Εξεταστική Siemens 9/3/10 Μέρος Πρώτο και Δεύτερο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

papakonstantinou

Μέρος Δεύτερο
Η ημέρα με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποκάλυψη που συνοψίζεται στην φράση που ακολουθεί (από τα πρακτικά):
Δεν μπορούμε πάντως να εξετάσουμε τον κ. Τρεπεκλή από τη στιγμή που ο κ. Τρεπεκλής φαίνεται εμπλεκόμενος και μέσω Ο.Τ.Ε. και μέσω του C4-I στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν δεν διευκρινίσουμε τη πιθανή σχέση του σημερινού εν ενεργεία Υπουργού και του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος, ο «αρχιμιζαδόρος» της “SIEMENS”, να συναντιέται στο Μαξίμου με εν ενεργεία Υπουργό, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και εμείς να τον εξετάζουμε για άλλα αντ’ άλλων.
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά και στους συναδέλφους το αντίγραφο του ημερολογίου Χριστοφοράκου για τη συνάντηση του κ. Χριστοφοράκου στις 15.00΄ στις 9 Δεκεμβρίου 1999 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, το ότι ξεκινάμε σήμερα το θέμα του C4I, δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του Ο.Τ.Ε. Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του Ο.Τ.Ε. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι μάρτυρες. Πάντως, ο κ. Αντωνακόπουλος θα εξεταστεί και υπάρχει και ο κ. Κωνσταντινόπουλος –αν θυμάμαι καλά το όνομά του- που πρέπει να εξεταστεί.
Όμως, είπαμε σήμερα να ξεκινήσουμε με το θέμα του C4I και κάποια επόμενη μέρα θα πάμε και στο θέμα του προαστιακού, διότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουμε μία δικογραφία, η οποία μας έρχεται τμηματικά και δύσκολα, όπως είπαμε και χθες, αλλά επίσης μας έρχεται ανακατεμένη. Και όσοι τη μελετούμε εντοπίζουμε ότι υπάρχουν επιμέρους δικογραφίες που έχουν ξεκινήσει και έχουν μείνει στα μισά ή έχουν παγώσει ή καρκινοβατούν.
Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να κινήσουμε τα πράγματα και σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει τις ανακρίσεις της για συμμετόχους. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε ευθύνες, πολιτικές ή ποινικές, παραγεγραμμένες ή μη, πολιτικών προσώπων, με την έννοια δηλαδή των μελών της Κυβέρνησης, Υπουργών και Υφυπουργών.
Κύριοι συνάδελφοι, μπορείτε να πάρετε το λόγο να πείτε την άποψή σας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε πάρα πολλούς μάρτυρες από τη μεριά του Ο.Τ.Ε. τους οποίους δεν έχουμε εξετάσει. Και μάλιστα, εγώ επειδή ήρθα σε μία επαφή σήμερα το πρωί με τον κ. Κωνσταντινόπουλο ρωτώντας τον γιατί δεν έχει έρθει, μου λέει «μου είπαν ότι θα με καλέσουν, αλλά δεν μ’ έχουν καλέσει». Υπάρχει, επίσης, ο Πρόεδρος ΔΕΚΕ Τεχνικών. Υπάρχει η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Μπαριτάκη με τον κ. Ιωαννίδη και τον κ. Βουρλούμη.
Εάν δεν κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, κύριε Πρόεδρε, προκύπτουν σοβαρά θέματα. Έχουμε θέματα κατ’ αρχήν που θα πρέπει να αποσταλούν προς τη Δικαιοσύνη, προς τον Εισαγγελέα, σχετικά με ψευδομαρτυρίες σ’ αυτούς που έχουν ορκιστεί, αλλά και σχετικά με ψευδείς δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής που κινητοποιούν τα άρθρα 224 και 225 του Ποινικού Κώδικα για ψευδείς καταθέσεις ενώπιον του ακροατηρίου που θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε από τον ελληνικό λαό την κριτική ότι φτάσαμε μέχρι ενός σημείου, διαπιστώσαμε παρανομίες και γι’ αυτές τις παρανομίες δεν πράξαμε αυτό που θα μπορούσαμε να πράξουμε, δηλαδή τη σύλληψη εν ακροατηρίω ή την παραπομπή προς την Εισαγγελία.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα που αναφέρεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε μία ερώτηση προχθές. Η ερώτηση αυτή αφορά τις χρήσεις του Ο.Τ.Ε. Κι αν είναι αλήθεια –που είναι αλήθεια, φαίνεται- ότι υπήρχαν έκτακτοι έλεγχοι και προκύπτει από τους εκτάκτους ελέγχους ότι εδώ έχουμε σοβαρές παρανομίες της διοικήσεως, εάν δεν έρθει πάλι η σημερινή διοίκηση, ο κ. Βουρλούμης, αλλά ίσως και οι προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες έχουν κάνει αυτές τις παρανομίες, το αποτέλεσμα θα είναι ότι πάλι δεν θα έχει πάει κανείς στη Δικαιοσύνη.
Το τελευταίο θέμα είναι το εξής: Πιστεύω ότι θα πρέπει να κληθεί το σύνολο των διοικήσεων. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το θέμα του Ο.Τ.Ε. μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις και να βγάλουμε αποτέλεσμα, διότι θα πάρουμε παράταση δύο μηνών και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτά τα αδικήματα τα οποία τουλάχιστον έχουμε πιστοποιήσει όλοι, να είναι αδικήματα για τα οποία θα έχουμε αποτέλεσμα, πριν μπούμε στην υπόθεση Τρεπεκλή.
Όσον αφορά το C4-I, είπατε χθες ότι θα τους καλέσουμε κάποια στιγμή, αλλά πήραμε τη δικογραφία του C4-I χθες το βράδυ. Μέχρι σήμερα το πρωί, όσοι δεν έχουμε γνώση της δικογραφίας δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ούτε ερωτήσεις ούτε τίποτα.
Αυτή είναι η πρότασή μου, κύριε Πρόεδρε, δηλαδή να τελειώσουμε τον Ο.Τ.Ε. και μετά να μπούμε στο θέμα του C4-I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, είχε από χθες ανακοινωθεί ότι για σήμερα θα είχαμε τον κ. Τρεπεκλή και δύο αστυνομικούς. Αύριο δέχομαι να καλέσουμε τον κ. Αντωνακόπουλο –που δεν κατάφερε να καταθέσει χθες- και τον κ. Κωνσταντινόπουλο. Επίσης, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε και κάποιον άλλον από τους τεχνικούς.
Πάντως, να ξέρετε ότι υπάρχει μία δυσκολία. Όταν δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, διότι υπάρχουν κομμάτια της δικογραφίας που θα μας εξαναγκάσουν σε επανεξέταση μαρτύρων που έχουμε ήδη εξετάσει. Και εξετάσαμε χωρίς να έχουμε την πλήρη γνώση της δικογραφίας.
Υπάρχουν τα εξής ζητήματα: Έχουμε ζητήσει στοιχεία, όπως ξέρετε, απ’ όλα τα Υπουργεία σε σχέση με τις συμβάσεις της “SIEMENS” και ταυτόχρονα έχουμε ζητήσει το σύνολο των δικογραφιών. Δεν έχουν έρθει οι δικογραφίες και δεν έχουν έρθει και όλα τα στοιχεία από τα Υπουργεία. Εχθές συμπτωματικά μας ήρθε και δεν πρόλαβα κι εγώ να το δω. Εχθές το βράδυ και σήμερα το πρωί ασχολήθηκα με το θέμα του C4-I. Σήμερα θα εξετάσουμε τους μάρτυρες που έχουμε καλέσει κι αύριο μπορούμε να ασχοληθούμε με το θέμα του Ο.Τ.Ε.
Επίσης, θα έλεγα ότι μπορούμε να καλέσουμε τους δύο μάρτυρες για τον ΟΣΕ, περιμένοντας πάλι να μας έρθει η δικογραφία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε περιμένοντας την ολοκλήρωση της δικογραφίας και δεν μπορούμε και να ολοκληρώσουμε τις εξετάσεις των μαρτύρων ακριβώς διότι δεν έχουμε το σύνολο των στοιχείων.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναγκαστικά θα το χειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι κι αλλιώς, όμως –και θέλω αυτό να γίνει συνείδηση- εμείς δεν διερευνούμε το σύνολο της υπόθεσης “SIEMENS” παρά μόνο κατά το αντικείμενο όπου θα πρέπει να επισημανθούν, εάν υπάρχουν –νομίζω ότι κοινή πεποίθηση είναι ότι υπάρχουν- σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με την έννοια των Υπουργών και των Υφυπουργών.
Αυτό είναι το καθήκον μας. Παράπλευρο καθήκον προκύπτει ότι πρέπει να κινήσουμε και τη Δικαιοσύνη η οποία έχει ακινητοποιηθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα θα ήθελα να πω μόνο.
Υπάρχει θέμα όσον αφορά το μάρτυρα Τρεπεκλή. Αφού λοιπόν, το θέτετε έτσι, σας θέτω το εξής θέμα. Εχθές το βράδυ πήραμε τη δικογραφία. Στο θέμα Τρεπεκλή, στο θέμα δηλαδή του C4-I και την προετοιμασία του θέματος των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχει –όπως προκύπτει από τη δικογραφία- εμπλοκή εν ενεργεία Υπουργού και συγκεκριμένα του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Και δεν μπορούμε να εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τον κ. Τρεπεκλή, εάν δεν μελετήσουμε το C4-I.
Αφού, λοιπόν, πρέπει να καταθέσουμε κάτι, καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, στην Επιτροπή μας, από τα ημερολόγια Χριστοφοράκου, συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου του 1999 του Υπουργού Οικονομικών σήμερα κ. Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ιδιότητά του τότε ως συμβούλου του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, με τον κ. Χριστοφοράκο για θέματα υψηλής τεχνολογίας. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Προκύπτει από τη δικογραφία και υπάρχει θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Δεν μπορούμε πάντως να εξετάσουμε τον κ. Τρεπεκλή από τη στιγμή που ο κ. Τρεπεκλής φαίνεται εμπλεκόμενος και μέσω Ο.Τ.Ε. και μέσω του C4-I στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν δεν διευκρινίσουμε τη πιθανή σχέση του σημερινού εν ενεργεία Υπουργού και του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος, ο «αρχιμιζαδόρος» της “SIEMENS”, να συναντιέται στο Μαξίμου με εν ενεργεία Υπουργό, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και εμείς να τον εξετάζουμε για άλλα αντ’ άλλων.
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά και στους συναδέλφους το αντίγραφο του ημερολογίου Χριστοφοράκου για τη συνάντηση του κ. Χριστοφοράκου στις 15.00΄ στις 9 Δεκεμβρίου 1999 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε. Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να πω κι εγώ κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έχετε το λόγο, κύριε Παπαδημούλη, μη βιάζεστε. Όμως, αναγκάζομαι…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μην αναγκάζεστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς να μην αναγκάζομαι; Αναγκάζομαι να απαντήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά για κάθε έναν που θα μιλάει, εσείς θα απαντάτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, αλλά μη μου καθορίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προεδρεύετε μιας Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς, αλλά ο κύριος συνάδελφος έθεσε ένα θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κι άλλοι συνάδελφοι θα θέσουν άλλα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς έχετε άλλα θέματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πού το ξέρετε, μάντης είστε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το ίδιο θέμα; Μάντης είστε του τι θα πω εγώ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απλώς προτείνω, κύριε Πρόεδρε, να ακούτε όλες τις παρατηρήσεις και στο τέλος να επιχειρείτε να συνθέτουμε. Αν απαντάτε στον καθένα, μ’ αυτό το ρυθμό, χάνουμε ώρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, έχετε δίκιο. Θα είμαστε πιο σύντομοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να μου δώσετε το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, πρώτον, εγώ δεν θα ήθελα να κάνουμε και εμείς αποσπασματικές αναφορές.
(KO)
(1AD)
Το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου παίρνει χρόνια και έχει πάρα πολλές μέρες και πάρα πολλές σελίδες με πάρα πολλές αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα, σε πρόσωπα που ήταν εν ενεργεία Υπουργοί και Υφυπουργοί. Αυτοί που έχετε δει το ημερολόγιο –φαντάζομαι το έχετε δει όλοι- το αντιλαμβάνεσθε.
Εγώ, λοιπόν, θα σας συνιστούσα, κύριε και κύριοι συνάδελφοι, να μην κάνουμε επιμέρους και αποσπασματικές αναφορές σε πρόσωπα, διότι αυτό μπορεί να αποπροσανατολίσει όσον αφορά τις προθέσεις μας, τουλάχιστον αυτούς που μας παρακολουθούν.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό που λέτε δεν έχει καμία σχέση με την ανάκριση του μάρτυρα, γιατί και αυτόν το μάρτυρα, όπως και όλους τους μάρτυρες, τους εξετάζουμε χωρίς πλήρη γνώση της δικογραφίας, κάτι που είναι αναγκαστικό και όχι υποκειμενικό. Είναι αντικειμενικό…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Αντωνακόπουλου, τον οποίο δεν εξετάσαμε. Και μάλιστα, υπέγραψε -ο ίδιος πρότεινε σαν μέλος του Δ.Σ.- το θέμα της ανάθεσης των ολυμπιακών έργων σαν προέκταση παρανόμως των προγραμματικών συμφωνιών.
Αν δεν τελειώσουμε με τον κ. Αντωνακόπουλο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. που είχε μέλος τον κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση, θα υπάρχει αυτή η «σκιά» και μάλιστα, θα υπάρχει και η κατηγορία ότι ενώ είχαμε καλέσει τον κ. Αντωνακόπουλο, βάζουμε εμβόλιμο τον κ. Τρεπεκλή και τους αστυνομικούς, την ώρα που συνεχίζουμε τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ πολύ! Εσείς δεν ζητήσατε την έδρα; Γιατί, λοιπόν, δεν ζητήσατε να συνεχίσετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό συμφωνήσαμε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μου απαντάτε, κύριε συνάδελφε!
Γιατί, λοιπόν, δεν ζητήσατε να συνεχίσετε με την ανάκριση του κ. Αντωνακόπουλου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό συμφωνήσαμε, κύριε Πρόεδρε. Συμφωνήσαμε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα συνεχίσει σήμερα. Αυτή ήταν η σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είπαμε; Μήπως θέλετε να δούμε τα Πρακτικά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σειρά είναι ο κ. Αντωνακόπουλος μετά τον κ. Χρυσολούρη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε! Προεδρεύατε και μπορούσατε να ζητήσετε την ανάκριση, αλλά δεν το κάνατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, αλλά μαζί δεν συμφωνήσαμε ότι η ανάκριση του κ. Χρυσολούρη θα κρατήσει πολύ και ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα έρθει αύριο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το κάνατε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, το έκανα! Και εσείς δεσμευθήκατε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα συνεχίσει αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς, κύριε Πρόεδρε, καταγράφονται όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι καταλάβαμε, κύριε συνάδελφε; Μπορείτε να δείτε στα Πρακτικά ότι υπάρχει αναφορά πως για σήμερα καλούμε το συγκεκριμένο μάρτυρα.
Παρακαλώ, λοιπόν, τη Γραμματεία να φέρει στην Επιτροπή μας το συγκεκριμένο απόσπασμα των Πρακτικών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσουμε και να λύσουμε πρώτα το θέμα αυτό, γιατί δεν θέλω να μπαίνουν ζητήματα αξιοπιστίας του Προεδρείου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και του Μπαριτάκη είχαμε ζητήσει αντιπαράσταση χθες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Μπαριτάκης περίμενε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν τον φέραμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι μου ρωτάτε «γιατί δεν τον φέραμε»; Περίμενε πέντε ώρες για να κληθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν τον φέραμε, κύριε Πρόεδρε και πήγαμε στον κ. Χρυσολούρη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί είχατε αντιρρήσεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καμία αντίρρηση δεν είχαμε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άλλοι συνάδελφοι είχαν.
Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοούμαστε χωρίς να φωνάζουμε.
Πρώτον, επειδή υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητική κατάσταση με την έλευση της δικογραφίας –υπάρχει και καθυστέρηση, αλλά και ελλείψεις- προτείνω να υπάρξει και μια νέα ενέργεια από σας στο όνομα μιας ομόφωνης εξουσιοδότησης της Επιτροπής, η οποία να καυτηριάζει αυτή την κατάσταση.
Όμως, για να μην αναφερόμαστε γενικώς σε ελλείψεις, προτείνω να γίνει μια καταγραφή τού τι έχουμε παραλάβει και να δούμε ποια κομμάτια λείπουν, ώστε να είναι μια στοχευμένη επιστολή που να λέει ότι ένα μήνα μετά μας στέλνετε καθυστερημένα πράγματα και μας λείπουν κομμάτια μεγάλων φακέλων.
Προτείνω, λοιπόν, να φύγει σήμερα μια τέτοια επιστολή.
Δεύτερον, προσωπικά, για λόγους αποτελεσματικότητας των εργασιών της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε, και παρ’ ότι καταλαβαίνω τις δυσκολίες με τα ραντεβού, πότε μπορούν και πότε δεν μπορούν οι μάρτυρες –τα καταλαβαίνω όλα αυτά και πρέπει να είμαστε λογικοί- εκφράζω τη διαφωνία μου με το να περνάμε από τον ένα φάκελο στον άλλο και να «τσαλαβουτάμε», επιτρέψτε μου την έκφραση.
Νομίζω ότι αφού εκπληρώσουμε τις δουλειές που έχουμε –με την έννοια των κλεισμένων ραντεβού- θα πρέπει να επανέλθουμε και να τελειώσουμε τον ΟΤΕ.
Υπενθυμίζω ότι για τον ΟΤΕ δεν είμαστε σχεδόν στο τέλος, αλλά έχουμε αρκετούς ακόμα μάρτυρες, τους οποίους έχουμε συμφωνήσει να προτείνουμε και δεν τους έχουμε καλέσει.
Επίσης, μέσα από τους εξετασθέντες μάρτυρες του ΟΤΕ, προκύπτουν και άλλα ονόματα. Σας θυμίζω μερικά απ’ αυτά. Ο κ. Μαλαπάνης, ο κ. Γεωργίτσης –αυτά είναι κρίσιμα διευθυντικά πόστα στον ΟΤΕ στην κρίσιμη περίοδο- και ο κ. Ανέστος Στρατούλης, συνδικαλιστές που είχαν δώσει μάχη εναντίον αυτών των ρυθμίσεων και είναι χρήσιμο να μας μιλήσουν.
Επίσης, από την κατάθεση του κ. Παπούλια, προέκυψε ότι καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της Σύμβασης «8002» είχε ο κ. Λάμπρου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, μέχρι τον Οκτώβριο του 1997. Προτείνω λοιπόν να κληθεί και ο κ. Λάμπρου. Υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία βρίσκονται στη Γραμματεία της επιτροπής. Επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει να τελειώσουμε τον ΟΤΕ.
Δεύτερον, επειδή έχουμε ελλιπή το φάκελο του C4-I και επειδή και το κομμάτι που έχουμε, μας ήρθε πάρα πολύ πρόσφατα, οι σχετιζόμενοι μάρτυρες με το C4-I που έχουν προγραμματισθεί να έρθουν σήμερα –και δεν προτείνω να ματαιωθεί το σημερινό, να είμαστε λογικοί- δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν από μας με την πληρότητα και με την επάρκεια που απαιτεί η σημασία του θέματος.
Άρα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε –για να εκτονώσουμε και λίγο την ένταση- ότι αφού μελετήσουμε τη δικογραφία και αφού πάρουμε και τα κομμάτια που μας λείπουν, θα καλέσουμε ξανά αυτούς τους ανθρώπους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσπαθώ να συμβάλλω, κύριε Πρόεδρε, στη διαδικασία. Γι’ αυτό σας είπα κάποια στιγμή ότι ίσως θα πρέπει να καταλήγουμε και σε ομόφωνες αποφάσεις για το πώς θα δουλέψουμε.
Κωδικοποιώ, λοιπόν, τις προτάσεις μου: Αυστηρή δική σας επιστολή στο όνομα ολόκληρης της Επιτροπής για τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στη δικογραφία, η οποία όμως να είναι στοχευμένη και να ζητάει τα κομμάτια που εξακολουθητικά καθυστερούν και λείπουν.
Δεύτερον, να επανέλθουμε στον ΟΤΕ και να ολοκληρώσουμε μετά το σύντομο αναγκαστικό διάλλειμα που μας προέκυψε.
Τρίτον, όσον αφορά το C4-I, να επανέλθουμε με πληρότητα και επάρκεια, αφού προηγουμένως έχουμε την ευχέρεια ως μέλη της Επιτροπής να μελετήσουμε όλες τις πλευρές του θέματος, γιατί όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι εκεί υπάρχει «ψητό».
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν να σας πω ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο ότι εμείς δεν θα υποκαταστήσουμε τους ανακριτές και τους εισαγγελείς που έχουν οριστεί για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Έτσι και αλλιώς, έχουμε μια κατάσταση την οποία θα έλεγα «sui generis». Δηλαδή, ξεκινάει η δικαιοσύνη και αν βρει ευθύνες πολιτικών προσώπων, παραπέμπει τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.
Εδώ, έχουμε μια κατάσταση ανορθόδοξη. Δηλαδή, δύο φορές η Βουλή με ισχυρότατη μειοψηφία αποφάσισε να αφήσει τη δικαιοσύνη, παρ’ όλο που είχε υπόνοιες ότι υπάρχουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων –και επαναλαμβάνω με ισχυρότατη μειοψηφία- για να κάνει καλά τη δουλειά της.
Εμείς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κατάσταση, σε σχέση με το αν η δικαιοσύνη πράγματι διερεύνησε την υπόθεση αυτή. Ούτε καν δεν την οργάνωσε. Κάθε μέρα η αίσθησή μου είναι ότι ούτε οι αρμόδιοι εισαγγελείς και ανακριτές έχουν προλάβει να διαβάσουν τη δικογραφία.
Άρα, το ένα ζήτημα είναι να μην εμπλακούμε εμείς στις υποθέσεις αυτές παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και απ’ όσο απαιτείται για να φτάσουμε σε σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Άλλωστε, αυτό είναι το καθήκον μας. Το καθήκον μας είναι να ψάξουμε στο σύνολο της υπόθεσης για να εντοπίσουμε σοβαρές ενδείξεις ενοχής και αν μπορούμε και αποδείξεις, να διασταυρώσουμε δηλαδή δεδομένα και στοιχεία για την ενοχή και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με την έννοια –επαναλαμβάνω- Υπουργών και Υφυπουργών και όχι να πάρουμε επάνω μας το σύνολο της υπόθεσης, γιατί αυτό είναι αδύνατον να το κάνουμε.
(NP)
(1KO)
Εφόσον, λοιπόν, ταυτόχρονα λειτουργεί και η δικαιοσύνη, εμείς θα πρέπει με κινήσεις μας να βάλουμε και τη δικαιοσύνη σε κίνηση, γιατί η δική μου –θα μου επιτρέψτε να σας πω- υπόνοια, αν όχι εδραιωμένη πεποίθηση είναι πως εδώ είμαστε μπροστά σε συγκάλυψη.
Πράγματι δηλαδή η δικαιοσύνη εντόπισε ευθύνες Υπουργών και Υφυπουργών και έπαψε στην καλύτερη περίπτωση να ψάχνει τη δικογραφία. Γι’ αυτό δεν την οργάνωσε τη δικογραφία. Γι’ αυτό τα εντάλματα τα είδαν οι Γερμανοί και μας χλεύαζαν. Γι’ αυτό δεν έδωσαν καταθέσεις. Γιατί νομίζετε πως δεν έδιναν καταθέσεις στους συνηγόρους; Γιατί δεν ήθελαν να εντοπίσουν οι συνήγοροι ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί θα γινόταν ο χαμός και θα πήγαινε η υπόθεση στη Βουλή. Αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να την αρνηθούμε, έστω και ως υποψία. Πρέπει να τη διαχειριστούμε.
Μετά την επισήμανση του κυρίου Αϊβαλιώτη πήγε και προφορική και γραπτή εντολή προς την κυρία Νικολακέα να πάρει τα βιβλία της πόρτας, ως όφειλε η καθ’ ύλην αρμόδια  ειδική ανακρίτρια. Ε, μέχρι στιγμής δεν έχω απάντηση, κύριοι συνάδελφοι!
Επίσης, κύριε Παπαδημούλη –με συγχωρείτε και για τον τόνο, αλλά με αγρίεψε ο συνάδελφος…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και θέλω τα Πρακτικά, για να το επιβεβαιώσουμε- θα σας πω ότι ρωτάω την κυρία Νικολακέα τι κομμάτι μας έχουν δώσει και τι κομμάτι μένει και δεν μπορούν να απαντήσουν, κύριοι συνάδελφοι. Είναι μπροστά σε μια τελείως ανοργάνωτη δικογραφία! Εκεί έχει ευθύνη, βεβαίως, ο κ. Ζαγοριανός, αλλά έχουν ευθύνη και δυο ανακριτές που από το Σεπτέμβριο παλεύουν με αυτήν τη δικογραφία. Και ερχόμαστε εμείς σε ένα μήνα να προσεγγίζουμε ήδη και να έχουμε πολλές ενδείξεις ότι υπάρχουν ευθύνες και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Άρα, έχει γίνει αυτή η δουλειά, κύριε Παπαδημούλη. Χαίρομαι που προτείνετε –νομίζω πως κανείς από τους συναδέλφους δεν θα έχει αντίρρηση- να υπάρξει μια παρέμβαση η οποία θα λέει, επιτέλους, ότι οφείλει η δικαιοσύνη να στείλει στη Βουλή την ποινική δικογραφία, που περιέχει την πειθαρχική –από εκεί ξεκινάει- του Ζαγοριανού. Δεν σας είδα να εξεγείρεστε, όταν καλέσαμε το Ζαγοριανό, χωρίς να έχουμε το αυτονόητο: την ποινική δικογραφία. Τι εξετάζαμε από Ζαγοριανό, χωρίς την ποινική δικογραφία; Είναι δηλαδή πρωτοφανές ότι καλούμε μάρτυρες χωρίς να έχουμε ασφαλές έδαφος σε ό,τι αφορά το ανακριτικό υλικό; Είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε.
Για το πρακτικό ζήτημα, δηλαδή σε ό,τι αφορά το πώς καλούμε μάρτυρες, πρέπει να πω ότι οι μάρτυρες πρέπει να κληθούν το πρωί, πριν από τις 12 η ώρα. Αν περιμέναμε να καλέσουμε μάρτυρες στις 10 η ώρα το βράδυ που τελείωσε χθες η Επιτροπή, δεν θα είχαμε μάρτυρες σήμερα, κύριοι συνάδελφοι.
Στο εξής θα πηγαίνουμε μπρος και πίσω. Ο Ο.Τ.Ε. έχει ακόμη ένα κομμάτι. Δεν θα μπούμε στα κομμάτια που, προφανώς, αφορούν την τακτική ανάκριση. Θα μπούμε στα κομμάτια  που αφορούν την Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό είναι θέμα όλων μας.
Όταν, όμως, ορίζουμε μάρτυρες, δεν μπορούμε να τους ορίσουμε 10.30 το βράδυ. Εφόσον ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί ο κ. Αντωνακόπουλος, δεν μπορούσαμε να τον έχουμε αφήσει για αύριο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για αύριο το πρωί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα θα παίξουμε «τις κουμπάρες»!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην μου αντιλέγετε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έγινε και με άλλους, κύριε Πρόεδρε! Πολλοί μάρτυρες που δεν τελείωναν το βράδυ συνέχιζαν το πρωί της επόμενης μέρας. Είναι φυσιολογικό το κλητήριο θέσπισμα που κάνετε να έχει συνέχεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, όλα αυτά είναι θεωρία!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι θεωρία, κύριε Πρόεδρε. Είναι νόμιμο το κλητήριο θέσπισμα που παίρνει ο μάρτυρας και καλείται να καταθέσει να έχει συνέχεια. Και ένα δικαστήριο συνεχίζει την επόμενη μέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούστε με, σας παρακαλώ. Διαβάζω απόσπασμα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 8 Μαρτίου: «ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι μόνο και μόνο τα Πρακτικά να μπουν, το ερώτημα και η απάντηση του μάρτυρα αρκούν. …ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, με την επιμέλειά σας και την ευθύνη σας. Και περιμένω να μου φέρετε το έγγραφο να το υπογράψω. Για αύριο, μια που ξεκινάμε το C4I, καλείται ο κ. Μπεζάς και ο κ. Τρεπεκλής ως πρώτοι μάρτυρες, ο κ. Βαρδάκης και ο κ. Μαραβέλης, που είναι αστυνομικοί υποδιευθυντές. Θα ξεκινήσουμε από εκεί και βλέπουμε.» Αυτά διημείφθησαν στην αρχή της συνεδρίασης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν τηρήσετε ακόμη και αυτό που λέτε, εγώ προσωπικά δεν έχω αντίρρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι λέμε τόσην ώρα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι! Προσέξτε. Είναι πρώτα ο Αντωνακόπουλος, μετά ο Μπεζάς και μετά ο Τρεπεκλής. Να σας εξηγήσει το νομικό θέμα ο κ. Τζαβάρας, γιατί δηλαδή εάν εξεταστεί ο κ. Τρεπεκλής πριν από τον κ. Μπεζά υπάρχει θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο, για να μας εξηγήσετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει το λόγο εδώ και μία ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, κύριε Παφίλη. Θα πάρετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Τζαβάρα, αλλά θέλω να προηγηθώ, επειδή δεν θέλω να μπω στην ουσία.
Θέλω να θέσω πάλι ορισμένα ζητήματα:
Πρώτον, δεν μπορεί να λέμε ότι συνεδριάζουμε στις 10 η ώρα και να αρχίζουμε τη συνεδρίαση στις 11 παρά τέταρτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συνήθως είμαι ο πρώτος που έρχομαι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το λέω για εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε άδεια Αίθουσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη τώρα, αλλά για να συνεννοηθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ είμαστε όλοι οι συνάδελφοι και ξέρετε το πρόβλημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν κάνω κριτική σε εσάς. Θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Σας παρακαλώ να τα σημειώστε και αν θέλετε, τα λαμβάνετε υπόψη σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε Παφίλη. Παίρνω αφορμή, για να πω στους συναδέλφους ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να κρατάει την Επιτροπή. Και ανθρώπινα δεν γίνεται! Όμως, ας μην σας διακόπτω άλλο. Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, λοιπόν, πρώτον, να αποφασίσουμε αν θα αρχίζουμε στις 10 ή στις 11 παρά τέταρτο, στις 2 ή στις 3.
Δεύτερον, δεν μπορεί να είμαστε εδώ μέσα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Φυσικά τα άλλα Κόμματα έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν, να γυρίζουν κ.λπ. Για εμάς πρακτικά είναι αδύνατον. Δεν μπορώ να λειτουργήσω, όταν είμαι 10 ώρες και μαζί με 2 ώρες καθυστερήσεις 12 ώρες, ποια δικογραφία και τι στοιχεία να διαβάσεις; Υπεράνθρωπος πρέπει να είσαι! Ούτε μπορείς να στηρίζεσαι σε νομικούς και άλλους συμβούλους. Άρα, πρέπει να δούμε καλύτερα το χρονοδιάγραμμα και τη λειτουργία της Επιτροπής.
Τρίτον, θα πω ευθέως πως η δουλειά που κάνουμε, χωρίς να την υποτιμώ, θα μπορούσε να γίνει στο μισό χρόνο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ απολύτως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …αν τα Κόμματα και οι κύριοι Βουλευτές –δεν θέλω, βέβαια, να κάνω κριτική σε κανέναν- ήταν προετοιμασμένοι καλύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αν οργάνωναν καλύτερα τη δουλειά τους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να μη χάνουμε δηλαδή περιττό χρόνο μέσα στην Επιτροπή και στη διαδικασία αυτής της συζήτησης.
Τέταρτο θέμα –και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας- είναι το εξής: Εδώ ψάχνουμε πολιτικές ευθύνες. Στην Επιτροπή μας συζητάμε –τι να πω;- επί παντός επιστητού! Καλό είναι που το ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε τι γίνεται, αλλά τελικά έχει διαμορφωθεί κάτι, εδώ και ενάμιση μήνα τώρα. Εννοώ για τον Ο.Τ.Ε.. Άρα, νομίζω πως χρειάζεται –αυτήν την πρόταση κάνω εγώ- κάθε Κόμμα –ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό- να σκεφθεί και να πάρουμε μια απόφαση, φυσικά και με τη δική σας συμβολή, για το τι κάνουμε συγκεκριμένα από εδώ και πέρα με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό.
(XF)













(NP)
Λέμε: Τελειώνουμε με τον ΟΤΕ. Πόσοι είναι οι μάρτυρες; Να καθίσει κάποιος να το δουλέψει αυτό. Τόσοι. Μπορεί να μας προκύψουν και άλλοι. Με αυτούς, όμως, που έχουμε προγραμματίζουμε ώστε σε δέκα μέρες παραδείγματος χάρη, να έχουμε τελειώσει με την εξέταση των μαρτύρων όσον αφορά τον ΟΤΕ. Μπαίνουμε στο C4I. Πάλι χρειάζεται να κάνουμε τέτοιον προγραμματισμό. Μπαίνουμε στον ΟΣΕ, όπου πάλι χρειάζεται να κάνουμε τέτοιον προγραμματισμό, για να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε μερικά πράγματα. Γιατί δυσκολίες υπάρχουν από τη δικογραφία και προκύπτουν και άλλες συνεχώς.
Πρέπει να αποφασίσουμε και να συζητήσουμε σε μια συνεδρίαση. Τι θα ρωτήσουμε σήμερα τον κ. Τρεπεκλή; Οι συμφωνίες ήρθαν χθες στις 8 το βράδυ. Εγώ έφυγα από εδώ στις 10 το βράδυ. Χρειάζεται, λοιπόν, ο καθένας σε κάθε ομάδα να σκεφθεί και να πάρουμε μια απόφαση συγκεκριμένη για το επόμενο διάστημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να αφιερώσουμε την Πέμπτη …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γενική απεργία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι Βουλευτές δεν απεργούν γιατί δεν δικαιούνται για να απεργούν. Μπορεί να συμπαρίστανται στους απεργούς αλλά δεν απεργούν οι ίδιοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η συμπαράσταση στους απεργούς είναι στο έργο τους, τουλάχιστον για τους Κομμουνιστές Βουλευτές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν εργάζονται οι Βουλευτές, λειτουργούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμπαρίστανται στους απεργούς ενδεχομένως, αλλά δεν απεργούν.
Άρα, την Πέμπτη θα διαθέσουμε τη συνεδρίασή μας χωρίς μάρτυρες, για να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που μπαίνουν.
Επαναλαμβάνω, ότι η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Ζαγοριανός που ορκιζόταν εδώ για τη δικογραφία, δεν την έχει δει, δεν την έχει διαβάσει και επιλέγω την καλύτερη εκδοχή.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καμμένος διάβασε μια αναφορά στο ημερολόγιο. Σας πληροφορώ ότι όταν δείτε το σύνολο των εγγραφών του ημερολογίου τότε θα καταλάβετε τι λέω.
Υπάρχει δουλειά για την αποδελτίωση του ημερολογίου που θα χρειαστούν και άλλες ημέρες. Αλλά αν δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας -και δεν το έχουμε- δεν μπορούμε να κινηθούμε όπως θα θέλαμε. Από την αρχή  ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε δικογραφία και μέχρι σήμερα, πάνω από ένα μήνα μετά, εξακολουθούμε να μην έχουμε δικογραφία.
Εγώ θα επιμείνω ότι το θέμα δεν είναι –και θέλει μεγάλη προσοχή και χαίρομαι που συμφωνείτε- να φορτωθούμε εμείς την τρέχουσα ανακριτική διαδικασία, είναι μόνο να ξεχωρίσουμε το κομμάτι εκείνο που αφορά  μέλη της Κυβέρνησης. Γιατί εμείς πήραμε μια παράταση και δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πολλές παρατάσεις και πρέπει να φέρουμε και αποτέλεσμα.
Όταν, λοιπόν, πάρουμε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και έχουμε εξετάσει τους μάρτυρες που κρίνουμε ότι  πρέπει να εξετάσουμε, τότε πρέπει να καλέσουμε τα πολιτικά πρόσωπα κατά τις περιόδους είτε που αφορούν τον ΟΤΕ , είτε που αφορούν το C4I, είτε που αφορούν τον ΟΣΕ, είτε που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας. Αυτά τα έχουμε ανοικτά και υπάρχουν και άλλα που θα προκύψουν στην πορεία. Σε όλα αυτά πρέπει να βρούμε στις αντίστοιχες περιόδους ποιοι ήταν καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, οι οποίοι πρέπει να έρθουν εδώ και να μας διαφωτίσουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Εάν δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δικογραφία, να την έχουμε στα χέρια μας, να μπορέσουμε να τη μελετήσουμε και αν δεν έχουμε εξαντλήσει τους μάρτυρες, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη δουλειά που είναι και η εντολή να την κάνουμε, δηλαδή να διερευνήσουμε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών και να τους καλέσουμε εδώ να μας διαφωτίσουν με τη μαρτυρία τους. Ειδάλλως, πώς θα προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε πόρισμα; Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός.
Εξαντλούμε, λοιπόν, τα επιμέρους κεφάλαια με στόχευση την ιχνηλάτηση σοβαρών ενδείξεων εμπλοκής πολιτικών προσώπων και κινητοποιούμε και τη δικαιοσύνη –την ανακριτική δουλειά- σε ό,τι θέμα αυτή πρέπει να αναλάβει. Εμείς θα φορτωθούμε ένα μικρό κομμάτι της δικογραφίας και όχι το σύνολό της, γιατί τότε οδηγούμαστε σε μη τέλος.
Η συνείδησή μου και η προσωπική μου άποψη -και είμαι σίγουρος και η δική σας- δεν μου επιτρέπουν να μπω σε μια ατέρμονη διαδικασία και να ανταγωνιστώ με τη δικαιοσύνη για το ποιος είναι καλύτερος ανακριτής. Η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το καθήκον της. Και εκεί έχουμε και θεσμικό ρόλο να τη βοηθήσουμε. Γιατί μέχρι στιγμής δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η πολιτική εποπτεία βοήθησε τη δικαιοσύνη στη δουλειά της, εάν δεν την τράβηξε σε συγκάλυψη και δεν την επηρέασε σε συγκάλυψη και η ίδια.
Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από έντεκα ώρες ταξίδι ερχόμενος από Αμερική, ήρθα κατευθείαν εδώ. Να πω ότι όλη αυτή η διαδικασία που μας απασχόλησε τώρα επί σαράντα λεπτά, δεν θα έπρεπε να κρατήσει πάνω από πέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάθε φορά επανερχόμεθα στις αρχικές βάσεις από τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουμε για να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το εγχείρημα που μας ανέθεσε η Ολομέλεια της Βουλής. Είναι πράγματι πολύ καλό ότι μας δίνεται η ευκαιρία με δική σας πρωτοβουλία, να κάνουμε μια αναδρομή σχολιασμού των μέχρι σήμερα δεδομένων.
Αυτό που πραγματικά μπορεί να πει κανένας στα θετικά των όσων έχουμε αποκτήσει είναι ότι εκτός από το αποδεικτικό υλικό, σιγά-σιγά αρχίζουμε και αποκτούμε μια σχετική πείρα, την οποία οφείλουμε να αξιοποιούμε για τις επόμενες φάσεις.
Λοιπόν, θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα εάν σήμερα αφήναμε τον ΟΤΕ ανολοκλήρωτο –μια άποψη η οποία λέχθηκε και με την οποία συμφωνώ, ότι δηλαδή θα πρέπει να πηγαίνουμε φάκελο-φάκελο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτείνετε να διακόψουμε σήμερα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα σας πω τι προτείνω.
(MT)
(1XF)
Το δεύτερο και χειρότερο θα ήταν, αφού αποφασίσαμε σήμερα -έστω και εμβολίμως- να ασχοληθούμε με το C4I, να αρχίσουμε από τον κ. Τρεπεκλή. Αυτό γιατί το λέω; Γιατί τουλάχιστον με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία έχουν περιέλθει εις γνώση μας, θα πρέπει οπωσδήποτε πριν από τον κ. Τρεπεκλή να εξεταστεί ο κ. Μπεζάς.
Πιστεύω ότι ήταν πολύ ορθή η ιεράρχηση των ονομάτων, υπό την έννοια ότι έχει προηγηθεί ο κ. Μπεζάς και έπεται ο κ. Τρεπεκλής, γιατί -όπως ξέρετε- υπάρχει ένα κείμενο παραπόνων από μέρους του κ. Μπεζά, που θα πρέπει ο ίδιος να έλθει εδώ να το υποστηρίξει πρώτα και μετά να έχουμε τη δυνατότητα να έλθει ο κ. Τρεπεκλής και να μας δώσει τις εξηγήσεις του.
Είναι δε τόσο πολύ σημαντικές –απ’ όσο έψαξα- οι αιτιάσεις του κ. Μπεζά, που ειλικρινά σας λέω θα ήταν ολέθριο σφάλμα αν ξεκινήσουμε σήμερα με τον κ. Τρεπεκλή και –επαναλαμβάνω- δεν προηγηθεί ο κ. Μπεζάς. Θεωρώ ότι αυτό το σημείο έχει κορυφαία σημασία για την εξέλιξη της διαδικασίας και κυρίως για τη μεθοδικότητα με την οποία αποκτάται το αποδεικτικό υλικό.
Επιμένω, λοιπόν, σε δύο θέματα. Πρώτον, συμφωνώ ότι πρέπει να ολοκληρώνεται ο κάθε φάκελος και να μην αφήνουμε ουρές, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα είμαστε και σε θέση να μορφώνουμε ολοκληρωμένη πεποίθηση για κάθε υπόθεση και προκειμένου περί της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να μην ξεκινήσει η εξέταση του κ. Τρεπεκλή, προτού εξεταστεί ο κ. Μπεζάς. Αν θέλετε, σας λέω και τους λόγους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, ο κ. Μπεζάς είχε –όπως ανακοινώθηκε- κληθεί κατά προτεραιότητα. Δεν ανευρέθη και έγκαιρα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κακώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με το «κακώς» τι εννοείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κακώς για ποιον;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κακώς για μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κακώς για σας.
Θυροκολλήθηκε η κλήση και ο κ. Μπεζάς μέχρι στιγμής δεν ανευρέθη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, έχω άλλη πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ακούω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν έλθει ο κ. Τρεπεκλής να έλθουν όλοι αυτοί που ήταν μέλη των ομάδων αξιολόγησης και αν θέλετε, να σας πω και τα ονόματά τους, υπάρχουν μέσα. Είναι ένας Δενέκας και ένας Κωνσταντινίδης. Αυτοί θα μας πουν τι έχει γίνει. Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πιστεύω ότι το έχετε κατανοήσει καλύτερα από εμένα, γιατί πράγματι με έχετε πείσει πως και τις δικογραφίες ξέρετε να επεξεργάζεστε και τα συμπεράσματα που πρέπει να εξάγονται, τα εξάγετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλοσύνη σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, λοιπόν, πώς θα φέρουμε σήμερα τον κ. Τρεπεκλή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δηλαδή παρά το ότι δεν με ψηφίσατε ως Πρόεδρο, σήμερα σας έχω πιο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βαθμηδόν η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό σας αυξάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι τελειωτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν χρειάζεται να καταβάλλω προσπάθεια να σας πείσω ότι είμαι μελετηρός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σ’ αυτό με έχετε πείσει. Πιστεύω να σας μοιάσω και εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας το εύχομαι.
Κύριε Τζαβάρα, θέλω να σας πω γιατί πρότεινα τον κ. Μπεζά και τον κ. Τρεπεκλή. Πρότεινα και τους δύο επειδή ήταν οι βασικοί ανταγωνιστές, ήταν οι εκπρόσωποι των ομίλων. Βεβαίως, υπάρχει μια ολόκληρη προϊστορία γαλλικής προέλευσης για την οποία ενδεχομένως έχετε ενημερωθεί. Το ερώτημά μου ήταν αν έχει παραληφθεί το σύστημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι το τελευταίο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνετε λάθος. Είναι ακριβώς το πρώτο, κατά τη δική μου εκτίμηση. Γι’ αυτό καλώ …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και θα μας το πει ο Τρεπεκλής αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια, θα μας το πει ο Τρεπεκλής.
Δύο πράγματα πρέπει εμείς να διακριβώσουμε για το C4I. Πρώτον, ότι το σύστημα έχει παραληφθεί και ότι έχουν επιστραφεί εγγυητικές επιστολές και ο κ. Τρεπεκλής ως εκπρόσωπος της SAIC θα μας το πει. Έχει τη δυνατότητα να το τεκμηριώσει.
Το δεύτερο είναι ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί, όπως υποπτεύομαι εγώ τουλάχιστον. Δεν ξέρω εσείς τι λέτε. Αν αυτά προκύπτουν, τότε υπάρχει θέμα. Με παρακολουθείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρακολουθώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει θέμα σ’ αυτό που λέτε, αλλά υπάρχει και άλλο θέμα, γιατί όπως προκύπτει από τις αιτιάσεις του κ. Μπεζά, ο κ. Τρεπεκλής ευεργετήθηκε με μία πρωτοφανή εύνοια από τις Επιτροπές, οι οποίες ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση της προσφοράς της SAIC, η οποία έπρεπε να έχει αποκλειστεί. Είχε προταθεί ο αποκλεισμός της, πλην όμως πολιτικά πρόσωπα –και μάλιστα πολύ ανώτερου και ανώτατου επιπέδου- απεφάσισαν την πρόοδο της διαδικασίας που κατέληξε στη SAIC.
Εγώ, όπως γνωρίζετε έχω και σ’ αυτήν την Επιτροπή αποφανθεί και εκφράσει και γνώμη γιατί δεν έχει ουσιαστικά παραληφθεί το συγκεκριμένο σύστημα, θα ήθελα να μην πηγαίνουμε …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φοβάμαι ότι δεν είστε καλά ενημερωμένος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό, σας παρακαλώ.
Προκειμένου λοιπόν, να μην πηγαίνουμε σαν τον «κάβουρα», να ξεκινήσουμε με τη λογική, χρονική, ιστορική σειρά των πραγμάτων και να δούμε από πού ξεκίνησε η SAIC και πού κατέληξε. Αυτή είναι η άποψή μου και γι’ αυτό επιμένω.
Επειδή ένας καλός οδηγός είναι το έγγραφο –το οποίο δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει, εγώ το έχω, να το δώσω και στους συναδέλφους- των αιτιάσεων του κ. Μπεζά, όπου εκεί εξηγεί γιατί ενώ έπρεπε να έχει αποκλειστεί -να μην έχει γίνει δεκτή δηλαδή η συγκεκριμένη SAIC- και ενώ είχε προτιμηθεί η TRS του κ. Μπεζά, εν τούτοις καταλήξαμε σ’ αυτήν την πρωτοφανή ευεργεσία στο πρόσωπο του κ. Τρεπεκλή. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας αφορούν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προχωρήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να διαφωνώ με την άποψη που διατυπώνετε. Γιατί; Ενδεχομένως, όπως και εσείς διερευνάτε, διερευνώ και εγώ το θέμα. Η δική μου εικόνα λοιπόν είναι ότι το σύστημα παρελήφθη, ότι το σύστημα έπρεπε να έχει απορριφθεί «μετά πολλών βαΐων» σε διάφορες κυβερνητικές περιόδους. Δεν έγινε. Τουναντίον παρελήφθη και μάλιστα δόθηκαν πίσω οι εγγυητικές επιστολές. Επίσης, το σύστημα αυτό μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί.
Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα, που εγγίζει και περιέχει σοβαρές ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων, στο μέτρο που υπάρχουν κατά συρροή μαρτυρίες ότι έχουν δοθεί δωροδοκίες στις διάφορες φάσεις αυτής της Σύμβασης και μάλιστα ευθύνες οι οποίες δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Γι’ αυτό λοιπόν λέω ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Εκεί επισημαίνω τη δική μου αίσθηση –μπορεί να κάνω λάθος- ότι είμαστε μπροστά σε μη παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες Υπουργών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει κανείς αντίρρηση, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε συνάδελφε …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί να έχετε μομφή κατά μελών ότι έχουμε πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για όποιους Υπουργούς έχουν ευθύνες θα εξεταστούν τα πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην ακυρώνουμε, όμως, τη διαδικασία από μόνοι μας. Αν εξεταστεί ο κ. Τρεπεκλής πριν τον κ. Μπεζά, υπάρχει θέμα ακύρωσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι το θέμα σας; Πράγματι κωλυσιεργείτε για το αν θα έλθει ο ένας μάρτυς πριν από τον άλλο; Και δεν μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τον  κ. Τρεπεκλή για όλη την εβδομάδα; Σας παρακαλώ πολύ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν αναλαμβάνετε την ευθύνη εσείς να μην εξετάσουμε τον  κ. Μπεζά πριν τον κ. Τρεπεκλή έχει καλώς, να προχωρήσουμε. Αναλαμβάνετε, όμως, την ευθύνη εσείς.
(MB)
(1MT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να με διαψεύσετε. Διότι εδώ αισθάνομαι ότι για λόγους εντελώς διαδικαστικούς κωλυσιεργούμε σήμερα την έναρξη της εξέτασης του μάρτυρα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε δώσει στους αστυνομικούς τη σειρά Μπεζάς –Τρεπεκλής και τώρα αλλάζει η σειρά. Στα Πρακτικά χθες είναι Μπεζάς- Τρεπεκλής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θυροκολλήθηκε η κλήτευση, αλλά ο μάρτυρας δεν βρέθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή τι να κάνουμε; Να δώσουμε εντολή βιαίας προσαγωγής. Ο κ. Μπεζάς δεν ανευρέθη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και να δώσετε, κύριε Πρόεδρε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και να δώσετε και θα έπρεπε να το είχατε κάνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ερώτημα πρώτο: Είναι πράγματι μείζον θέμα για την ανακριτική διαδικασία το αν έρθει πρώτα ο Τρεπεκλής;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι θέμα της κοινής λογικής. Και δεν μπορούμε να καλέσουμε ξανά τον ορκισθέντα Τρεπεκλή για να μας πει αν έλεγε αλήθεια στις πρώτες καταθέσεις ή να μας πει συμπληρωματικά τι απαντά απέναντι σ’ αυτά που θα μας πει ο κ. Μπεζάς; Γιατί επιμένετε προ του 2004 όταν υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν και μετά το 2004; Εγώ απορώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κανένα πεδίο δεν είναι λαμπρό για την έρευνα. Όλα είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπονοείτε ότι καλύπτουμε κάποιον, κύριε Πρόεδρε; Υπονοείτε ότι καλύπτουμε Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας; Δεν το κατάλαβα. Πείτε τα ευθέως!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπονοώ τίποτα. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε για μισή ώρα για το αν έρθει πρώτος ο Μπεζάς και μετά ο Τρεπεκλής; Για μισή ώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι αυτό το θέμα μας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέμε, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό είναι νομικό θέμα σοβαρό. Δεν είναι κωλυσιεργία. Να κάτσουμε μέχρι τη νύχτα, μέχρι το πρωί,!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ποιο είναι το νομικό θέμα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το εξήγησα πριν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει δέσμευση, κύριε Πρόεδρε, ότι μπορεί να ξανακληθεί μετά τον κ. Μπέζα ο κ. Τρεπεκλής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχω κάνει τη διευκρίνιση ευθύς εξαρχής…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά και όσον αφορά τον κ. Βουρλούμη και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, χθες πάλι δεν το κάναμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν κατάλαβα. Ο κ. Μπαριτάκης είχε κληθεί και περίμενε πέντε ώρες. Μην κατεβάζουμε το επίπεδο της σοβαρότητας! Παρακαλώ πολύ!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένα επίπεδο σοβαρότητας δεν κατεβάζουμε. Όμως από τη στιγμή που καλούμε μάρτυρες και έχουμε συμφωνήσει να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, έστω και αν υπάρχει κάποια διαφωνία, και από τη στιγμή που η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητά την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, αυτή έπρεπε να γίνει. Τουλάχιστον ας γίνει άμεσα, γιατί αυτό θα μας διαφωτίσει για την υπόθεση του Ο.Τ.Ε., κύριε Πρόεδρε. Κι εσείς το προτείνατε. Δεν το προτείναμε εμείς. Το προτείνατε και το δεχθήκαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το «άμεσα» έχει και κάποιες πρακτικές προϋποθέσεις. Δηλαδή πρέπει να βρεθεί ο μάρτυρας. Όταν ο κ. Μπεζάς δεν βρίσκεται…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για Βουρλούμη και Μπαριτάκη είπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Ο κ. Μπαριτάκης παρευρίσκετο εδώ πέντε ώρες, άρρωστος!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλέστε το μάρτυρα, να προχωρήσουμε, και δεσμευόμαστε να τον ξανακαλέσουμε, εφόσον το κρίνει η Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τρεπεκλής μπορεί να κληθεί και μια και δυο και τρεις φορές, και μετά τον κ. Μπεζά, τον οποίο ελπίζω να τον βρούμε; Δεν έχω καμία αντίρρηση να προσαχθεί και βιαίως, αλλά δεν έχουμε μήνυμα από την Αστυνομία ότι ο κ. Μπεζάς δεν έρχεται. Απλώς δεν ανευρέθη. Θυροκολλήθηκε η πρόσκληση, αλλά δεν ανευρέθη. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος και εδώ θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, κύριοι συνάδελφοι. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος!
Ως Πρόεδρος ανακοίνωσα τη σειρά των μαρτύρων. Δεν την ανακοίνωσα τυχαία. Άρα ποιο είναι το θέμα; Εφόσον δεν ευρίσκεται ο κ. Μπεζάς, θα ακινητοποιήσουμε  την Επιτροπή; Ο κ. Συμεωνίδης μας έδωσε ραντεβού στις 23 Μάρτη, γιατί είναι εκτός Ελλάδος. Αν ο κ. Μπεζάς έρθει τον Ιούνιο, θα περιμένουμε τον κ. Μπεζά για να ξεκινήσουμε το C4I; Το λέω για τη λογική των πραγμάτων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέπετε και σ’ εμάς, που σιωπηλοί μιάμιση ώρα παρακολουθούμε τη διαδικασία, να πάρουμε το λόγο; Τα όρια ημών, οι οποίοι δεν συμμετέχουμε στο διάλογο, έχουν εξαντληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα δικά μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πέραν αυτού όμως, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ λίγο προσχηματική τη σημερινή αντίδραση των συναδέλφων, όπως του κ. Πάνου Καμμένου,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι προοίμιο για τη σύγκρουση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:…γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος αναφορικά με το πώς θα καλούνται οι μάρτυρες και υπήρξαν και κάποιες διαφωνίες, αλλά δεν έδειξε το Προεδρείο και κανένα εξ ημών διάθεση να μην εξετάσουμε κανένα μάρτυρα, να μην κάνουμε διευκρινίσεις επί των ζητημάτων. Θεωρώ ότι κουραζόμαστε και χάνουμε το χρόνο ασκόπως. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε! Έχουν εξαντληθεί τα όριά μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει πάντως τέτοιο θέμα, διαφωνίας με το Προεδρείο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω το λόγο μόνο για δέκα δευτερόλεπτα, σε ό,τι αφορά τη δική μου τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε τώρα περίπου δύο μήνες που συνεδριάζουμε και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας μέχρι τώρα. Γι’ αυτό έκανα αυτές τις προτάσεις. Ούτε καμία σκοπιμότητα είχα, ούτε τίποτε. Είναι το πιο λογικό πράγμα όταν κάνεις μια δουλειά και σε τέτοιες συνθήκες, όταν φθάσεις σ’ ένα σημείο, να πεις: «τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι μου δείχνει η πείρα και πώς θα το οργανώσω από εδώ και πέρα;». Αυτό το νόημα είχε η δικιά μου παρέμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε, κύριε συνάδελφε. Γι’ αυτό το λόγο και είπα -για όλους τους συναδέλφους- να βρεθεί την Πέμπτη η Επιτροπή μας χωρίς μάρτυρες και να συζητήσουμε εάν είναι δυνατόν –εγώ το εύχομαι- μία κοινή αναφορά προόδου μέχρι τώρα, όχι πόρισμα. Γιατί θα ήθελα -και σας παρακαλώ να το προσπαθήσουμε- να έχουμε μια καταγραφή της κοινής διάθεσης και των κοινών διαπιστώσεων, μια που θα ζητήσουμε τη Δευτέρα από τη Βουλή να μας δώσει την παράταση. Αυτό να μην είναι μόνο κατά το τυπικόν, διότι δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας, είτε διότι δεν προλάβαμε να εξετάσουμε όλους τους μάρτυρες που έχουμε προγραμματίσει, αλλά και, εν πάση περιπτώσει, να καταγράψουμε και μια πρόοδο της δουλειάς που έχουμε μέχρι στιγμής κάνει, περισσότερο σε πολιτικούς αλλά όχι μόνο όρους.
Ο κ. Νεράντζης έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Δεν είναι σκόπιμο να ακούγονται φράσεις, όπως «είναι προοίμιο», «είναι προσχηματικά» ή όχι, ούτε είναι σκόπιμο να ισχύει το «είμαστε πιο πολλοί, αποφασίζουμε και τελειώνουμε». Αν αυτά θέλουμε να επικρατήσουν εδώ –ελέχθησαν προηγουμένως, να μην λέω και ποιος τα είπε, είναι καταγεγραμμένα- το σταματάμε το σύστημα, αποφασίζει η πλειοψηφία, φεύγουμε εμείς και τελειώνει η ιστορία. Ας επικρατήσει η καλή πίστη. Δεν είναι καπρίτσιο η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων. Η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων καθορίζεται  προεχόντως από το βαθμό γνώσεως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως επανέρχεστε σ’ ένα ζήτημα που το έχουμε εξαντλήσει και έχουμε εξαντληθεί κι εμείς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν ολοκλήρωσα, κύριε Πρόεδρε. Το «δια ταύτα» έχει σημασία.
Δεν είναι, λοιπόν, καπρίτσιο η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων. Επιλέγεται με το βαθμό γνώσεως και αναμίξεως με όλα τα πράγματα. Θα παρακαλούσα λοιπόν -μια που τώρα δεν είναι ευθύνη του Προεδρείου το ότι δεν βρέθηκε ο μάρτυρας και θυροκολλήθηκε η πρόσκληση- να κάνουμε το εξής. Εφόσον καλούμε και δυο και τρεις μάρτυρες κάθε μέρα, είναι προτιμότερο μέχρις ότου επαναληφθεί και μάλιστα με δραστικότερο κι εντονότερο τρόπο η αναζήτηση του μάρτυρος, να εξετάσουμε έναν τρίτο μάρτυρα, ο οποίος ενδεχομένως έχει λιγότερη ανάμιξη ή δεν είναι συνδεδεμένη η κατάθεσή του, η αναμενόμενη, με την άλλη, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί η γνωσιολογική αξιολόγηση του κάθε μάρτυρα.
(GK)

(1MB)
Αυτά για το μέλλον. Καλούμε τρεις μάρτυρες. Δεν βρήκαμε τον Μπεζά. Ωραία. Ώσπου να τον βρούμε, καλούμε τον τρίτο –ούτε τον Τρεπεκλή- που είναι εδώ, τον εξετάζουμε και επαναλαμβάνεται φορτικότερα η αναζήτηση και βεβαίως, συμφωνώ μαζί πως αν δεν βρεθεί, ή αν έρθει στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να σταματήσει η Επιτροπή για να περιμένει αυτόν. Αυτή είναι η πρότασή μου για το μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω ότι είχε ανακοινωθεί προ της μεσημβρίας στην Επιτροπή μας η σειρά των μαρτύρων και το θέμα, με το οποίο θα ασχολούμεθα. Και το πρωί βεβαίως δεν ήξερα ότι το βράδυ θα ερχόταν το κομμάτι της δικογραφίας που αφορούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που απάντησε σε έγγραφό μας. Σήμερα έχω και κομμάτι της δικογραφίας που ήλθε από την κ. Νικολακέα και θα σας κάνω την ανακοίνωση αμέσως μετά.
Δεν μπορώ να γνωρίζω το ρυθμό, με τον οποίο θα μου έρχονται οι δικογραφίες. Ήδη εμείς ξεκινάμε την ανάκριση μαρτύρων, χωρίς την πλήρη γνώση της δικογραφίας. Το πρώτο είναι αυτό.
Δεύτερον, όταν καλούνται οι μάρτυρες, πρέπει να καλούνται έγκαιρα. Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της συζήτησης της ημέρας, όταν καλούμε τους μάρτυρες. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οι μάρτυρες είτε να λείπουν στο εξωτερικό είτε να μην μπορούν είτε να μην ανευρίσκονται. Άρα, στην πράξη η αξιολόγηση που κάνουμε μπαίνει κάτω από τις αντικειμενικές συνθήκες και δυσκολίες των μαρτύρων να προσέλθουν. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε άρνηση, αλλά έχουμε αντικειμενικά κωλύματα των μαρτύρων να προσέλθουν και να συνεισφέρουν στην ανάκριση που κάνουμε.
Όμως, το θέμα εάν θα ερχόταν πρώτος ο κ. Μπεζάς ή ο κ. Τρεπεκλής, σας λέω ότι είναι εντελώς τυχαίο και δεν έχει να κάνει –κατά τη δική μου εκτίμηση- με τίποτα από αυτά που ακούστηκαν. Ο κ. Τρεπεκλής έχει υποστεί έναν τέτοιο έλεγχο που λίγοι μάρτυρες τον έχουν υποστεί.
Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι ο κ. Μπεζάς μπορεί να ανευρεθεί και να έλθει και αν υπάρξει θέμα, όπως έχω ξαναπεί, ξαναέρχεται ο κ. Τρεπεκλής. Δεν υπάρχει θέμα γι’ αυτό.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν και την καλή σας διάθεση και την ανοχή σας στα θέματα που έχουν να κάνουν με την κλήση των μαρτύρων και την παρουσία τους εδώ, γιατί δεν μπορεί και το Προεδρείο να διασφαλίσει το ιδανικό, γιατί σε αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι λειτουργούμε καταναγκαστικά και κατ’ οικονομία.
Άρα, εδώ χρειάζεται μια καλή διάθεση απέναντι στο Προεδρείο και όχι να ρίξουμε ευθύνη που δεν υπάρχει! Εδώ υπονοήθηκε ότι υπάρχει μεθόδευση κατά τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων! Αυτό δεν είναι σωστό να υπάρχει στην Επιτροπή μας. Αν είναι να βγάζετε την ψυχή του Προέδρου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, πώς θα συνεχίσουμε;
Κύριοι συνάδελφοι, έχω να σας κάνω την εξής ανακοίνωση: «Από το Εφετείο Αθηνών, Γραφείο Ειδικής Ανακρίτριας Εφέτου. Προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το 3/3.2.2010 υμέτερον έγγραφον και το 48/4.3.2010 υμέτερον έγγραφον.» Αυτά ήταν τα αρχικά και μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες.
«Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες από έγγραφα προερχόμενα από το αρχείο της εταιρείας SIEMENS Α.Ε., καθώς και έγγραφα που αφορούν τη σύμβαση για το σύστημα ολυμπιακής ασφάλειας C4I, πέραν των όσων έχουν ήδη αποσταλεί, 4.277 φύλλα.»
Παρακαλώ να διανεμηθεί.
Η αίσθησή μου από αυτά που μου λέει η κ. Νικολακέα είναι ότι το μεγάλο μέρος της δικογραφίας δεν έχει έλθει ακόμα. Ακόμα αποστέλλονται τα κατά προτεραιότητα ζητηθέντα έγγραφα, κύριε Τζαβάρα και κύριοι συνάδελφοι και ευτυχώς που κάναμε αυτό το γράμμα για τα κατά προτεραιότητα, γιατί δεν θα είχαν κατεύθυνση τι έγγραφα να μας φέρουν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ο κ. Νικητιάδης μπορεί να τα μελετήσει και να εισηγηθεί!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε αντίρρηση να φωνάξουμε τον υπάρχοντα μάρτυρα;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να τον φωνάξουμε για να μη μας φύγει και αυτός!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, γι’ αύριο έχουμε πρώτα τον κ. Αντωνακόπουλο και μετά τον κ. Κωνσταντινόπουλο.
Συμφωνείτε με τη σειρά, κύριοι συνάδελφοι; Μήπως υπάρχει αντίρρηση στη σειρά κλήσεως των μαρτύρων; Έχετε να προτείνετε άλλον μάρτυρα, μήπως προλάβουμε; Μπορεί όμως να μείνει και κάποιος μάρτυρας από σήμερα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, ποιους θα βάλουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον κ. Τρεπεκλή και δυο αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Ουσιαστικά μπαίνουμε στη συζήτηση του C4I. Ο Ο.Τ.Ε. μας έδωσε μια ασφάλεια όγκου για κάποιο χρόνο. Θα υπάρξουν και άλλες –εκτός της αυριανής ενδεχομένως- συνεδριάσεις, προτού καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί αν δεν πάμε σε πολιτικά πρόσωπα, δεν ολοκληρώνουμε. Απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Παφίλη, επειδή θέσατε το ζήτημα.
Όμως, για να πάμε σε πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να έχουμε το σύνολο της δικογραφίας και –εν πάση περιπτώσει- τους μάρτυρες, τους οποίους κρίνουμε ότι πρέπει να εξετάσουμε. Άρα, μόνο έτσι μπορεί να γίνει.
Μοιραία, λοιπόν, από τώρα και μετά θα έχουμε και λίγο C4I, θα έχουμε και λίγο προαστιακό, θα πάμε και λίγο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φοβάμαι να μπούμε στο Υπουργείο Άμυνας αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχουμε κάνει αρκετή προετοιμασία. Όμως, πρέπει να προετοιμαστούμε να πάμε και εκεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παφίλη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε. Εγώ είπα ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον Ο.Τ.Ε. Ποιους μάρτυρες έχουμε στον κατάλογο, εκτός των πολιτικών προσώπων; Άρα, όσον αφορά τους μάρτυρες –με εξαίρεση τον σημερινό- σχετικά με τον Ο.Τ.Ε., να τελειώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας εξήγησα, αλλά δεν με καταλάβετε. Για να τελειώνουμε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το καταλάβατε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό «πάμε λίγο από εδώ, πάμε λίγο από κει». Δεν γίνεται έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, όχι. Ακούστε με λίγο. Ή θα διακόπτουμε την Επιτροπή μέχρι να έλθει το σύνολο της δικογραφίας και μετά να συνεχίζουμε ή θα κάνουμε αυτή την κατ’ οικονομία πλεύση, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, μέχρις ότου, κύριε συνάδελφε, να έχουμε ασφάλεια –και το εννοώ- και κατά τη δικογραφία και κατά τους μάρτυρες, για να μπορέσουμε να  καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα.
Τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούμε να τα καλούμε και να τα ξανακαλούμε. Ας καλέσουμε και ξανακαλέσουμε, ενδεχομένως, άλλα πρόσωπα, μέχρι να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Όμως, τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι μία και καλή και κατά τη χρονική σειρά, ενδεχομένως, των καθηκόντων τους και κατά το αντικείμενο της περιόδου, κατά την οποία είχαν την καθ’ ύλην αρμοδιότητα. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ είπα εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα όσοι μάρτυρες για τον Ο.Τ.Ε. υπάρχουν, να κληθούν –ας το πω- σερί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως αν δεν καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα, δεν ολοκληρώνεται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όμως, να τελειώσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να ολοκληρωθεί, λοιπόν, θέλουμε να πάρουμε όλη τη δικογραφία. Αυτά είναι τα δεδομένα. Τα έχουμε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ ξαναλέω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κατάλαβα τι λέτε! Απλώς, θερμή παράκληση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, δεν καταλαβαίνω. Τι έχει μείνει από τη δικογραφία; Ποιος ξέρει να μας πει τι έχει μείνει ακόμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν πρέπει να έλθει η δικογραφία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι έχει μείνει ακόμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το μεγαλύτερο κομμάτι!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορεί και εγώ να μην καταλαβαίνω, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ. Έχουμε τι περιέχει τελικά αυτή η «ριμάδα» η δικογραφία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το σύνολο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το έχουμε αυτό. Άρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε.
(DP)
(GK)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, ξαναλέω: Η εικόνα της δικογραφίας όχι μόνο κατά την έκταση, όχι μόνο κατά τα επιμέρους χύδην αντικείμενα, αλλά και η δικογραφία αυτή καθ’ εαυτή είναι εντελώς ανοργάνωτη και κανείς δεν έχει επεξεργαστεί σοβαρά τη δικογραφία. Σας κατέγραψα και τη δική μου αντίδραση, την αίσθησή μου ότι αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί να πέσει φως σε συγκεκριμένες ευθύνες πολιτικών προσώπων –γι’ αυτό έγινε, αλλά έγινε- και έχουμε σήμερα μια χαοτική δικογραφία.
Εάν δεν αποκτήσουμε ασφαλή γνώση για τα επιμέρους κομμάτια μιας οργανωμένης δικογραφίας, πώς θα προχωρήσουμε; Αυτά είναι τα αυτονόητα. Λυπάμαι γι’ αυτή την κατάσταση και δεν θέλω να εκφραστώ, όπως αισθάνομαι. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά έτσι είναι. Καταλάβατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάλι δεν κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι δεν καταλάβατε, κύριε συνάδελφε; Μα, αφού δεν έχουμε δικογραφία;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να το πω πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Ζαγοριανός έκανε δυο χρόνια έρευνα, ναι ή όχι; Έχει χαρτί που να λέει τι ερεύνησε και τι έκανε; Όχι, όλα τα χαρτιά, αν έχει κάποιο κατάλογο ότι έχω τόσα χαρτιά. Τα έχει ή δεν τα έχει; Ο κ. Αθανασίου, τα έχει ή δεν τα έχει; Να τα πάρουμε αυτά. Να μας τα δώσει. Δηλαδή, τι κάνουμε τώρα; Σε έναν ωκεανό πηγαίνουμε από εδώ και από εκεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά τα έγγραφα παραδόθηκαν όλα στην κυρία Νικολακέα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η κυρία Νικολακέα δεν ξέρει τι παρέλαβε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα φωνάξουμε την κυρία Νικολακέα να μας εξηγήσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να της στείλουμε ένα έγγραφο για να μας στείλει ένα κατάλογο τι έχει παραλάβει, να ξέρουμε τι έχουμε, δηλαδή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το είπαμε αυτό. Έκανε τη πρόταση ο κ. Παπαδημούλης. Σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα η αίσθησή μου είναι –και συγχωρείστε με που το λέω έτσι- ότι ούτε η κυρία Νικολακέα είναι σε θέση να μας πει τη λεπτομέρεια της δικογραφίας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Να γίνω λίγο πιο σκληρός, κύριε Πρόεδρε, από εσάς; Η αίσθηση η δική μου είναι ότι καθόμαστε εδώ πέρα, κύριε Πρόεδρε, και δεν ξέρουμε τι κάνουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να φωνάξουμε το μάρτυρα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχω να ενημερώσω όλη την Επιτροπή ότι η εξέταση του μάρτυρα από τους δημοσιογράφους έχει ολοκληρωθεί. Οι δημοσιογράφοι εξέτασαν το μάρτυρα πλήρως. Δεν φέρνουμε έναν δημοσιογράφο τάκα-τάκα να τελειώνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να καλέσω το μάρτυρα ή έχει κάποιος συνάδελφος αντίρρηση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Φωνάξτε το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά από δυο ώρες διαβουλεύσεων, μπορεί να κληθεί ο μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυρας κ. Γεώργιος Τρεπεκλής)
Κύριε μάρτυρα, είχε κληθεί ο κ. Μπεζάς πριν από εσάς. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να εξεταστεί πριν από εσάς. Επειδή δεν ανευρέθη –και σας ευχαριστούμε που ήρθατε νωρίτερα, αν και μισοφάγαμε το χρόνο- θα σας παρακαλέσουμε να μείνετε στη διάθεση της Επιτροπής διότι, όταν εξεταστεί ο κ. Μπεζάς, ενδεχομένως θα υπάρχει αντικείμενο να σας καλέσουμε ξανά και να σας ρωτήσουμε εκ νέου θέματα που θα έχουν, ενδεχομένως, προκύψει.
Θέλετε να μας δώσετε τα στοιχεία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Λέγομαι Γιώργος Τρεπεκλής και είμαι επιχειρηματίας. Θέλετε να σας πω το έτος γεννήσεως κ.λπ.;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν χρειάζεται.
Δεν έχετε διωχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η μόνη σχέση που έχω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …με την υπόθεση είναι ότι έχω κληθεί ως μάρτυς –ορκισθείς μάρτυς- από τον Εισαγγελέα της προκαταρκτικής εξέτασης τον κ. Αθανασίου δυο φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κανένα περιοριστικό μέτρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας το λέω αυτό γιατί μπορείτε να ορκιστείτε, αν θέλετε. Σας καλούμε να δώσετε τον όρκο. Βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και θα επαναλάβετε μετά από εμένα:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα σας δώσω δεκαπέντε, είκοσι λεπτά για να μας δώσετε μια εικόνα της υπόθεσης αυτής.
Η Επιτροπή μας έχει την ομόφωνη θεσμική κάλυψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου να εξετάσει την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της και να διερευνήσει ευθύνες πολιτικών προσώπων, ποινικές ή πολιτικές σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Άρα, εμείς διερευνούμε και επιχειρούμε να εντοπίσουμε σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων με την έννοια Υπουργών και Υφυπουργών για πράξεις ή παραλείψεις σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Και επειδή η SIEMENS ήταν ο κύριος εργολάβος της SAIK για το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γι’ αυτό σας καλέσαμε να μας διαφωτίσετε γι’ αυτό το σύστημα. Και ειδικότερα: Αν το σύστημα αυτό ευθύς εξαρχής ήταν ένα σύστημα υπαρκτό ή, εν πάση περιπτώσει, ήταν ένα σύστημα που δεν υπήρχε, αν αυτό το σύστημα τελικά παρεδόθη, αν επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές και ό,τι εσείς άλλο κρίνετε ότι μπορείτε να μας δώσετε ως εικόνα σε μια, με δικά σας λόγια, εισαγωγή. Μετά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους κυρίους συναδέλφους.
Είκοσι λεπτά είναι επαρκή, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Νομίζω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν δεν είναι επαρκή θα σας δώσω περισσότερο χρόνο.
Έχετε, κατ’ αρχήν, είκοσι λεπτά. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε με δικά σας λόγια, το θέμα αυτό του C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα ήθελα να ξεκινήσω ενημερώνοντας την Επιτροπή σας ότι ουσιαστικά στο θέμα του C4I μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τρεις περιόδους.
Η πρώτη περίοδος αφορά το Σεπτέμβριο του 2001 μέχρι τον Αύγουστο του 2002, περίοδο κατά την οποία διάφορες υπηρεσίες, Υπουργεία της ελληνικής Δημοκρατίας ζητούν ή ερευνούν τι συστήματα ασφαλείας θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αξίζει να τονισθεί σε αυτήν τη φάση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στους «Δίδυμους Πύργους» με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για τις συνθήκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
(Στο σημείο αυτό τη Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
(DE)
(DP)
Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει μέσα στον Αύγουστο ουσιαστικά -Αύγουστος του 2002- όπου καλούνται μέσω των πρεσβειών οι ξένες εταιρείες να υποβάλουν λίστες εταιρειών που θα συνεργάζοντο, υπό την ηγεσία κάποιας μεγάλης εταιρείας, που αργότερα θα δούμε και ποιες ήταν οι προδιαγραφές για την εταιρεία η οποία θα αναλάμβανε το έργο, με υπεργολάβους τους λοιπούς. Και καλύπτει και το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης, στις 29 Μαΐου του 2003.
Και η τρίτη περίοδος αφορά την υλοποίηση του έργου, καλύπτει δε, επίσης, το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της SAIC, με βάση το οποίο η SAIC έδωσε τη χρήση του συστήματος για τους Ολυμπιακούς και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέχρι την τροποποίηση της σύμβασης, η οποία έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2007.
Κάθε μία από αυτές τις περιόδους έχει τις ιδιαιτερότητές της και θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Η πρώτη φάση, που αφορά την περίοδο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, ξεκινάει με μία προσπάθεια της LOCKHEED MARTIN και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει και στον Τύπο, ήταν μια προσπάθεια την οποία υποστήριζε ο τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, όπου ομάδες αμερικανικών εταιρειών θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν το συνολικό έργο της ασφάλειας και προστέθηκε πάνω σ’ αυτό ότι Αμερικάνοι θα έτρεχαν τα συστήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Επαναλαμβάνω, Αμερικάνοι θα έτρεχαν τα συστήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Έτσι, η προσπάθεια αυτή συνδέεται με ένα κόστος 700 εκατομμυρίων ευρώ και η ηγέτις εταιρεία -αμερικάνικη εταιρεία, αν θέλετε- ήταν η πολύ γνωστή LOCKHEED MARTIN.
