Εν καιρώ θα δούμε πόσοι από τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος έστησαν τις 10 Καλύτερες Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις της Ελλάδας και θα διαγωνισθούν για το πρώτο βραβείο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, θα διαπρέψουν ως νέοι επιχειρηματίες υλοποιώντας ιδέες για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Πάντως οι ιδέες τους που τους χάρισαν την πρόκριση στους δέκα καλύτερους είναι αξιοπρόσεχτες, συνδυάζουν τη φαντασία με την καινοτομία και την κοινωνική ευαισθησία.
Πρόκειται για παιδιά προερχόμενα από τέσσερα σχολεία από την Αττική εκ των οποίων ένα ΕΠΑΛ, δυο από τη Θεσσαλονίκη, άλλα δυο από την Καλαμάτα, ένα από τα Ιωάννινα, κι ένα δεύτερο ΕΠΑΛ από το Διδυμότειχο.
Ας δούμε όμως τις δέκα ομάδες των παιδιών (κατά αλφαβητική σειρά):
1) Η A.FREedge – Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αφίδνες, δημιούργησε ένα ενεργειακά αυτόνομο και φορητό ψυγείο, που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια.
2) Η ομάδα «Από Κοντά» – 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, συστήνει τη μεταπώληση χειροποίητων δημιουργιών ατόμων τρίτης ηλικίας.
3) Η Εcowitch – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – PIERCE, έφτιαξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://ecowitch.me/), μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να αναρτήσει χρήσιμα αντικείμενα και να τα διαθέσει δωρεάν σε όσους τα χρειάζονται.
4) Η Helme.t. – Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα, στοχεύοντας στη χρήση κράνους και τη μείωση των ατυχημάτων δημιούργησε το «noctua kit», ένα «έξυπνο» kit επικοινωνίας του κράνους με τη μηχανή, που δεν επιτρέπει την οδήγηση εάν ο οδηγός δεν φορά το κράνος του.
5) Το merokamato.eu – Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας, έστησε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες εύρεσης και προσφοράς περιστασιακής εργασίας.
6) Ο ΟΜΗΡΟΣ Ρίχνω φως στον πολιτισμό – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, δημιούργησε μια εφαρμογή, που θα επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης αγγίζοντας ένα πιστό αντίγραφο εκθέματος να ακούνε την ιστορική περιγραφή του στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη δημιουργία ειδικών διαδρόμων πρόσβασης και μετατροπή των οδηγών των μουσείων σε γραφή Braille.
7) Η ομάδα Parkareto – Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων υλοποίησε μία εφαρμογή που εντοπίζει δωρεάν θέσεις στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
8) Οι SmArd Solutions – 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου – έφτιαξαν ένα σύστημα έξυπνου θυροτηλεφώνου με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου (ξεκλείδωμα πόρτας) από οπουδήποτε μέσω του διαδικτύου.
9) Οι Think Big 2 Change Small – 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης διαχειρίζονται άμεσα (υλικά και χρήματα) και έμμεσα (ανθρώπινο δυναμικό, χώρους, ιδέες) κεφάλαια σε μια μετα-κύλιση ενδιαφερόντων – συμφερόντων.
και 10) Η X-Band – Koλλέγιο Ανατόλια, Θεσσαλονίκη σχεδίασε ένα wearable για να παρακολουθεί ζωτικά σημεία του χρήστη χιονοδρομικού κέντρου και να παρεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης.
Ο Πανελλαδικός τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα παιδιά-επιχειρηματίες θα τιμήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος θα απονείμει το 1ο Βραβείο. To δεύτερο βραβείο θα απονείμει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και το τρίτο ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, που θα πραγματοποιηθεί 16-18 Ιουλίου, στο Βελιγράδι.
[tanea]