29/10/2020

"Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα"

Τι αναφέρει η σημερινή στατιστική για τη χώρα μας, τι γίνεται στις ιδιωτικές κλινικές -Η ενημέρωση από Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: 27 νέα κρούσματα, σύνολο: 2.490. Στους 130 οι θάνατοι, πέντε σήμερα, με διάμεση ηλικία τα 74 χρόνια. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 48 με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Εξήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 61.406 κλινικά δείγματα.
Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς 3 από τους ασθενείς της κλινικής κατέληξαν ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής
Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την κλινική, είναι σε καραντίνα σε κατ’οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους ενώ έχουν απομακρυνθεί από την κλινική.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι απ΄ότι πληροφορήθηκε σε επιτόπια επίσκεψή του και συνάντηση με το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμη και αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας.
Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών διότι ακόμη και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. «Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση γι’αυτούς τους ανθρώπους και θα γίνεται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά 2-3 μέρες, ανάλογα με την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε έγκαιρα σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής στους ανθρώπους που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου .
Σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.
«Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, όπως μού είπε κάποιος σήμερα, η αμέλεια δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες (Πέμπτη) οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς (19,4%), οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι – με το άσθμα να εξαιρείται από αυτούς (16,5%), οι διαβητικοί (14,8%), οι νεφροπαθείς (9,5%) και η υπερτασικοί (11,6%).
Σχετικά με δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων, όπως το REMDESIVIR, o κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις – όπως και για την χλωροκίνη – και είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε χωρίς επαρκή δεδομένα για το πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και τον σχεδιασμό μιας μελέτης που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.
«Έτσι συνέβη και με αυτήν τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στον διαδικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, δεν είχε ολοκληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ασθενών και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενή μελέτη στο Σικάγο. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον κόσμο», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα αντίστοιχο φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory, αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν δουλεύει όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε κάποια δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και στην υγρασία, τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμη του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η ημίσεια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις έξι ώρες. Όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά.
Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα πολύ καλό απολυμαντικό.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό κέντρο σε χθεσινές ανακοινώσεις σχολίασε το γεγονός και είπε ότι η μέγιστη κορύφωση κορονοϊών τους σημερινούς μήνες αναμένεται να εμφανιστεί και από το νέο κορονοϊό, ενώ δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει την μετάδοση του ιού. Με μαθηματικές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%, αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μια χώρα.
Σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, εκδόθηκε εγκύκλιος για τη λήψη μέτρων διασφάλισης δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων.
Διευκρινίζεται ότι αυτές καθαυτές οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Παρ’όλα αυτά, υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.
Τελειώνοντας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνεχίζεται η επαγρύπνηση και ότι οι στόχοι δημόσιας υγείας παραμένουν οι ίδιοι: όπως ανέφερε, το Ευρωπαϊκό κέντρο στην χθεσινή του κοινή αναφορά, σκοπός είναι να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό – έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιτύχουμε σε αυτόν τον τομέα – με έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων, μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων.
Ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό και για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε τυχόν νέες λοιμώξεις ή επιδημίες να παραμείνουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε ανοσία στον πληθυσμό, μέχρι να εμφανιστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός, κατέληξε.
Ν.Χαρδαλιάς
Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να συνεχίσουν τα πράγματα να εκτυλίσσονται θετικά, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση.
Ενημέρωσε ότι η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι τη 10η Μαΐου.
Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που γιορτάζουν από σήμερα το Ραμαζάνι, υπενθύμισε ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό.
Σε σχέση με τη δομή στα δυτικά προάστια, ενημέρωσε ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν μέχρι τώρα 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα.
Όσον αφορά τη δομή στα νότια προάστια όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21

Κάποιος να τους πει στο ΥΠΕΘΑ πως στην Google φαίνονται όλα…

Εντύπωση και προβληματισμό μας είχε προκαλέσει από το πρωί το γεγονός πως ο ΥΕΘΑ δεν έβγαλε Ημερήσια Διαταγή για την σημερινή εθνική γιορτή... Πρίν από...

Krasukha: Το ρωσικό υπερόπλο κατά των Drones έστειλε ο Πούτιν στην Αρμενία!

Το πανίσχυρο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει αναπτύξει η ρωσική πολεμική βιομηχανία έχει φτάσει στα χέρια των Αρμενίων εδώ και λίγες ώρες. Δεν είναι...

Καλλιστω: Είναι σύμπτωση που ένα πλοίο με προορισμό την Τουρκια εμβολίζει ένα πολεμικο μας παραμονή της εθνικής επετείου;

Το σημείο που έγινε το ατύχημα είναι γνωστό σε όλους τους πλοιάρχους που ταξιδεύουν στη θάλασσα του Πειραιά ότι εκεί  πλέουν πολεμικά πλοία τα...

Εκτακτο: Ανακοινώνει πολύ σκληρά μέτρα διάρκειας ενός μήνα ο Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες

Έτοιμος να αντιγράψει τον Μακρον για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Το Charlie Hebdo ξεφτίλισε τον Ερντογάν! – Η χυδαία ανάρτηση Τούρκου υπουργού

Αυτό που δεν τολμά να κάνει η Ευρώπη (να την πει στα ίσια στον Ερντογάν), το κάνει το σατιρικό, αλλά και ηρωικό, γαλλικό περιοδικό...

Ήθελαν μπίζνες με τους Τούρκους οι Ισπανοί και τώρα καταρρέουν παρέα

Πλήρης κατάρρευση της τουρκικής λίρας όπως και των ισπανικών τραπεζών. Γιατί; Γιατί έτσι εξηγούνται όλα. Όπως και ο λόγος που οι ισπανοί δεν δεχόντουσαν...

Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21

Κάποιος να τους πει στο ΥΠΕΘΑ πως στην Google φαίνονται όλα…

Εντύπωση και προβληματισμό μας είχε προκαλέσει από το πρωί το γεγονός πως ο ΥΕΘΑ δεν έβγαλε Ημερήσια Διαταγή για την σημερινή εθνική γιορτή... Πρίν από...

Krasukha: Το ρωσικό υπερόπλο κατά των Drones έστειλε ο Πούτιν στην Αρμενία!

Το πανίσχυρο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει αναπτύξει η ρωσική πολεμική βιομηχανία έχει φτάσει στα χέρια των Αρμενίων εδώ και λίγες ώρες. Δεν είναι...

Καλλιστω: Είναι σύμπτωση που ένα πλοίο με προορισμό την Τουρκια εμβολίζει ένα πολεμικο μας παραμονή της εθνικής επετείου;

Το σημείο που έγινε το ατύχημα είναι γνωστό σε όλους τους πλοιάρχους που ταξιδεύουν στη θάλασσα του Πειραιά ότι εκεί  πλέουν πολεμικά πλοία τα...