Περί τα μέσα Μαΐου -αν θυμάμαι καλά, αρχές ή μέσα Μαΐου- η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε αρνητικά σ’ αυτή την πρόταση των αμερικανικών εταιρειών του 2002 και οι φήμες, διότι εκείνη την εποχή οι εταιρείες γυρνούσαν από Υπουργείο σε Υπουργείο, ήθελαν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να κάνει κάτι για τα λιμάνια του. Πήγαιναν, γνωριζόντουσαν, έδιναν τα credentials, τις πιστοποιήσεις τους, εν πάση περιπτώσει. Και άκουγες ότι το Υπουργείο, παραδείγματος χάρη, Εμπορικής Ναυτιλίας θα ήταν αυτό το οποίο θα έβγαζε κάποιο δικό του διαγωνισμό για τα λιμάνια.
Αυτά, αν κάνει κανείς και τον κόπο και ανατρέξει στις εφημερίδες της περιόδου, τα βλέπει γραμμένα. Δεν ήταν μυστικά που κάποιος εγνώριζε, χωρίς να πρέπει… Από τη στιγμή που κάτι μπαίνει στον Τύπο, είναι κοινό μυστικό.
Κάποια στιγμή εμφανίζεται στην εικόνα μία εταιρεία την οποία απάρτιζαν στελέχη που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εξπέρ στους Αγώνες του Σίδνεϋ. Η εταιρεία αυτή…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς λεγόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η BOARTES. Δεν έχω εικόνα πού ήταν η έδρα τους. Αργότερα διάβασα ότι η έδρα τους ήταν στην Κύπρο. Και ασχολούνται, δουλεύοντας κοντά με τον «ΑΘΗΝΑ 2004» στη συρραφή ενιαίων προδιαγραφών για κάποιο σύστημα που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είπατε συγγραφή ή συρραφή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συγγραφή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συγγραφή, η οποία, όμως, ήταν και συρραφή, όπως έλεγαν κάπως οι ελληνικές υπηρεσίες. Ακούγαμε τότε πολύ από τις ελληνικές υπηρεσίες, όταν πλέον άνοιξαν οι προδιαγραφές και γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ότι αυτά τα πήραν από εμάς οι Αυστραλοί. Άρα, θα είχε και τη συρραφή του.
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου καλούνται από τις μεγάλες πρεσβείες οι εταιρείες οι οποίες είχαν εμπειρία σε θέματα ασφάλειας και τους ανακοινώνεται ότι θα προχωρήσει η διαδικασία στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 284           -Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τις προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις- και ότι ο λόγος ήταν η ταχύτητα την οποία ήθελε να επιδιώξει το ελληνικό κράτος. Στόχος ήταν τέλη Νοέμβρη του 2002 να έχει οριστεί ο ανάδοχος, διότι από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο ήθελε να έχει τον ελάχιστο χρόνο, όπως έλεγε τότε, εκπαίδευσης χρηστών, που θα έπρεπε να είναι περί τους έξι μήνες.
Και πράγματι, μέσα από αυτή τη διαδικασία εμφανίστηκαν τρεις κοινοπραξίες που δήλωσαν ότι θα υποβάλουν προτάσεις. Η πρώτη ήταν η TRS. H TRS είναι μια εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της THALES, της γαλλικής THALES και της RADIO. Το όνομά της βγαίνει THALES RADIO SYSTEMS, δηλαδή, Συστήματα του Θαλή και της RADIO.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η ομάδα της SAIC και η τρίτη ομάδα ήταν μια ομάδα υπό την εταιρεία ΤΙΤΑΝ, ΤΙΤΑΝΑΣ. Δόθηκαν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού αρχές Σεπτέμβρη και στις τρεις εταιρείες, με στόχο να υποβληθούν οι προσφορές 7 Οκτωβρίου του 2002. Στην πραγματικότητα, δόθηκε και μια παράταση άλλη μια βδομάδα, αλλά στο μέσο της διαδικασίας η εταιρεία THALES αποχώρησε από τη διαδικασία αυτή, ενημερώνοντας το Υπουργείο ότι δεν θα υποβάλει πρόταση.
Οι προτάσεις, όπως σας είπα, υποβλήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου του 2002, με στόχο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τραυλού, Γενικού Γραμματεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να υπάρχει ανάδοχος μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, διότι ο χρόνος πίεζε, δεν θα έβγαινε αλλιώς.
Δυο μέρες μετά την υποβολή των προσφορών και εδώ ήθελα απλώς, προφανώς το ξέρετε, να υπενθυμίσω ότι το Προεδρικό Διάταγμα 284 προβλέπει ξεχωριστή υποβολή οικονομικής προσφοράς, ξεχωριστή υποβολή τεχνικής προσφοράς, κάθε φάκελος γράφει απ’ έξω ρητά τι συμπεριλαμβάνει και στη συνέχεια, νομιμοποιητικά έγγραφα και εγγυητικές επιστολές σε έναν τρίτο φάκελο.
(AD)
(1DE)
Με κάποιον περίεργο τρόπο ειδοποιείται η SAIC δύο μέρες αργότερα ότι κατά λάθος έχει ανοίξει η οικονομική της προσφορά, ότι κατά λάθος η Επιτροπή άνοιξε την οικονομική της προσφορά. Και μπορεί κάποιος να πει «μικρό το κακό», αλλά στην πραγματικότητα η σύνθεση της πληροφόρησης στο τέλος για την ανάδειξη του μειοδότη δεν θα μπορούσε να δουλέψει.
Τι γίνεται; Συνήθως υπάρχει η τεχνική βαθμολόγηση, η οικονομική βαθμολόγηση –η οποία έπεται της τεχνικής βαθμολογίας- και η σύνθεση αυτών των δύο βαθμών, η ανοιγμένη τιμή, ανακηρύσσει το μειοδότη. Όταν είναι γνωστό από την πρώτη μέρα ποια είναι η οικονομική προσφορά μίας εταιρείας, η δουλειά μπορεί να γίνει απόλυτα σωστά, αλλά θα μπορούσε να βληθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Εκείνη την εποχή, η SAIC υποβάλλει ένσταση για τη συμμετοχή της TRS –υπενθυμίζω ότι η TRS  είναι η ανταγωνίστρια εταιρεία- διότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν σαφείς. Για να συμμετάσχει μία εταιρεία στο διαγωνισμό, όφειλε αφ’ ενός να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια λειτουργίας που να τα πιστοποιεί με ισολογισμούς, αφ’ ετέρου δε ο κύκλος εργασιών στα χρόνια αυτά να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του έργου.
Στην πραγματικότητα, η TRS ήταν μία «Limited Liability Company», δηλαδή μία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, όχι σαν την ΕΠΕ, αλλά δεν έφθανε στις «μάνες». Δηλαδή, αν για το πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζες ήθελες να διεκδικήσεις απ’ αυτούς που έχουν τα λεφτά, σταματούσες πάνω στην εταιρεία αυτή που περιόριζε την ευθύνη.
Είχαν, λοιπόν, δύο χρόνια λειτουργία –αν θυμάμαι καλά- και βεβαίως ο κύκλος εργασιών τους ήταν πολύ μικρότερος από τον προβλεπόμενο στις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Ποτέ –μα, ποτέ- δεν δόθηκε απάντηση στην ένσταση της SAIC γι’ αυτό το θέμα.
Λίγο αργότερα έχουν πλέον τελειώσει οι τεχνικές αξιολογήσεις. Θυμίζω ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις γίνονται εν γνώσει των οικονομικών προσφορών. Έχω εδώ αποκόμματα και από εφημερίδες της εποχής, ρεπορτάζ, τα οποία θα σας τα καταθέσω. Για παράδειγμα, όσον αφορά την αξιολόγηση, υπάρχει ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στις 26-11-2002, από την Αριστέα Μπουγάτσου και Φ. Κόλλια, το οποίο λέει «Εμφανής προσπάθεια για την εξασφάλιση προβαδίσματος στην TRS. Λογική, οι πρώτοι έσονται έσχατοι, καθώς με χειρισμούς η φθηνότερη προσφορά της SAIC επιβαρύνεται για να κλείσει κατά το δυνατόν η ψαλίδα με την αντίστοιχη οικονομική πρόταση της TRS που είναι υψηλότερη».
Αυτά δε, αναφέρονται ως σχόλια, διότι όπως θα διαβάσετε σ’ αυτό το άρθρο, αυτοί οι συντάκτες είχαν βρει το πρακτικό αξιολόγησης της Επιτροπής.
Φθάνουμε, λοιπόν, παραμονές Χριστουγέννων, όπου καλούνται οι εταιρείες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους ανακοινώνονται δύο θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν ότι οι προσφορές των εταιρειών ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον προϋπολογισμό και το δεύτερο ήταν ότι ήδη υπήρχαν αρκετές ενστάσεις που τυχόν θα δημιουργούσαν προβλήματα. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 284 θα πήγαινε η διαδικασία στην προσφορά τελικής καλύτερης τιμής, το λεγόμενο «BΑFO» -best and final offer- που είναι μία πάρα πολύ απλή διαδικασία. Είναι μία διαδικασία που οι δύο εταιρείες, μαζί με την Επιτροπή, κάθονται απέναντι, έχουν κλειστούς φακέλους, έχουν μία τιμή η οποία αντιστοιχεί στο σύνολο του έργου, όπως αυτό προδιαγράφεται στους τόμους και αυτός ο οποίος έχει την καλύτερη τιμή, κερδίζει το έργο.
Αυτή η διαδικασία έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2002, παραμονές Χριστουγέννων. Η προσφορά της SAIC ήταν 269 εκατομμύρια ευρώ, η δε προσφορά της TRS ήταν 406 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή η προσφορά της TRS ήταν 50% ακριβότερη από την προσφορά της SAIC.
Το ίδιο απόγευμα άρχισαν οι πρώτες φήμες –οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και θα σας δώσω και το αντίστοιχο δημοσίευμα- ότι αργότερα εκείνο το απόγευμα, ενώ οι διαδικασίες, όπως ξέρετε και δη οι στρατιωτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν επιτρέπουν αντιπροσφορές και μία σειρά από άλλα πράγματα, η TRS έστειλε μία επιστολή και είπε «και εγώ που το πουλούσα 406 εκατομμύρια ευρώ το πρωί, σήμερα μετά από όλα αυτά, το πουλάω στην τιμή της SAIC».
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Στη συνέχεια, τότε, περί τα μέσα Γενάρη –νομίζω ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το είχε δημοσιεύσει- εμφανίστηκε ένα άρθρο, το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, διότι έλεγε «Το νέο σχέδιο-δίλημμα». Εκλήθημεν από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον κ. Σπύρο Τραυλό, ο οποίος μας είπε «ή συνεργάζονται οι εταιρείες και μοιράζονται το έργο ή θα ακυρώσουμε το διαγωνισμό».
Οι εκπρόσωποι της SAIC –ήμουν και εγώ παρών σ’ αυτή τη συνάντηση, η οποία έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- έθεσαν τρία ερωτήματα πριν δώσουν απάντηση. Το πρώτο ήταν για τι κόστος μιλάμε –μην ξεχνάτε ότι η TRS ήταν στα 406 εκατομμύρια ευρώ, η SAIC ήταν στα 269 εκατομμύρια ευρώ- το δεύτερο ήταν ποιος κάνει τι και το τρίτο ήταν ποιος έχει την τελική ευθύνη. Σ’ αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση ήταν «αυτά θα τα βρούμε».
Ο Αμερικάνος δεν σκέφτεται έτσι ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο τραπέζι επάνω ειπώθηκε η απάντηση «άρνηση από την πλευρά της SAIC να μοιραστεί το έργο».
Μπαίνοντας ο Γενικός μας είπε «ήρθατε εσείς, σε μισή ώρα θα έρθει και η TRS, η TRS θα έχει δεχθεί, άρα να τελειώνουμε».
Μετά την άρνηση της SAIC, ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Ακυρώνεται ένας διαγωνισμός, στον οποίο ο μειοδότης έχει προσφέρει 269 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 406 εκατομμυρίων ευρώ του πλειοδότη.
(ΚΟ)
(2AD)
Και γίνεται κουβέντα για την ταχύτητα πάλι. Η ταχύτητα ήταν η μόνη κουβέντα που δεν άλλαξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του C4-I, είτε ήταν στη διαγωνιστική της διαδικασία είτε ήταν στην υλοποίησή της.
Ανακοινώνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις που στην πραγματικότητα δεν ήταν παράλληλες. Ήταν κατ’ αρχήν αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ώστε να καταστούν ισοδύναμες και κατά δεύτερο λόγο, όταν οι τεχνικές προσφορές θα είναι ισοδύναμες, να υποβληθούν πάλι φάκελοι με νούμερα και όποιος είχε το χαμηλότερο νούμερο, θα ήταν ο μειοδότης.
Έγινε, λοιπόν, πράγματι η τεχνική επεξεργασία ένα απόγευμα της 18ης ή 19ης Φλεβάρη. Έχω εδώ και τα στοιχεία για τη νέα διαδικασία. Στις 22 Φλεβάρη πάμε τις οικονομικές προσφορές της δεύτερης φάσης και η SAIC μειοδοτεί για άλλη μια φορά προσφέροντας 317,8 εκατομμύρια ευρώ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ανεβήκατε, δηλαδή, 50;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και μπορώ να σας το εξηγήσω αμέσως. Ενώ η Κοινοπραξία της TRS προσέφερε 318,3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά ήταν 500.000 ευρώ.
Η ερώτησή σας, κύριε Βουλευτά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αγνοήστε την, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η SAIC κρίνεται προσωρινή ανάδοχος και μας ανακοινώνονται οι ρόλοι, το πώς ακριβώς θα συνεχίσει η κατάσταση.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη SAIC και σύμφωνα μ’ αυτά που λένε οι εφημερίδες, ο στόχος ήταν να πάνε στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, σε περίπτωση που η SAIC δεν ήταν δεκτική των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του κόστους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλέσει την TRS να διαπραγματευθεί μ’ αυτήν. Και πράγματι, μέσα σε ένα διάστημα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μας το επαναλαμβάνετε αυτό, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μάλιστα.
Προτιμώμενος ανάδοχος ήταν η SAIC.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προσωρινός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προσωρινός.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης –της επιτροπής, δηλαδή- με τη SAIC για μείωση του τιμήματος, εάν δεν προέκυπτε ικανοποιητική μείωση του τιμήματος, τότε η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να καλέσει την αντίπαλη Κοινοπραξία και να διαπραγματευθεί μ’ αυτήν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στα 280 εκατομμύρια ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στόχος, όπως έλεγαν οι εφημερίδες, ήταν πάλι τα 270 με 280 εκατομμύρια ευρώ.
Και πράγματι, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, η τελική προσφορά που υπέβαλε η SAIC ήταν 275 –αν ήταν 274 ή 276, εκεί μπερδεύομαι, αλλά μιλάμε για μεγέθη αυτής της τάξης– εκατομμύρια ευρώ.
Και μέσα στο ίδιο απόγευμα, για μια διαδικασία για την οποία είχαμε τις διαβεβαιώσεις της επιτροπής ότι ήταν απόρρητη ή ότι τα νούμερα πήγαιναν μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, βρέθηκαν επιστολές της SAIC, της ανταγωνίστριας, οι οποίες δεν είχαν και νομιμοποιητική βάση και οι οποίες προσέφεραν 265 εκατομμύρια ευρώ για το έργο.
Την επόμενη μέρα, εκλήθη η SAIC από τον Πρόεδρο της επιτροπής, το Στρατηγό κ. Βασίλη Κωνσταντινίδη, ο οποίος πολύ ωμά είπε ότι αν η τιμή σας δεν είναι κάτω από 255 εκατομμύρια ευρώ, δεν παίρνετε το έργο και ξεκινάμε με τους άλλους. Επρόκειτο για μία δύσκολη απάντηση για τους Αμερικάνους. Και λέω «δύσκολη», διότι ο επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος έπρεπε να πάρει και την τελική απόφαση, έμενε στην Καλιφόρνια και χρειάστηκε να έχουμε την απάντησή του στις 22.00΄ ελληνική ώρα που ήταν μεσημέρι εκεί, μέχρι να ενημερωθεί και να αποφασίσει.
Πάντως, από αυτή την παρουσίαση της πρώτης φάσης, θεωρώ ότι πράγματι επιβεβαιώνονται δύο πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, ότι η SAIC μειοδότησε τέσσερις φορές και δεύτερον, ότι δεν έτυχε εύνοιας. Διότι και η εύνοια είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να δει κανείς. Πού είναι η εύνοια;
Περάσαμε στη δεύτερη φάση που ήταν η φάση υλοποίησης.
Η φάση υλοποίησης, λοιπόν, ξεκίνησε με πολύ έντονα προβλήματα…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα 255 εκατομμύρια ευρώ τα δέχθηκε τελικά το «αφεντικό»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βεβαίως. Το «αφεντικό» το «έφαγαν» μετά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Απελύθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να σας πω –είναι καλό για την ενημέρωσή σας- ότι η SAIC είναι μία εταιρεία που τότε είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 7 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα είναι στα 12 δισεκατομμύρια.
Εκείνη την εποχή η ιδιαιτερότητά της ήταν ότι ανήκε στους εργαζομένους της. Οι σαράντα χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν όλοι μέτοχοι αυτής της εταιρείας αυτής…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν λαϊκής βάσης, δηλαδή!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σήμερα να δούμε πού πήγε!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σήμερα, μετά την αλλαγή του Προέδρου της, είναι στη Wall Street και άρα, ανήκει στους επενδυτές του κόσμου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπήρξε παλινόρθωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αυτή την είχε φτιάξει έτσι ο «doctor» Μπάιστερ, κύριε Παπαδημούλη. Ήταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε το εξής. Μιλάτε για Αμερικανούς. Έχω την αίσθηση ότι και στις δύο Κοινοπραξίες…
Κοινοπραξία δεν ήταν και ο ανταγωνιστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και συμμετείχαν αμερικανικά ενδιαφέροντα και εκεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γαλλικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε Κοινοπραξίες. Έχουμε εταιρείες με υπεργολάβους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, δεν είστε καλά ενημερωμένος.
Άρα, κύριε μάρτυς, υπήρχε αμερικανική συμμετοχή και στους δύο διαγωνιζόμενους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, είχαν πάει παντού, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή μου λέτε για γαλλική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η Thales τι είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει και παρασκήνιο, κύριε συνάδελφε. Μην διακινδυνεύετε.
Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε. Εγώ απλώς ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπήρχαν αμερικάνικα συμφέροντα ένθεν και ένθεν.
Και αν θυμάμαι καλά, ο τότε Αμερικανός πρέσβης κινήθηκε δραστηρίως όχι υπέρ ημών. Κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μπορώ να σας πω ότι οι Αμερικάνοι της SAIC που επισκεπτόντουσαν κατά καιρούς και την πρεσβεία, κατέγραφαν μία βαθειά δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο κατά την άποψή τους προωθούσε ο τότε πρέσβης το άλλο σύστημα.
(NP)
(2KO)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Μίλερ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το καταγράψατε, κύριοι συνάδελφοι, εκ δεξιών και εξ αριστερών, για να είμαστε καλά ενημερωμένοι;
Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς. Άρα, διαπιστώνω ότι εξακολουθώ να θυμάμαι καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ξεκινάει η υλοποίηση και η υλοποίηση γίνεται μέσα από το πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος 284, το οποίο είναι από μόνο του αρκετά γραφειοκρατικό. Είναι ένα πλαίσιο, το οποίο καλώς νομίζω ότι αντιμετωπίζει την αγορά εξοπλισμού, που μπορεί να είναι τανκς, αεροπλάνα, δηλαδή τα επαναλαμβανόμενα πράγματα. Ξέρεις από πριν ότι το τανκς έχει τόσες βίδες. Ξέρεις ποια είναι τα συστατικά του. Όμως, σε συστήματα δημιουργεί τρομερές δυσκολίες.
Φτιάχτηκαν πάμπολλες επιτροπές και θεωρώ ότι για ένα διάστημα πέρα των δύο μηνών η ουσία ήταν πώς θα μπορέσει ο καθένας τεχνικός να καταλάβει σε ποια επιτροπή ανήκει, πριν ακόμη δούμε πώς θα είναι η διεπαφή στα διαφορετικά ήθη, γιατί άλλο τρόπο λειτουργίας έχει ο Αμερικάνος τεχνικός, άλλο ο Έλληνας κ.λπ. Αυτά τα βρίσκουμε παντού. Δεν είναι κατά. Όμως, θέλεις λίγο χρόνο, για να μπορέσεις να δουλέψεις μαζί.
Πρέπει να σας πω –και εδώ πρέπει να συμβουλευτώ τις σημειώσεις μου, γιατί έχω σημειώσεις από όλες σχεδόν τις συναντήσεις που έγιναν κατά κατηγορία- ότι για καθυστερήσεις στην παράδοση η πρώτη συνάντηση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003. Παρόντες ήταν ο κ. Σπανουδάκης, ο κ. Βρεττάκος, κατοπινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου επί κυβερνήσεων Καραμανλή και ο Ντέιβ Τατς. Ανά εβδομάδα βλέπει κανείς να γίνονται συσκέψεις στις οποίες συμμετείχε και η ΔΑΟΑ, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Τσενές, ο κ. Τσερτεκίδης, ο κ. Ευσταθιάδης, ο κ. Σπανουδάκης και συνεχώς αναφέρονταν τα θέματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.
Καθυστερήσεις έρχονταν από δύο πλευρές. Η μία είναι η μη ολοκλήρωση των έργων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από τον εργολάβο. Αν αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε δεν μπορεί κανείς να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό ασφάλειας. Αν δηλαδή δεν έχεις περίφραξη –και επειδή η περίφραξη δεν ήταν αντικείμενο αυτής της σύμβασης- δεν μπορείς να κρεμάσεις κάμερες, δεν μπορείς να βάλεις σένσορες.
Αρκεί να σας πω ότι σε μία συνάντηση η οποία γίνεται στις 27.1.2004 ο κ. Τσενές λέει –όλα αυτά οδηγούν στο «με το κλειδί στο χέρι»- ότι το θέμα της καθυστέρησης για τα ξενοδοχεία θα βαρύνει αποκλειστικά τον ΑΘΗΝΑ 2004. Περίπου 15-20 εγκαταστάσεις ήταν στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία είχαν κάνει συμβάσεις με τον ΑΘΗΝΑ 2004 παραχώρησης χώρων τους για ασφάλεια, οι οποίες συμβάσεις ξεκινούσαν τον Ιούλιο. Η σύμβαση για το C4I  τελείωνε στα τέλη Μαΐου.
Ένα δεύτερο θέμα καθυστερήσεων, το οποίο ήταν αρκετά σημαντικό, αφορούσε τις γραμμές του Ο.Τ.Ε. Υπήρχαν κάμερες εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο. Θυμάμαι ότι στις 3.5.2004, δηλαδή 24 μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, υπάρχουν γραμμές Ο.Τ.Ε. Α.Τ.Μ. μόνο σε τρεις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις ήταν εκατόν τριάντα. Η ευθύνη για τις γραμμές ήταν του δημοσίου.
Θα δει κανείς νωρίτερα σε άλλα Πρακτικά πως αξιωματικός της Αστυνομίας έχει δεχθεί «εμείς, ρε παιδιά, τα πηγαίναμε λίγο πιο σιγά, για να κάνουμε οικονομία. Δεν παραγγείλαμε όλα τα κυκλώματα.» Έβγαινε ο Ο.Τ.Ε. από την άλλη πλευρά και έλεγε: Εμείς σας είπαμε πως αν δεν μας κάνετε όλες τις παραγγελίες μαζί, δεν θα έχετε τίποτα.» Φθάνουμε, όμως, σε μία σύσκεψη υπό τον κύριο Μαρκογιαννάκη, όπου…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας πω ακριβώς.
…όπου ο κ. Σκίκος του Ο.Τ.Ε. –είναι στις 3.5. 2004- λέει: «Λόγω φόρτου εργασίας του Ο.Τ.Ε. μόνο τριάντα κάμερες θα συνδεθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, άλλες πενήντα τον Ιούνιο και πενήντα τον Ιούλιο. Δηλαδή συνολικά εκατόν τριάντα.»
Να σας υπενθυμίσω ότι οι κάμερες των προδιαγραφών του συστήματος ήταν διακόσιες ενενήντα.
Στη συνέχεια σε μια άλλη συνάντηση στις 6.5.2004 ο κ. Μαλαπάνης λέει ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εκατόν εξήντα κάμερες μέχρι τέλη Ιουνίου, διακόσιες με διακόσιες τριάντα μέχρι τέλη Ιουλίου, διότι είχε παραγγελθεί εξοπλισμός από τη CISCO. Έξτρα εξοπλισμός της τελευταίας στιγμής.
Πρέπει να σας πω, επίσης, μιας και μιλάμε για παράδοση με το κλειδί στο χέρι, ότι στις 3.5.2004, δηλαδή 23 μέρες πριν από τη συμβατική λήξη, ξηλώνεται το σώμα, οι κάμερες, ο φωτισμός και η καλωδίωση του Φλοίσβου, διότι είχε δοθεί σε ιδιωτικό φορέα, που έπρεπε πρώτα να κάνει τις παρεμβάσεις  του και στη συνέχεια να επανατοποθετηθεί ο εξοπλισμός ασφάλειας.
Αν θέλετε μία εικόνα του πού βρισκόταν το σύστημα κατά τη συμβατική ημερομηνία, μπορώ πολύ εύκολα να σας τη δώσω. Στις 26 Μαΐου 2004 η κατάσταση είχε ως εξής:
Είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή, η κατάσταση εξοπλισμού και η διασύνδεση οκτώ βασικών κέντρων διοίκησης.
Στο Ο.Α.Κ.Α. εξαιτίας της καθυστέρησης στην παράδοση δεν είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των καμερών, γιατί υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοσή του.
Στους αττικούς δρόμους είχαν εγκατασταθεί διακόσιες εξήντα δύο κάμερες επί συνόλου διακοσίων ενενήντα τριών. Οι υπόλοιπες τριάντα μία δεν είχαν εγκατασταθεί λόγω αντιδράσεων. Αντιδράσεις βρήκαμε στη Νίκαια και στην Πανεπιστημιούπολη, όπου ο Πρύτανης είπε «μετά το τέλος της φοιτητικής χρονιάς, εγκαταστήστε ό,τι θέλετε, αλλά δεν θα εγκαταστήσετε πριν απ’ αυτό».
Στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις προβλεπόταν εγκατάσταση χιλίων διακοσίων καμερών. Είχαν εγκατασταθεί λιγότερες από εξακόσιες, γιατί πάλι δεν είχε δοθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές. Δηλαδή από τις τριάντα έξι εγκαταστάσεις επτά είχαν ολοκληρωθεί. Σε είκοσι έξι εκτελούντο έργο από τον προηγούμενο εργολάβο και σε τρεις δεν είχε επιτραπεί η έναρξη εργασιών.
Από τις είκοσι μία ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί σε πέντε, σε τέσσερις προχωρούσαν, ενώ στις υπόλοιπες δώδεκα δεν είχε επιτραπεί η έναρξη εργασιών.
Από  σαράντα δύο μικρότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχε επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών σε εννιά.
Σε τρία από τα εννιά λιμάνια είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Στο Λαύριο, όμως, ο Δήμαρχος ξήλωσε όλο το σύστημα, δηλαδή τις περιφράξεις τα πάντα. Στο δε Φλοίσβο, όπως σας είπα, αναγκάστηκε η εταιρεία να ξηλώσει όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας, για να τον επανεγκαταστήσει.
(XF)
(NP)
Τα πέντε κινητά κέντρα διοίκησης ήταν έτοιμα. Τα δυο ελικόπτερα με εναέριο βίντεο ήταν έτοιμα. Σαράντα έξι από τους ενενήντα δυο σταθμούς βάσης του TETRA ήταν εγκατεστημένοι. Αυτή είναι η εικόνα κατά την ημέρα συμβατικής λύσης.
Επειδή η σύμβαση προέβλεπε «με το κλειδί στο χέρι» και «με το κλειδί στο χέρι» είναι ένας πάρα πολύ αυστηρός όρος, που σημαίνει ότι όλα λειτουργούν «ελέγχω και όλα λειτουργούν και τότε σου δίνω το κλειδί», μόνο και μόνο με αυτά που αναφέραμε είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» την ημερομηνία εκείνη.
Υπήρχαν κάποια θέματα, κάποια οξύτητα, για το λογισμικό, για το σύστημα CTNS. Τα λογισμικά εκείνα τα οποία έπαιρναν τις πληροφορίες, είτε αυτές ήταν οπτικές είτε ήταν ηχητικές, τις επεξεργαζόντουσαν σ’ αυτό που ο κ. Μαρκογιαννάκης ήθελε πάντα να το λέει «ο εγκέφαλος του συστήματος». Αλλά εκεί υπήρχαν αρκετά διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τεχνικών του δημοσίου και των τεχνικών της εταιρείας.
Φθάνουμε, λοιπόν, στην υπογραφή ενός μνημονίου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας. Το μνημόνιο αυτό υπογράφεται από τον κ. Μαρκογιαννάκη, από τον κ. Ευαγγελίδη, από τον κ. Κωνσταντινίδη και συνδέεται με τη διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όπου στο προοίμιο γίνεται αναφορά: «Επειδή την 1η Ιουλίου διεξήχθη παρουσία των εκπροσώπων των μερών, παρουσίαση των δυνατοτήτων του συστήματος στον αγοραστή… στην έκταση της παραπάνω παρουσίασης ότι είναι λειτουργικό και κατάλληλο με ορισμένες ελλείψεις και αποκλίσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη χρηστικότητά του και λειτουργικότητά του και δεν συνιστούν το σύστημα ακατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζεται». Πιο κάτω ρητά αναφέρει ως λόγους ελλείψεων: «Ελλείψεις και αποκλίσεις που οφείλονται σε καθυστέρηση παραδόσεως των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των πληροφοριών από τον αγοραστή και οι οποίες θα ολοκληρωθούν από τον προμηθευτή εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από την παράδοση των εγκαταστάσεων και των υποδομών».
Αυτό το έγγραφο στη συνέχεια έγινε απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Και αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, όπως ξέρετε, δεν κυκλοφορούν. Αλλά υπάρχει μεταγενέστερο έγγραφο το οποίο αναφέρεται σ’ αυτό -και είναι η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 536807/22-7-7-04 ΓΕΕΘΑ Γραφείο ΚΥΣΕΑ- και επικυρώνεται ακριβώς αυτό το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό είχε κάποιες διαδικασίες και έλεγε ότι θα γίνει μια γενική δοκιμή την 1η Οκτωβρίου του 2004. Σ’ αυτή τη γενική δοκιμή θα κατηγοριοποιούντο τυχόν προβλήματα, αυτά που δεν λειτουργούσαν και τώρα λειτουργούν, αυτά που δεν θα λειτουργούσαν ποτέ, αυτά που η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν για τη μεταολυμπιακή δράση.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
Πρέπει να σας πω ότι σε συνάντηση στις 8.7.2004 –είναι μια συνάντηση που γίνεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με παρόντες τον κ. Μαρκογιαννάκη, τον κ. Κωνσταντινίδη, τον κ. Άντριους, τον κ. Τάμπς και τον κ. Γουάϊφ- ο κ. Μακρογιαννάκης δηλώνει ότι έχουν καταλήξει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβασης. Και πριν να γίνει αυτή η συνάντηση βρέθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λύσης του, που τη χρειάζεται ο κ. Μαρκογιαννάκης διότι η παρουσία Ευθυμίου-Ζορμπά δημιουργεί προβλήματα λόγω ευθυνοφοβίας. Προχωρώ, λέει, όμως με την κάλυψη όλων, ο Καραμανλής μου είπε «προχώρα». Η λύση αυτή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να πείτε ποια ονόματα δημιουργούν ευθυνοφοβία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω ακριβώς πώς ειπώθηκε. «Πριν γίνει αυτή η συνάντηση, βρέθηκε στο ΥΕΘΑ λόγω ανάγκης πολιτικών πρωτοβουλιών. Ο Υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της λύσης πριν χρειαστεί να την υποστηρίξει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Δυστυχώς η παρουσία Ευθυμίου-Ζορμπά δημιουργεί προβλήματα λόγω ευθυνοφοβίας».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Ευθυμίου ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο Ευθυμίου ήταν ο πρόεδρος του φορέα.
Και φθάνουμε σε ένα έγγραφο, το οποίο επίσης θα σας καταθέσω και το οποίο αποστέλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού προς τις εταιρείες στις 16 Σεπτεμβρίου 2004 και τους αναφέρει με απλά λόγια «εδώ υπάρχει ένα μνημόνιο, εδώ υπάρχει μία απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ελάτε να συζητήσουμε, να δούμε πώς θα γίνει η οριστική δοκιμή».
Έχω να σας καταθέσω επίσης το σχέδιο πρακτικού της σύσκεψης όπου φαίνεται εμφανής πια η 1η Οκτωβρίου 2002 ως ημερομηνία για τη γενική δοκιμή. Η γενική δοκιμή θα έδειχνε ποια είναι τα προβλήματα του συστήματος, θα είχε κανείς μια αποτύπωση λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολύ σαφή για το ποια είναι τα προβλήματα. Η SAIC δέχτηκε να παραστεί σ’ αυτή τη γενική δοκιμή.
(MT)
(2XF)
Η ΔΑΟΑ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται συμβατικά τέτοια γενική δοκιμή και αυτή η γενική δοκιμή ποτέ δεν έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια χρονολογία μιλάμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μιλάμε για τον Οκτώβριο του 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ΔΑΟΑ τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η ΔΑΟΑ είναι η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι υπηρεσία είναι αυτή; Πού εδρεύει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στην Αστυνομία. Είναι Διεύθυνση Ασφαλείας μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη συνέχεια καταργήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι έδρευε στο Ολυμπιακό Στάδιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να συνεχίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εδώ, μετά πια από τη μη πραγματοποίηση της γενικής έκθεσης, ξεκινάει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων επί διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου, μεταξύ τεχνικών. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης υποχρέωσε την εταιρεία SAIC να δεχθεί να χρηματοδοτεί τους τεχνικούς του ελληνικού δημοσίου για να μπορεί το δημόσιο να έχει την καλύτερη δυνατή στήριξη και φτάνουμε στις 7 Αυγούστου του 2006, που με το ν. 3483 επιτρέπεται η μεταφορά του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι το άρθρο 19, το οποίο σας καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν άρθρο)
Στη συνέχεια στις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, η Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Πολύδωρα που πάλι …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτό που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006. Θα την καταθέσω και αυτήν.
Εκεί, επικαλούμενοι την απόφαση του καλοκαιριού του ΚΥ.Σ.Ε.Α., που επέτρεπε τη σύνταξη πρωτοκόλλων ποιοτικής και ποσοτικής παραλλαγής, βάζει τις πρώτες εξαιρέσεις για παραλαβή. Αυτό ετοιμάζει, αν θέλετε, ένα σχέδιο για τροποποίηση και λέει «μπορούν να παραληφθούν οριστικά κάποια υποσυστήματα».
Έχουν γραφτεί πολλά -αλλά αυτά που γράφονται δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστά- για το TETRA, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι εν έτει 2006 –έτσι είναι και στην τροποποίηση του 2007- το ελληνικό δημόσιο δέχεται να πληρώσει τις υπηρεσίες TETRA από την 1η Αυγούστου του 2004, δηλαδή αναγνωρίζοντας ότι TETRA στους Ολυμπιακούς Αγώνες «έτρεχε» και μάλιστα έτρεχε σ’ αυτό το επίπεδο που άξιζε να εκταμιεύει το ελληνικό δημόσιο γι’ αυτήν την υπηρεσία, όπως επίσης και για τη συντήρηση.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση)
Προχωρούμε στην τροποποίηση της Σύμβασης όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 8…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτή η τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τον Μάρτιο του 2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι νούμερο έχει η τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πέντε.
Εκεί που πρέπει να δει κανείς ουσιαστικά είναι το άρθρο 8. Αυτό λέει: «Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχου του συστήματος C4I, επιτυχώς ή με ελλείψεις, αποκλίσεις που δεν το καθιστούν ακατάλληλο για τη χρήση που προορίζεται, ο αγοραστής θα εκδώσει και θα υπογράψει πρωτόκολλο ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής εντός δεκαπέντε ημερών από την ολοκλήρωση, οπότε τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής του ανωτέρω πρωτοκόλλου θεωρείται ότι το σύστημα C4I έχει οριστικώς παραληφθεί από τον αγοραστή».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το πρωτόκολλο είναι αυτό που υπογράψατε με τον κ. Πολύδωρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αυτό είναι η τροποποίηση της Σύμβασης που υπεγράφη επί κ. Πολύδωρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα μας τα αφήσετε αυτά, γιατί δεν τα έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όλα αυτά θα σας τα αφήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν τα είχαμε αυτά, κύριε Πρόεδρε, θα είχαμε αποφύγει …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να εμπιστεύεστε το Προεδρείο, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μα, σας ευγνωμονούμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ελπίζω όλες οι πτέρυγες και όλες οι τάσεις.
Κύριοι συνάδελφοι και κύριε Τζαβάρα, ελπίζω και στηρίζομαι στην εμπιστοσύνη σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εννοείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συνεχίζοντας δε, κάνει μία αναφορά -και είναι σημαντικό γιατί σ’ αυτήν τη φάση βρισκόμαστε- στο εξής: «Τα μέρη υποχρεούνται εντός πενήντα ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής να προβούν στην επίλυση κάθε διαφοράς τους επί της αξίας –είναι οικονομική πια η διαφορά- των ελλείψεων, αποκλίσεων του συστήματος C4I και των υποσυστημάτων του. Αν η συμφωνία αυτή δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί, θα δικαιούται να προσφύγει στη διαιτησία». Εδώ σας καταθέτω επίσης το πρωτόκολλο παραλαβής σύμφωνα με το άρθρο 8. Έχει εκδοθεί στις 14.11.2008.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν πρωτόκολλο).
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος υπογράφει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Υπογράφει η Επιτροπή …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναγνώστε τις υπογραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήθελα να πάω πρώτα στο «αποφαίνεται».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σωστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): «Αποφαίνεται ομόφωνα ότι το σύστημα C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας πληροί τους όρους της Σύμβασης και δίνεται να παραληφθεί με τις κάτωθι επουσιώδεις ελλείψεις- αποκλίσεις», που οι επουσιώδεις ελλείψεις- αποκλίσεις επιτρέπουν την οριστική παραλαβή και είναι η επιτροπή που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμβατικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Λόλος, ο Πλοίαρχος Γεβασιλάτος, ο Αστυνόμος Πετρόπουλος.
