Ενώ τους τελευταίους δέκα μήνες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχόταν ότι θα βοηθήσει την Κύπρο, κύκλοι της ΕΕ «μας έβαλαν στο σκαμνί και μας έβγαζαν κλέφτες, διαδίδοντας συκοφαντίες περί ξεπλύματος βρώμικου δήθεν χρήματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ευχαριστώντας δημόσια τον Ρώσο Πρόεδρο.
Μιλώντας απόψε στο Πέρα Χωριό Νήσου, όπου τέλεσε τα εγκαίνια Μουσείου Λαϊκής Τέχνης- Πολιτιστικού Κέντρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «όταν υπάρχουν προβλήματα δεν υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη. Όταν υπάρχουν επιτυχίες, πατέρες
της επιτυχίας μέχρι και ιερωμένοι». «Όποιος βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος» συνέχισε σε εκτός κειμένου αναφορά του, για να προσθέσει ότι θεωρεί «εντελώς απαράδεκτο να αφιερώνεις τον εαυτό σου με τόση αγωνία και τόσο ζήλο να πείσεις τους φίλους μας ότι είναι ανάγκη να βοηθήσουν και στο τέλος της ημέρας να είσαι και αποδιοπομπαίος τράγος».
“Ναι έτρεχα προς τους Ρώσους γιατί είναι φίλοι μας και γιατί εάν και εφόσον θα συνδράμουν, δεν θα μας γονατίσουν και δεν μας ζητήσουν απαράδεκτες παραχωρήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε στασιμότητα για 10-15 τόσα χρόνια” είπε ο Πρόεδρος, αναφερόμενος σε «κατηγορίες» που προέρχονταν, όπως είπε, από διάφορους πολιτικούς χώρους ότι δεν στρέφεται προς την Τρόικα και το μηχανισμό στήριξης, αλλά προς τους Ρώσους για να εξασφαλίσει δάνειο η Κύπρος.
Παραχωρήσεις οι όποιες, όπως ανέφερε, «θα βάλουν χέρι και στους υδρογονάνθρακες και στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς σε μία χώρα όπου και οι τρεις αυτοί κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν να διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο».
Εάν η Κύπρος της ημικατοχής υποχρεωθεί να πουλήσει την Αρχή Λιμένων και την Αρχή Ηλεκτρισμού, θα γίνει «έρμαιο στα χέρια των οποιωνδήποτε ιδιωτών», επεσήμανε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πολύτιμο ρόλο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών σε θέματα ασφάλειας του κράτους.
«Κατά συνέπεια ναι είχα προστρέξει στους φίλους μας. Και θεωρώ και τιμή μου και καμάρι μου τις σχέσεις μου με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Σοβιετική Ένωση προηγούμενα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Δεν το έκανα σε αντιπαράθεση προς την ΕΕ. Ασφαλώς όχι. Αλλά όταν ο Ρώσος Πρόεδρος εδώ και πάνω από δέκα μήνες σε επικοινωνίες που είχα μαζί του, μου υπόσχεται ότι η Ρωσία θα βοηθήσει αλλά είναι ανάγκη και η ΕΕ στην οποία είσαστε μέλος να δώσει το χέρι της, τι έκαναν οι κύκλοι της ΕΕ; Μας έβγαλαν και κλέφτες. Ότι ξεπλένουμε βρώμικο δήθεν χρήμα».
«Αντί ανταπόκρισης οι γνωστοί κύκλοι μας έβαλαν στο σκαμνί. Διαδίδοντας συκοφαντίες» είπε ο Πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως «η Κύπρος έχει τελειώσει με τα θέματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εδώ και μερικά χρόνια» και παραπέμποντας στις εκθέσεις του ΔΝΤ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες, είπε, «συγχαίρουν την Κύπρο για τα μέτρα που έχει πάρει αλλά και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κάποιοι από τους φίλους μας τους Ευρωπαίους έβαλαν στο στόχαστρο εμάς τους ίδιους και τον εθνικό μας πλούτο, γιατί εμείς θέλαμε και προσπαθούσαμε να κτίσουμε ένα φιλολαϊκό, κοινωνικό κράτος, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς και στην Ευρώπη. «Δεν αρέσει σε εκείνους που έριξαν την ΕΕ στη δίνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» είπε.
Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους διατηρεί πάρα πολύ θερμές φιλικές θέσεις, προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να βοηθήσουν την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε στον Ρώσο Πρόεδρο το θέμα της Κύπρου για να λάβει την απάντηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει, ενώ και ο κ. Πούτιν ενημέρωσε από πλευράς του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι σε στενή επαφή με την Επιτροπή ώστε να υπάρξει συντονισμός και εμπλοκή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε “οι προσπάθειες που γίνονται σύντομα να καρποφορήσουν για το καλό του λαού. Διότι εκείνος που πληρώνει τη νύφη είναι ο απλός άνθρωπος. Δεν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες”.
Στο τέλος της ημέρας, πρόσθεσε, “χρειάζεται και αλληλοκατανόηση. Να μην βρίσκουν την ευκαιρία ορισμένοι τώρα να πατήσουν στο λαιμό τους εργαζόμενος, όπως γίνεται με τους οικοδόμους. Θέλω να εκφράσω από αυτό το βήμα την πλήρη αλληλεγγύη μου με τους οικοδόμους.