Βόμβα Μουζακίτη για Σαμαρά – Βενιζέλο και αιχμές κατά Ράικου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τέως εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης ο οποίος μαζί με τον Γρηγόρη Πεπόνη αποκάλυψαν και ασχολήθηκα με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής, αλλά απενεργοποιήθηκαν έντεχνα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λύνει τη σιωπή του. Αποκαλύπτει πως η ενέργεια της κυβέρνησης το 2013 ήταν τουλάχιστον περίεργη, ενώ αρκετές δικογραφίες που χειριζόταν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, έμειναν στον αέρα! Να σημειωθεί ότι θα έπρεπε να τις αναλάβει η διάδοχος του, Ελένη Ράικου.

Το dikastikoreportaz.gr και η Τζώρτζια Κοντράρου ζήτησε από τον πρώην εισαγγελικό λειτουργό να σχολιάσει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία η Οικονομική Εισαγγελία ουσιαστικά πήρε την αρχική της μορφή, ως ενιαίος φορές.

Τι απάντησε ο τέως εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης;

Μέσα σε εννέα χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε η Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθούν μεγάλα σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες δημοσίων και μη φορέων, ο φορέας αυτός έχει μεταλλαχθεί τρείς φορές. Διασπάστηκε σε Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος και Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα πάλι ενοποιείται σε μία νέα αρχή με περισσότερα στελέχη και αυξημένες αρμοδιότητες. Εκτιμάτε ότι το πρόβλημα δυσλειτουργίας οφειλόταν σε δομικά ζητήματα και κατανομή αρμοδιοτήτων ή στα πρόσωπα που υπηρέτησαν τα πόστα αυτά και στις πολιτικές που ακολούθησαν;
Θεωρώ ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος το έτος 2013 να αφαιρεθεί σημαντική ανακριτική ύλη από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, να αποδυναμωθεί ο θεσμός και να ανατεθεί σε άλλο θεσμικό δικαιοδοτικό όργανο. Η ίδρυση και λειτουργία του άλλου θεσμικού οργάνου, που ονομάστηκε Εισαγγελέας Καταπολεμήσεως Εγκλημάτων Διαφθοράς, ήταν περιττή, εφόσον μέχρι τότε η αρμοδιότητα αυτή αφορούσε αποκλειστικά τον θεσμό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και μάλιστα κάλυπτε το 90% σχεδόν της καθ’ ύλην αρμοδιότητος του εν λόγω θεσμού. Αφαιρέθηκαν όλες οι εν εξελίξει δικογραφίες διότι δεν ψηφίστηκε συγχρόνως σχετική μεταβατική διάταξη που να διατηρεί την αρμοδιότητα τουλάχιστον για τις εν εξελίξει ευρισκόμενες υποθέσεις. Ήταν μια κίνηση άστοχη, αδόκιμη, κυρίως όμως βλαπτική για τις υποθέσεις, η έρευνα των οποίων διεκόπη. Σωστά αποκαταστάθηκε η ενοποίηση. Καθυστέρησε όμως πολύ και εν τω μεταξύ συνέβησαν γεγονότα ικανά να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του λαού μας στην εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία των δημοσίων θεσμών. Το θετικό είναι ότι ο ενοποιημένος πλέον θεσμός στελεχώθηκε επαρκώς και δη από εξαίρετους εισαγγελικούς λειτουργούς προς τους οποίους εύχομαι ολοψύχως καλή δύναμη και επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