Θα σας καταθέσω και ένα ακόμα έγγραφο, που είναι μία απάντηση που δίνεται προς την ΔΙΕΚΑΤ. Αυτή ήταν εταιρεία του ομίλου κάτω από τη SAIC. Στέλνεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Τεχνικών, από το 5ο Τμήμα Τεχνολογικών Συστημάτων C4I. Είναι στις 7 Μαρτίου …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος είναι προϊστάμενος του τμήματος αυτού;
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σουπιώνης Νικόλαος, ταξίαρχος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτόν πρέπει να τον καλέσουμε ως μάρτυρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προς το τέλος, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: 7/3 είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): 7/3/2009. Και λέει: «Σύστημα C4I ολυμπιακής ασφάλειας, εξώδικη δήλωση, η από 3 Μαρτίου εξώδικη δήλωσή σας. Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού που αφορά το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου, Παρακολούθησης και Παραλαβής προέβη στην επίδοση αντιγράφου πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας στη SAIC, καθόσον αυτή αποτελεί το αντισυμβαλλόμενο μέρος».
(Στο σημείο αυτό ο κύριος μάρτυς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυρα. Κύριε Τζαβάρα, να σας ενημερώσω ότι ο κ. Σουπιώνης έχει ήδη προταθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άριστα, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τέλος, θα ήθελα να μπω σε κάποια πιο συγκεκριμένα θέματα με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε την άνεση του χρόνου, με ομόφωνη βούληση της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διαβάζω, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές, στις εφημερίδες περί πληρωμών που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νομίζω ότι πρόκειται περί μίας παρεξήγησης. Στο διάστημα αυτό κατεβάλλοντο προκαταβολές, με αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές σε πρώτη ζήτηση. Και θα ήθελα να σας καταθέσω και το άρθρο για τις εγγυητικές επιστολές, όπως επίσης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το άρθρο 20 είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Για τις εγγυητικές επιστολές είναι  το άρθρο 11, το οποίο σαφώς λέει…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της Συμβάσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της Συμβάσεως, βεβαίως, η οποία λέει: «Η κατάπτωση των αναφερομένων θα γίνεται σε κάθε περίπτωση μετά από απλή έγγραφη δήλωση από τον αγοραστή στην εγγυήτρια τράπεζα ότι ο προμηθευτής δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση ή τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση. Η εγγυήτρια τράπεζα θα υποχρεούται να πληρώσει αμέσως στον αγοραστή το ποσό των εγγυητικών επιστολών που καταπίπτουν, χωρίς να της επιτρέπεται να λάβει υπόψη οποιεσδήποτε ενστάσεις ή ισχυρισμούς του προμηθευτή». Είναι γνωστά άρθρα για τους νομικούς εξ υμών. Θα σας καταθέσω επίσης και παράρτημα από τη Σύμβαση, που αφορά το κείμενο των εγγυητικών επιστολών, είτε αυτές ήταν καλής εκτέλεσης ή προκαταβολής. Στην πραγματικότητα, πληρωμές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε. Τι εννοείτε «προκαταβολής»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προκαταβολής.  Κάθε καταβολή που γινόταν συνοδευόταν με την αντίστοιχη καταβολή από την SAIC ισόποσης εγγυητικής επιστολής, σε πρώτη ζήτηση, που σημαίνει ότι τρελαίνεται αύριο το Δημόσιο –συγνώμη που το λέω έτσι, το Δημόσιο ποτέ δεν τρελαίνεται- πάει στην τράπεζα, παίρνει τα λεφτά και στη συνέχεια κυνηγάει η SAIC το Δημόσιο γιατί τα πήρε λάθος.
Πριν προχωρήσουμε στην επιστροφή των εγγυητικών, με βάση τις εγγυητικές που είχε το Δημόσιο, θεωρώ αρκετά σημαντικό να δει κανείς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι ύψους ήταν οι εγγυητικές; Αντίστοιχες  του τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν έχετε λίγο υπομονή θα ακούσετε και τι ήταν και θα ακούσετε και πότε επεστράφησαν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, αν έχετε ερωτήματα, θα παρακαλούσα να τα κρατήσετε, για να μην διακόπτουμε τη ροή του λόγου του μάρτυρα. Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ευχαριστώ πολύ.
Με την υπογραφή και την ενεργοποίηση της Σύμβασης το Δημόσιο είχε καταβάλει προκαταβολές 47 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου κάλυψη δηλαδή 235%. Μετά τη δεύτερη καταβολή το Δημόσιο είχε καταβάλει 63 εκατομμύρια  ευρώ κι είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ,  κάλυψη 201%. Μέχρι την ημερομηνία παράδοσης που προέβλεπε η Σύμβαση, δηλαδή λήξης, το Δημόσιο είχε καταβάλει προκαταβολές ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι 29-5-2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Είχε καταβάλει, λοιπόν, ογδόντα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές 151 εκατομμύρια ευρώ.
Με την υπογραφή του μνημονίου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Του μνημονίου τον Οκτώβριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Τον Ιούλιο. Το Δημόσιο, λοιπόν, βρέθηκε να έχει τον εξοπλισμό στα χέρια του και εγγυητικές επιστολές, δίνοντάς του συνολική κάλυψη 248% έναντι των προκαταβολών που είχε καταβάλει.
Έχω σκοπό να καταθέσω στην Επιτροπή σας αυτές τις Εκθέσεις και έχω βάλει τα σήματα. Επειδή η SAIC είναι στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένη ανά πάσα στιγμή να δηλώνει τι εγγυητικές έχει. Θα δείτε εκεί –και μιλάμε τώρα για τη δεύτερη περίοδο, την περίοδο που οι καταβολές προκαταβολών γίνονται πληρωμές- πώς επιστρέφονται 200 εκατομμύρια δολάρια εγγυητικές επιστολές από το Ελληνικό Δημόσιο και πώς γίνονται και κάποιες επιπλέον πληρωμές, τις οποίες θα δούμε σε λίγο. Όμως εδώ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία.
(Στο σημείο αυτό ο κύριος μάρτυς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
Αν έμπαιναν σε μία σειρά θα σας διευκόλυναν πολύ. Μπορώ όμως κι εγώ μετά να σας βοηθήσω να μπουν σε μία σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως να βοηθήσετε τους συνεργάτες μας εδώ, στα Πρακτικά, να μπουν σε μια σειρά. Μετά την κατάθεσή σας, θα παρακαλούσα να συνεργαστείτε με την Υπηρεσία των Πρακτικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το θέμα της παραλαβής το λύσαμε.  Υπήρξαν –δεν ξέρω αν είναι θέμα το οποίο θέλετε να ερευνήσετε ως Επιτροπή-  κάποιες κουβέντες για το αν η SAIC είχε την κατάλληλη εμπειρία για συστήματα C4I, για να εγκαθιστά συστήματα C4I, αν μπορούσε ή δεν μπορούσε να το κάνει. Θα μπορούσα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι στο διάστημα 1997-2001 η SAIC είχε παράσχει υπηρεσίες ολοκλήρωσης εβδομήντα συστημάτων C4I στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα συνολικό έσοδο 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κι έχω και μια λίστα, η οποία αν σας ενδιαφέρει, είναι λίστα με έργα τα οποία πραγματοποίησε τα  τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια, πριν παρουσιαστεί ζητώντας…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η SAIC, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μεγάλα έργα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω το εξής. Η SAIC συμμετέχει στο πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων». Το Πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» είναι ένα από τα γιγαντιαία προγράμματα του Πενταγώνου, προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων.
(GK)
(MB)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι τερατώδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, είναι ένα τερατώδες πρόγραμμα. Όλα αυτά όμως, αν θέλετε, εγώ τα έχω και μπορώ να σας τα καταθέσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, αυτά να μας τα καταθέσετε. Είναι όλο το πρόγραμμα ή περιγραφή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι πολύ σύντομη περιγραφή το κόστος και για ποιον. Είναι μια σύντομη περιγραφή του έργου και νομίζω ότι δίνει μια καλή ιδέα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα option και τα offset αυτού μπορείτε να μας τα δώσετε; Μπορείτε να μας δώσετε τις προτάσεις που υπήρχαν γι’ αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν είναι όλες οι χώρες που κάνουν τα offset.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω, αλλά υπάρχουν κάποιες που μας ενδιαφέρουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν είστε λίγο πιο συγκεκριμένος και μπορώ…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν μπορείτε να μας καταθέσετε τα offset, θα μας βοηθήσετε. Θα τα βρούμε εμείς, μην σας ανησυχεί. Τα offset της συγκεκριμένης.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της SAIC στην Ελλάδα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βεβαίως. Υπάρχει η σύμβαση offset, η οποία έχει γίνει με την υπηρεσία. Υπάρχει η βασική σύμβαση, η οποία είναι αυτή που σας δείχνω. Προβλέπει όλα εκτός από τα offset.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή αυτήν την έχουμε, αλλά τα offset δεν τα έχουμε και επειδή offset δεν υπάρχουν από τη στιγμή που φεύγει από το Υπουργείο Άμυνας και πάει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σας ζήτησα να μας δώσετε έναν κατάλογο –να τον καταθέσετε στη Βουλή- των offset, για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το τι ακριβώς έγινε με τα offset.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κατανοώ απόλυτα το ερώτημά σας. Θα ήθελα και εσείς να καταλάβετε τη δική μου θέση. Εγώ πλέον δεν συνεργάζομαι με τη SAIC. Επειδή δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα θέματα των offset της SAIC, δεν έχω…
Τη σύμβαση την ξέρω, γιατί ασχολήθηκα. Άλλα πράγματα τα ξέρω, γιατί ήμουν παρών. Όμως νομίζω πως αν απευθυνθείτε στον κ. Πελεκάνο, το νομικό σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος είναι εδώ, πολύ ευχαρίστως θα σας παράσχουν την πληροφόρηση αυτή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς όμως πήρατε κάποια χρήματα σαν σύμβουλος, γύρω στα 6,5 εκατομμύρια. Αν έχετε να μας τα καταθέσετε, να τα καταθέσετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, απλώς λέω επειδή αναφέρθηκε ότι θα κατατεθούν τα offset…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Καμμένε, μου φαίνεται ότι σήμερα είναι η μέρα σας. Έχετε αμφιβολία ότι θα σας δώσω όλο το χρόνο να ρωτήσετε; Άρα, λοιπόν αφήστε το μάρτυρα. Μην τον ταλαιπωρούμε πριν ξεκινήσει η ταλαιπωρία του.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τον ταλαιπωρούμε, είναι εκπαιδευμένος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ένα τελευταίο πολύ μικρό θέμα –επειδή είχε γίνει αναφορά- τουλάχιστον διαβάζοντας τα όσα κυκλοφορούν, είναι το εξής: Υπάρχει μία παρανόηση για το κόστος του C4I, τι αγοράστηκε, τι έπρεπε να είναι εκεί, τι αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και πώς σπάει το κόστος αυτό.
Το κόστος του C4I, εξοπλισμός C4I είναι 157 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια υπάρχει ένα κόστος 87 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις δεκαετείς υπηρεσίες που προσφέρονται από ένα σημείο και πέρα για το TETRA. Είναι λες και έχουμε μια συνδρομή κινητής τηλεφωνίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο  Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
Στη συνέχεια υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που είναι η συντήρηση και υποστήριξη του συστήματος C4I για μια πενταετία ύψους 9.971.000 ευρώ. Αυτό φαίνεται καθαρά από το άρθρο 7 της σύμβασης, που αφορά σε τιμές και θα ήθελα και αυτό να σας το καταθέσω.
Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να πω. Πολύ ευχαρίστως να απαντήσω στις όποιες ερωτήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Μακρυπίδης έχει το λόγο για να ξεκινήσει τις ερωτήσεις του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, θα έλεγα ότι αναλυτικότατα μας είπατε πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας. Μας είπατε την πορεία του μέχρι σήμερα σε τρεις φάσεις από το πώς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, πώς το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε –με τα όποια προβλήματα στη λειτουργία του- και φυσικά τις όποιες προσπάθειες έγιναν στην τρίτη φάση με αναθεώρηση των συμβάσεων του συστήματος.
Μας είπατε ότι δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, τα οποία είπατε ότι θα καταθέσετε, για να υπάρχουν στη διάθεσή μας, προκειμένου να κάνουμε και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Απ’ ό,τι όμως σημείωσα από την αναλυτική ενημέρωση που μας κάνατε, θα ήθελα να ρωτήσω στην πρώτη φάση πώς εκτιμάτε ότι υπήρξε η πρόταση. Γιατί είπατε ότι σε τέσσερις διαδικασίες διαγωνισμού η εταιρεία, την οποία εκπροσωπείτε, η SAIC, μειοδότησε και παρόλα αυτά χρειάστηκε να έρθετε σε τέταρτη διαδικασία διαγωνισμού, για να γίνει η συγκεκριμένη ανάθεση του συστήματος ασφαλείας σε εσάς, στην εταιρεία σας εν πάση περιπτώσει.
Πώς βλέπετε ότι η ανταγωνίστρια εταιρεία είχε κάνει στην αρχική προσφορά –απ’ ό,τι έχω σημειώσει- 469 εκατομμύρια ευρώ και έφθασε και αυτή σε ένα παραπλήσιο ποσό 269 εκατομμυρίων ευρώ στην τελική προσφορά, αλλά εσείς είχατε κάνει μια τελική πρόταση 317,8 εκατομμύρια και 318,3 η εταιρεία TRS.
Θα ήθελα μια εκτίμησή σας, γιατί υπήρξε ενδιάμεση διαδικασία που εσείς από την αρχική προσφορά ανεβήκατε. Να μην αναφερθώ στις περιπτώσεις που είπατε και τις οποίες έχω σημειώσει. Πώς εκτιμάτε και τη δική σας προσφορά, όσον αφορά το ποσό και της ανταγωνίστριας εταιρείας; Ήταν ζήτημα αλλαγής των τεχνικών προδιαγραφών ή της οικονομικής προσφοράς, όσον αφορά το τελικό στάδιο αξιολόγησης, βαθμολόγησης και προσφοράς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θέτετε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα. Οι προδιαγραφές δεν άλλαξαν ποτέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Οι τεχνικές προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, οι τεχνικές προδιαγραφές. Η διαδικασία ήταν πάρα πολύ απλή. Βρισκόμασταν στο Στρατόπεδο Φακίνου. Μας έλεγε η Επιτροπή «καλημέρα». Μας έλεγε «είναι απόλυτα συμβατά με τις προδιαγραφές που έχουμε τα συστήματά σας» -η απάντηση ήταν ναι ή όχι ή οτιδήποτε- «υπογράψτε».
Είχε γίνει βέβαια μια προεργασία, ένας έλεγχος από τους συμβούλους του δημοσίου που εξακολουθούσε να είναι αυτή η αυστραλιανή εταιρεία. Προσδιορίστηκε, λοιπόν, μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι ήταν ισοδύναμες τεχνικά οι προτάσεις.
Θυμίστε μου ποιο ήταν το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από τη στιγμή που ήταν ισοδύναμες οι τεχνικές προδιαγραφές, όσον αφορά την οικονομική προσφορά, πώς είχαμε τη μεγάλη διακύμανση των κονδυλίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όταν η SAIC στις 24 Δεκεμβρίου, έριξε την τιμή της στα 269 εκατομμύρια ευρώ, το έκανε διότι ήθελε να μπει μέσα στην ελληνική αγορά. Η επόμενη τιμή που καταγράφεται είναι 317 εκατομμύρια ευρώ.
Στην πραγματικότητα υπάρχει και μία ενδιάμεση, αλλά η ενδιάμεση δεν έπαιζε κανένα ρόλο. Όμως εκεί έχει προστεθεί για μεν το TETRA μία τρίτη ζώνη κάλυψης. Πρόσθεσαν τότε το θέμα της πενταετούς συντήρησης και αντί για αγορά ή λύση του TETRA ζήτησαν την παροχή της υπηρεσίας που σήμαινε ότι κάποιος τρίτος κτίζει την υπηρεσία αυτή και την παρέχει όπως η WIND.
(DP)
(GK)
Δηλαδή, δεν ήταν «δωσ’ μου τα μηχανήματα της Wind, να γίνω Wind του εαυτού μου». Θέλω εσύ να έχεις όλη την ευθύνη –άρα, εσύ θα προσλάβεις, εσύ θα εγκαταστήσεις τα μηχανήματά σου- εμένα με ενδιαφέρει να έχω αυτή τη μέτρηση, αυτή τη δυνατότητα επικοινωνιών. Κάποιες τέτοιες αλλαγές στις προδιαγραφές ήταν αυτές που οδήγησαν στη μεγαλύτερη αύξηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δηλαδή, κύριε μάρτυς, χωρίς να έχουμε ουσιαστική αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών, έχουμε τη μεγάλη διακύμανση στην οικονομική προσφορά λαμβανομένου υπόψη ότι μπορούσαν αυτά να αλλάξουν σε σχέση με τη συντήρηση του συστήματος και μόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αλλά με αρκετά μαζί, αλλάζει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα ήθελα στα πλαίσια των τριών φάσεων που μας περιγράψατε, να σας κάνω συγκεκριμένες ερωτήσεις γιατί εδώ, κύριε μάρτυς, εμείς εξετάζουμε τη σχέση της εταιρείας που εκπροσωπήσατε στο συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας.
Αυτό το σύστημα είναι υπαρκτό. Έχουν αυτά τα συστήματα ασφαλείας δοκιμαστεί ξανά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δε νομίζω ότι ένα σύστημα αυτών ακριβώς των προδιαγραφών –κι εκεί θα συμφωνούσα και με τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος το λέει κατά καιρούς- έχει υπάρξει. Μπορεί να έχει υπάρξει καλύτερο, μπορεί να έχει υπάρξει χειρότερο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, ή οτιδήποτε. Δεν είμαι τεχνικός –πρέπει να σας πω- αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι είδα τους επιστήμονες της SAIK, οι οποίοι βασάνισαν τις λύσεις για μακρό χρονικό διάστημα. Η SAIK ξεκίνησε στέλνοντας πέντε ολοκληρωτές συστημάτων και ένα μήνα αργότερα ήρθαν άλλοι δέκα. Δηλαδή, γινόταν ένας έλεγχος και καθημερινή τριβή μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, που γράφτηκαν οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές.
Άρα, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω πόσο ακριβώς ίδιο, ή πόσο ακριβώς διαφορετικό ήταν. Είδα την εταιρεία να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε και ήταν η εταιρεία, η οποία επιτυχώς όχι μόνο είχε προμηθεύσει, αλλά και σχεδιάσει το σύστημα στο Salt Lake City.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε μάρτυς, να σας ρωτήσω και κάτι προσωπικό.
Ποια ήταν η σχέση σας με τη SAIK και ποια ήταν η αμοιβή σας από αυτή τη σύμβαση και για ποια αιτία σας δόθηκε η όποια αμοιβή πήρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Μου έρχεται στο μυαλό μου ο Λυσίας «Περί αδυνάτου»…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το «Περί στεφάνου»…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): «Ου πολλού γαρ δέω χάριν έχειν, ω βουλή, τω κατηγόρω, ότι μοι παρεσκεύασε τον αγώνα τουτονί. Πρότερον γαρ ούκ έχων πρόφασιν εφ’ ης του βίου λόγον δοίην…» και συνεχίζει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, κύριε μάρτυς, από αυτή την αμοιβή, ποιους άλλους πληρώσατε, για ποιους λόγους κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας πω πολύ απλά.
Ξεκινάμε πώς βρέθηκα στην SAIK, πώς βρεθήκαμε να συζητήσουμε, κατ’ αρχήν.
Εγώ έχω μία μακροχρόνια σχέση –πάνω από είκοσι χρόνια- με τον Ελληνοαμερικάνο δικηγόρο, τον κ. Σίμο Δήμα, ο οποίος δικηγορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρεθήκαμε στις αρχές του 2001 στη Νέα Υόρκη με στόχο όχι την Ολυμπιάδα C4I, αλλά ήταν ακόμα πιο ανοιχτό, θα έλεγα.
Είπαμε ότι δεν γίνεται, εδώ θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενεργοποιήσουμε αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα. Εγώ προσωπικά, αν θέλετε, πίστευα –τώρα δεν είμαι τόσο βέβαιος- ότι αν μπορούσε κανείς να φέρει κάποιες αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία βάση συνεργιών για το Βαλκανικό χώρο από την οποία όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιος θα έχανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πάντα κάποιος χάνει, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά είναι το θέμα της ενδιάμεσης τεχνολογίας.
Η SAIK είναι μία εταιρεία, η οποία δεν κάνει μόνο ασφάλεια. Κάνει προγράμματα υγείας, ενέργειας, αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και αρκετά που τα βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα.
Ο κ. Δήμας πήγε, τους βρήκε και στη συνέχεια έγινε μία κοινή συνάντηση. Το γεγονός ότι είναι αγγλοσπουδαγμένος –εγώ έχω σπουδάσει στην Αγγλία, αλλά έχω αγγλοσαξονική παιδεία- προφανώς έπαιξε το ρόλο του. Η γυναίκα μου είναι Αμερικανίδα υπήκοος. Και κάποια στιγμή που συζητάγαμε τους ανέπτυξα ότι στρατηγικά για τη συμφωνία μας δεν ήταν για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για το Βαλκανικό χώρο και τους είπα ότι «αφού ψάχνετε τζίρους από το εξωτερικό, εδώ νομίζω ότι θα τους βρείτε. Και θα τους βρείτε κάνοντας και ένα βήμα πιο πέρα όπου θα συνεργαστούν και ελληνικές εταιρείες μαζί σας και βουλγάρικες…» Δηλαδή, φτιάξτε τη SAIK Ελλάς, που για εμένα θα ήταν μία μεγάλη επιτυχία εάν μπορούσε να είχε γίνει. Μην κοιτάμε πώς κατέληξε η ιστορία αυτή.
Βλέποντας έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνανε, έχοντας ένα δικηγόρο Αμερικάνο, επίσης, μπλεγμένο –είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί, όπως θα γνωρίζετε, ο νόμος καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τερατώδης στις τιμωρίες του- βλέποντας ανθρώπους με αγγλοσαξονική παιδεία, εγώ έχω και εμπειρία μεγάλη σε συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες, με επιλέξανε.
Τώρα η αμοιβή, γιατί θίξατε και το θέμα της αμοιβής και να το πηγαίνουμε βήμα-βήμα.
Οι αμοιβές των αντιπροσώπων είναι συνήθως ποσοστιαίες, ως εκ τούτου θα έπρεπε κανείς, πριν πάει στο απόλυτο νούμερο, να δει τη ποσοστιαία σύγκριση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα για παρόμοιες δουλειές οι αμοιβές, οι οποίες δίνονται είναι από 6,5% έως 8%. Η δική μας αμοιβή, όπως θα δείτε –αυτή που έχει εκταμιευθεί- είναι της τάξης του 2,6%. Και θα ήταν πρόκληση, βέβαια, σήμερα να πει κανείς ότι είναι χαμηλή. Δεν θα το έλεγα, αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι για τα αμερικανικά στάνταρ αμοιβών, δεν είναι υψηλή. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο. Από αυτή την αμοιβή, την οποία ίσως για άλλους λόγους όλοι θέλουν να τη φέρνουν επάνω μου …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Να σας βοηθήσω, κύριε μάρτυς. Αυτή η αμοιβή ήταν μόνο ποσοστιαία ή είχατε καθορίσει και συγκεκριμένο ποσό και επιπρόσθετα θα είχατε ποσοστό εάν τελικά ολοκληρωνόταν η προσφορά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εμείς ξεκινάγαμε με ποσοστό εκεί ακριβώς που ήταν της αγοράς, στα 7,5%, αν θυμάμαι. Εγώ θα σας καταθέσω τη σύμβαση της εταιρείας μου με την αμερικάνικη εταιρεία, γιατί θέλω να δείτε και τα πράγματα πώς έχουν, με όλες τις τροποποιήσεις της.
Βεβαίως, όταν ζητείτο έκπτωση από τον πελάτη, ένας από τους οποίους έτρεχε ήταν και σε εμάς και μειώσαμε και εμείς τις αμοιβές μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Όλοι το βλέπουμε. Πόσο έξω να ήταν; Από παντού μαζεύτηκαν λεφτά για να ρίξουν το κόστος του έργου.
Αλλά, ήθελα να γυρίσω σε αυτό: Η εταιρεία μου έχει εισπράξει 6,6 εκατομμύρια ευρώ από το C4I. Θα σας καταθέσω τα τιμολόγια, θα σας καταθέσω την εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του 2004, που ήρθαν με βάση τη σύμβαση να ελεγχθούν αν πράγματι τιμολογήθηκαν σωστά, αποδόθηκε ο Φ.Π.Α. και έγινε σωστά η δουλειά. Από αυτά τα λεφτά ο κ. Δήμας, ο συνεργάτης μου, πήρε 2.300 και μέσα από αυτά πλήρωσε 300.000, αν θυμάμαι καλά, τον κ. Καρατζάς.
(DE)
(2DP)
Το ελληνικό δημόσιο έχει πάρει 1,7 και μένουν τα υπόλοιπα τα οποία κάλυψαν τις δαπάνες του γραφείου και βεβαίως, έβγαλα κάποια καλή αμοιβή. Όταν, όμως, μιλάμε για ποσοστιαίες αμοιβές, δεν το βλέπουμε αυτό και στους μεσίτες, στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, που η απόλυτη αμοιβή συναρτάται από το ύψος της πράξης;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Επειδή, κύριε μάρτυς, αναφέρεσθε στο ποσό που πήρατε σαν εταιρεία εσείς και οι συνεργάτες σας, είπατε 6,6. Αυτό είναι το τελικό ποσό που πήρατε ή υπήρχε όρος στο συμφωνητικό, ότι θα πάρετε και 3%, εφόσον γινόταν η ανάληψη του έργου από την εταιρεία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, δεν είχε καμιά σχέση με το τι θα κάνει η εταιρεία μου. Η εταιρεία μου και τα έσοδά μας είχαν απόλυτη σχέση με το τι θα κάνει η SAIC.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Στο συμφωνητικό υπήρχε τέτοιος όρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν θέλετε, μου επαναλαμβάνετε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Λέω αν υπήρχε όρος στο συμφωνητικό που υπογράψατε, σύμφωνα με τον οποίο θα παίρνατε και παραπάνω ποσό σε περίπτωση που η SAIC αναλάμβανε το έργο, αν ήταν το 3% στο 6.600.000 ή μήπως προέκυψε ποσό παραπάνω από αυτό;
Μιλάμε, γιατί ήδη το έργο το πήρε και τελικά δεν είναι 6.600.000, είναι παραπάνω το συνολικό ποσό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άμα δεν το έπαιρνε, θα έπαιρνε αμοιβή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Λέω το εξής, ότι τελικά το πήρε το έργο και το ποσό είναι πάνω από το 6.600.000. Καταλάβατε;
Το τελικό ποσό που πήρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι 8.800.000 δεν είναι 6.600.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το ποσό που θα έπαιρνα, αν είχε εξοφληθεί σήμερα η SAIC πλήρως, θα ήταν 8.800.000.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Και δεν το έχει πάρει μέχρι σήμερα γιατί; Διότι φαίνεται…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η SAIC δεν έχει πληρωθεί την αμοιβή της μέχρι τώρα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν έχει παραληφθεί το έργο στο σύνολό του.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για τους οποιουσδήποτε λόγους. Και εμείς πληρωνόμαστε μόνο όταν πληρωθεί η SAIC.
Διάβαζα κάποια στιγμή στον Τύπο ότι πάρθηκαν προκαταβολικά οι αμοιβές. Αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Το κατέστησα γνωστό στον Εισαγγελέα, τον κ. Αθανασίου, δείχνοντάς του και ακριβώς ότι αυτό το τιμολόγιο κόβεται τόσες μέρες μετά το τιμολόγιο του δημοσίου και είναι σε ποσοστιαία βάση το ίδιο. Αυτή ήταν η ερώτησή σας και νομίζω ότι απαντήθηκε.
Συνήθως τώρα ρωτάει κανείς και μια επόμενη ερώτηση, για να το κλείσω αυτό και μετά όποιος θέλει, ρωτά ό,τι νομίζει: Και τι τα κάνατε;
Κληθείς ως μάρτυρας -και θα ήθελα να γνωστοποιήσω στην Επιτροπή σας ότι εγώ μόνο ως μάρτυρας έχω εμφανιστεί στην ελληνική δικαιοσύνη, δεν εκλήθην ποτέ ούτε ως ύποπτος ούτε ως κατηγορούμενος- μου απηύθηνε ένα λογικό ερώτημα ο Εισαγγελέας, ο κ. Αθανασίου: «Τι τα έκανες και πώς μπορώ να το δω;». Οικειοθελώς, μέσα σε τρεις μέρες, έστειλα όλα τα τραπεζικά extraits της εταιρείας μου στη διάθεσή του, όλα τα μεγάλα τιμολόγια.
Και όπως είπα και στον ίδιο, λέω και σε αυτή την Επιτροπή ότι δεν έχει γίνει ούτε μία δραχμή πληρωμή σε οποιαδήποτε off shore, οποιασδήποτε χώρας του κόσμου, δεν έχω λογαριασμούς στην Αμερική, όπως θέλουν να με εμφανίζουν κάποιοι. Ποτέ δεν είχα λογαριασμούς στην Αμερική. Και εν πάση περιπτώσει, κάθε κίνηση είναι απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη με τα κρατούντα στις σωστές δουλειές.
Αυτό για το οποίο εγώ είμαι υπερήφανος είναι ότι αυτή τη δουλειά την έφερα σε ελληνική εταιρεία, την τιμολόγησα, πλήρωσα φόρο, κέρδισε το δημόσιο και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και εν πάση περιπτώσει, αφού κινήθηκαν τα λεφτά μέσα από λογαριασμούς, είναι εύκολο το να δει κανείς τι γίνεται. Εκεί θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2004, για πρώτη φορά ελέγχονται οι λογαριασμοί μου, με εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ελέγχεται η τιμολόγηση ή μη των εσόδων μου και η απόδοση ή μη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ένα χρόνο αργότερα, ελέγχεται η εταιρεία με τακτικό έλεγχο.
Το Σεπτέμβριο του 2008, με δικαστική παραγγελία -έχω δώσει ήδη τα extraits, έχω δώσει ήδη όλα τα στοιχεία στον κ. Αθανασίου- στο πλαίσιο της ανάκρισης ξαναελέγχεται η εταιρεία μου από τη Δ’ Δ.Ο.Υ. και ξαναελέγχεται η εταιρεία μου από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Και εξ όσων γνωρίζω, η εταιρεία μου έχει ελεγχθεί, επίσης και από την Υπηρεσία Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, σας άκουσα που είπατε κάποια στιγμή ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η εταιρεία σας στη διαδικασία του διαγωνισμού δεν ήταν στοιχειωδώς ευνοϊκή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για τη SAIC μιλάμε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Για τη SAIC. Ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα, σε σχέση με τη στάση του Υπουργείου απέναντι στην εταιρεία σας, τη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν κατάλαβα ποτέ τη στάση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέναντι στη SAIC. Δεν θα καταλάβω ποτέ, μα ποτέ, όταν έχεις μια οικονομική μειοδοσία, στο μέγεθος που κατεγράφη από το BAFO, γιατί, αντί να διαπραγματευτείς -που έκανες όλα τα άλλα- πας και αντιπροτείνεις «ή σου ακυρώνω το διαγωνισμό ή καθίστε και βρείτε τα», χωρίς να βάζεις τις παραμέτρους ποιο είναι το κόστος, ποιος κάνει τι, ποιος είναι υπεύθυνος; Αυτό αδυνατώ να το καταλάβω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν μας εξηγήσατε, όμως, γιατί αυξήσατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εξήγησα. Προστέθηκε άλλη μια ζώνη κάλυψης για το TETRA.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συγγνώμη, ίσως δεν ήμουν εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας τα πω. Και ενώ αρχικά…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Έχει καταγραφεί, κύριε μάρτυς, αυτή η απάντηση και με την ενημέρωση.
Θα ήθελα να συνεχίσω τις ερωτήσεις. Πώς βλέπετε, κύριε μάρτυς, για ποιο λόγο, δηλαδή, αυτή η προσωρινή παραλαβή για τη χρήση, όπως είπατε, που είχε προσδιοριστεί μία δοκιμή στις 1-10-2004 από το Μνημόνιο, όπως έλεγε, δηλαδή, και στις 7-7-2004 που είχε υπογραφεί το Μνημόνιο για να γίνει η δοκιμή στις 1-10-2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, στις αρχές Ιουλίου, στις 7 Ιουλίου…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από τους κυρίους, αν θυμάμαι καλά, Μαρκογιαννάκη, Κωνσταντινίδη και δύο άλλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο κ. Ευαγγελίδης και ο κ. Κωνσταντινίδης αρνήθηκαν να το υπογράψουν και ο κ. Ζορμπάς και ο Ευθυμίου…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Και ενώ συνεχίστηκε μέχρι πότε; Το 2008 ήταν η διαβούλευση για τη σταδιακή παραλαβή των υποσυστημάτων που είχαμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μετά από αυτό είναι οι διαπραγματεύσεις. Περί τον Απρίλιο ο κ. Μαρκογιαννάκης στέλνει την επιστολή ότι δεν το παραλαμβάνει. Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις. Το 2007 τροποποιείται η σύμβαση. Το Νοέμβριο του 2008 παραλαμβάνεται το σύστημα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μάλιστα. Πώς βλέπετε εσείς αυτή την ταυτόχρονη σταδιακή αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών μέχρι τότε και μάλιστα, η τελευταία ήταν το 2009, Φεβρουάριο με Μάρτιο; Ήταν ύψους πόσο, 56 εκατομμυρίων ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Πώς εσείς εκτιμάτε, από την εμπειρία σας, ότι δεν έγινε ποτέ η δοκιμή που προέβλεπε το Μνημόνιο; Σας βάλαμε δύσκολα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Είναι μια ερώτηση η οποία…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα μας διαφωτίσει, όμως, όσον αφορά το σκοπό που η Επιτροπή έρχεται να εκπληρώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μπορώ να παραφράσω αυτή την ερώτηση;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θα έλεγα το εξής. Φτάνουμε σε ένα σημείο και εγώ καταλαβαίνω ότι όσο κινούμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θέλουμε να οξύνουμε τα πράγματα. Βλέπουμε ότι έρχεται και κάποιος ο οποίος μας δίνει «μπακατέλα», ας το πούμε έτσι. Έρχεται με μία μπακατέλα, όμως, κάτι πρέπει να δείξω. Τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκείνη τη στιγμή, έχω τη δυνατότητα να βγω να εισπράξω τις εγγυητικές, να τον πάω στη διαιτησία, να του αλλάξω τα φώτα, γιατί υπάρχουν και θετικές ζημιές επιπλέον. Άμα δείτε τις αποζημιώσεις που προβλέπονται στη σύμβαση, μπορούσε να πάει να βρει άλλη εταιρεία και να πει «επειδή αυτός δεν το κάνει, παίρνω τα καλά σου, πάω παίρνω μια άλλη εταιρεία, εσύ θα πληρώσεις την άλλη εταιρεία δικής μου επιλογής, για να φτιαχτεί αυτό που δεν μπορούσες να κάνεις».
(AD)
(2DE)
Άρα, είχε μια σειρά αμυντικών μέτρων, συν το γεγονός να βάλει τα λεφτά στην τσέπη, διότι εμείς ως επιχειρηματίες τουλάχιστον ξέρουμε ότι πάνω στην κόντρα, το πρώτο πράγμα που κάνεις, είναι να έχεις τα λεφτά υπό τον έλεγχό σου. Αν, λοιπόν, πράγματι η εικόνα είναι όσο τραγική έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς, τότε θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος. Εάν η εικόνα έχει γίνει τραγική για άλλους λόγους –με κατανοείτε- τότε θεωρώ ότι έγινε πολύ σωστά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε πολύ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Μάρτυς, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι, παρακαλώ. Λέτε πολύ σωστά ότι το μνημόνιο υπεγράφη μεσούντων των Ολυμπιακών Αγώνων στις 7 Ιουλίου. Το μνημόνιο έλεγε ότι την 1 Οκτωβρίου, όταν είχαν τελειώσει και οι πανηγυρισμοί ακόμα και ο απόηχος, έπρεπε να γίνει γενική δοκιμή. Το ερώτημα, λοιπόν, στο οποίο επιμένω και εγώ, είναι το εξής: Γιατί δεν έγινε τότε η γενική δοκιμή και προτιμήθηκε στη συνέχεια η σταδιακή κατάθεση των υποσυστημάτων και δοκιμών;  Πέντε χρόνια μετά, δηλαδή, έγινε η οριστική…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Απάντηση θα πρέπει να πάρει κανείς από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αν και πρέπει να σας πω ότι επάνω στη σημείωσή μου είδα μια παρατήρηση ενός αξιωματικού, ο οποίος είπε «αυτή η γενική δοκιμή που μου λέτε στο μνημόνιο, δεν είναι συμβατική, δεν είναι μέσα στη σύμβαση. Εγώ δεν πάω φυλακή για κανέναν.».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μα, αφού υπεγράφη και από τις δύο πλευρές μνημόνιο, είναι  μια προέκταση της σύμβασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εδώ, όσον αφορά το επίπεδο του αξιωματικού, έχεις έναν αξιωματικό συμπαθέστατο, με πολλές γνώσεις, αλλά η εμπειρία του, η εμπειρία ενός αξιωματικού του Τμήματος Προμηθειών σ’ ένα τέτοιο γιγάντιο έργο, είναι πάρα πολύ μικρή και οι φόβοι πάρα πολύ μεγάλοι και για τους ιδίους. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψιν μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιος αξιωματικός ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σας έχω καταθέσει τα σχέδια…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε μάρτυς, το εξής: Έγιναν πρόσθετες αναθέσεις το καλοκαίρι του 2004 στη SAIC; Αν έγιναν και τις γνωρίζετε, με ποιου εντολή έγιναν αυτές;
Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποιοι υπέγραψαν αυτές τις πρόσθετες συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ξεκινώντας από την εποχή του ΠΑΣΟΚ…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε –για να γίνω πιο συγκεκριμένος- σας ερωτώ αν το καλοκαίρι του 2004 είχαμε πρόσθετες συμβάσεις, με ποιων εντολή έγιναν και ποιοι υπέγραψαν αυτές τις πρόσθετες συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας το πω με το δικό μου τρόπο –έχω το λόγο μου- προσπαθώντας να βάλω όλα τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά.
