Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εξετάζει σήμερα το τρίτο κατά σειρά αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απορριπτική είναι η εισήγηση της εισαγγελέως για τους «8».
Η κ. Κυβέλου, κάνοντας επίκληση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών, οι 8 δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ όπως είπε, οι τουρκικές αρχές δεν προσκόμισαν νέα, ορισμένα, και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση τους.
«Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσης τους».
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν νωρίτερα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννιδης και ο Απόστολος Δοξιαδης κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών.
«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά, δεν έχει αλλάξει.
«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα , είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων.
Τον τελικό λόγο θα έχει το συμβούλιο εφετών σε λίγη ώρα.
Xθες το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται φερόμενοι ως πραξικοπηματίες αξιωματικοί στο αρχηγείο του 66ου μηχανοκίνητου τάγματος να κατεβαίνουν σκαλιά με κάποιους από αυτούς να κρατούν όπλα, μέχρι τη στιγμή που εισβάλουν στο κτίριο άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην στην Αλεξανδρούπολη για συνολικά 8 αδικήματα. Ο Άρειος Πάγος πάντως έχει απορρίψει την έκδοσή τους στη γειτονική χώρα λόγω φόβων πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη κι ότι υπάρχει κίνδυνος βασανισμού τους.
Ειδικότερα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι οι εξής:
1. Απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της.
2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης.
3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της.
4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.
5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως.
6. Λιποταξία σε ξένη χώρα.
7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού.
8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.
Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού – Αχαρνών καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.
ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
infiltr8or