H προσπάθεια Νιαζί Κιζίλιουρεκ για την τουρκική γλώσσα και η ουρά της από το 2004

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας
Η προσπάθεια του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλιουρεκ να προωθήσει την τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ επικαλούμενος την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη το 2016 και  έγγραφο της ΕΕ, εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Και ας μην μας επικαλείται τους Τ/κ και  να πετάει πέτρες ότι τάχα όποιος δεν θέλει την τουρκική γλώσσα δεν θέλει ούτε τους Τουρκοκύπριους.  Οι πρώτοι που δεν την θέλουν είναι οι Βρετανοί πολίτες και εκατομμύρια άλλοι ευρωπαίοι.  
Όταν, λοιπόν, το 2016 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε εκείνη την κατάπτυστη επιστολή,  έγραψα στην «Σημερινή» δύο διαδοχικά άρθρα.  Το πρώτο στις 3 Μαρτίου 2016 με τίτλο « Η τουρκική γλώσσα, η εισδοχή της Κύπρου και το σχέδιο Ανάν» και το δεύτερο στις 21 Απριλίου 2016 με τίτλο «Κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η «Sunday Express » για την τουρκική γλώσσα στην ΕΕ».

«Για μια Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» 
Η πρόταση Αναστασιάδη για την τουρκική γλώσσα, δώδεκα χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου  Ανάν περιλαμβανόταν ως άρθρο 8 στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημερομηνίας 14 Απριλίου 2004, με τίτλο «Πρόταση πράξης προσαρμογής των όρων προσχώρησης της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η οποία διαβιβάστηκε με επιστολή της κ. Patricia Bugnot, Διευθύντριας, προς τον κ. Javier Solana, Γενικό Γραμματέα/΄Υπατο Εκπρόσωπο. Εις προετοιμασία δηλαδή αποδοχής του σχεδίου Ανάν! (Βλέπετε τόσο… σίγουροι ήσαν ότι θα γινόταν δεκτό το διαλυτικό τους σχέδιο εφόσον  κάποιοι δικοί μας τους διαβεβαίωναν  ότι θα το δεχόμασταν!)

 


Το  9σέλιδο εκείνο κείμενο 10 μέρες πριν την απόφαση του λαού,  αποτελούσε μια «θεσμοθέτηση του ρατσισμού στην Κύπρο το 2004 από την Ε.Ε.» Στη σελίδα 8 αναφερόταν:
«Η Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1. Η Τουρκική θα καταστεί επίσημη γλώσσα και γλώσσα εργασίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Το Συμβούλιο αποφασίζει για την έναρξη της εφαρμογής της παραγράφου 1 εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις όσον αφορά το προσωπικό και την τεχνική υποστήριξη. Κατά το διάστημα που προηγείται της απόφασης αυτής, η τουρκική γλώσσα δύναται να χρησιμοποιείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου».

Η ΕΕ,  είχε προκαταλάβει την απόφαση του λαού, με πρόνοιες για μια προσχώρηση, μιας   «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».  Όμως ο λαός απέρριψε το «Σχέδιο Ανάν» και η Κυπριακή Δημοκρατία προσχώρησε ως μέλος όπως είχε και έχει και όχι ως «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία»  με τον ρατσιστικό  διζωνικό διαχωρισμό δύο constituent states όπως είχαν προδιαγράψει οι Βρετανοί και Τούρκοι από τον Ιανουάριο του 1964 (σε συνέχεια των προηγούμενων σχεδίων μεταξύ 1955-59).

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-8439-2004-INIT/el/pdf


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε  να είχε αποσύρει την πρότασή του. Δεύτερον,  η βρετανική «Κυριακάτικη Εξπρές» στις 17 Απριλίου 2016 κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με άρθρο της στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων:

«Τρόμος αν η τουρκική υιοθετηθεί ως ‘επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης’  κανένας ψηφοφόρος δεν έχει ακόμα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας», τονίζοντας ότι το ένα τρίτο των Βρετανών θα ψήφιζε  αποχώρηση από την ΕΕ αν επιτρεπόταν στην Τουρκία να γίνει μέλος  και συνέχισε:

«Ούτε ένας ψηφοφόρος από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνολικά έχουν ένα πληθυσμό των 508 εκατομμυρίων δεν έχει ακόμα ψηφίσει υπέρ της τουρκικής ένταξης…»

Η εφημερίδα επικαλέστηκε και δήλωση του βουλευτή  Ντέιβις Ντέιβις (ο οποίος αργότερα ανέλαβε και ως διαπραγματευτής για το πρέξιτ),  τον οποίο πρόβαλε κιόλας σε χαρακτηριστική φωτογραφία σε έντρομη στάση με τα δύο χέρια να κρατά το πρόσωπό του, ο οποίος είπε :

«Υποστηρίζοντας την ένταξη της Τουρκίας,  μιας χώρας με πορώδη σύνορα με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθά καθόλου την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. Ο μόνος τρόπος να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τις χιλιάδες των τρομοκρατών που υποστηρίζουν οι ISIS και που  η Europol μας λέγει ότι αλωνίζουν ελεύθεροι μέσα στην δίχως σύνορα Ευρωπαϊκή Ένωση,  είναι να ψηφίσουμε να φύγουμε από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου».

https://www.express.co.uk/news/world/661689/TurkeyEUmemberlanguage

 Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι  υφιστάμενες 24 γλώσσες της ΕΕ είναι γλώσσες χωρών που είναι πλήρη μέλη ενώ η Τουρκία δεν είναι και το 2015 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εξέδωσε έκθεση για την Τουρκία, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μητρώο της έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέρηση ελευθερίας έκφρασης και της κατάστασης της κυβερνητικής διοίκησης.