Επί εποχής ΠΑ.ΣΟ.Κ., βλέπει κανείς ότι στη ΓΑΔΑ θα μαζευτούν πάρα πολλοί αξιωματικοί, υπηρεσίες. Τα ασανσέρ δεν δουλεύουν, ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν δουλεύει και υπάρχει και μια σειρά από άλλα πράγματα. Και ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις, για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο από την SAIC.
Η συμφωνία έγινε επί Νέας Δημοκρατίας και ήταν προφορική. Γι’ αυτό πιστεύω καμιά φορά ότι η SAIC αδικείται, διότι θα δείτε ότι και σε δεύτερη περίπτωση η SAIC πραγματοποίησε έργο απλώς με υπόσχεση, ότι δηλαδή «ναι, καιγόμαστε, είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα τα βρούμε μετά, παιδιά».
Πραγματοποιεί, λοιπόν, ένα έργο το οποίο είναι ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών ως επί το πλείστον –άλλαξαν και πέντε ασανσέρ, δεν είναι εκεί το θέμα- ύψους 6.800.000 ευρώ. Η σύμβαση και η προκαταβολή για το έργο που είχε ολοκληρωθεί πριν απ’ τους Αγώνες, δόθηκε το Σεπτέμβριο μετά τους Αγώνες και θεωρώ ότι ήταν μια κίνηση καλής πίστης από την πλευρά της εταιρείας.
Ας αναφερθούμε στο δεύτερο θέμα. Λίγες μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει ένας εκνευρισμός στην Αστυνομία, διότι το κανόε-καγιάκ δεν προστατεύεται. Ξεκίνησε στο Σχοινιά, αλλά με τα κύματα έπρεπε να μεταφερθεί. Μεταφέρεται, λοιπόν, κάπου αλλού. Εκεί δεν υπήρχαν οι προβλέψεις για συστήματα ασφαλείας και προέκυψαν κάποια άλλα μέρη που θα γίνονταν αγώνες, όπως επίσης υπήρχε και μια βασική παραδρομή του ότι η Άμεση Δράση που θα έπρεπε να είναι μέσα στο Επιχειρησιακό Κέντρο, παρέμενε στον έβδομο όροφο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ  ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Έγινε παράκληση από την Κυβέρνηση τότε –και μιλάμε ότι αυτές οι δουλειές τελείωσαν στις 15.00΄ της ημερομηνίας έναρξης των Αγώνων –να αναλάβει η ΔΙΕΚΑΤ μέσω της SAIC αυτό το έργο –έργο το οποίο έγινε, σας επαναλαμβάνω, στο μιλητό και δεν υπήρχε καμία διασφάλιση για τον κατασκευαστή- και ενσωματώθηκε στην τροποποίηση του 2007.
Αυτές είναι οι δύο προσθήκες, αν θέλετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτές οι δύο προσθήκες, κατά τη γνώμη σας, επηρέασαν στο γεγονός να αποφύγουμε τη γενική δοκιμή που είχε προσδιοριστεί για 1.10.2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ όσον αφορά το γιατί δεν έγινε ο έλεγχος στις 1.10.2004, δεν το καταλαβαίνω. Πρέπει να σας πω ότι δεν κατάλαβα ποτέ γιατί την 1.10.2004 δεν παρατάχθηκαν από τη μια πλευρά οι μεν, από την άλλη πλευρά οι δε, να δει κανείς τι δεν δουλεύει, να γίνει μια λίστα, η λίστα αυτή να λέει «αυτό δουλεύει» ή «δεν δουλεύει» και να πουν «θέλω έναν τρίτο να μου το πιστοποιήσει», διότι υπάρχουν και τρίτοι παντού στη ζωή, ούτε ο ένας θα έχει απόλυτο δίκιο ούτε ο άλλος, κάπου θα υπήρχε μια δικαίωση. Γιατί δεν έγινε ο έλεγχος στις 1.10.2004, εγώ δεν το έχω καταλάβει. Όπως, επίσης, δεν έχω καταλάβει γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός με τη μεγάλη μειοδοσία της SAIC.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Άρα, κύριε μάρτυς, εγώ μπορώ να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν προβλήματα ούτε από τις προσθήκες της σύμβασης ούτε από αδυναμία της εταιρείας που δεν έγινε συγκεκριμένη δοκιμή, αλλά υπήρχαν άλλοι λόγοι, όπως ενδεχόμενα πολιτική απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας, της τότε Κυβέρνησης, να μη γίνει για άλλους λόγους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ νομίζω –για να είμαστε δίκαιοι- ότι θα έπρεπε να υπάρχει και κάτι ακόμα, δηλαδή φόβος των χαμηλόβαθμων αξιωματικών να ερμηνεύσουν δια των πράξεών τους ένα πλαίσιο προμηθειών, το οποίο δεν καταλάβαιναν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αν ήταν αυτός ο φόβος των κατώτερων υπηρεσιακών παραγόντων, δεν θα είχαν εισηγηθεί προς τα πάνω, για να πάρουν ανάλογες πολιτικές αποφάσεις οι προϊστάμενοί τους; Ποια είναι η εκτίμησή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Βουλευτά, επειδή έζησα πολλές φορές το να λέγεται τέτοιο πράγμα, οφείλω να σας το γνωστοποιήσω. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα σας κάνω και δυο τελευταίες ερωτήσεις, κύριε μάρτυς.
Η μια ερώτηση είναι η εξής: Σας άκουσα να μας ενημερώνετε ότι εκφράστηκε μια επιφύλαξη, ένσταση και διαφωνία ότι στη συνάντηση Μαρκογιαννάκη, Σπηλιοτόπουλου, Ευθυμίου και Ζορμπά, η παρουσία του Ζορμπά δημιουργούσε προβλήματα, όσον αφορά την παραπέρα εξέλιξη που είχε η συγκεκριμένη απόφαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πολύ απλά, τον αποκάλεσε «ευθυνόφοβο», αυτόν και τον κ. Ευθυμίου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ποιος κύριος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο κ. Μαρκογιαννάκης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Είχατε σχέση με τη SIEMENS; Και αν ναι, ποια σχέση είχατε και προσωπικά και σαν εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ένα ψυγείο, όταν ήμασταν έξι ετών, αυτή ήταν η σχέση μας.
Εγώ, στην επαγγελματική μου ζωή, ούτε πριν ούτε μετά ούτε κατά τη διάρκεια του έργου, είχα την οποιαδήποτε επαγγελματική, οικονομική ή άλλη σχέση με τη SIEMENS. Ο εντολέας μου που ήταν η SAIC, ο οποίος ήθελε να ξέρει και να ελέγχει τον υποκατασκευαστή του, κατά καιρούς μου ζητούσε πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσω με τα στελέχη της SIEMENS.
(ΚΟ)
(3AD)
Όμως, η αναφορά μου ήταν πάντα η SAIC. Και σας επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά –γιατί και αυτό το έχω δει γραμμένο- ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή οικονομική συναλλαγή μεταξύ της SIEMENS και εμού ή της εταιρείας μου ή οποιουδήποτε συγγενικού μου προσώπου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, με συγχωρείτε, αλλά επειδή αναγκάστηκα να λείψω και δεν παρακολούθησα τις ερωτήσεις, θα ήθελα να σας υποβάλω δύο-τρεις ερωτήσεις. Αν έχετε ερωτηθεί ξανά, να μου το πείτε.
Θα ήθελα να μας πείτε με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια τι ήταν αυτό το C4-I; Τι αφορούσε; Εγώ, δηλαδή, αντιλαμβάνομαι -και διορθώστε με αν δεν είναι έτσι- ότι το C4-I ήταν ένα ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας και ως ολοκληρωμένο παραγγέλθηκε και ως ολοκληρωμένο έπρεπε να παραληφθεί. Κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλετε να προσθέσετε κάτι σ’ αυτή τη διατύπωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ πιστεύω ότι όταν μιλάει κανείς για συστήματα τα οποία έχουν ολοκλήρωση και είναι υψηλής τεχνολογίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι μόνο επιμέρους, αλλά και ως ολοκληρωμένο σύνολο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Παντού θα υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις. Το αν είναι σημαντικές ή όχι είναι το κυρίαρχο και το πώς προσδιορίζει κανείς αν είναι αντικειμενικές ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη με πάτε εκεί, γιατί εγώ μένω στην ουσία και τη λειτουργία.
Είναι προφανές ότι έχουμε επιμέρους συστήματα τα οποία ολοκληρώνονται ως επιμέρους συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Και βεβαίως, μπορεί κανείς στις επιμέρους λειτουργίες να βρει επουσιώδεις και ουσιώδεις αδυναμίες σ’ αυτά τα συστήματα.
Όταν, όμως, μιλάμε για την ολοκληρωμένη λειτουργία όλων των συστημάτων ασφάλειας -σ’ αυτή την περίπτωση- τότε μιλάμε για το κεντρικό λογισμικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν, λοιπόν, έχει αδυναμία το κεντρικό λογισμικό, δεν μπορεί να είναι επουσιώδης, στο μέτρο που αυτό επηρεάζει το σύνολο των συστημάτων στη διαλειτουργικότητά τους και στην παροχή της δυνατότητας επιχειρησιακών χειρισμών στρατηγικής για το λόγο για τον οποίο προβλέφθηκε και παραγγέλθηκε και αγοράστηκε αυτό το σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
Εδώ, λοιπόν, έχω ένα ερώτημα και θα ήθελα να σας κάνω μία παραστατική παρουσίαση.
Για παράδειγμα, παραγγέλνουμε ένα αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο έχει να κάνει με τέσσερις ρόδες, με μία μηχανή, με ένα σύστημα πέδησης, με τα φρένα του, με το τιμόνι του. Αυτά είναι τα επιμέρους συστήματα. Βέβαια, σιγά-σιγά και τα αυτοκίνητα γίνονται υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει και στο αυτοκίνητο ένας κεντρικός κομπιούτερ, ένας κεντρικός έλεγχος υψηλής τεχνολογίας. Όμως, ας μείνουμε στο μηχανικό παράδειγμα.
Έχω την αίσθηση ότι παραλάβαμε πόρτες που μπορεί να ανοιγοκλείνουν, μπορεί να τρίζουν, να κρέμονται ή να μη λειτουργούν οι κλειδαριές ή τα τζάμια να ανεβοκατεβαίνουν, όπως εμείς θα το θέλαμε. Πάντως, ανοιγοκλείνουν οι πόρτες, οι ρόδες γυρίζουν, τα φρένα πιάνουν, το τιμόνι μπορεί να γυρίζει, η μηχανή λειτουργεί, αλλά αυτοκίνητο δεν έχουμε. Εμείς αυτοκίνητο παραγγείλαμε. Κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν κάνετε κανένα λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παραλάβαμε αυτοκίνητο; Και με συγχωρείτε που το απλοποιώ, αλλά πήραμε ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου επιμέρους συστημάτων ασφαλείας; Το λειτουργούμε σήμερα αυτό το σύστημα; Αν γνωρίζετε, απαντήστε μας. Δεν είστε υποχρεωμένος να το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ μέχρι τον Απρίλιο του 2005 συνέχιζα να παρευρίσκομαι στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου –γιατί σ’ αυτές πήγαινα- της αμερικανικής εταιρείας με την Κυβέρνηση.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, άκουγα από τους Αμερικάνους επιστήμονες να μιλάνε για 92%-98% λειτουργικότητα των συστημάτων, ενώ άκουγα τους τεχνικούς του ελληνικού δημοσίου να μιλάνε για 40%-45%. Υπήρχε, δηλαδή, μία μεγάλη απόκλιση.
Η αποχώρησή μου από τη συνεργασία αυτή έγινε όταν σε μία συνάντηση de profundis των Αμερικανών τεχνικών, αναφέρθηκε ότι δεν είμαστε στο 90%, αλλά στο 60%. Όμως, δεν θυμάμαι για ποιο από τα υποσυστήματα πρόκειται, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί είναι ενδεικτικό. Σε ένα να γίνει, την ίδια ζημιά κάνει σε μένα. Και επειδή δεν θυμάμαι πόσες φορές είχα ακούσει αυτό το 90% και πόσο κακώς κάνουν οι Έλληνες που ασκούν κριτική, εγώ εκεί πάγωσα τις σχέσεις μου με την εταιρεία και λίγους μήνες αργότερα δεν παραλάμβανα καν χαρτιά γι’ αυτήν. Διότι ενώ πάντα μιλάω για την Άνοιξη του 2005 -όταν ουσιαστικά έληξε η συνεργασία μας- ήρθε ένα χαρτί τον Ιούλιο το οποίο έπρεπε να πάει σε κάποιον και επειδή είμαι ευγενής, το υπέγραψα. Όμως, δεν συμμετέχω στη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς, που θα επιμείνω. Όμως, θέλετε να μας εξηγήσετε ακριβώς τους λόγους -εγώ κατάλαβα, αλλά θα ήθελα και για τα Πρακτικά, αλλά και για τους συναδέλφους- για τους οποίους, αν κατάλαβα καλά, με δική σας πρωτοβουλία ή πάντως αποτελεσματικά διακόψατε την επιχειρηματική σχέση με τη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διότι επί σειρά συναντήσεων –δεν θυμάμαι για ποιο υποσύστημα- ακουγόταν η εικόνα ότι το σύστημα αυτό εξυπηρετεί  τις προδιαγραφές κατά 90% και ξαφνικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από τη μεριά του προμηθευτή, από τη μεριά της SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Από τη μεριά του προμηθευτή.
Η πλευρά του αγοραστή έδινε πολύ μικρότερα ποσοστά και κάποια στιγμή πολύ ξαφνικά και πριν από μία τελευταία και πολύ σημαντική συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τη Μεγάλη Τρίτη –γιατί τη Μεγάλη Τετάρτη θα έφευγα- μας είχε ζητήσει ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος κατά την άποψή μου έχει κάνει τιτάνιο έργο εδώ -δεν ήταν ποτέ ο τεχνικά δυνατός, αλλά κυνήγησε τους δημάρχους και έκανε πράγματα ο κ. Μαρκογιαννάκης για να «τρέξει» το έργο-…
Ενώ, λοιπόν, στη σύσκεψη την προηγούμενη μέρα έλεγαν 92%, όταν γυρίσαμε στο Hilton και κάναμε μία κουβέντα, πετάχτηκε κάποιος και είπε «τώρα δεν είναι 92%, αλλά 60%».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατάλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τι να κάνει κανείς; Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Να βγούμε ψεύτες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι γίνατε αντιληπτός.
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω για να μας απαντήσετε κατά την κρίση σας το εξής. Την ίδια ευαισθησία που δείξατε εσείς -για όποιους λόγους τη δείξατε, γιατί εγώ σέβομαι τους λόγους- απέναντι σ’ αυτήν την παράδοση-παραλαβή -από τον προμηθευτή, δηλαδή, στο ελληνικό δημόσιο που προμηθεύεται- έδειξαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που χειριζόταν το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν δείτε τις συναντήσεις, γιατί έχω μία κακή συνήθεια και κρατάω λίστα με όλα τα ονόματα αυτών που συναντάω, με το πότε τους συναντάω και τι λέμε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ο κ. Χριστοφοράκος το ίδιο έκανε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πού το ξέρετε, κύριε Καμμένε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μας καταθέτετε και τα δικά σας, κύριε μάρτυς, να τα δούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ό,τι θέλετε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, καταθέτει ο μάρτυς, κύριε συνάδελφε. Έχουμε αρκετό όγκο στοιχείων.
(NP)
(3KO)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είστε σίγουρος ότι μόνο αυτούς έχει δει ο Χριστοφοράκο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος μάρτυς καταθέτει και έχουμε αρκετό όγκο στα Πρακτικά. Ό,τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να ζητηθεί, να ζητηθεί.
Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε στην απάντησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πρέπει τώρα να μου θυμίσετε την ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είπα ότι εσείς, πράγματι, κάνατε σωστά από συνειδησιακή ευθιξία και όπως μας το παρουσιάζετε, ήρθατε σε σύγκρουση και με τα συμφέροντά σας ως προς αυτή τη σχέση που μας περιγράφετε και που δεν ήταν σωστή ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του προμηθευτή, αυτού που πουλούσε το σύστημα, και του αγοραστή, του ελληνικού δημοσίου που το προμηθευόταν. Έδειξαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα παραλάμβαναν το σύστημα αντίστοιχη ευαισθησία, όπως όφειλαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν ήμουν εκεί, όταν παραλάμβαναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν μπορώ να σας πω πώς έγιναν αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως το σύστημα παρελήφθη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έχει παραληφθεί οριστικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και έχουν δοθεί πίσω και οι εγγυητικές επιστολές -το έχω παρακολουθήσει- παρά το γεγονός ότι δεν αποκαταστάθηκε, τουλάχιστον με γνώση σας, η απόκλιση ανάμεσα στα ποσοστά λειτουργικότητας που υπολόγιζε ο προμηθευτής και στα ποσοστά λειτουργικότητας που υπολόγιζε ο αγοραστής, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό έχει απαντηθεί. Κατά το ελληνικό δημόσιο ήταν το 40% και κατά την εταιρεία το 60%.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μετά, υποτίθεται ότι το αλλάξαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, μέχρι το 2005 ήταν.
Εγώ επειδή ξέρω ότι έχετε και μια τεχνική αίσθηση –δεν ζητάω, βέβαια, τη γνώμη σας ως expert- ακόμη και αυτή η απόκλιση 60% σε ό,τι αφορά αυτό που λέει ο κ. Μαρκογιαννάκης «εγκέφαλο» -και δεν πάει μακριά- δηλαδή στο κεντρικό software του συστήματος είναι επουσιώδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Φαντάζομαι πως και γι’ αυτό το λόγο το λέει και ο κ. Μαρκογιαννάκης. Οι αποκλίσεις είναι ουσιώδεις. Δεν είναι ποτέ επουσιώδεις. Τι διορθώθηκε και τι όχι εκεί δεν το γνωρίζω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς γνωστοποιήσατε στη SAIC αυτή τη διαφοροποίηση που είχατε σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις και το αίτιο που αποχωρείτε, ανεξαρτήτως ότι αυτοί κατήγγειλαν μια σύμβαση και σας το γνωστοποίησαν με επιστολή; Εσείς μπορούσατε να αντιδράσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, όχι. Πάρα πολύ φιλικά έγινε όλη η ιστορία. Εγώ γνωστοποίησα στον κ. Γουάις ότι «ρόμπα δεν γίνομαι». Μετά του το εξήγησα. Ο κ. Γουάις πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα για πέντε χρόνια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Ρόμπα» δεν γίνομαι να λέω ότι πουλάω κάτι που έχει 100 βαθμούς και έχει 60. Αυτό εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Του το είπα πρώτα στα ελληνικά, γιατί ο κ. Γουάις είχε αρχίσει να γίνεται Έλληνας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ποια χρονολογία γίνεται αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τον Απρίλιο του 2005.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε, κύριε μάρτυς, η οριστική παραλαβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Οριστική παραλαβή έγινε στις 14.11.2008.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κατά τη διάρκεια. Δηλαδή οι τελευταίες επεστράφησαν το 2009. Οι περισσότερες έχουν επιστραφεί πριν από την οριστική παραλαβή, γιατί επιστρέφαμε ανά υποσύστημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τμηματικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …εγγυητικές επιστολές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρά τις αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Διορθώνοντας πιθανώς το ύψος. Δηλαδή έχεις μια εγγυητική. Εδώ τα πράγματα ήταν απόλυτα, κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για μια πολύ σκληρή δρακόντεια σύμβαση. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να μου μιλάς για κομματάκια. Εγώ θέλω να δω ένα ολοκληρωμένο πράγμα να δουλεύει και όταν το δω, τότε σε πληρώνω, σου δίνω, σου φτιάχνω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ή είσαι έκπτωτος ή πηγαίνουμε στα δικαστήρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και άφηνε ένα παράθυρο –το αναφέρει σε μια συζήτηση ο κ. Μαρκογιαννάκης- και έλεγε ότι εάν το δημόσιο καταγγείλει τη σύμβαση και ένα κομμάτι του αρέσει –π.χ. μου αρέσει το TETRA- θα είχε τη δυνατότητα να πει «αυτό το κρατάω».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λειτουργεί το TETRA;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, κυρία Τσόνογλου, μην το επεκτείνουμε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα  σας απαντήσω αλλιώς. Το TETRA το πληρώνει η πολιτεία από το 2004, από την 1η Αυγούστου, μετά την τροποποίηση της σύμβασης που έγινε τον Απρίλιο του 2007. Μόνο αν λειτουργεί θα μπορούσε να το πληρώνει. Αλλιώς είναι ένα θέμα που πρέπει να δει κανείς, δηλαδή να δει αν λειτουργούσε. Δεν ξέρω. Εγώ δεν είμαι τεχνικός. Διαβάζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο δέχεται να πληρώσει αναδρομικά το TETRA, είναι γιατί εκτιμά πως δούλευε.
Είναι ένα θέμα, που νομίζω πως με τεχνικούς λύνεται. Εγώ δεν είμαι τεχνικός. Μακάρι να ήμουν τεχνικός. Είναι έξω από την επιστήμη μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έγινε κατανοητό, κύριε μάρτυς.
Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε ότι υπήρχε μια ιστορία στη Γαλλία με την DRS, η οποία ξεκίνησε από την Ινδονησία, σε σχέση με λαδώματα, δωροδοκίες κυβερνητικών στελεχών κ.λπ. Έχετε υπόψη σας το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γαλλία; Μπορείτε να μας πείτε λίγο γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μιλάτε για τη δήλωση κάποιου Γάλλου της THALES που είπε ότι η THALES δεν πήγε καλά, διότι οι άλλοι χτύπησαν πιο ψηλά; Σε αυτή τη δήλωση αναφέρεστε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η SIEMENS στη δική μας περίπτωση. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για να είμαι ειλικρινής, εγώ πιστεύω ότι ο χαμένος έχει πάντα τη λογική του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, δεν τίθεται θέμα, αλλά εδώ έχουμε κάτι που ξεκίνησε από σπόντα, άσχετα με την υπόθεση του C4I, από μια κυβερνητική διαφθορά που αφορούσε –αν θυμάμαι καλά- την Ινδονησία. Και εκεί ο Γάλλος εκπρόσωπος της THALES επικρίθηκε, αμύνθηκε και είπε: Τι θέλετε να κάνουμε; Μια δουλειά σου δώσαμε στην Αθήνα και την έχασες και αυτή. Μα,  εγώ έδωσα –ξέρω ‘γω- 2%, ενώ αυτοί έδιναν 8%, εννοώντας τη SIEMENS έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το έχω διαβάσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι έτσι ή δεν το θυμάμαι καλά εγώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν έχω επαφή με τη SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είπα αυτό το πράγμα! Ξέρετε την ιστορία που σας είπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Την έχω διαβάσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, την επιβεβαιώνετε ότι έτσι είναι, γιατί εγώ μπορεί να μην το θυμόμουν τόσο καλά.
Γιατί ψάχναμε εδώ; Διότι στελέχη της SIEMENS, η οποία ήταν ο βασικός υπερεργολάβος της SAIC, δήλωσαν –υπάρχουν καταθέσεις- ότι εμείς λαδώναμε τέσσερα υπουργεία, για να προωθήσουμε τη σύμβαση. Υπάρχει το παρασκήνιο ή μάλλον προσκήνιο πια ως σκάνδαλο στη Γαλλία και ο Γάλλος λέει: Τι να σας κάνω, όταν οι άλλοι λάδωναν περισσότερο; Άρα, πήραν τη δουλειά.
Δηλαδή αυτό το ζήτημα του C4I ξεκινάει με ένα σκάνδαλο στη Γαλλία και με μία ομολογία στελεχών της SIEMENS. Δεν λέω ότι έχετε εσείς ανάμειξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρόκειται πια για μία καταγγελία ή μάλλον ομολογία η οποία μάλιστα καταλήγει και σε δικαστική  απόφαση, ευνοϊκή μεν για τον κατηγορούμενο αλλά καταδικαστική.
(XF)






(3PN)
Ο κατηγορούμενος λέει ότι «εγώ στην Ελλάδα λάδωνα τέσσερα Υπουργεία για να το προωθήσω αυτό». βεβαίως εμείς διαπιστώνουμε εδώ ότι ενώ έπρεπε η SAIC να είναι έκπτωτη, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι σε διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα είναι και στα αστικά δικαστήρια. Και από σας μαθαίνουμε ότι το σύστημα παρελήφθη, από τα χαρτιά σας. Εσείς μας ενημερώνετε γι’ αυτό -μέχρι στιγμής δεν είχαμε αυτή την ενημέρωση και τη βεβαιότητα- από τα χαρτιά που μας προσκομίζετε, πέραν της μαρτυρίας σας ότι παραγγείλαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έπρεπε να κάνουμε γενική δοκιμή και να αποδειχτεί ότι δεν λειτουργούσε και να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Και γι’ αυτό επεσήμανα ότι τη δική σας ευαισθησία δεν την έδειξαν ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες ούτε οι Κυβερνήσεις. Τώρα έχουμε 2010 και η Κυβέρνηση του 2009 παρέλαβε και απέδωσε. Η Κυβέρνηση μετά το 2007 παρέλαβε το σύστημα, ενώ δεν έπρεπε και απελευθέρωσε εγγυητικές επιστολές ενώ δεν έπρεπε, την ίδια ώρα που η ίδια η SIEMENS ομολογεί ότι λάδωνε. Καταλαβαίνετε, κύριε μάρτυρα, πού βρισκόμαστε; Αυτή είναι η κατάσταση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να απαντήσει, κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το συλλογισμό ο κύριος μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να απαντήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στο θέμα του λαδώματος, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές και επειδή δύο χρόνια δέρνομαι αλύπητα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λόγω της φιλίας σας με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου υποθέτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς, αν και άλλο φιλία, άλλο δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Όταν υπάρχει το εθνικό συμφέρον, τελειώνουν οι φιλίες και οι συγγένειες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός να πω έστω και μια κουβέντα. Έχω δει τόσα πράγματα να λέγονται για μένα που τη διαφθορά εγώ τη λέω «δείξε μου να δω όλο το πράγμα». Έρχονται κάτι λογαριασμοί από εδώ, από εκεί. Όλα ανοίγουν. Κάπου καταλήγουν. Δεν υπάρχει χρήμα που χάνεται. Αν θέλει κανείς να ακολουθήσει την πορεία του χρήματος, όπως είναι πια το ηλεκτρονικό χρήμα, θα πρέπει να κάνει και λίγο υπομονή να την κάνει, αλλά αξίζει τον κόπο. Γιατί εκεί θα ξέρει τι είναι έτσι και τι είναι γιουβέτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, έχουμε ζητήσει και θα ζητήσουμε το άνοιγμα κάθε λογαριασμού ακολουθώντας τη ροή του χρήματος μέχρι τους τελικούς αποδέκτες και έχουμε υπομονή και επιμονή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ προσωπικά τους άνοιξα ο ίδιος εθελοντικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρουμε.
Είπατε στην αρχική σας παρουσίαση ότι αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να παραληφθεί όπως παραγγέλθηκε, με το κλειδί στο χέρι. Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Λαμβάνοντας υπόψη κάποιες αντικειμενικές συνθήκες τις ώρες παραλαβής, δηλαδή όταν λέμε ότι το θέλω να δουλεύει «με το κλειδί στο χέρι», αλλά μόνο πενήντα κάμερες έχουν ρεύμα, άλλες είκοσι μεταδίδουν εικόνα, δεν έχω τη δυνατότητα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η καλύβα του καραγκιόζη δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …τα επικοινωνιακά κέντρα να επικοινωνούν, γιατί δεν υπάρχει το ΑΤΜ κι αυτά ήταν ευθύνες του δημοσίου, όχι της εταιρείες, ε, τότε πιστεύω ότι δεν μπορεί να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα και οι δύο προσέγγισαν με αβαρίες θα λέγαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν ένα τρελοκομείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω το περιγράφετε πολύ σωστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω μια ιστορία, γιατί καμιά φορά μια μικρή ιστορία μπορεί να δώσει μία εικόνα. Υπήρχαν οι εκτυπωτές HP 155C με προδιαγραφές του Οκτωβρίου του 2002. Την ώρα που έπρεπε να αγοραστούν, τον Οκτώβριο του 2003, η HP έχει αντικαταστήσει τους εκτυπωτές με νεώτερο μοντέλο. Ξέρετε πόσο καιρό πήρε να γίνει; Ξεκίνησε μια διαδικασία, να πιστοποιηθεί ότι είναι ίδιοι. Έπρεπε να πας στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έπρεπε να πάρει έκπτωση. Όλα αυτά θέλανε έξι μήνες. Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιο. Υπάρχουν και άλλα εγγενή προβλήματα, όπου μαζί όλοι βγάζουμε τα μάτια όλων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ιδίως κι αν περιρρέει και δόλος.`
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πόσο μάλλον; Αλλά το Προεδρικό Διάταγμα 284 είναι για να αγοράζει τανκς, αεροπλάνα και όχι συστήματα. Αυτό είναι η πεποίθησή μου. Διότι στη μία περίπτωση είναι ξεκάθαρο: Ναι, θα μετρήσουμε τις βίδες. Πόσες βίδες έχει; Τριάντα δύο επί είκοσι τέσσερις. Τις έχεις; Ναι. Δεν τις έχεις; Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είναι και έτσι ακριβώς. Αυτά ισχύουν παντού. Είναι τανκς, είναι πύραυλοι που έχουν ηλεκτρονικά συστήματα, έχουν χίλια δυο πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν το αμφισβητώ, αλλά έχετε ένα σημείο αναφοράς. Δηλαδή έχεις αγοράσει αυτό τον πύραυλο, τον έχεις εκεί και με βάση αυτόν ως μπούσουλα βλέπω αν τον πέτυχες ή όχι. Το άλλο είναι στο μιλητό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Απλά λέω ότι δεν είναι και τόσο απλά τα θέματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να μην πω ότι είναι πολύ περισσότερο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άλλη τεχνογνωσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι άλλη τεχνολογία.
Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυρα, από τη δικογραφία που μας ήρθε από τη Γερμανία φαίνεται ότι μέσω της εταιρείας FAIRWAY ο κ. Σίκατσεκ έστειλε ένα έναυσμα 1,5 εκατομμύριο ευρώ για λαδώματα για το έργο C4I. Καταθέτει δε «ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειάζονται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο C4I επειδή πρέπει να πληρωθούν διάφορα Υπουργεία».
Εάν, λοιπόν, δεν πειστούμε για τα 10 εκατομμύρια και πειστούμε για το 1,5 εκατομμύριο ευρώ το οποίο υπάρχει και το έχουμε σε λογαριασμούς, εάν προσθέσουμε τα 6,5 εκατομμύρια που πήρατε εσείς σαν σύμβουλος για τις προδιαγραφές, εάν αφαιρέσουμε από τα 416 εκατομμύρια της αρχικής προσφοράς, τα 255 εκατομμύρια, τελικά αυτή η πρόταση τι περιθώρια κέρδους είχε για της εταιρεία SAIC και τους υπεργολάβους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κατ’ αρχήν, δεν υπήρξα σύμβουλος για τις προδιαγραφές. Το πρώτο που θα ήθελα να πω για να μην υπάρχει καμία παρανόηση.
(MT)
(3XF)
Το δεύτερο είναι ότι η αμοιβή της PROFIT, όπως είχα την ευκαιρία να πω, δεν ήταν μία δική μου αμοιβή. Άρα, αυτό που λέτε εσείς –φαντάζομαι- είναι ότι αν υπήρχε χώρος για αμοιβές και αν υπήρχε χώρος για οποιεσδήποτε άλλες καταβολές, τι mark up παίρνουν τα έργα αυτά; Το κατάλαβα καλά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, μόνο αυτό. Δόθηκαν 6,5 εκατομμύρια, σε εσάς στην PROFIT; Πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο σίγουρα ο Σίκατσεκ από τα 10 που ζητούσε ο Χριστοφοράκος. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Από τα 416 εκατομμύρια φτάνουμε στα 255, δηλαδή γύρω στα 170 εκατομμύρια. Σας ερωτώ, λοιπόν: Για να γίνονται τόσες εκπτώσεις και να δίνονται τόσες προμήθειες, ποιο ήταν τελικά το περιθώριο που είχε αυτή η Σύμβαση για την κοινοπραξία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ μπορώ να σας πω αυτά που γνωρίζω. Η αμοιβή μου ήταν εξίμισι, περίπου τρία πήρε πίσω το κράτος. Τα περιθώρια…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τι; Από την εφορία σας εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, εφορία, Φ.Π.Α. …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν αφαιρούμε την εφορία από το κέρδος, με συγχωρείτε. Εκταμιεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο 6,5 εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άλλο θέλω να πω, δεν είναι περιθώριο. Όταν ένας άνθρωπος τιμολογεί στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε πιθανώς να τιμολογεί σε μία πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, απόλυτα σωστά…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πάμε κι εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …ούτε off shore, δεν θα είχε πρόβλημα. Όταν τιμολογείς στην Ελλάδα, τα έχεις λάβει όλα υπόψη, έτσι δεν είναι;
Από εκεί και πέρα, για τους Γερμανούς εγώ αδυνατώ να παρακολουθήσω ή να δεχτώ ή να μη δεχτώ τι έχουν κάνει. Γιατί; Γιατί σ’ όλο αυτό το διάστημα –είναι ανθρώπινο ξέρετε- όταν «σε κατουράνε» κάθε μέρα, κοιτάς τον εαυτό σου. Δεν διαβάζεις παραδίπλα, όταν ξέρεις την αλήθεια σου. Άρα, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μου απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σας απάντησα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ: Είστε σύμβουλος σ’ ένα έργο, σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πολύ σωστά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν από την αρχή ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Από την αρχή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα 416 εκατομμύρια έγιναν 255 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχαμε, λοιπόν, εκεί μία έκπτωση 170 εκατομμυρίων περίπου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν ήταν 416 εκατομμύρια, ήταν 404 εκατομμύρια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήγαν 255 εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν 269 εκατομμύρια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν 269 εκατομμύρια στο τέλος. Στην αρχή ήταν 255 εκατομμύρια. Έχουμε 45% έκπτωση. Έχουμε 6,5 εκατομμύρια πληρωμή σε εσάς, που ήταν 10 κανονικά, αλλά λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών, που αν ήταν πάνω από 8,8 εκατομμύρια ευρώ -10 εκατομμύρια δολάρια- θα πήγαινε σε άλλου είδους έλεγχο, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν νομίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν νομίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι στο ποσοστιαίο, από ό,τι μου έχουν πει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε, γιατί έχετε καταθέσει στον κ. Αθανασίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ήταν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, θα είχε άλλες διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μήπως το έχει καταθέσει κάποιος άλλος. Εγώ δεν έχω τέτοια γνώση για απόλυτους αριθμούς. Εγώ το έχω για ποσοστιαία αμοιβή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε την ποσοστιαία αμοιβή. Εγώ σας μιλάω για 416 εκατομμύρια που έγιναν 255 εκατομμύρια, 6,5 εκατομμύρια και 1,5 εκατομμύριο τουλάχιστον. Έπρεπε να έχει τουλάχιστον 50% κέρδος. Τι άλλα περιθώρια υπήρχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ διαβάζω ότι σήμερα η SΑIC έχει ζημιώσει 124 εκατομμύρια δολάρια πάνω από τη Σύμβαση αυτή. Ήταν μία εποχή που SΑIC ξεκίναγε μία πολιτική διεθνούς παρουσίας. Μπορώ να το ερμηνεύσω ότι πιθανώς κοιτούσε το Πεκίνο. Μην κοιτάτε που δεν προχώρησε το πράγμα καλά στην Αθήνα. Νομίζω ότι μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες, που να προσανατολίζουν τους στρατηγικούς παίκτες σε μικρότερα ποσοστά κέρδους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι πρότειναν τις εταιρείες που συνεργαστήκατε για το Πεκίνο; Και αν ναι, ποιο πολιτικοί ήταν και από ποιες παρατάξεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν ξέρω κανέναν να πρότεινε την SΑIC. Κάποιες κουβέντες μου είχαν πει ότι γίνονταν από τη Γερμανία για τη Siemens. Δεν είχε ιδρυθεί μία εταιρεία, που ήταν ο τέως αρχηγός του ΔΑΟΑ, ο κ. Κωνσταντινίδης, που είχε μία τεχνογνωσία; Γι’ αυτούς ξέρω ότι πράγματι, ναι, είχαν κάνει …
Υπουργός ήταν ο κ. Βουλγαράκης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, Υπουργός ήταν ο κ. Βουλγαράκης. Σας ερωτώ ποιοι πολιτικοί –αν ξέρετε- προώθησαν το ίδιο σύστημα, λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, για το Πεκίνο; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε έχετε συναντηθεί μαζί τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Μαλέσιο τον ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τον κ. Μαλέσιο τον έχω δει στη ζωή μου τρεις φορές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε γιατί απεπέμφθη ο κ. Μαλέσιος από την Κυβέρνηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διάβασα στον Τύπο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν διαβάσατε ότι αυτό είχε σχέση με το έργο, το οποίο εσείς συμβουλεύατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διάβασα στον Τύπο ακριβώς γιατί απεπέμφθη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένο, δεν απεπέμφθη ο Μαλέσιος. Παραιτήθηκε και έχει στείλει και επιστολές εξηγώντας τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Ο κ. Μαλέσιος δεν ήταν στην αρχή στη διυπουργική επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εμείς ποτέ δεν ήρθαμε σε επαφή με την ομάδα της διυπουργικής επιτροπής…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολιτικούς δεν βλέπατε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν είπα αυτό. Είπα ότι αν σε κάποιες στιγμές Αμερικάνοι κι εγώ, πηγαίνοντας με Αμερικάνους, είχαμε επισκεφθεί για να παραπονεθούμε γιατί ακυρώνεται ο διαγωνισμός, όταν είμαστε 50% φθηνότεροι, ναι, γι’ αυτό το λόγο, βλέπαμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κλείνατε εσείς τα ραντεβού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Με τον κ. Μαρκογιαννάκη το ίδιο. Αν δείτε τη δήλωση του κ. Μαρκογιαννάκη, ποιος ήταν ο ρόλος μου, λέει «δεν νομίζω ότι ήταν αποφασιστικός. Ο άνθρωπος ήταν παρών και έκλεινε και τα ραντεβού μας».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και έκλεινε και τα ραντεβού μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο Υπουργείο Άμυνας, πόσες φορές πήγατε και ποιος έκλεισε τα ραντεβού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στο Υπουργείο Άμυνας ποιας περιόδου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και στην πρώτη περίοδο, του κλεισίματος της δουλειάς και στην επόμενη περίοδο, της πληρωμής της δουλειάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στο πρώτο, του κλεισίματος της δουλειάς, καμία, εκτός από το Στρατόπεδο Φακίνου, που αν το θεωρήσει κανείς επέκταση του Υπουργείου Άμυνας …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών τον είδατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Που ήταν; Τον κ. Τραυλό;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Τραυλό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, τον είδα, όταν μας είπε να μοιράσει τη δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένο, λείπατε! Μας εξήγησε εδώ ότι ο κ. Τραυλός έκανε μία τεράστια προσπάθεια να πάρουν όλες οι εταιρείες…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μοιράσει τη δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): …ενώ ήταν μειοδότες εκείνοι. Να το εξηγήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πήγα όταν διαμαρτυρήθηκε η SΑIC για το άνοιγμα της οικονομικής της προσφοράς τη δεύτερη μέρα, όπου πάλι μας καθησύχασε ότι ήταν λάθος, «αλλά να είστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν εντάξει. Δεν προλαβαίνουμε να ξανακινήσουμε διαγωνιστικές διαδικασίες». Πήγα στην υπογραφή και μετά στην υλοποίηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνο; Στον κ. Ζορμπά, δεν πήγατε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πιθανώς, κάνετε λάθος. Έχω πάει στο γραφείο του κ. Ζορμπά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν κάνω λάθος. Εγώ ξέρω ότι πήγατε και ξέρω και ποιος έκλεισε το ραντεβού. Απλώς θέλω να μας το πείτε. Σας ερωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποια φάση πήγατε στον κ. Ζορμπά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πρέπει να είναι η φάση της υλοποίησης, με Αμερικάνους πάντα. Φαντάζομαι αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και ο κ. Ζορμπάς. Δεν θυμάμαι ημερομηνία, αλλά μπορώ να τη βρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έλληνες πολιτικούς δεν είχατε μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έλληνες πολιτικούς, όταν πήγαμε στον κ. Ζορμπά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν πήγατε στον κ. Ζορμπά, δεν είχατε μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τι εννοείτε «Έλληνα πολιτικό»;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είχατε μαζί εν ενεργεία Έλληνα πολιτικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κοινοβουλευτικό …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα δεν θα παίξουμε! Έλληνα πολιτικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν μπορώ να καταλάβω την ερώτησή σας, θα σας δώσω την καλύτερη απάντηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο ραντεβού που κλείσατε με το Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Ζορμπά, είχατε μαζί σας Έλληνα πολιτικό; Προκύπτει έτσι, αλλά θέλω να μου απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν ενθυμούμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ καλά.
