπου σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί το«Φράγμα Ποταμού...

Μαρία Καρυστιανου: Οργισμένη ανάρτηση για fake δηλώσεις της

Νέα οργισμένη ανάρτηση για fake δηλώσεις της σχετικά με ιδρυτική διακήρυξη η Μαρία Καρυστιανού Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη αναφέρθηκε...

Μανώλης Κοττακης: Άν στά πνιγηρά αστικά κέντρα η Κυβέρνηση αντέχει κάπως διοικωντας μέ τόν φόβο, στήν ελεύθερη περιφέρεια του καθαρου αέρα καταρρέει παρατεταμένα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της Νέας Δημοκρατίας, από τούς νεώτερους ανέφερε πρίν από μία εβδομάδα σέ τηλεοπτικό πάννελ στό Open TV, στήν εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη καί της...

Απειλούν τους αγρότες με “μνημόνιο περικοπης επιδοτήσεων”

Γιά «μνημόνιο περικοπης επιδοτήσεων» μιλουσε προχθές ο υπουργός Αγροτικης Αναπτύξεως στούς βουλευτές της ΝΔ, γιά «οριστική διακοπή της καταβολης» χθές ο κυνικός υπουργός Επικρατείας...

Έτσι όπως πάμε δεν θα βρίσκουμε θάλασσα ούτε για να πάμε να «πνιγούμε»

Με μεγάλη έκπληξη μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις, τις αναπάντητες από το δικό μας ΥΠΕΞ, του Λίβυου Προοεδρου της εκεί Εθνοσυνέλευσης ότι το...

Καταλυτική θα είναι για την δημοκρατία στην χώρα μας η επήρεια του πορίσματος Κοβέσι

Με διάφορα σχόλια που δημοσιεύονται σχετικά με την πορεία της υπόθεσης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι για την δημοκρατία στην χώρα μας...

Γιατί ψοφάν τα έρμα;

Κάποια στιγμή, οι αγρότες αναμφίβολα θα κουραστούν και θα αποσυρθούν - Είναι και το κλίμα των γιορτών άλλωστε Τα προβλήματα επιβίωσης θα παραμένουν όμως και...

«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η Κοβέσι φέρνει χειροπέδες για πολιτικούς – Σενάρια πρόωρων εκλογών υπό τον φόβο διώξεων υπουργών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν μέχρι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να πυροδοτεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του...

Τα Χριστούγεννα, στην Ελλάδα και στο Κόσμο – Δύο Διάλογοι με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δίνονται παρακάτω δύο διάλογοι με τη ΤΝ, συνεχίζοντας τη σειρά αυτή άρθρων μου, σχετικοί με τα Χριστούγεννα Βασίλης Δημ. Χασιώτης  Η κυρίαρχη εστίαση στο περιεχόμενο των δύο...

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κάποιοι» ενημέρωσαν τους εμπλεκόμενους για τις έρευνες και σήκωσαν τα λεφτά από τα ATM πριν συλληφθούν – Αποκαλύψεις σοκ για το κύκλωμα...

Μπαράζ αποκαλύψεων έφερε στο φως το δελτίο ειδήσεων του Kontra News με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