Και πρόσθεσε: 

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός (Κάμερον) τις προάλλες στη Βουλή, η τουρκική ένταξη στην ΕΕ δεν είναι στα χαρτιά για πολλά χρόνια ακόμα. Και αυτό δεν είναι επειδή δεν υπήρξε ακόμα λύση του Κυπριακού για να αποσύρει η Κύπρος τα βέτο της για ένα αριθμό κεφαλαίων. Αυτή (τουρκική ένταξη) δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια της ζωής αυτής της Βουλής, ή της επόμενης και πιθανόν ούτε και της Βουλής μετά την επόμενη».

Και κάτι πρόσφατο. Τις  προάλλες ο τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με την κυκλοφορία του βιβλίου του,  είπε ότι σοβαρός λόγος που ο λαός όντως ψήφισε αποχώρησε από την ΕΕ ήταν και ο φόβος της τουρκικής ένταξης. 

 

Ερατώ Μαρκουλλή

Στις 3 Ιουλίου 2009 η «Σημερινή» αναφέρθηκε σε «18 προτάσεις για Συμφιλίωση» της κας Ερατώς Μαρκουλλή μεταξύ των οποίων και η πρόταση της προς την Κυπριακή Κυβέρνηση να υιοθετήσει την τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ!

Ας πάμε πιο πίσω όμως και εδώ. 

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ξεκίνησε στο Λονδίνο (και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) από φιλότουρκους Βρετανούς  η προώθηση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε. Η ομάδα αυτή είναι η ίδια ομάδα Βρετανών (και ευρωβουλευτών) που υποστηρίζει και στηρίζει την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των κατεχομένων ως ξεχωριστό κράτος, τις απευθείας πτήσεις από τα αεροδρόμια του Λονδίνου και είναι από τα κορυφαία στελέχη της ρατσιστικής οργάνωσης στο Λονδίνο ‘Εμπάργκοτ!’ Η  οποία ιδρύθηκε μετά το ΟΧΙ του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού για να προωθήσει την αναγνώριση και απευθείας πτήσεις. 

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 η τουρκική εφημερίδα (φιλο-Ταλατική) στο Λονδίνο «Τοπλούμ Ποστασί», έγραψε ότι η ομάδα αυτή ζήτησε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό να προωθήσει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. 

Στις 16 Φεβρουαρίου 2007 η τουρκική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Ζαμάν» έγραψε:

“Ευρωβουλευτές: Η τουρκική πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε…»

Τέλος, η   «Ελευθερία» Λονδίνου με δική της επίκριση έγραψε στις 21 Ιανουαρίου 2016:

“.. Αν όντως, αυτό είναι αληθές, φρονώ ότι είναι πρόωρη, άστοχη και αφελής μια τέτοια πρόταση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σ΄αυτό το στάδιο. Επιπλέον, τη θεωρώ και ως πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι εδώ και 12 χρόνια αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα της Τουρκίας, θεωρώντας ότι είναι πολύ υ ψηλό το κόστος και έτσι δεν υπάρχει θέμα τουρκικής γλώσσας στην ατζέντα της Ε.Ε. Επιπλέον, οι εταίροι δεν θέλουν να δώσουν λανθασμένο μήνυμα στην Τουρκία, αφού η ενταξιακή της πορεία είναι «ανοικτού τέλους», δηλαδή κανείς δεν της προεξοφλεί ότι θα καταστεί μέλος της Ε.Ε., έστω κι αν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις. 

Συνεπώς το να έρχεται τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να ζητά κάτι τέτοιο, προτού καν λυθεί το Κυπριακό, δεν είναι πράξη συνετή ούτε και αξιοπρεπής. Τι θέλουμε δηλαδή να αποδείξουμε;  Ότι είμαστε ψοφοειδείς μπροστά στην… ισχυρή Τουρκία;  Ότι στο μέλλον, αν λυθεί το Κυπριακό, θα τσακωθούμε με όλους τους εταίρους μας για να βάλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε., ενώ δεν θα την θέλουν! Τουλάχιστον ας κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας». 

Κατά τα άλλα οι ένθερμοι υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης που πίεζαν διαχρονικά τις κυπριακές κυβερνήσεις να ανοίγουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας ήσαν οι του βρετανικού Φόρειν ΄Οφις και οι φιλότουρκοι Βρετανοί βουλευτές.  

Ο  Νιαζί  (όπως και η κα Μαρκουλλή προηγουμένως) προσπαθεί να εξασφαλίσει το… ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας μέσω της τουρκικής γλώσσας από την πίσω πόρτα χρησιμοποιώντας την ευρω-βουλευτική του έδρα που του εξασφάλισε το ΑΚΕΛ, χάρη στην Κυπριακή Δημοκρατία το 37% της οποίας βρίσκεται υπό εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία!

Απορρίφθηκε από την ΕΕ 

 «…Εν πάσει περιπτώσει, η πρόταση εκείνη – που ήταν λανθασμένη – απορρίφθηκε αμέσως από την ΕΕ και δεν επανήλθε από κανέναν».  Η Τουρκία τώρα δεν έχει προοπτική ένταξης. Ο κ. Νιαζί ποια πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί με την πρότασή του; Ασφαλώς την Άγκυρα, ελπίζοντας να συνεχιστούν οι ενταξιακές της Τουρκίας». «Ελευθερία Λονδίνου»  26.9.2019  

΄Οσοι λοιπόν υποστηρίζουν τέτοια πρόταση εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα εις βάρος της πατρίδας τους,  της ημι-κατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας… 

 

 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