Στον κ. Χατζηνικολάου, στις 11-2-2008, σε ερώτηση που σας έκανε είπατε ότι σταματήσατε να εκπροσωπείτε τη SAIC από την άνοιξη του 2005. Σωστά;
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σωστά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας είπατε ότι επειδή είστε καλός άνθρωπος και τον Ιούλιο σας ζήτησαν να υπογράψετε ένα χαρτί, το κάνατε. Είχατε καλή θέληση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν μίλησα για την καλοσύνη μου, όχι. Είπα ότι από εκεί ουσιαστικά για μένα είναι κομμένη η σχέση μας. Τώρα, αν το καλοκαίρι ήρθε ένα χαρτί στο γραφείο -γιατί και στα γραφεία της εταιρίας μου ερχόντουσαν για την SAIC πράγματα- και υπέγραψα, αυτό δεν νομίζω ότι…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ήταν δύο τα χαρτιά, τουλάχιστον; Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τρία, τέσσερα. Ξέρω εγώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τέσσερα. Θα μας πείτε ποια τέσσερα είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν ξέρω, όχι. Λέω ότι μπορεί να ήταν και τέσσερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είπατε στην τηλεόραση: «Εγώ την άνοιξη σταμάτησα». Το είπατε και πάλι εδώ. Έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή από τη δικογραφία τουλάχιστον τρία χαρτιά.
Το πρώτο αναφέρεται στον κ. Μαρκογιαννάκη. Είναι η εισήγηση του Υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως για τις διαπραγματεύσεις που έκανε τότε η Κυβέρνηση με τη SAIC και τη SIEMENS και η παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μήπως είναι το 2004;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2005, 1-7-2005.
Και το δεύτερο είναι η απόδειξη παραλαβής ενός αντιγράφου…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό το γνωστό, που είχε βγει και στα blogs.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε δύο χαρτιά τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα, μετά τον Ιούλιο έχετε κάνει άλλη επαφή για τη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν θυμάμαι να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμένα με είχατε πάρει τηλέφωνο σαν Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχατε πάρει την κυρία Λευκή Ρούσου, τη γραμματέα μου, ζητώντας επανειλημμένως ραντεβού, που δεν σας έκανα ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ ως Τρεπεκλής όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως  Τρεπεκλής είχατε πάρει τηλέφωνο και ζητούσατε ραντεβού εκ μέρους της SAIC στο γραφείο μου, σαν Υφυπουργού Εμπορικής  Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ως Τρεπεκλής όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι ως Τρεπεκλής.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ως τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν είχε πάρει η SAIC; Δείτε πώς γινόντουσαν. Η SAIC…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ξέρω ότι είπαν ότι «ο κ. Τρεπεκλής θέλει να σας συναντήσει, με κάποιους ξένους εκ μέρους της SAIC» και απήντησα στη γραμματέα μου «δεν θα κλείσετε ποτέ το ραντεβού αυτό, διότι υπάρχει όλη αυτή η ιστορία με τον κ. Τρεπεκλή και με την προμήθεια του C4I». Με διαψεύδετε δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, δεν σας διαψεύδω. Δεν ενθυμούμαι να έχω ζητήσει ραντεβού μ’ εσάς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2007 σας λέω εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το 2007 αποκλείεται. Σας διαψεύδω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, λοιπόν, ζητώ αυτή τη στιγμή από την Επιτροπή να ανοίξουν οι τηλεφωνικές διασυνδέσεις του γραφείου μου σαν Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και να κληθούν ο υπασπιστής μου και οι συνεργάτες μου, με συγκεκριμένες ομιλίες όπου ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα,…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για τη SAIC;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ζήτησε ο κ. Τρεπεκλής ραντεβού για το θέμα του C4I με εμένα, που δεν του το έδωσα ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να ανοίξουν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς είχατε έρθει ποτέ στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μετά το καλοκαίρι του 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μετά το καλοκαίρι του 2005…Δεν μπορώ να σας απαντήσω  με σιγουριά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να συμβουλευτείτε το ημερολόγιό σας κάποια στιγμή, στο οποίο φαίνεται ότι έχετε όλες τις επαφές σας, και να μου πείτε εάν είχατε κάνει επισκέψεις μετά τον Ιούλιο του 2005 στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μετέπειτα Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας το απαντήσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Είχατε ζητήσει ποτέ από τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να παραλάβει το έργο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, πράγμα που ποτέ δεν έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς ως SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, άλλο εάν το είχε ζητήσει η SAIC κι άλλο εγώ. Η SAIC σίγουρα θα το είχε ζητήσει. Εγώ ποτέ!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε εσείς πήρατε τηλέφωνο για να βοηθήσετε τη SAIC σ’ αυτή τη φάση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε ζητήσατε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ή τον πρώην Υπουργό κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να παραληφθεί το έργο, που τελικά μέχρι σήμερα δεν έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θέλετε να επαναλάβετε την ερώτηση; Συγνώμη, γιατί προσπαθώ να σας παρακολουθήσω, αλλά είναι κατακλυσμιαίος ο τρόπος που ρωτάτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πειράζει. Πάμε στην παρακάτω ερώτηση. Θα σας βοηθήσω αλλιώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσαμε να κάνουμε πέντε λεπτά διάλειμμα παρακαλώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ασφαλώς. Διακόπτουμε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(MB)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Κύριε Καμμένε, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στις 13.02 –δεν θυμάμαι ποιου χρόνου, νομίζω του 2008, φαίνεται από τα Πρακτικά- κατέθεσε ότι νομικός σας σύμβουλος ήταν ο σημερινός Υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Ο κ. Χάρης Παμπούκης υπήρξε, κάποια εποχή έστω, νομικός σύμβουλος δικός σας ή εταιρείας, στην οποία συμμετείχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, αλλά θα συμπληρώσω και την απάντηση που έχω δώσει και στον κ. Αθανασίου. Ο κ. Παμπούκης δεν είχε καμία ανάμειξη με την ιστορία του C4I, με παροχή υπηρεσιών για το C4I και το C4I γενικότερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν δικηγόρος δικός σας ή δικηγόρος εταιρείας σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τι εννοείτε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν δικηγόρος που εκπροσωπούσε εσάς σε αστικά ή ποινικά δικαστήρια ή δικηγόρος που εκπροσωπούσε την εταιρεία Profit ή άλλη εταιρεία που συνεργαζόσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της εταιρείας, όχι προσωπικός μου δικηγόρος. Εγώ δεν έχω δικηγόρο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η εταιρεία Taylor Nelson Sofres Metrisis Α.Ε. που έκανε τις μετρήσεις τηλεθέασης, ανταγωνίστριας της AGB στην αρχή της.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Παμπούκης –υπό οποιαδήποτε ιδιότητα- δεν είχε καμία σχέση στην πρόταση για την παραλαβή, για τη χρήση του C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ο κ. Παμπούκης είχε κάποια σχέση είτε ως δικηγόρος, είτε ως μέλος δικηγορικού γραφείου, είτε ως ομάδα δικηγόρων που ουσιαστικά διαμόρφωσε την πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την παραλαβή για χρήση του C4I. Αυτό σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Την πρόταση για την τελική σύμβαση;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι σαφής. Την πρόταση για την παραλαβή για χρήση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εκεί ήταν ο κ. Λαμπαδάριος, ο κ. Πελεκάνος, ο δικηγόρος της SIEMENS κ. Μούργελας, ο κ. Κατοπόδης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πουλάκος από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ένα εξωτερικό γραφείο, το οποίο χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Αυτοί ήταν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο είναι το εξωτερικό γραφείο; Μήπως μπορείτε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δυστυχώς όχι, εκτός αν το πετύχω σε κάποια συνάντηση που έχω στα χαρτιά μου. Δώστε μου δυο λεπτά να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλώ.
(DP)
(3GK)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, να καλούμε και όποιους νομίζετε ότι πρέπει να καλέσουμε, να τους εξετάζουμε και να τους ρωτάμε ευθέως: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν»; Τώρα μέσω Τρεπεκλή να βρούμε ποιος ήταν ο δικηγόρος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα, νομίζω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ωραία, να καλέσουμε το πολιτικό πρόσωπο, να του πούμε: «Ήσουνα ή δεν ήσουνα»; Τώρα, μέσω Τρεπεκλή να το βρούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ εδώ έχω όλες τις συναντήσεις που αφορούν το ερώτημά σας και δεν βρήκα και κανένα άλλο όνομα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το εξωτερικό γραφείο δεν θυμάστε πώς το λέγανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αλλά πολύ ευχαρίστως αύριο να σας …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, να θυμηθείτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, να θυμηθώ, θα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάποια στιγμή αν θυμηθείτε ή αν βρείτε, να μας πείτε ποιο γραφείο ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα ρωτήσω. Πολύ ευχαρίστως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Γιατί δεν ρωτάτε ευθέως «ήταν αυτό;», να σας πει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν μου λέγατε … από τον Πειραιά είναι, μου φαίνεται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τον Πειραιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν μου λέγατε το όνομα, πολύ πιθανό να σας έλεγα και «ναι» αμέσως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ γιατί εδώ πέρα υπάρχει μία εμπλοκή δικηγόρων στην υπόθεση αυτή. Παραδείγματος χάρη, κατά διαβολική τύχη ο κ. Γιαννίδης είναι δικηγόρος του κ. Βουρλούμη, του κ. Χριστοφοράκου, παράλληλα είναι εισηγητής από την Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων και βρίσκεται και από τα «μαύρα ταμεία»της SIEMENS με δύο εμβάσματα των 50 χιλιάδων δολαρίων. Επειδή υπάρχει εμπλοκή δικηγόρων, που λέγονται και στα Μέσα και μπορεί να μην έχουν καμία σχέση –η κυρία Σιούτη που είναι στο γραφείου του κ. Παπανδρέου, ο κ. Φλογαΐτης, άλλοι δικηγόροι- γι’ αυτό σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και εγώ είμαι εδώ για να σας απαντήσω ακριβώς αυτό που με ρωτάτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από κάποιο γραφείο του Πειραιά, λέτε. Θα το θυμηθείτε να μας το καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, θα το βρω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μαρκουλάκου, μήπως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Αν θυμηθείτε, να μας το πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έφερα το τηλέφωνό μου, επειδή όταν το έφερε η κυρία Μπουγάτσου –γιατί θα έβγαινα αλλιώς και θα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της μπλόκαρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της μπλόκαρε και δεν θέλω να μπλοκάρω τα τηλέφωνά μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως, λοιπόν, το C4I, το σύστημα αυτό έχει δυνατότητες να μπλοκάρει και τηλέφωνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το C4I ήταν ένα κλειστό σύστημα. Αυτό θα σας το πει ο οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους, που θα καλέσετε. Δεν είχε καμία επαφή με οτιδήποτε άλλο. Μόνο ό,τι του έβαζες μέσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προτείνατε option για το C4I, για το σύστημα παρακολουθήσεως της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και δεν έγινε δεκτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έχω τέτοια γνώση. Αν το έκαναν οι Αμερικάνοι από μόνοι τους εν αγνοία μου, μπορεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρετε. Ούτε για τα τρένα ξέρετε αν υπήρχε το σύστημα αυτό. Αν στην αρχή έγιναν πιέσεις για να συμπεριληφθεί το έργο των Ολυμπιακών στο C4I…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η SAIC αρνήθηκε να μπει. Σε ένα από τα έγγραφα που σας καταθέτω θα το βρείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά τελικά παρελήφθη το σύστημα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ποιο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τα τρένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, από τη SAIC.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο.
Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 6.7.2008 λέτε σε ερώτημα που σας κάνουν ότι συμμετείχατε στη προσπάθεια του προεκλογικού αγώνα του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετέχοντας στο προεκλογικό στρατηγείο στην οδό Μαυρομιχάλη. Σε προηγούμενη δήλωσή σας –διαβάζω ακριβώς τα λόγια σας- είχατε πει: «Υπήρχε μία οικογενειακή φιλία του πατέρα μου με τον αείμνηστο Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου έχω διατελέσει σύμβουλος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Γνωρίζω από τότε τον κ. Παπανδρέου χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση μαζί του».
Τι από τα δύο ισχύει: Αυτό που είπατε στον εισαγγελέα Αθανασίου, ή αυτό που είπατε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εν συνεχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και τα δύο. Όποιος πάει στη Μαυρομιχάλη, δεν βλέπει τον Παπανδρέου. Εγώ είμαι ένας επιχειρηματίας, αλλά το ότι είμαι επιχειρηματίας δεν σημαίνει ότι δεν έχω πολιτικές απόψεις, γνώμες και κάποιοι μπορεί να θέλουν να ακούσουν και τις γνώμες μου. Σας διαβεβαιώ ότι σε όλη αυτή τη προεκλογική περίοδο ούτε μια φορά δεν βρέθηκα με τον κ. Παπανδρέου να μου ζητήσει τη γνώμη μου, ή να του πω τη γνώμη μου, αλλά παρ’ όλα αυτά σε κάποια άλλα επίπεδα … Πολιτικό άτομο είμαι, σε πολιτική παράταξη πιστεύω, ψηφίζω και εθελοντικά μπορεί να προσφέρω κάποιες υπηρεσίες, αλλά εκεί τελειώνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά, μεμπτό δεν είναι αυτό. Εγώ σας ρωτάω ότι εδώ πέρα έχετε δύο διαφορετικές δηλώσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έχω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Αθανασίου –σας διαβάζω κατά λέξη- λέτε: «Υπήρχε μία οικογενειακή φιλία του πατέρα μου με τον αείμνηστο Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου έχω διατελέσει σύμβουλος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Γνωρίζω από τότε τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση μαζί του…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έχω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εν συνεχεία, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε συνέντευξή σας στις 6.7.2008, ουσιαστικά σας γίνεται ερώτηση αν ήταν συνεχής η παρουσία σας στο προεκλογικό στρατηγείο του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οδό Μαυρομιχάλη και λέτε: «Ασφαλώς και ήμουν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ασφαλώς και ήμουν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Στο προεκλογικό στρατηγείο του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ασφαλώς και ήμουν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αποκλείεται…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι το ερώτημα. «Δεν μπορεί κανείς να μου στερήσει το δικαίωμα να συμμετάσχω σε μία προσπάθεια που πίστευα και πιστεύω. Είναι κάτι ύποπτο…
Και το ερώτημα είναι: Δεν είναι κακό να είστε ούτε φίλος με έναν πολιτικό…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά δεν είναι λογικό τη μία φορά να το αρνείστε και να λέτε ότι ο πατέρας μου που ήταν αρχιτέκτονας –και είναι γνωστή η ιστορία με τη σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου- από εκεί προκύπτει μία φιλία και μετά να λέτε στη συνέντευξη ότι ήσασταν στο προεκλογικό στρατηγείο του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας ρωτήσω μια ερώτηση τώρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, να μου απαντήσετε πρώτα και μετά ευχαρίστως να σας απαντήσω ό,τι θέλετε
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διά της ερωτήσεως η απάντηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν παρών στη Μαυρομιχάλη ο κ. Παπανδρέου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό θα ρωτήσουμε το προσωπικό του στρατηγείο, αν ήταν παρών. Να σας απαντήσω εγώ θέλετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ας το ρωτήσει, λοιπόν, κανείς αυτό πρώτα γιατί εγώ απ’ ό,τι ξέρω ήταν εξαίρεση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ όταν πάρθηκε η απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ ξέρω και λέω στην Επιτροπή αυτή –και έχω πάρει και τον όρκο μου- ότι …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν τον είδατε ποτέ. Ούτε σε κοινωνική εκδήλωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στη Μαυρομιχάλη δεν τον είδα ούτε μία φορά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε έχετε φάει μαζί του εκείνη την εποχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αμέσως μετά τις εκλογές φάγαμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ήταν προεκλογική περίοδος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αμέσως μετά τις εκλογές φάγαμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Εντάξει, καταγράφονται αυτά που λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τρώω και με άλλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τρώτε και με άλλους, απλώς δεν έχουμε τίποτα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, αλλά μόνο φωτογραφίες του Παπανδρέου μου φέρατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, σας ερώτησα διότι υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απαντήσεις και επειδή ο κύριος Πρωθυπουργός ήταν τότε μέλος του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ για το C4I. Αυτό ψάχνουμε να βρούμε. Εμείς εδώ πέρα δεν ψάχνουμε να βρούμε κατηγορουμένους μόνο, ψάχνουμε να βρούμε και αν αναφέρθηκε το όνομα κάποιων ανθρώπων χωρίς να έχουν καμία εμπλοκή και πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Καμμένε, αν μου επιτρέπετε …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πότε αναφέρθηκε το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου εδώ που ψάχνει ο κ. Καμμένος να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα; Αναφέρθηκε από κανέναν το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου εδώ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Αθανασίου αναφέρθηκε ο κ. Τρεπεκλής και εν συνεχεία ο κ. Τρεπεκλής μετά την κατάθεση στον κ. Αθανασίου δίνει συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μισό λεπτό, κύριε Καμμένε. Μην εμφανίζεστε ότι έρχεσθε εδώ με τις ερωτήσεις σας να απενοχοποιήσετε την εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στη διαδικασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, στη δικογραφία –δεν ξέρω αν την έχετε διαβάσει- του κ. Αθανασίου ο κύριος εισαγγελέας Αθανασίου ρωτάει τον κύριο μάρτυρα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τι τον ρωτάει;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τις σχέσεις του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Σας ρώτησε, κύριε μάρτυς, ή δεν σας ρώτησε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Βεβαίως. Και τι σημαίνει με αυτό που λέτε; Με το ΚΥΣΕΑ τι σχέση έχει αυτό το πράγμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι μετά από αυτό και μετά την απάντηση που έδωσε ο μάρτυς σε συνέντευξή του δίνει αντικρουόμενη απάντηση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν είναι καθόλου αντικρουόμενη. Κατά την άποψή σας είναι αντικρουόμενη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Εντάξει, καταγράφονται αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι ελεύθερος να κάνει όποια ερωτήματα θέλει. Είναι δεδομένο ότι πεντακόσια χρόνια να ρωτάει για τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν θα βρει οτιδήποτε μεμπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Υπήρξαν κάποιες καταθέσεις στον ανακριτή που ανέφεραν επισκέψεις σας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ αυτό που έχω διαβάσει είναι ότι έχουν γίνει καταθέσεις ότι επισκέφθηκα το Υπουργείο Εξωτερικών δύο φορές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, τη μία μάλιστα με τον κ. Δενδρινό. Αυτό έχω διαβάσει. Ψέμα, μεγάλο ψέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε κάνει μήνυση στο μάρτυρα που το κατέθεσε ενόρκως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ακόμα το χαρτί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τη δικογραφία την έχετε πάρει. Την κατάθεση την έχετε πάρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Από πού την έχω πάρει;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε πάρει από τον εισαγγελέα τη δικογραφία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Γιατί; Είμαι μάρτυρας. Δεν είμαι ούτε ύποπτος, ούτε κατηγορήθηκα για κάτι.
(DE)

(DP)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν λέει κάποιος για εσάς ότι είχατε ουσιαστικά επισκέψεις, προσπαθώντας να σας ενοχοποιήσει, στο Υπουργείο Εξωτερικών τότε, εσείς δεν ζητήσατε αυτό το υλικό, για να του καταθέσετε μήνυση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν δείτε τη συνέντευξη αυτή, στην οποία αναφερθήκατε, λίγο πιο κάτω λέει ότι ποτέ δεν ήμουν. Όμως, εν πάση περιπτώσει, σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι καμία φορά μέσα στο διάστημα αυτό δεν επισκέφτηκα το Υπουργείο Εξωτερικών, πόσο μάλλον με τον κ. Δενδρινό, ούτε μίλησα ούτε είδα τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο έχουμε τη φιλία που προέκυψε με τον τρόπο ακριβώς που την έχω αναφέρει στον κ. Αθανασίου, αλλά ποτέ στη ζωή μας δεν έχουμε μιλήσει για θέματα δουλειάς. Ποτέ, ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε, δεν είχε κάνει δήλωση ότι είστε πρώην συνεργάτης του κ. Παπανδρέου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έχει κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ουδέποτε υπήρξα σύμβουλος ή συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ξέρετε τη δήλωση Παπακωνσταντίνου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως. Είναι λαθεμένη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει κάνει λάθος ο κ. Παπακωνσταντίνου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ ήμουν σύμβουλος του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ δεν έχω βρεθεί κι αυτό είναι εύκολο να το δει κανείς, το βρίσκετε, ποτέ δεν ήμουν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Καρατζάς Αριστείδης είχε ανάλογες πολιτικές διασυνδέσεις; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, απ’ ό,τι φαντάζομαι, αλλά καλέστε τον να σας πει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να τον καλέσουμε. Ξέρετε αν ο κ. Αριστείδης Καρατζάς έχει εισπράξει 300.000 ευρώ ως στρατηγικός σύμβουλος για το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πέστε το μας αυτό, αν θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το είχα πει αυτό νωρίτερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει εισπράξει 300.000 ευρώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχει κατατεθεί ήδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έχουν ειπωθεί αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Όταν πληρώθηκαν τα 31.000.000 ευρώ μετά την τελική δοκιμή εσείς δεν ήσασταν στη SAIC προφανώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μετά την τελική δοκιμή;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μία από τις δοκιμές του C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν μου προσδιορίσετε χρόνο, θα σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν το καλοκαίρι του 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως και ήμουν παρών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν παρών. Δόθηκαν 31.000.000, γιατί η τελική δοκιμή έγινε όπως περιγραφόταν στη σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας το αναλύσετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, θα σας πω ακριβώς τι έγινε. Η σύμβαση προέβλεπε την άσκηση ΙΕ3 και η ΙΕ3, όπως και κάθε ΙΕ μέσα στη σύμβαση, προέβλεπε ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν κάποιες ασκήσεις επιτυχώς. Πάντα, βέβαια και ιδιαίτερα σε εκείνη την εποχή, η λέξη «επιτυχώς» ήταν μία λέξη στην οποία ο ένας ταμπουρωνόταν στη μία πλευρά και ο άλλος ταμπουρωνόταν στην άλλη. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας.
Από τις αρχές Ιουνίου του 2004 στις συσκέψεις που είναι σχεδόν καθημερινές, οι Αμερικανοί θέτουν ένα θέμα προς τον Υφυπουργό, τον κ. Μαρκογιαννάκη, λέγοντας ότι το cash low του έργου δεν προχωράει, έχουν πλέον αγοραστεί οι περισσότεροι εξοπλισμοί. Δουλεύανε με άλλα cash low models και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Εκεί ο κ. Μαρκογιαννάκης λέει: «Πρέπει να βρούμε λύση». Του απαντάει ο κ. Shisler: «Με αποκλίσεις». Με αποκλίσεις απ’ αυτό που συμβατικά προβλέπεται για την άσκηση ΙΕ3. Λέει ο κ. Μαρκογιαννάκης: «Υπάρχουν πράγματα που θα γίνουν στην ΙΕ4 και όχι στην ΙΕ3;».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μας διευκρινίζετε λίγο: Είναι η άσκηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι οι ασκήσεις ΙΕ3.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα μας τα καταθέσετε αυτά για τα Πρακτικά, αν έχετε την καλοσύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτές είναι δικές μου σημειώσεις και δεν θα τις καταθέσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για να το γράψουμε, λοιπόν, στα Πρακτικά. Είναι ΙΕ3, έτσι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Διαβάστε τα μας, τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να μας πείτε στο μικρόφωνο: Γιατί δεν τις καταθέτετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διότι είναι η ζωή μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι εννοείτε «η ζωή σας»; Φοβάστε για τη ζωή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Όταν έσκασε η βόμβα, κύριε Καμμένε, εγώ πήγα στην Αντιτρομοκρατική…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πάμε στη βόμβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, τώρα, γιατί τώρα το θίξατε. Ξέρετε τι μου είπε η Αντιτρομοκρατική; «Σε βλέπουμε σαν δολωματάκι». Αυτά μου τα είπε η Αντιτρομοκρατική της ελληνικής πολιτείας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόση ώρα φύγατε πριν σκάσει η βόμβα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δέκα λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν με τον κ. Δήμα μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και με τον κ. Καρατζά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και με τον κ. Καρατζά. Ειδοποιηθήκατε ότι υπήρχε βόμβα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ είχα φύγει ένα λεπτό πριν ειδοποιηθούν οι υπόλοιποι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς φύγατε ένα λεπτό πριν και εν συνεχεία, έφυγε ο κ. Δήμας και ο κ. Καρατζάς…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άλλο σας είπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, επειδή στο θέμα αυτό έχω ερωτήματα, να πάμε μετά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ωραία, δεν θα απολογηθεί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν απολογείται. Έχει σημασία. Για την άσκηση, λοιπόν, πέστε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η άσκηση πραγματοποιήθηκε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όπως προβλεπόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …και ξαναπραγματοποιήθηκε και ξαναπραγματοποιήθηκε, γιατί η επανάληψή της προβλεπόταν και φτάνει κάποια στιγμή, αυτό ψάχνω να σας βρω, που…
Αν με αφήσετε θα σας πω και τη σύνθεση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλώ. Είναι εκεί που βγαίνουν τα 31.000.000 και το λέω για τα Πρακτικά και τους συναδέλφους. Είναι εκεί που απελευθερώνονται τα 31.000.000 και η προϋπόθεση είναι η επιτυχία της ασκήσεως, όπου έχουμε και τα εμβάσματα της κυπριακής εταιρείας των 785.000 και άλλα εμβάσματα. Γι’ αυτό ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άρα, έχουμε διαμαρτυρία μέχρι τις 21 Ιουνίου. Στις 21 Ιουνίου, οι Μαρκογιαννάκης, Ευαγγελίδης, Λαμπαδάριος, Shisler είναι στη σύσκεψη. Μαρκογιαννάκης: «Η ΙΕ3 πρέπει να τελειώσει. Να δοθεί έγγραφο της ΔΑΟΑ, όπου θα λέει ότι η ΙΕ3 έχει τελειώσει, έχει πετύχει τους κρίσιμους στόχους και οι υπόλοιποι μεταφέρονται στην ΙΕ4. Δεν είναι οι κρίσιμοι γιατί δεν επηρεάζουν κατά το υπόλοιπο μέρος τη λειτουργικότητα και την απόδοση του έργου. Η ΔΑΟΑ θα δώσει τη βεβαίωση. Να γίνει συνάντηση με ΔΑΟΑ, να κάνουμε δήλωση απόκλισης, να κινηθούμε προς τροποποίηση της σύμβασης». Και στις 29 πάλι, είναι οι Μαρκογιαννάκης, Τσενές, Shisler, Γουάις και ξεκινάει ο Μαρκογιαννάκης: «Πώς προχωράμε; Η τρίτη άσκηση έχει σταματήσει; Έχει συμφωνήσει η ΔΑΟΑ με τη SAIC; Έληξε χθες το θέμα του AVL. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει αξιολόγηση. Να τελειώσουμε με ΙΕ3». Μαρκογιαννάκης πάλι: «Πολιτική απόφαση».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολιτική απόφαση, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τώρα θα σας διαβάσω: «Θέλω να ξέρω αν οι στόχοι που δεν πραγματοποιήθηκαν συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος». Ρωτάει κάποιον άλλο. Τσενές: «Τα βασικά θέματα της αρχικής συμφωνίας είναι α) οριστικοποίηση ΙΕ3 -αυτή που αναφέρεστε- παρουσίαση επιχειρησιακής λύσης». Μαρκογιαννάκης: «Πολιτική απόφαση. Η τρίτη άσκηση μπορεί να τελειώσει με ερμηνεία, ότι οι στόχοι που δεν επετεύχθησαν μεταφέρονται στην ΙΕ4, με την προϋπόθεση ότι το σύστημα δεν επηρεάζεται και με δεδομένο ότι η εταιρεία λέει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, να τελειώνουμε με ΙΕ3, να λύσουμε το πρόβλημα. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα, από σήμερα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες;». Τσενές: «Λέμε τα ακόλουθα: «Να κάνει επίδειξη η εταιρεία της επιχειρησιακής λύσης».
Αυτό πια, η επιχειρησιακή λύση στην οποία αναφέρεται τώρα ο Τσενές είναι κάτι που μου φαίνεται -δεν ήσασταν πιθανώς εδώ- είναι αυτή στην οποία αναφέρεται το Μνημόνιο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρω, ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι εκείνη που μέσα από την οποία έδειξε τη λειτουργικότητα ή αναφέρει αυτά τα πράγματα. Άρα, έτσι παντρεύτηκε η ιστορία του… Θέλετε να σας διαβάσω κι άλλα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, μου λέτε ότι εδώ δεν επρόκειτο ουσιαστικά για εφαρμογή των όρων της σύμβασης, αλλά για πολιτική λύση, προκειμένου να προχωρήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
(AD)
(DE)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό το λέει ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Μαρκογιαννάκης λέει ότι υπάρχει νομική βάση, αν δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα. Δηλαδή, σε μία άσκηση, αν κάτι δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα, δεν είναι μείζον και μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη, τότε μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά που μεταφέρθηκαν στην επόμενη, έγιναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η επόμενη, στη συνέχεια, μετά το μνημόνιο, δεν έγινε, διότι κρίθηκε μετά την απόφαση…
Θα ήθελα να μου δώσετε ένα λεπτό για να το βρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας βοηθήσω με μία ερώτηση. Μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης στο έγγραφο που μας έστειλε εδώ λέει ότι ακόμα δεν παραλαμβάνει τελειωτικά και οριστικά το έργο, γιατί ένα μέρος της άσκησης που αναφέρεται στην εκπαίδευση του προσωπικού δεν έχει γίνει ακόμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν μπορώ να ξέρω καλύτερα από τον κ. Χρυσοχοΐδη ή από οποιονδήποτε άλλον. Αυτά τα οποία έθεσα υπ’ όψιν της επιτροπής ήταν το άρθρο της σύμβασης, με βάση το οποίο γίνεται η τροποποίηση και που λέει πώς γίνεται…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα ξέρω αυτά.
Ας αναφερθούμε στην άσκηση. Η άσκηση ΙΕ3 λέει «ορισμένα θα πάνε για την ΙΕ4». Μας λέτε τώρα ότι η ΙΕ4 δεν έχει γίνει ποτέ. Άρα και εκείνα τα οποία θα έπρεπε να προβλεφθούν για την ΙΕ3 προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα, δεν έχουν γίνει και υπάρχει αποδέσμευση των χρημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν είναι έτσι, γιατί η ΙΕ4 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως πιθανώς γνωρίζετε, γινόταν «training on the site». Οι Αμερικάνοι είχαν φέρει –με δικά τους κόστη που δεν επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο- τους εκπαιδευτές μέσα στα κέντρα, για να είναι εκεί. Και τις τελευταίες μέρες έγινε ένα «refreshing», για να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία.
Αυτά μπορείτε να τα βρείτε πάλι στο μνημόνιο, όπου εκεί φαίνονται.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού, λοιπόν, το πάτε εκεί, να σας ρωτήσω το εξής: Στην περίπτωση «Renegade» που είχαμε κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και στην προσπάθεια επικοινωνίας μέσω του συστήματος ΤΕΤRΑ –από το ΤΕΤRΑ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Πρωθυπουργό- ξέρετε αν δούλεψε ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τώρα πια πάμε σε πολύ τεχνικά θέματα, τα οποία δεν θα τα ήξερα εγώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όμως, αυτό δεν λέμε ότι προεβλέπετο στο ΙΕ4, δηλαδή στην άσκηση που γινόταν κατά τον πραγματικό χρόνο, δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Βουλευτά, με όλο το σεβασμό, δεν είμαι ενήμερος τεχνικών λεπτομερειών, ούτε των ασκήσεων ούτε των θεμάτων. Ούτε σε μένα είπαν το σύνολο των γεγονότων που συνέβησαν ή δεν συνέβησαν. Μπορώ ν’ απαντάω σ’ αυτά που γνωρίζω και κάνω κάθε προσπάθεια γι’ αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μία προτελευταία ερώτηση. Στην υπόθεση Τσαλικίδη αναφέρεται μέσα το τεχνικό τεστ, η τελική δοκιμή. Υπάρχει περίπτωση η αναφορά του ημερολογίου Τσαλικίδη που αναφέρεται σε επικοινωνίες να έχει εμπλοκή με την τελική άσκηση του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε ποια είναι η υπόθεση Τσαλικίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Με τη VODAFONE και τις παρακολουθήσεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστά. Και είχαμε το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, του κ. Τσαλικίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο οποίος μάλιστα αυτοκτόνησε ή πέθανε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει. Το «αυτοκτόνησε» θα το δούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε, άλλοι ότι πέθανε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, δεν είναι στη ζωή.
Υπάρχει περίπτωση η τελική δοκιμή, στην οποία αναφέρεται το ημερολόγιο Τσαλικίδη, το FOT-FOU να είναι η τελική δοκιμή του C4I; Και σε ποιο σημείο η τελική δοκιμή του C4I εμπλέκεται με επικοινωνίες και με εμπλεκόμενους πιθανώς τον Ο.Τ.Ε. ή πιθανώς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Αυτό είναι το ερώτημά μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι η Βουλή θα έπρεπε να καλέσει τον κ. Paul Shisler, ο οποίος ήταν ο «project manager». Ως εκ τούτου, αυτός μπορεί να γνωρίζει τεχνικά θέματα και μπορεί να σας τα πει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν ξέρετε, δηλαδή, αν εκείνη η άσκηση του C4I είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τηλεπικοινωνίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ποια άσκηση του C4I;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η άσκηση με την οποία απελευθερώθηκαν τα 31.000.000 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν είχε κάποια σχέση με τι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τηλεπικοινωνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήμουν εκεί. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Βουλγαράκης, ο κ. Ρουσσόπουλος, ο κ. Μαρκογιαννάκης, η ηγεσία της Αστυνομίας. Και έγινε το εξής: Όπως είναι το επιχειρησιακό κέντρο, υπήρχαν οθόνες και ήλθε εικόνα από κάμερα ελικόπτερου, από το Βόλο, αν θυμάμαι καλά. Έγινε ένα «dispatching» ενός εικονικού επεισοδίου, όπου έφυγε ένα αυτοκίνητο, κινήθηκε στο δρόμο, του μιλούσαν με TETRA και το AVL εντόπιζε ανά πάσα στιγμή πού βρισκόταν. Έγινε σύνδεση …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μη μου το περιγράφετε όλο, γιατί θα καθυστερήσουμε και τους συναδέλφους που θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις.
Το ερώτημα είναι αν είχε εμπλοκή με τηλεπικοινωνίες αυτή η άσκηση. Για να σας το πω πιο απλά, μπορεί να έπεσε ο μακαρίτης Τσαλικίδης πάνω σε λογισμικό, το οποίο αναφερόταν στο C4I και αυτό να πλήρωσε με τη ζωή του;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τι σχέση έχει αυτό με την τελική…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν μπορώ να φαντασθώ τι σχέση έχει το «soft wear» του C4I, το οποίο είναι ένα κλειστό «soft wear». Αν δείτε τις προδιαγραφές, με όλα τα «SIS» που είχε απομονωμένο το δίκτυο του C4I από οτιδήποτε άλλο, κάποια στιγμή για να μπουν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων ΝΟΜΟΣ μέσα στο σύστημα και ζητήθηκε να ανοίξει ίντερνετ προς τα έξω, η Ελληνική Αστυνομία χτυπιόταν κάτω και επέμενε και έλεγε «όχι, γιατί οι προδιαγραφές είναι σαφείς ότι είναι κλειστό». Αν αυτό δεν επικοινωνούσε με καμία…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Τον κ. Ρόντο τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε βοηθήσει ποτέ στη μη κυβερνητική οργάνωση του κ. Ρόντου και στο έργο του;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος είναι αυτός ο κ. Ρόντος; Το ρωτάω για να ξέρουμε και εμείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι ο κ. Άλεξ Ρόντος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ο κ. Άλεξ Ρόντος και έχει δραστηριότητες στην Κεντρική Ασία μαζί με τον κ. Μαντέλη. Ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κύριε μάρτυς, είστε απλώς φίλοι. Δεν έχετε σχέση ούτε με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Καμία σχέση. Εγώ δεν ανήκω σε καμία μη κυβερνητική οργάνωση…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε τους έχετε βοηθήσει ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …πέρα από κάτι οικολογικά θέματα, όπου ό,τι νομίζει κανείς κάνει οικονομικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, αυτό που είπατε για το Ρόντο, αν θέλετε, διευκρινίστε το μας. Η συσχέτιση με τον κ. Μαντέλη ποια είναι; Μπορεί να είναι φίλοι και να κάνουν δουλειές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας απαντήσω. Υπάρχει μέσα στη δικογραφία της SIEMENS το θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ασία, όπως του κ Ρόντου, στην κεντρική Αφρική συγγενών άλλων πολιτικών, κλπ. Γι’ αυτό το λόγο ρώτησα αν υπάρχει οποιαδήποτε ενίσχυση μη κυβερνητικής οργάνωσης από την εταιρεία SAIC ή αν αυτό περιοριζόταν μόνο στις λειτουργίες της εταιρείας SIEMENS. Και αυτό αναφέρεται στα «μαύρα ταμεία» για χρηματοδοτήσεις μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Αυτή ήταν η ερώτησή μου και ο λόγος που ρώτησα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει. Διότι έτσι που το τοποθετήσατε, έμενε κάτι μετέωρο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και επειδή γνωρίζω τη σχέση του κυρίου μάρτυρα με τον κ. Ρόντο, ρώτησα εάν υπήρχε καμία σχέση με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Αφού δεν υπάρχει καμία σχέση, τότε εντάξει.
Το θέμα της δραστηριοποίησης στην κεντρική Ασία είναι ότι μεγάλα κονδύλια επί όλων των κυβερνήσεων –και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας- από το Υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και νομίζω ότι ο κ. Ρόντος είχε πάρει αρκετά μεγάλα κονδύλια για την ανάπτυξη κάποιων προγραμμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Τουρκμενιστάν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(ΚΟ)
(4AD)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχει κατατεθεί και από μάρτυρες ότι η SIEMENS χρηματοδοτούσε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μας έχει πει για την ACTION AID, για το Μέγαρο Μουσικής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και της κας Μητσοτάκη…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Βουλευτά, απλώς θα ήθελα να σας πω ότι απαντούσα προσωπικά στην ερώτηση και όχι τι κάνει η SAIC. Δεν έχω εικόνα για το τι κάνει η SAIC ή τι μπορεί να έχει κάνει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, μπορεί η SAIC να έχει δώσει χρήματα σε μη κυβερνητική οργάνωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα μπορούσε η SAIC να έχει δώσει οπουδήποτε. Εμένα ρωτάτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς, όμως, δεν το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα έπρεπε να το γνωρίζετε; Όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Νομίζω, ναι. Αν γινόταν από την Ελλάδα, θα το ήξερα. Αν γινόταν από την Αμερική, όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, θέλω να σας κάνω μερικές γενικές ερωτήσεις.
Τι είναι τελικά το C4-I; Είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά λειτούργησε; Το C4-I ήταν ένα σύστημα το οποίο τελικά έκανε τι; Ήταν για την προστασία και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μόνο; Ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Όταν συζητείτο το C4-I, έλεγαν ότι υπήρχε η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά υπήρχε η μετα-Ολυμπιακή εποχή. Για παράδειγμα, ένα υποσύστημα –που δεν είναι και δύσκολο, γιατί είναι ξεκάθαρο- το οποίο είχε και μετα-Ολυμπιακή δραστηριότητα είναι το TETRA.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Τρεπεκλή, δεν θα με πάτε εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, άλλο θέλω να σας πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφήστε με, γιατί θέλω να καταλάβω εγώ. Όλα αυτά που λέτε είναι πολύ καλά και πλουτίζουμε και τις γνώσεις μας. Ωστόσο, αυτό που έλεγαν στον ελληνικό λαό για το C4-I σαν σύνολο -για να καταλάβετε και τι εννοώ, γιατί περισσότερο πολιτικές ερωτήσεις θα σας κάνω, αλλά και ορισμένες επιμέρους- ήταν ότι ήταν ένα σύστημα για να προστατεύσουμε τους Αγώνες. Τελεία και παύλα.
Παράλληλα, λέω εγώ ότι εμείς –το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δηλαδή- λέγαμε ότι δεν είναι αυτό, αλλά ότι θα χρησιμοποιηθεί και μετά…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συμφωνώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …και θα καταλήξει να είναι ο «Μεγάλος Αδερφός» που θα γεμίσει την Ελλάδα κάμερες και θα παρακολουθεί τα πάντα κλπ. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί, εγώ λέω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Γιατί μόνο μετά; Και κατά τη διάρκεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό είναι άλλο θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά λέγαμε ότι θα είναι μόνιμο. Για να καταλάβετε τι εννοώ, είναι σαν τα μέτρα που παίρνετε τώρα για τα οποία λέτε ότι είναι για τώρα, αλλά τα οποία είναι μόνιμα. Εδώ είμαστε και θα δούμε αν θα είναι μόνιμα.
Κύριε μάρτυς, θα σας ρωτήσω πάλι. Το C4-I σαν σύνολο ήταν ένα σύστημα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μόνο ή για να παραμείνει και να χρησιμοποιείται συνεχώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η εικόνα που είχα ήταν ότι θα παρέμενε και απλούστατα η μεγάλη διαφορά θα ήταν –γιατί νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον- ότι ενώ τώρα λειτουργούσε ως ένα σύστημα με την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό, αυτό θα «κοβόταν» σε τρία υποσυστήματα που δεν θα επικοινωνούσαν μαζί τους.
Αν δείτε και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, θα δείτε ότι αυτό λέει. Ξεκινάει με ένα πράγμα το οποίο είναι ενωμένο, είναι ένα και μαζεύει όλες τις πληροφορίες …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα «έσπαγε» στα τρία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και μετά «σπάει» και γίνεται ένα για το Λιμενικό, ένα για την Πυροσβεστική, ένα για την Αστυνομία και ίσως το ΕΚΑΒ υπάρχει κάπου εκεί. Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ή μπορεί να παραμείνει και το ίδιο. Ήταν υποχρεωτικό να «σπάσει», δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Ήταν μέσα στις προδιαγραφές να «σπάσει». Υπάρχει μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να κάνω λάθος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είπατε επί λέξει -γιατί εγώ προσπαθώ να καταλάβω- το εξής: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα μ’ αυτές τις προδιαγραφές». Δηλαδή, εγώ μ’ αυτό καταλαβαίνω –και θέλω να μου πείτε αν κατάλαβα σωστά- πως λέτε ότι οι προδιαγραφές που μπήκαν στη σύμβαση ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν τελικά. Εγώ καταλαβαίνω ότι υπήρξαν λεπτομέρειες τεχνικές και όροι που σε τελευταία ανάλυση δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Αυτό είναι σωστό ή λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Αυτό που έλεγα είναι ότι δεν γνωρίζω να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να είναι σαν κι αυτό που έχουμε εδώ ή που προδιαγράψαμε εδώ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί υπάρχουν καλύτερα. Και αυτό το λέω με την έννοια του ταυτόσημου. Μ’ αυτή την έννοια ήταν η δήλωσή μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ήταν σαφές από την αρχή το τι ακριβώς σύστημα θέλουμε σε όλες του τις λεπτομέρειες και τις πτυχές.
Και να σας πω γιατί σας το ρωτάω; Είστε ικανός άνθρωπος, κύριε μάρτυς…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δυστυχώς, ήταν απαγορευτικό…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ βγαίνει η SIEMENS, ο «χ» και ο «ψ» μιζαδόρος και λέει ότι το C4-I ήταν μία «φούσκα», ήταν ένα κόλπο για να βγάλουμε πολλά λεφτά. Αυτά είναι γραμμένα στις εφημερίδες. Τα διαβάζουμε. Και επειδή μας ρωτάει και ο κόσμος και δεν ξέρουμε τι να του απαντήσουμε, τελικά σαν σύνολο το C4-I με όλα τα επιμέρους συστήματά του λειτούργησε ή όχι; Ήταν, δηλαδή, ένα αξιόπιστο σύστημα που ανταποκρινόταν σε κάποιες προδιαγραφές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε. Και αν είχα τεχνικούς συμβούλους να μου εξηγήσουν πού είναι τα τεχνικά προβλήματα, ώστε να μπορέσω και εγώ να αξιολογήσω τα προβλήματα που υπήρχαν στη διασύνδεσή του και την επαφή του, θα μπορούσα να δώσω και τη δεύτερη απάντηση.
Όμως, για να καταλάβετε ότι ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο, μπορείτε να ζητήσετε τον Τόμο Α΄ των προδιαγραφών της Σύμβασης, όπου αναφέρονται οι τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των βιδών κλπ., αλλά και οι λειτουργικές προδιαγραφές ανά υπό σύστημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν αμφιβάλω γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό αν το δει κάποιος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καταλαβαίνω, κύριε μάρτυς. Δεν χρειάζεται να κουράζεστε πολύ.
Άρα, λοιπόν, το C4-I ήταν αυτό που περιγράφηκε, δηλαδή ένα σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων που μπορούσε να παρακολουθεί όλη την Ελλάδα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Το άλλο ήταν ο συντονισμός κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μπορούσε να παρακολουθεί με μάτια κινητά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με ηλεκτρονικά μάτια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …τους δρόμους είτε αυτό ήταν το Zeppelin είτε τα ελικόπτερα. Μπορούσε να παρακολουθεί όλους τους χώρους όπου γινόντουσαν αγώνες, όπως τα Ολυμπιακά Χωριά κλπ, όπως μπορούσε να παρακολουθεί με τα σκάφη του Λιμενικού τους θαλάσσιους χώρους και τις περιφράξεις. Αυτά λίγο-πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση μπορούσαν να παρακολουθούν όλη την Ελλάδα. Και δεν μιλάω τώρα για το χωριό μου που είναι σε υψόμετρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι δύσκολο για όλη την Ελλάδα γενικότερα και με διακόσιες κάμερες στην Αττική.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πόσες κάμερες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διακόσιες ογδόντα κάμερες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είχε το C4-I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, δηλαδή μόνο εξωτερικοί χώροι μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση με το C4-I; Αν, για παράδειγμα, κάποιοι σε ένα υπόγειο προετοίμαζαν εκατό τόνους μολότοφ για να…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και αυτά τα έβλεπαν!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τώρα θα έπρεπε να σας φέρω έναν τεχνικό. Εγώ, πάντως, όπου τα είδα, ήταν εγκατεστημένα ακόμα και στα ξενοδοχεία απ’ έξω. Έβαζαν τις κάμερες έξω από τα ξενοδοχεία. Δηλαδή, η λογική είναι να μη μπαίνει κανείς μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παφίλη, με συγχωρείτε που σας διακόπτω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε. Με βοηθάνε οι ερωτήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τηλέφωνα μπορούσαν να παρακολουθούν, να εντοπίζουν, να κάνουν κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η πεποίθησή μου -και με βάσει τα όσα μου έλεγαν- είναι ότι επειδή ήταν ένα κλειστό σύστημα, δεν μπορεί να επικοινωνήσει ούτε με τηλεφωνία ούτε με οτιδήποτε άλλο. Σκεφθείτε ότι ήταν σαν να έχουμε κάποιες γραμμές –διότι όλα τηλεπικοινωνία είναι τελικά, όπως και η επικοινωνία των κομπιούτερ- που με πάρα πολύ καλούς Cisco drivers -αυτά «κόβουν» την πρόσβαση- δεν επιτρέπουν το να μπει κάποιος άλλος μέσα και προστάτευαν ένα δίκτυο το οποίο λειτουργούσε μόνο του. Δεν ήθελε να έχει καμιά επαφή με το υπόλοιπο τηλεπικοινωνιακό ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το ερώτημά μου είναι για εντός του δικτύου. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάποιοι βρίσκονται σε ένα χώρο και είχαν μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία με τα κινητά, προκειμένου να δουν πώς θα αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή για να βάλουν τους δυναμίτες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αποκλείεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν μπορούσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό θα το «έπιανε» άλλο σύστημα. Θα ερχόταν ως πληροφορία για να πει στην ασφάλεια ότι ακούστηκε ότι δύο τάδε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, όμως, από το C4-I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι το C4-I.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, σας ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε μάρτυς, το C4-I δεν έχει καμία σχέση με τηλεπικοινωνίες, με τηλέφωνα, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όλα τα υπόλοιπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξέρετε πολύ καλά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω. Ήταν σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν είχε πουθενά πρόσβαση στην τηλεφωνία; Τι σύστημα, δηλαδή, ήταν αυτό;
(NP)
(4KO)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είχε το TETRA.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Που το χειριζόταν ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η Αστυνομία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Το TETRA με το C4I δεν είχε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το TETRA ήταν το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακών κεντρών…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή το σύστημα TETRA δεν ήταν ενταγμένο στο C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τότε, γιατί μου λέτε ότι δεν είχε δυνατότητα το C4I; Και ποιος το χειριζόταν τελικά το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η ελληνική Αστυνομία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ε, λοιπόν; Δηλαδή το C4I με το TETRA δεν είχαν σχέση; Ουσιαστικά το TETRA λειτουργούσε σαν υποσύστημα του C4I. Το συνολικό, το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και ασφάλειας ποιο ήταν; Δεν ήταν το C4I; Τα άλλα ήταν υποσυστήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σίγουρα ήταν υποσύστημα το TETRA, όπως υποσύστημα ήταν και ο εντοπισμός των…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, είναι λογικό –ανεξάρτητα ποια είναι η γνώμη μου- πως το C4I είναι η κορυφή της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): C4I σημαίνει communication, δηλαδή επικοινωνία, coordination…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συντονισμός. Βλέπω ότι δυσκολεύεστε. Τα μεταφράζετε στα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι και λίγο…Communication, coordination,…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όταν λέμε «επικοινωνία», τι εννοούμε δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το TETRA.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, το TETRA δεν μπορούσε να παρακολουθήσει κινητά και σταθερά τηλέφωνα κ.λπ.; Μπορούσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλον.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ας μην παιδευόμαστε, όμως, για την ώρα για πράγματα που είναι αυτονόητα. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή τη δυσκολία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είμαι καθ’ όλα όσο πιο βοηθητικός μπορώ. Θα μπορούσα να πω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το εκτιμώ αυτό. Δεν το λέω αρνητικά αυτό το πράγμα. Απλώς το λέω, για να συνεννοηθούμε και να ξέρουμε τι ήταν τελικά το C4I. Εγώ σε άλλη κατεύθυνση πάω και δεν πάω στο –με συγχωρείτε- «κουτσομπολιό».
Άρα, ήταν ένα τέτοιο σύστημα που μπορούσε να καλύψει την περισσότερη Ελλάδα και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και εν καιρώ ειρήνης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ειρήνη ήταν και μάλιστα –υποτίθεται- η κορυφαία περίοδος ειρήνης, άλλο αν εκείνη τη στιγμή…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν σας ενδιαφέρει, το σύστημα της SAIC μετά από το SHORTLAKE το έβαλαν αρκετές πόλεις στην Αμερική και το έκαναν, για να πηγαίνουν γρήγορα τα περιπολικά στα νοσοκομεία, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν  ένα επεισόδιο, όπου ένα εργοστάσιο αμμωνίας, παραδείγματος χάρη, εκρήγνυται, πώς θα απομονώσουν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καμία κατάληψη –ξέρω ‘γω- εργοστασίου από τίποτα απεργούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι στο χέρι αυτού που θα το πάρει τι θα το κάνει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άρα, θα μπορούσε με μια έννοια να πει κανείς ότι το C4I κρατάει προσωπικά δεδομένα του «χ» ή του «ψ». Κάποια του  κομμάτια έχουν βάσεις δεδομένων, άσχετα αν δεν δώσαμε τα δεδομένα. Είναι προφανές ότι μπορεί να κρατήσει και βάσεις δεδομένων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι.
Μία δεύτερη ερώτηση, αν την ξέρετε: Η SAIC σήμερα παρεμβαίνει στη λειτουργία του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν ξέρω να σας πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στους όρους  της σύμβασης ήταν διαφορετικά. Εμένα μου φαίνεται λογικό. Ό,τι δηλαδή προβλήματα μπορεί να παρουσιάζονται σήμερα, παραδείγματος χάρη στο λογισμικό, δεν αναβαθμίζεται το κεντρικό λογισμικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εξ αρχής, τη συντήρηση την είχε αναλάβει η SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σήμερα δηλαδή η SIEMENS αναλαμβάνει ό,τι πρόβλημα λειτουργίας, αναβάθμισης κ.λπ. υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ό,τι πρόβλημα συντήρησης υπάρχει, αυτό ως υπηρεσία παρέχεται από τη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ερώτημα, λοιπόν: Είχε η SAIC όλη την τεχνολογία, για να κατασκευάσει το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Νομίζω πως ναι και προ αποτελέσματος, κοιτώντας απλώς τη διεθνή εμπειρία της. Εγώ ήμουν πεπεισμένος πως την έχει και μπορώ να σας καταθέσω, όπως σας είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ωραία. Τότε γιατί πήρε υπερεργολάβος τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω. Υπήρχε  ένα θέμα. Ξαφνικά τον Ιούλιο-Αύγουστο ακούγεται ότι το TETRA μπαίνει στα συστήματα ασφαλείας. Στην αρχή, όταν γίνονταν οι συζητήσεις, τι είναι τα θέματα ασφάλειας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έλεγε «εγώ τα θέλω έτσι τα λιμάνια μου», ο ΑΘΗΝΑ 2004…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε  είπατε; Ιούλιο-Αύγουστο.  Ποιων χρόνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το 2002. Μέχρι τότε δεν ετίθετο θέμα TETRA. Κανένας δεν συζητούσε περί TETRA και ασφάλεια. Είχαν γίνει, όπως διάβασα και εγώ τώρα κατόπιν εορτής, διάφοροι διαγωνισμοί για το TETRA στο παρελθόν –άλλοι είχαν προχωρήσει και άλλοι όχι- και για να έχει πλήρη πρόταση η SAIC, έπρεπε να έχει ένα TETRA μέσα στο σύστημά της. Εκεί δεν σου έλεγε να προσφέρεις για το 80%. Οι Αμερικάνοι είχαν αγοράσει τα BEL LABS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν τα ξέρω αυτό. Να μας τα διευκρινίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τα BEL LABS  ήταν τηλεπικοινωνιακά εργαστήρια και για λόγους μονοπωλίου τα έσπασε το αμερικάνικο δημόσιο από την εταιρεία BEL, που είναι πάροχος τηλεφώνου. Εκεί διαμορφώνονταν δύο θέσεις. Ο ένας έλεγε ότι το σύστημα έπρεπε να είναι TETRA και ο άλλος έλεγε ότι έπρεπε να είναι TETRAPOL.
Το TETRA, λοιπόν, έβαλε στην ομάδα τη SIEMENS, η οποία, εξάλλου, είχε εκείνη την εποχή τις μόνες άλλες δύο εταιρείες που δεν έμπαιναν σε διαγωνισμό, την Ρόντελσβατς και τη Μαρκόνι.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα  καταλαμβάνει ο  Πρόεδρος της Βουλής κ.  ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα, δηλαδή για να καταλάβω: Η SAIC υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με τη SIEMENS, επειδή μπήκε το TETRA στο σύστημα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ψάχνοντας για TETRA, εντόπισε τη SIEMENS και της έκανε τη δουλειά της.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Δεν μπορούσε δηλαδή η SAIC να το καλύψει από μόνη της;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να κάνει από μόνη της, να φέρει Αμερικάνους να κρεμούν κάμερες, ιστορίες κακό κ.λπ., αλλά το θέμα του TETRA δεν το μπορούσε. Ήταν προδιαγραφή του διαγωνισμού.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Αυτά έγιναν τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2002; Περίπου δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν θυμάμαι πότε ακούστηκε για πρώτη φορά. Εγώ προσωπικά το άκουσα στις 13 Αυγούστου 2002. Πάνω στο Δεκαπενταύγουστο ακούστηκαν αυτά. Αυτός ήταν ο λόγος συνεργασίας με τη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρξαν προβλήματα συνεργασίας κ.λπ. της SAIC και της SIEMENS σε όλη την πορεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αρκετά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και στην εκτέλεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αρκετά, αλλά όχι περισσότερα απ’ αυτά που θα περίμενε κανείς. Όταν ένα έργο είναι πολύ μεγάλο, οι πιέσεις και τα οικονομικά συμφέροντα –γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις, το ένα, το άλλο- είναι πολύ σκληρά. Ο Αμερικάνος είναι δύσκολος αρκετά στη συνεργασία. Εδώ ήταν δύσκολοι οι περισσότεροι Έλληνες. Γενικά δεν μπορώ να πω ότι ήταν άριστες οι σχέσεις. Όχι, όμως, μόνο στα υψηλά επίπεδα, αλλά και κάτω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε αν υπήρξε πρόβλημα –φαντάζομαι ότι θα το ξέρετε- στο διαγωνισμό, όταν έφυγε από την Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και πέρασε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Εσείς λογικά θα έπρεπε να απευθύνεστε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε κάποια φάση αυτό άλλαξε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, άλλαξε αυτό και έγινε C4I. Τότε ήταν κάποιο σύστημα ασφάλειας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Και όταν έφυγε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παρεμπιπτόντως έφυγε από Επιτροπή Διακομματική και πήγε σε Επιτροπή Κυβερνητική. Οι λόγοι ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Οι λόγοι έλεγα ότι είναι η ταχύτητα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό σας διευκόλυνε εσάς σαν εταιρεία ή σας δυσκόλευε, γιατί υποτίθεται ότι κάνατε συζήτηση με ένα Υπουργείο και ξαφνικά βρεθήκατε με τέσσερα;
(XF)
(4PN)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θυμάμαι ότι το είχαν εντοπίσει ως θέμα και οι νομικοί «γιατί το κάνετε έτσι;», αλλά η απάντηση ήταν ότι είναι ο μόνος τρόπος τέλη Νοεμβρίου να υπάρχει ανάδοχος, να ξεκινήσει η δουλειά. Γιατί η δουλειά προγραμματιζόταν –και θα το δείτε πιθανώς μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα που σας έχω καταθέσει- να έχει και έξι μήνες δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος από την αστυνομία, την πυροσβεστική, ώστε να το μάθουν καλά. Εδώ έφθασαν τσίμα-τσίμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας είπατε και με βάση τα στοιχεία που μας δώσατε, ότι η συνολική στάση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου, ακόμη και του κ. Μίλλερ, απέναντι στη SAIC ήταν εχθρική.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ τον κ. Μίλλερ δεν τον ξέρω. Τον έχω χαιρετίσει δυο φορές κάπου, αλλά δεν με ξέρει. Από ανθρώπους της SAIC είχε καταγραφεί η δυσαρέσκεια για το ρόλο της Πρεσβείας και πώς «σπρωχνόταν» περισσότερο το άλλο σύστημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συνολικά μας δίνετε την εικόνα ότι το Υπουργείο σας αδικούσε ως εταιρεία, ως SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό θα το βρείτε στα πολλαπλά εξώδικα που έχει στείλει η SAIC την περίοδο εκείνη -πρέπει να υπάρχουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- με πολύ σαφής καταγγελίες «γι’ αυτό και γι’ αυτό και γι’ αυτό σε καλώ, αμέσως μετά το σπάσιμο του διαγωνισμού και αμέσως πριν και όταν γινόταν η αξιολόγηση». Θα τα βρείτε όλα αυτά τα εξώδικα. Υπάρχουν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελικά δεν πήγατε στα δικαστήρια, αφού συμφωνήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν πήγαμε στα δικαστήρια γιατί το κέρδισαν. Και όταν είπα στους αμερικάνους «παιδιά, τι θα γίνει άμα χάσουμε, τι θα κάνετε», μου είπαν «θα σηκωθούμε να φύγουμε, δεν ασχολούμαστε».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και εσείς βέβαια θα μένατε στον αέρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτή είναι η μοίρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε αν υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές που είπατε εσείς, για τις προσφορές της TRS και της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έχω διαβάσει του Αλέκου του Πολυμενόπουλου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο Πολυμενόπουλος –φίλος μου- είναι κάποιος ο οποίος παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για την υπόθεση Μαλέσιου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν τα ξέρω αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο Πολυμενόπουλος ήταν σύμβουλος του Μαλέσιου. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2002 λέγοντας ότι δεν μπορεί τις προδιαγραφές να τις φτιάξουν τρίτοι, ξένοι και ότι τις προδιαγραφές πρέπει να τις φτιάξουν τα Υπουργεία τα ίδια. Και εκείνες τις ημέρες με είχε πάρει και τηλέφωνο μάλιστα. Στην κατάθεσή του λέει «εγώ διάβασα τα πρακτικά της Επιτροπής, διάβασα τις προτάσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες και βρήκα πολύ καλύτερες τις προτάσεις της TRS».
Εμένα βέβαια μου κάνει εντύπωση στο βαθμό ότι εγώ πρακτικό της Επιτροπής δεν κατάφερα να έχω στα χέρια μου, πώς μπόρεσε κάποιος τρίτος, που δεν είχε επίσημη κυβερνητική θέση –γιατί τότε ιδιώτευε- να έχει στα χέρια του πρακτικά επιτροπής ή και προσφορές εταιρειών ώστε ο ίδιος –ας πούμε ότι ήταν και ο καλύτερος τεχνικός- να μπορεί να αξιολογήσει ποια είναι η καλύτερη προσφορά από την άλλη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πολυμενόπουλος είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Έχει πεθάνει ο άνθρωπος. Είναι μια κατάθεση. Εγώ σας λέω τη σχέση που είχα μαζί του. Πίναμε καφέ μαζί. Για τη SAIC πήγαμε στο Υπουργείο να τους γνωρίσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να επιμείνω στο διαγωνισμό. Όπως μας τα παρουσιάσατε, είναι κραυγαλέα. Η διαπραγμάτευση από την πλευρά του ελληνικού κράτους ήταν εκβιασμός απέναντί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό κατάλαβα και εγώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε ότι ήταν αβάσιμος εκβιασμός.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν υπήρχαν κανόνες του παιχνιδιού.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η άλλη εταιρεία, η TRS, τι συμφερόντων είναι ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι γαλλικών συμφερόντων, πολύ καλά δικτυωμένη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί η THALES έχει καταδρομικά, έχει πλοία και τεχνολογία πολεμική και η REYTHEON είναι πύραυλοι, patriot. Αυτές οι δύο εταιρείες ήταν μέσα στο φυσικό τους χώρο σε αντίθεση με τη SAIC, η οποία πρώτη φορά πάταγε στην Ελλάδα, δεν την ήξερε και κανένας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε εσείς εάν αμφισβητήθηκαν και από επίσημες υπηρεσίες, αυτά που μας είπατε προηγουμένως; Δηλαδή ότι είχε κριθεί πιο συμφέρουσα η προσφορά της TRS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει από εισηγητή του Ελεγκτικού Συνεδρίου άποψη, η οποία αμφισβητεί ευθέως τον ίδιο τον διαγωνισμό σε βάρος σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το είχα ακούσει, χωρίς να γνωρίζω σε ποια βάση το στήριζε. Αυτό το ακούσαμε όταν δεν μπορούσε πλέον να πληρωθεί η SAIC.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν θυμάμαι πού στήριζε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στήριζε σε πάρα πολλά. Δεν είμαι και ειδικός, αλλά λέει ότι η προσφορά του ομίλου SAIC βαθμολογήθηκε με 70,41% και η αντίστοιχη του ομίλου TRS με 79,04%, ενώ οι τελικές οικονομικά προσφορές, πριν από την ως άνω απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ανέρχονταν αντιστοίχως σε 317 εκατομμύρια ευρώ και σε 318 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προκύπτει ότι η προσφορά για τα αντισταθμιστικά οφέλη για μεν τον όμιλο SAIC ανέρχεται σε 171% και για δε τον όμιλο TRS σε 165%. Τέλος, για την παροχή υπηρεσιών με μίσθωση για πέντε επιπλέον χρόνια μετά τη λήξη της δεκαετίας, η μεν προσφορά της SAIC ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ της TRS σε 24,303 εκατομμύρια ευρώ.
(MT)
(4XF)
Τι εννοώ εγώ τώρα; Ότι βάζει ορισμένα στοιχεία που αμφισβητούν. Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα μου κάνετε μια χάρη;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα πάρετε την κατάθεση του κυρίου Μπεζά  -ο οποίος είναι ο Αντιπρόεδρος της Raytheon, ηγείτο του ανταγωνισμού- και να τη δείτε λέξη-λέξη;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας λέω αν το γνωρίζετε. Δεν έκανα καμία κρίση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά το μόνο που μου θυμίζει είναι λέξη-λέξη αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ λέω αν το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ γνωρίζω ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και είδα την Κυβέρνηση και τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον κ. Πουλάκο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προσπαθούν να το επιλύσουν. Υπήρχε πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί αλλιώς η εταιρεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Υπήρχε άρνηση να πληρωθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως. Τελικά έκατσαν πάνω σε συγγνωστή πλάνη, αλλά για άλλο θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, το γνωρίζετε καλά το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλη τη διαδικασία, λοιπόν. Εσείς ζητούσατε να σας πληρώσουν και σας έλεγαν «δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε γιατί δεν εγκρίνει η Εισηγήτρια το ένταλμα». Σας υποσχέθηκαν, λοιπόν, ότι θα το αντιμετωπίσουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και δεν ενέκρινε διότι δεν είχε γίνει προληπτικός έλεγχος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και γι’ αυτό και γιατί θεωρούσε ότι η απόφαση μεταφοράς από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν παράνομη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτούς τους λόγους έθετε και σωστά κατά τη γνώμη μας, τουλάχιστον γι’ αυτό το λόγο. Τον άλλον δεν τον έχω ψάξει για να σας πω. Τελικά σας ανακοινώθηκε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Πώς το μάθατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ δεν ήμουν εκεί. Αυτό έγινε τον Δεκέμβρη του 2005, αν δεν κάνω λάθος. Το έμαθα όμως. Ανακοινώθηκε στην εταιρεία. Αυτό είναι το Νοέμβριο του 2005.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είχατε φύγει από την εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, αλλά το άκουσα. Δεν ανακοινώθηκε σε μένα.
Θα ήθελα να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Ναι, μεν εκπροσωπούσα τη SAIC, δεν είμαι η SAIC, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί η SAIC να πει κάποιες κουβέντες. Εγώ απλώς ήμουν εκπρόσωπός της για μια περίοδο και τόσο μπορώ να απαντήσω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχετε τελειώσει τη συνεργασία με τη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, από το 2005.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά τις κάνω κυρίως για να λύνονται κάποιες απορίες, γιατί δεν είμαι από αυτούς που λέω κάτι χωρίς να το γνωρίζω.
Από ό,τι έχω καταλάβει η SAIC δεν έχει πληρωθεί για το σύνολο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς δεν έχετε οικονομική εκκρεμότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφού φύγατε, δεν σας εμποδίζει τίποτα να το διεκδικήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα πάρετε και τα υπόλοιπα. Εννοώ, είναι μέσα στη συμφωνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ό,τι είναι μέσα στη συμφωνία μας, θα το διεκδικήσουμε μέχρι κεραίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμείς εδώ προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, να αποκτήσουμε μια γνώση για να δούμε τελικά το ρόλο πολιτικών προσώπων και κυβερνήσεων σε πιθανές μίζες, με βάση ό,τι έχει γραφτεί. Να δούμε αν είναι αλήθεια δηλαδή ή αν υπάρχουν και σκοπιμότητες.
Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία εσείς αντιληφθήκατε ενεργό και υπέρ το δέον, θα έλεγα, ανάμειξη πολιτικών προσώπων που μπορούν να εγείρουν ερωτηματικά τέτοιου είδους, έξω δηλαδή από τη συνήθη ευθύνη που είχαν; Μπορεί κάποιος π.χ. να πει ότι σκοπίμως έφυγε από την Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο τάδε ή ο τάδε; Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, έφυγε από εκεί και πήγε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ήταν ελεγχόμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν νομίζω ότι η δική μας εταιρεία διαμαρτυρήθηκε ποτέ για κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια διαμαρτυρία της TRS για δυο αστυνομικούς που αλλάχθηκαν τις τελευταίες μέρες από ό,τι ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν τα γνωρίζω αυτά και δεν μπαίνω…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Με τη σχετική βεβαιότητα που θα ήθελε για να μπορέσει κανείς να πει μια τόσο βαριά κουβέντα, η απάντησή μου είναι όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Αποδείξεις αν είχατε, φαντάζομαι θα τις δίνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ζούμε σε μια χώρα που υπάρχει ο φθόνος, περνάνε κάποια λάθος μηνύματα κατά καιρούς και επίτηδες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορώ να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Βεβαίως, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήθελα να σας κάνω κάποιες ανακοινώσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι απολύτως συμβατή η ερώτησή μου με όσα ρωτάει ο κ. Παφίλης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελικά την αλλαγή που έγινε στην Επιτροπή, που έφυγε από την Επιτροπή Διαγωνισμού και πήγε στη Διυπουργική Επιτροπή, το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τώρα το διαβάζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εκείνη την εποχή όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκ του αποτελέσματος μπορείτε να κρίνετε εάν αυτό ωφέλησε ή έβλαψε τα συμφέροντα της SAIC, σε ό,τι αφορά την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σ’ εκείνη τη φάση εγώ ξέρω ότι ένα πράγμα έπαιξε ρόλο. Μιλάμε για τις αρχές Δεκεμβρίου, όπου στις 24 Δεκεμβρίου κατατέθηκαν δυο κλειστοί φάκελοι για να καλύψουν ακριβώς το ίδιο έργο. Αυτές ήταν και οι εντολές της Επιτροπής. Η Επιτροπή τις άνοιξε. Καθόμουν δίπλα στον Παύλο Μπεζά και η Επιτροπή γύρω-γύρω. Η μια έλεγε 269.000.000 και η άλλη 406.000.000. Τίποτα δεν μπορούσε να επηρεάσει. Αυτή ήταν η πολιτική της εταιρείας τους και πού είχαν στοχεύσει το έργο, πάρα πολύ απλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας είπατε ότι ο κ. Μίλερ δεν ήταν φιλικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σύμφωνα μ’ όσα μου έλεγαν Αμερικάνοι. Εγώ δεν είχα σχέση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό από πού; Η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Ελλάδα δηλαδή δεν ήθελε να πάρει αμερικάνικη εταιρεία το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κανονικά όταν υπάρχουν δυο αμερικανικές εταιρείες, ο κανόνας είναι…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η δεύτερη ποια ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η SAIC.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για τη SAIC λέω και εγώ. Η άλλη ποια ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η Raytheon.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η οποία έφυγε και μείνατε δυο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Η TRS, η οποία εμφανίζεται ως γαλλική, κάθε άλλο παρά γαλλική είναι. Είναι κόρη εταιρεία μεγάλης γαλλικής εταιρείας πολεμικής βιομηχανίας με αμερικάνικη. Έχουν την TRS για να κάνει δουλειές στην Ευρώπη, με βάση το Παρίσι και την RTS, Raytheon Thalas Systems για να κάνει στην Αμερική. Κάνει μια συνεργασία. Αμερικάνικη είναι όσο αμερικάνικη είναι και η SAIC.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, δηλαδή ο κ. Μίλερ ήταν με την άλλη εταιρεία; Αυτό σας έλεγαν οι αμερικάνοι της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Με αμερικάνικα συμφέροντα από την άλλη πλευρά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να πάμε τώρα στην παραλαβή, γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει. Πότε έγινε παραλαβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τώρα, το 2008;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ υπάρχει μια διαμάχη αν έχει παραληφθεί ή όχι. Συνολικά έχει παραληφθεί το C4I, με βάση τη Σύμβαση που υπογράφτηκε τότε και κατοχυρώθηκε στη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ σας καταθέτω το άρθρο 8 της τροποποιημένης σύμβασης που προβλέπει τις διαδικασίες για την οριστική παραλαβή. Σας καταθέτω το πρωτόκολλο που συνδέεται με το άρθρο 8, όπως επίσης και μια επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας που κάτι λέγεται προς μια εταιρεία που συμμετείχε στον Όμιλο και λέει σαφώς ότι οριστικά παρελήφθη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ ρωτάω εσάς. Το έγγραφο θα το διαβάσω. Εσείς τι λέτε, έχει ή δεν έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η εκτίμησή μου είναι ότι έχει καραμπινάτα παραληφθεί και ο μόνος καυγάς είναι για το πόσο θα είναι η έκπτωση που θα έπρεπε να είχαν κάνει οι Αμερικάνοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σωστά, κατά τη γνώμη σας, παρελήφθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έχω εικόνα των προβλημάτων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μισό λεπτό. Εγώ καταλαβαίνω ορισμένα πράγματα, αλλά πρέπει να μας βοηθήσετε. Εσείς χειριστήκατε όλη τη Σύμβαση. Ξέρετε τι έγινε τελικά, δηλαδή μετά το 2005 που φύγατε; Προέκυψαν καινούρια προβλήματα;
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Θα σας πω. Ξανασχεδιάστηκαν πράγματα, δηλαδή έγινε επανασχεδιασμός υποσυστημάτων, συστημάτων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μετά το 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βέβαια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εκτός συμβάσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μα, η σύμβαση τροποποιήθηκε και τα έλαβε όλα αυτά υπόψη της.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε τροποποιήθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το 2007, το Μάρτιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ξέρετε εσείς δηλαδή τις τροποποιήσεις, λεπτομέρειες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ακριβώς. Δεν την ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μέχρι το 2005, λοιπόν, που φύγατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μέχρι το 2005 δεν είχε παραληφθεί το σύστημα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σωστά δεν παρελήφθη ή λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κατά την άποψή μου, ορθά δεν παρελήφθη, αν και αυτό που δεν έγινε -που θα έπρεπε να είχε γίνει- είναι να είχε πάει στη γενική δοκιμή της 1ης Οκτωβρίου –κι αυτό για μένα ήταν ασυγχώρητο- να προσδιοριστεί στην κεραία πού δούλευε το σύστημα και πού δεν δούλευε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν έγινε η δοκιμή; Ποια είναι η γνώμη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό είναι θέμα για το οποίο πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Σουπιώνη… Καταλαβαίνω το Σουπιώνη, τον αξιωματικό, ο οποίος σου λέει ότι εμένα καμία σύμβαση δεν μου μιλάει για γενική δοκιμή…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε έπρεπε να γίνει η τελική δοκιμή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μέχρι 1η Οκτωβρίου του 2004.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Εσάς σας έδωσαν κάποιες εξηγήσεις, δεν σας έδωσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Καμία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, πώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σας έχω καταθέσει το Πρακτικό. Με την ησυχία σας θα το δείτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εκτός Πρακτικού -με συγχωρείτε, αλλά εγώ θέλω να καταλάβω. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι αυτό που σας έλεγα, το δεύτερο, ότι πουθενά στη Σύμβαση δεν προβλέπεται μία γενική δοκιμή. Άρα εγώ, αν την κάνω και στη συνέχεια απ’ αυτή τη γενική δοκιμή υπογράψω, θα πάω φυλακή. Εγώ φυλακή δεν πάω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, δεν μπορεί να ερμηνευθεί μονόπλευρα το ότι «εγώ δεν πάω φυλακή». Θα μπορούσε να πει ότι «έχετε κάνει τόσα και τέτοια που μπορείτε να με τυλίξετε σε μια κόλλα χαρτί, αν το παραλάβω, αν κάνω αυτή τη γενική δοκιμή, κι επομένως εγώ δεν είμαι διατεθειμένος». Έχουν βάση λοιπόν αυτά που λέει ο κύριος…; Δεν ξέρω εγώ πρόσωπα και πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θα ήθελα να πάρουμε το βάρος από έναν αξιωματικό και να πάμε ένα επίπεδο πιο πάνω, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Εγώ αν ήμουν σε θέση αποφασιστική, θα επέμενα να γίνει η γενική δοκιμή. Θα ήθελα να έχω αντικειμενική καταγραφή πού δουλεύει ένα σύστημα, πού δεν δουλεύει, πόσω μάλλον όταν είναι ένα σύστημα που δεν κάνει τα 250, αλλά 150 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κόστισε. Να ξέρουμε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει και να φτιάξουμε αυτά που πρέπει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιον ωφέλησε το ότι δεν έγινε αυτή η δοκιμή και ποιον ζημίωσε; Γιατί έτσι θα βρούμε και κάποια άκρη, αν πάμε σε πολιτικές ευθύνες μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ νομίζω ότι ωφέλησε το Υπουργείο και θα σας πω γιατί. Διότι το Υπουργείο με υποσχέσεις, που θα δείτε μέσα στο μνημόνιο, και με την καλή πίστη της εταιρίας –η εταιρία υπέγραψε με καλή πίστη- είχε καταφέρει να της πάρει ό,τι ήταν να της πάρει και ήταν η ώρα του να της δώσει, δηλαδή να απεμπλακεί, να τελειώσει η ιστορία αυτή.
Θα δείτε στο μνημόνιο τι λέει, πάρα πολύ απλά: Εξετάζουμε ένα σύστημα. Κάποια πράγματα δουλεύουν. Πάει καλώς. Κάποια πράγματα δεν δουλεύουν και δεν μπορούν να γίνουν ποτέ. Τα πάμε σε μία κατηγορία. Κάποια πράγματα δεν δουλεύουν, γιατί εσύ Δημόσιο ή εσύ προμηθευτή, έκανες λάθος. Απ’ αυτά ποια μπορούν να φτιαχτούν; Και αφού τα μαζέψω όλα αυτά -που από μια γενική δοκιμή τα βλέπω- τότε αποτιμώ τις αποκλίσεις, τις αφαιρώ από το τίμημα και τελειώνω. Αυτή ήταν η λογική του μνημονίου, την οποία, αν διαβάσει κανείς το μνημόνιο, τη βλέπει διάφανη. Ως αντιστάθμισμα η ελληνική Κυβέρνηση πήρε –διότι η αρχική σύμβαση δεν το προέβλεπε αυτό- την χρήση του συστήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα αυτό που είχε να πάρει το πήρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε λοιπόν ότι η μη πραγματοποίηση γενικής δοκιμής ωφέλησε, κατά τη γνώμη σας,…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το Δημόσιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα, τι επακολούθησε μετά απ’ αυτό, αυτό που σέρνεται δηλαδή μέχρι το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό δεν το ξέρω στη λεπτομέρειά του.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω: τη γενική σας αίσθηση. Ποιον συνέφερε; Την εταιρία ή το Ελληνικό Δημόσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η εταιρία προσέφυγε σε διαιτησία κάποια στιγμή και σε μια γενική διαιτησία εγώ διαβάζω αλλού ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης ο ίδιος –πάλι από τις εφημερίδες- έλεγε ότι «φοβόμασταν να πάμε σε διαιτησία, διότι αν πηγαίναμε σε διαιτησία έβγαιναν οι ευθύνες οι δικές μας, οι κυβερνητικές, οι κρατικές, ας πούμε, για σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εγκαταστάσεων της πληροφόρησης στον προμηθευτή». Ρωτήστε τον κ. Μαρκογιαννάκη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλα αυτά λοιπόν τα οποία μου λέτε τώρα συνηγορούν στο να εδραιώσουν την πεποίθησή  σας ότι καλά κάνατε και εγκαταλείψατε τη συνεργασία με τη SAIC κι ότι η SAIC, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, πήγαινε να «δουλέψει» το ελληνικό κράτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν νομίζω ότι ποτέ η SAIC πήγαινε να «δουλέψει» το ελληνικό κράτος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, πώς; Όταν λέει 40% και αυτοί λένε 90%, άρα κάποιος κορόιδευε. Αυτά είναι πρακτικά πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν συμφωνώ. Καμία φορά τα παιδιά μας μας λένε μισές αλήθειες. Στο μάνατζμεντ μιας εταιρίας ένας χαμηλός τεχνικός μπορεί να πει μια μισή αλήθεια. Το βρίσκουμε παντού στη ζωή μας μπροστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ψέμα το λέει η εταιρία η ίδια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα εσείς μας είπατε ότι από το 90% πήγε στο 60% μετά κι αυτός ήταν και ο λόγος που είπατε ότι η SAIC δεν συμπεριφέρεται…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και το είπα στον Στήβ Γουάις που περπατάγαμε μαζί, ο οποίος ένιωθε ακριβώς το ίδιο πράγμα, και πήραμε εκείνο το βράδυ τον Ντουέιν Άντριους, το νούμερο 2 της εταιρίας, και του είπαμε κάποιες βαριές κουβέντες για τα επιτελεία που είχε στείλει.
Νομίζω ότι σ’ όλους μας είναι εύκολο να βρούμε από έναν κομπιουτερά, έστω και απλό. Οι κομπιουτεράδες είναι κολλημένοι άνθρωποι. Μπορεί να σου τύχει αυτό και να μην είναι η πολιτική της εταιρίας. Να είναι ο κομπιουτεράς, ο οποίος σου λέει ότι «όχι, εγώ είμαι 90%» και να μην είναι η πολιτική της εταιρίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, με συγχωρείτε τώρα, αλλά άμα είναι να πηγαίνει μια εταιρία, όπως λέτε, κύρους κ.λπ. και να επιμένει ότι είναι 90 και να βγαίνει το υποσύστημα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήρθαν άλλοι μετά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τέλος πάντων. Ότι γίνονται και τέτοια, γίνονται. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι αθώες παρθένες οι διάφορες εταιρίες, ούτε είναι αυτοί που κάνουν έντιμες συναλλαγές. Βουτηγμένες μέχρι εδώ είναι όλες και στη μίζα και στη διαφθορά και παντού. Τα γνωρίζουμε αυτά. Μην φθάσουμε δηλαδή να πούμε ότι τα κάνουν για τη ψυχή της μάνας τους όλοι!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο τότε, την ώρα που είχε και το πεπόνι και το καρπούζι δεν έκανε τη γενική δοκιμή του -τώρα είναι άλλο να δούμε ποιος κέρδισε που δεν έγινε-  να τραβήξει τις εγγυητικές του -αφού ήταν πεπεισμένο ότι όλα είναι τόσο κακά- να το έχει το χρήμα,…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα μου λέτε από τη μία ότι κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο που δεν έκανε τη γενική δοκιμή και έρχεστε από την άλλη και μου λέτε…Είναι αντιφατικά τελείως αυτά. Δεν ξέρω αν έχω μπερδευτεί. Επικαλούμαι και την κοινή λογική των άλλων Βουλευτών της Εξεταστικής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εξαρτάται πώς το ερμηνεύετε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι διαφορετικά. Μέχρι την 1/10 κέρδισε το Δημόσιο γιατί ο σκοπός επετεύχθη. Από εκεί και μετά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μην το ερμηνεύετε εσείς, κυρία Τσόνογλου. Εγώ θέλω να το ακούσω, για να το ξεκαθαρίσουμε. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε και καμιά διάθεση… Εντάξει, κύριε μάρτυς, να μην σας ταλαιπωρώ άλλο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παπαδημούλη, θα πάρετε το λόγο αμέσως μετά.
Θα κάνω μία διαπίστωση και πλέον να τελειώσει η εξέταση του μάρτυρα. Θα βάλουμε περιορισμό στο χρόνο, γιατί δεν γίνεται να καταναλώνομε με τον τρόπο αυτό το χρόνο μας. Δεν έχω τίποτα μ’ εσάς, κύριε Παπαδημούλη, δεν έχω τίποτα μ’ εσάς, κύριε Παφίλη. Απλώς έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε εξίσου καλή δουλειά στο 1/3 του χρόνου.
(GK)
(MB)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συνήθως την παρατήρηση για το χρόνο την κάνετε, όταν έρχεται η δική μας σειρά. Όταν κάνει ερωτήσεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η Νέα Δημοκρατία, υπάρχει απεριόριστος χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λέω για όλους. Θα υπάρξει για όλους περιορισμός!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να χρονομετρήσετε. Εγώ δέχομαι, ακόμα και ποσοστιαία να το βάλουμε. Δεν μπορεί κάθε φορά είτε εσείς είτε ο κ. Νικητιάδης –και το λέω καθαρά- που τελειώνω εγώ τις ερωτήσεις ή τις αρχίζω, να μπαίνει θέμα χρόνου!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φανταζόμουν ότι θα μου έβαζαν θέμα χρόνου οι νεώτεροι συνάδελφοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ συμφωνώ να βάλουμε χρονόμετρο, για όλους όμως. Όχι μόνο για εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς για όλους. Δεν το βάζω τώρα για εσάς, κύριε Παπαδημούλη, που ακολουθείτε για να θέσετε τα ερωτήματά σας.
Επιτρέψτε μου, να σας κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Πρώτον, ανευρέθη ο κ. Μπεζάς, ο οποίος έλειπε. Ήλθε σήμερα, είδε την κλήση, επικοινώνησε και καλείται για αύριο στις 15.00’. Έτσι το πρόγραμμα εξέτασης των μαρτύρων θα προχωρήσει παρακάτω.
Επίσης, να σας ανακοινώσω ότι έχει έλθει από τον κ. Ραγκούση ένας φάκελος με μια σειρά αρνητικές απαντήσεις για κάποιες υπηρεσίες, που δεν χρειάζεται να τις αναφέρω.
Ακόμη, έχουμε εδώ ένα διαβιβαστικό από το Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Διοικητική Υποστήριξη, Διεύθυνση Οικονομικών, Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας, το οποίο αναφέρει:
«Από τα αρχεία μας  διαπιστώθηκε ότι η Υπηρεσία μας έχει αναθέσει στην εταιρεία SIEMENS το έτος 2006 με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης εργασία ελέγχου και συντήρηση ηλεκτρονικών πινάκων του κτιρίου της ΥΠΕΣΔΔΑ, οι οποίες ανέρχονται στο ποσόν των 6.860 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.»
Παρακαλώ να διανεμηθεί το υλικό αυτό.
Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η κ. Νικολακέα από τα έγγραφα που τμηματικά έρχονται προκύπτει ότι ζήτησε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 «Λόγω α) της πολυπλοκότητας αμφοτέρων των διερευνωμένων υποθέσεων του C4I και των ψηφιακών παροχών του Ο.Τ.Ε. β) του μεγάλου αριθμού ατόμων που εμπλέκονται στις ανωτέρω υποθέσεις, πολλά εκ των οποίων έχουν σχέση μόνο με τη μία από αυτές γ) του διαφορετικού χρόνου τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων της πρώτης υπόθεσης Ο.Τ.Ε. 1997-2003 σε σχέση με εκείνον τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων της δεύτερης υπόθεσης Σύστημα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων C4I για το 2003 και μετά δ) της ασφαλέστερης διάγνωσης της αλήθειας, αλλά και με σκοπό την ταχύτερη εκδίκαση στη συνέχεια των δύο παραπάνω υποθέσεων, επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας να διαταχθεί ο χωρισμός της ανάκρισης σε αυτό.
Προς τούτο, σας επιστρέφουμε τη συγκεκριμένη δικογραφία για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι συμφωνείτε με την προεκτεθείσα άποψή μας.» Υπογράφει η κ. Νικολακέα – 21 Δεκεμβρίου.
Έχουμε και το εξής βούλευμα –και λυπάμαι για το τμηματικό της αναφοράς, αλλά τμηματικά μας έρχονται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι βούλευμα είναι αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκδόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Διατάσσει –αναλυτικά θα το δείτε στα κατατεθέντα Πρακτικά- το χωρισμό της ανακρίσεως που διενεργείται από την Ειδική Εφέτη Ανακρίτρια με βάση την απόφαση από τον 4/2009 απόφαση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών κ.λπ. α) της σύμβασης «8002»/1997 που συνήφθη μεταξύ Ο.Τ.Ε. και εταιρείας SIEMENS και β) της σύμβασης προμήθειας του Συστήματος Ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αμερικανικής εταιρείας SAIC με υποκατασκευάστρια εταιρεία τη SIEMENS.
Έκτο Φύλλο του υπ’ αριθμ.410/2010 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου. Καταχωρίστηκε στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου. Εκδόθηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου.
Αυτά προς ενημέρωσή σας και πάλι σας λέω ότι λυπάμαι για το τμηματικό αυτής.
Θα παρακαλούσα πάρα πολύ –και αυτό είναι για όλους τους συναδέλφους και λυπάμαι που δεν είναι παρών ο κ. Καμμένος, αλλά εκπροσωπείται, αφού είναι παρόντες συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- για το εξής: Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται επιμέρους αναφορές στη δικογραφία.
Ζήτησα, λοιπόν, να δω την περίοδο εκείνη τα ραντεβού που εμφανίζονται στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου και μπορώ να σας αναγνώσω. 21 Δεκεμβρίου: ραντεβού με Μητσοτάκη, 21 Δεκεμβρίου: επικοινωνία με Δούκα, 26 Δεκεμβρίου: Πάνος για Μητσοτάκη, 27 Δεκεμβρίου: επικοινωνία Πάνος για Μητσοτάκη, 28 Δεκεμβρίου: ραντεβού Μητσοτάκη, Πάνος, Γρυλλάκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος Πάνος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο Πάνος ήταν ο ενδιάμεσος.
Άρα, η αναφορά του κυρίου συναδέλφου στο όνομα του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καμία σχέση δεν είχε με την Κυβέρνηση τότε, όπως…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λέει και Μαξίμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, ωραία. Λέει Μαξίμου. Και λοιπόν;
Την περίοδο εκείνη περισσότερο κυριαρχεί ο κ. Μητσοτάκης με το Γρυλλάκη παρά ο κ. Παπακωνσταντίνου που καμία σχέση δεν είχε και δεν είχε και κυβερνητική ευθύνη τότε.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, πολύ να μην γίνονται επιλεκτικές αναφορές της δικογραφίας, γιατί έγινε εδώ μια ολόκληρη ιστορία για το ποιος μάρτυρας θα καλείτο πρώτος. Είχε κληθεί ο κ. Μπεζάς. Μάθατε ότι ο κ. Μπεζάς ενημερώθηκε για την κλήση και θα τον έχουμε αύριο. Και βεβαίως θα γίνει μια ανακατάταξη των μαρτύρων. Έγινε μείζον θέμα, ενώ δεν έπρεπε.
Η δική μου αίσθηση ήταν ότι έγινε θέμα μόνο για να δημιουργηθεί το κλίμα, για να ανασυρθεί επιλεκτικά το όνομα Παπακωνσταντίνου και να δοθεί έξω στη δημοσιότητα ως «το θέμα» της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτά, κύριοι συνάδελφοι  και σωστά δεν είναι και σωστή εικόνα δεν δίνουν προς τα έξω.
Παρακαλώ το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι προσωπικό έχετε, κύριε Τζαβάρα; Δεν έκανα αναφορά στο όνομά σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν υπάρχει προσωπικό, υπάρχει από εμένα γιατί διακόψατε μια διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο. Εγώ διέκοψα τη διαδικασία για να σας ενημερώσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και αυτό που γίνεται τώρα και ενώπιον του μάρτυρος είναι λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ το έκανα, για να σας ενημερώσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι ενημέρωση αυτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι να κάνω, κύριοι συνάδελφοι;
Θα παρακαλούσα πάρα πολύ να μην γίνονται επιλεκτικές αναφορές μέσα από τη δικογραφία.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απλώς, προσθέσατε κι εσείς μερικές αποσπασματικές αναφορές και –υποθέτω- λειτουργεί το αποτέλεσμα της πρόσθεσης και όχι η άρνηση των αποσπασματικών αναφορών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Παπαδημούλη, μου επιτρέπετε μια διακοπή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από εμένα ναι, μια και άρχισε το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επίσης, αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι οι δικές μου παρατηρήσεις το πρωί –και είναι πρόδηλο, το αντιληφθήκατε- δεν είχαν στόχο να δημιουργηθεί αυτό που είπατε προηγουμένως, δηλαδή η ατμόσφαιρα για να μπούμε σ’ αυτό που εσείς πιστεύετε ότι λειτούργησε κατά τον τρόπο που λειτούργησε. Εγώ έκανα συγκεκριμένες παρατηρήσεις και αφορούσαν τη διαδικασία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν ξέρω αν η γενική αναφορά σας είχε στόχο και τη δική μου παρέμβαση. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Αν το κάνατε, αδίκως το κάνατε.
(DP)
(GK)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι αφορά τη δική σας παρέμβαση, σας εξήγησα και βλέπετε την εξέλιξη. Δε νομίζω ότι η Επιτροπή πρέπει να ασχολείται με αυτά που είναι καθαρά δικαστικά ζητήματα.
Τώρα, προφανώς ο κ. Μπεζάς θα έρθει αύριο. Εάν χρειαστείτε τον κ. Τρεπεκλή, θα είναι στη διάθεσή μας –και μέχρι το Μάιο και όποια παράταση πάρουμε- ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Μπεζάς θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα, διότι κάποιους από τους αποψινούς μάρτυρες δεν είναι δυνατόν να προλάβουμε να τους εξετάσουμε.
Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα προσπαθήσουμε –όσο μας επιτρέπεται- και ατομικά και κομματικά να συγκεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε, την ομόφωνη εντολή. Αντί να ψαρεύουμε εφήμερες εντυπώσεις, να δούμε τα υπολείμματα των ιχνών του σκανδάλου που παραμένουν και δεν έχουν κουκουλωθεί και συγκαλυφθεί, μπας και βρούμε κάτι. Αυτό ως μία …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Και μάλιστα, δια του λόγου το αληθές, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την κατάθεση του κ. Τρεπεκλή και αυτά που μας είπε. Είναι, κατά την αίσθησή μου –με συγχωρείτε, μπορεί να κάνω λάθος- από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες στο μέτρο που εμείς προσπαθούμε να διερευνήσουμε ποινικές και πολιτικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης. Μάλιστα εδώ έχουμε παρουσίαση και σοβαρότατες ενδείξεις –ενδεχομένως όχι μόνο ενδείξεις- για ποινικές ευθύνες Υπουργών και Υφυπουργών.
Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε. Παρακαλώ, συνεχίστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, επιτρέψτε μου να σταθώ σε ορισμένα θέματα, να τα ψάξουμε λίγο παραπάνω με τη συνδρομή σας. Έχω πλήρη επίγνωση ότι έχετε αναφερθεί σε αυτά με αφορμή και ερωτήσεις που προηγήθηκαν, αλλά νομίζω ότι χρήζουν μεγαλύτερης διερεύνησης.
Το τελικό αντικείμενο της σύμβασης αποτιμήθηκε στα 255 εκατομμύρια ευρώ –έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …για το C4I, όπως τελικά διαμορφώθηκε μετά από αυτή τη περίοδο …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μετά τη τροποποίηση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, για τη συμφωνία που υπογράφηκε προ των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν 254.999…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, 255 εκατομμύρια, «σαν τα καρπούζια» 99,99.
Μπορείτε να μου πείτε σε αυτό για την υπεργολάβο Siemens, πόσο ήταν το δικό της αντικείμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Χοντρικά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θα έλεγα για λόγους ευκολίας να «σπάσουμε» το 255 εκατομμύρια στα τρία συστατικά του. Τα τρία συστατικά του είναι: Τι ήταν σύστημα C4I, που είναι 157 εκατομμύρια –αυτά τα έχω καταθέσει, η τιμολόγηση είναι από την ίδια τη σύμβαση που κάνει αυτό το «σπάσιμο» και νομίζω ότι βολεύει-…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Λοιπόν, 157 εκατομμύρια είναι τα υλικά του C4I, το C4I, είναι 87 εκατομμύρια η παροχή υπηρεσίας TETRA, αυτό είναι για μία δεκαετία και είναι 9.999.999, ας πούμε 10 εκατομμύρια ευρώ, η παροχή συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων για πέντε χρόνια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η Siemens έκανε τελικά αυτό ως υπεργολάβος.
Για την ακρίβεια, αν μου δώσετε ένα λεπτό, ίσως έχω το σχετικό παράρτημα εδώ, που θα μας το έλεγε αμέσως.
Βεβαίως, στο σύστημα του TETRA απλώς να λάβει υπόψη του κανείς ότι ο εξοπλισμός δεν είναι της Siemens. Γίνεται αγορά εξοπλισμού –αρχικά ήταν να είναι από τη Nokia, μετά …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λοιπόν, επειδή δεν σας ζήτησα να μου βάλετε μαθηματικά πρόβλημα, αν και είμαι καλός στα μαθηματικά, σας επαναλαμβάνω την ερώτηση και ζητώ από εσάς την απάντηση …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, δεν μπορώ να ξέρω …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πόσο κομμάτι ήταν της Siemens; Κάντε το λογαριασμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πολύ χοντρικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, πολύ χοντρικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε μία τάξη μεγέθους, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα έλεγα ότι με τους υποκατασκευαστές τους δικούς της μέσα –γιατί υπήρχαν δύο κατηγορίες υποκατασκευαστών- ήταν περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, δεν θα με εκτελέσετε αν είναι 140 ή 160…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν σας εκτελώ.
Λέω, κύριε μάρτυς, 150 εκατομμύρια ευρώ από τα 255 εκατομμύρια ευρώ, είναι τα 3/5. Επειδή αντίστοιχη δουλειά έχετε κάνει και άλλες φορές, έχετε πέσει έτσι σε περίπτωση ο υπεργολάβος να παίρνει το 60% του συνολικού τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εξαρτάται με το τι value …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είμαι μηχανικός, ξέρω από τι εξαρτάται. Σας ρωτώ: Είναι συνηθισμένη περίπτωση στην καριέρα σας …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συνηθισμένη, δεν είναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι ασυνήθιστη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ξένη χώρα για τον Αμερικάνο, ότι έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος να έχει δικό τους κόσμο εδώ για να πραγματοποιήσει κάποιο από το έργο, δεν θα έλεγα ότι λέει πολλά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς υπογράψατε κάποια συμβόλαιο για να εκπροσωπήσετε τη SAIC …
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προφανώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …το οποίο υπογράφηκε, πότε; Τέλος του 2002; Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έχει υπογραφεί το Σεπτέμβρη του 2002.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε είχε συσταθεί και αυτή η σχέση εργολάβου –υπεργολάβου μεταξύ SAIC – Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Εμείς υπογράφουμε στην Ουάσιγκτον και στην Ουάσιγκτον γίνεται κουβέντα μεταξύ των Αμερικάνων με δύο ομάδες, οι οποίες έχουν διαφορετική άποψη. Η μία ήθελε τη Siemens, η άλλη δεν την ήθελε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς αναλάβατε ως εκπρόσωπος της SAIC κανένα ρόλο υποβοηθητικό και στην οικοδόμηση αυτής της σχέσης εργολάβου – υπεργολάβου με τη Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το επαναλαμβάνω. Αναλάβατε, αφού είχατε υπογράψει το συμβόλαιο με τη SAIC, κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εταιρικής συνεργασίας μεταξύ SAIC και Siemens;
(DE)
(DP)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο ρόλος μου, καταρχήν, ήταν συμβουλευτικός στη SAIC, πρώτα απ’ όλα, σε στρατηγικά θέματα, σε επικοινωνιακά θέματα, δεύτερον, όπου μου εζητείτο, ό,τι μου εζητείτο, σε σχέση με έναν υποκατασκευαστή ή υποκατασκευαστή υποκατασκευαστού.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Μου περιγράψατε το πλαίσιο, κύριε μάρτυς. Επιτρέψτε μου να επανέλθω στην ερώτηση, γιατί νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφής. Σας ζητήθηκε από τη SAIC να συνδράμετε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε Παπαδημούλη.
Κυρία Τσόνογλου, σας παρακαλώ να έρθετε να με αντικαταστήσετε για λίγο στην Έδρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ-ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαρίστως, αφού έχω πρώτα την ομόφωνη γνώμη των συναδέλφων, για να μην υπάρξει ακυρότητα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η εντολή είναι ισχυρή.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομοφώνως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και με σύμφωνη γνώμη όλων μας, κυρία Τσόνογλου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κυρία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ -ΒΥΛΛΙΩΤΗ)
Κύριε μάρτυς, σας ζητήθηκε από τη SAIC να συνδράμετε στην επίτευξη συμβουλευτικά, όπως λέτε εσείς, προετοιμαστικά, αυτού του γάμου μεταξύ SAIC και SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, καθόλου. Ήρθαν από την Αμερική άνθρωποι οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν. Οι αμερικάνικες εταιρείες δεν δουλεύουν έτσι. Έχεις τα τεχνικά επιτελεία. Στη συνέχεια, ήρθαν από την Αμερική ειδικές ομάδες οι οποίες κάθισαν και διαπραγματεύθηκαν από μόνες τους με τους νομικούς τους συμβούλους…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρώτησα, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να συνδράμω τη σχέση, μου λέτε, να δημιουργηθεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το ρωτήσω για άλλη ακόμη φορά με διαφορετικό τρόπο, μήπως με καταλάβετε. Μου είπατε ότι «εμένα μου ζήτησαν να τους συμβουλεύσω, διότι Αμερικάνοι είναι, δεν ξέρουν το χώρο πώς να κινηθούν κ.λπ. και είχαν και διαφωνίες μεταξύ τους, αν θα πρέπει να παντρευτούν τη SIEMENS ή να μην την παντρευτούν σε μια πρώτη συζήτηση».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και για ένα θέμα καθαρά τεχνολογίας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή δεν ξέρουν και την Ελλάδα, είπατε, οι Αμερικάνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το θέμα της διαφωνίας ήταν πάρα πολύ σαφές. Ήταν αν θα υπάρχει το Tetra ή το Tetrapol, το οποίο νωρίτερα είχα αναφέρει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Άρα, στην επιλογή της SIEMENS ως partner, είτε στη στήριξη και στη διαμόρφωση αυτής της επιλογής, εσείς δεν παίξατε κανένα ρόλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν έχω παίξει ρόλο ουσιαστικό στην επιλογή κανενός υποκατασκευαστή ή υποκατασκευαστή υποκατασκευαστού στην ομάδα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μη ουσιαστικό ρόλο; Επειδή είπατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μη ουσιαστικό ρόλο έχω παίξει, όταν κάποιον άνθρωπο που γνωρίζω, τον Νίκο Τόλη, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, τον συνέστησα. Δεν ξέρω αν, κοιτώντας να βρουν όλες τις τεχνικές εταιρείες της Ελλάδας, μιλούσαν και με τον Τόλη, αλλά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο Νίκος Τόλης τι σημαίνει σε επίπεδο εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): ΔΙΕΚΑΤ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Άρα συστήσατε τον κ. Τόλη και τη ΔΙΕΚΑΤ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Προσέξτε, πέρασε ολόκληρη διαδικασία η ΔΙΕΚΑΤ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά εισηγηθήκατε, συμβουλεύσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είπα ότι έχω έναν φίλο που κάνει αυτή τη δουλειά. Δείτε τον να τα βρείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στην υποστήριξη της επιλογής των Αμερικανών να παντρευτούν τη SIEMENS, ο δικός σας ρόλος ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν καταλαβαίνω. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το ερώτημά σας. Αν νομίζετε ότι ήταν θέμα δικό μου ή υποστήριξης δικής μου το να επιλεγεί η SIEMENS…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, άλλο σας ρώτησα.
Κύριε μάρτυς, αντί να δικάζετε τι πιστεύω εγώ, απαντήστε στις ερωτήσεις μου, παρακαλώ.
Μου είπατε ότι ήταν επιλογή των Αμερικάνων να παντρευτούν τη SIEMENS. Σας ρωτώ: Εσείς με ποιο τρόπο υποστηρίξατε, στο πλαίσιο της συμβατικής σας υποχρέωσης έναντι των Αμερικάνων, τη διαμόρφωση αυτού του γάμου; Δεν μετείχατε σε κάποιες συζητήσεις για τη διαμόρφωση της προσφοράς, ποιος κάνει τι κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τότε πλέον είχαν επιλεγεί όλοι. Όταν πλέον έχει επιλεγεί η SIEMENS, είναι μια άλλη ιστορία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εξηγείστε μας εκεί ποιος ήταν ακριβώς ο δικός σας υποστηρικτικός και συμβουλευτικός ρόλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της SAIC; Ετοιμαζόταν να κατέβει μία πρόταση, η οποία ήταν μια θηριώδης πρόταση. Με αυτή τη θηριώδης πρόταση έπρεπε να διασφαλιστεί ότι ο κάθε υποκατασκευαστής υπέβαλε την πρότασή του με τρόπο που συμμορφωνόταν με το προεδρικό διάταγμα στο σωστό χρόνο, ώστε να μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί μέσα στην εν γένει πρόταση, να φύγει, να πάει στην Αμερική, να επιστρέψει από την Αμερική…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να κουμπώνουν μεταξύ τους, να υποβληθούν έγκαιρα, να είναι συμβατές με τις προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και όχι στα τεχνικά, αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προφανώς. Άρα, εσείς είχατε ένα ρόλο συντονιστικό, ας το πούμε έτσι, για την υλοποίηση επιλογών που πάρθηκαν σε ένα επίπεδο πάνω από εσάς, προκειμένου να υποβληθεί έγκαιρα μία προσφορά άρτια, συμβατή με τις προδιαγραφές και στην οποία το ποιος κάνει τι μεταξύ των εταίρων, εργολάβων, υπεργολάβων να είναι απολύτως σαφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν ήδη ξεκαθαρισμένο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στον προσδιορισμό του οικονομικού αντικειμένου και ως σύνολο και τα επιμέρους συστατικά του, η δική σας συνδρομή και συμβολή ποια ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Οι διαπραγματεύσεις για οικονομικά θέματα μεταξύ των εταιρειών υπεργολάβων της SAIC και της SAIC έγιναν από ειδικούς ανθρώπους, όπως σας είπα -όπως φαντάστηκα ότι είχα πει νωρίτερα- οι οποίοι ήρθαν από την Αμερική. Είναι οι λεγόμενοι contract people, δεν μένουν στη χώρα. Τους στέλνουν, λένε: «Έχουμε ένα κοντράτο στην Ελλάδα. Τι έχουμε; Μία μεγάλη εταιρεία; Ναι. Και τρεις μικρές; Ναι». Στέλνουν έναν πολύ δυνατό και τρεις λιγότερο δυνατούς. Αυτοί ραπορτάρουν στην Αμερική. Εκεί παίρνονται οι αποφάσεις και από εκεί μαθαίνει κανείς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου θυμίσετε το ύψος της δικής σας αμοιβής γι’ αυτό τον υποστηρικτικό συμβουλευτικό ρόλο ποιο ήταν, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχετε υπογράψει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήταν 6.600.000.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πόσα από αυτά έχετε εισπράξει μέχρι στιγμής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτή είναι η αμοιβή που έχω πάρει ως τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα που να συναρτάται…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν παραληφθεί το σύστημα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τον μαθηματικό τύπο, έχετε λαμβάνειν και θα το διεκδικήσετε. Και αυτό το ποσοστό είναι κάτι λογικό, με βάση το πώς δουλεύει η πιάτσα για το είδος των υπηρεσιών που εσείς προσφέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μου δόθηκε, ίσως, η ευκαιρία να το πω νωρίτερα. Στην Αμερική, η αμοιβή…
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Έχει απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν πειράζει. Η ελληνική κοινωνία κοπιάζει χρόνια. Ας επαναλάβουμε και κάτι. Το λέω για ένα συνάδελφο που διαμαρτύρεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ως ποσοστό από 6% έως 8%, θα έλεγε κανείς ότι είναι η κρατούσα αγορά. Όπως θα δείτε, ως ποσοστό η αμοιβή είναι μικρότερη και το πρόβλημα με τις ποσοστιαίες αμοιβές είναι ότι, όταν κανείς κινείται με ποσοστιαίες αμοιβές, τελικά η απόλυτη αμοιβή θα εξαρτηθεί από το ύψος του έργου. Εάν το έργο αυτό ήταν υποπολλαπλάσιο, το μικρό ποσοστό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα ανέβαινε ως ποσοστό. Το αντιλαμβάνομαι. Να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς υπογράψατε με τη SAIC αυτή την αμοιβή. Η SIEMENS στις μεταξύ της SAIC και της SIEMENS διαπραγματεύσεις δεν ανέλαβε κανένα ποσοστό από την αμοιβή τη δική σας, όταν εσείς είχατε και την ευθύνη του συντονισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κανένα. Δεν έχω καμία, μα καμία σχέση εμπορική, οικονομική ή άλλη με τη SIEMENS, πλην αυτής που μου καθόρισε ο εντολέας μου, που ήταν «να είσαι σίγουρος ότι έχουν κάνει αυτό, να έχει γίνει εκείνο».
Επίσης, να σας ξεκαθαρίσω, κύριε Βουλευτά, ότι ούτε στο παρελθόν ποτέ είχα το παραμικρό ούτε από τότε έως σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, ας το πω έτσι λαϊκά, αν το καταλαβαίνω σωστά, κοντά στο βασιλικό, στη σχέση σας με τη SAIC, ποτίστηκε και η γλάστρα, δηλαδή, η SIEMENS, που πήρε το 60% της δουλειάς, χωρίς να δώσει μια δεκάρα σε αυτόν ο οποίος συντόνισε την υποβολή της προσφοράς σε επίπεδο προετοιμασίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και αυτοί είχαν ανθρώπους δικούς τους in a house, που συντόνιζαν τους δικούς τους υποκατασκευαστές. Εν πάση περιπτώσει, δε νομίζω ότι οι δικές μου υπηρεσίες ήταν υπηρεσίες των Αμερικάνων.
(AD)
(4DE)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Μπορείτε να μου πείτε ποιος έκανε για λογαριασμό της SIEMENS –που πήρε τα 150 από τα 250- τη δουλειά που κάνατε εσείς για λογαριασμό της SAIC; Δεν μπορεί, θα συνεργαζόσασταν μαζί του.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι δύσκολο να σας το πω γιατί η SIEMENS δεν χρησιμοποίησε –ή τουλάχιστον δεν είδα εγώ- εξωτερικούς συμβούλους. Ένας εξωτερικός σύμβουλος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα για εξωτερικό σύμβουλο. Μου είπατε ότι η SIEMENS είχε τους δικούς της ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά που έκανα εγώ για τη SAIC. Σας ρωτώ ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Μπορεί να ήταν οργανικά στελέχη της SIEMENS. Εσείς με ποιους συνεργαστήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτή είναι μια άλλη ερώτηση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι καθόλου άλλη ερώτηση. Είναι η ίδια ερώτηση με άλλον τρόπο, για να γίνω κατανοητός από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θέλετε να σας απαντήσω για την προηγούμενη πρώτα ή μετά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με όποια σειρά θέλετε, αρκεί να μου απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Άλλο είναι να είσαι εντεταγμένος σε μια ιεραρχία μιας εταιρείας και άλλο είναι να είσαι εξωτερικός σύμβουλος. Όταν είσαι εξωτερικός σύμβουλος, κανένας δεν μπορεί να κάνει «mirror» αυτά που κάνεις εσύ σε μία δομημένη εταιρεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από τη SIEMENS, λοιπόν, ποιος ήταν ο άνθρωπος που έκανε την αντίστοιχη δουλειά με τη δική σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν υπήρχε. Από τη SIEMENS, οι άνθρωποι με τους οποίους μιλούσα –γιατί ίσως αυτό θα θέλετε να δούμε- ήταν ο κ. Δενδρινός, ο κ. Βασίλης Αποστόλου και καμιά φορά μία κοπέλα, το όνομα της οποίας μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, αλλά κρατώ σημειώσεις και μπορώ να σας το αναφέρω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το κρατάτε και επανέρχεστε σε μια επόμενη φάση, για να μη σας καθυστερώ.
Επειδή μας είπατε ότι στο πλαίσιο του ρόλου σας συστήσατε στους Αμερικανούς τον κ. Τόλη της ΔΙΕΚΑΤ, μήπως θυμάστε ποιο ήταν το αντικείμενο της υπεργολαβίας της ΔΙΕΚΑΤ και τι ύψος είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν θυμάμαι καλά, ήταν 13 με 14 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι στα χαμηλά διψήφια νούμερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας πούμε ότι ήταν 13 με 14 εκατομμύρια ευρώ. Και ποιο ήταν το έργο, το αντικείμενο, κατά έναν πολύ γενικό τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όλα τα κατασκευαστικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας πούμε, τα έργα πολιτικού μηχανικού;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ας το πούμε έτσι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας το πούμε έτσι, για να συνεννοηθούμε.
Να μου συγχωρέσετε την επιμονή μου να ρωτώ γι’ αυτό, αλλά το κάνω γιατί, πρώτον, το κομμάτι δεν είναι μικρό, είναι 14 εκατομμύρια ευρώ που είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως αυτοτελές ποσό και, δεύτερον, διότι στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου –σας εξηγώ κιόλας για να μη νομίζετε ότι χάνεται το μυαλό μου σε τριτεύοντα θέματα- που είναι υλικό της δικογραφίας, εμφανίζεται μια γραμματέας ενός υψηλού πολιτικού προσώπου να παίρνει στη SIEMENS και να πιέζει για την εξόφληση των τιμολογίων της γνωστής εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θυμάμαι σε τι αναφέρεστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Πότε διεκόπη η συνεργασία σας με τη SAIC; Πριν από τη διακοπή υπήρχε και μία περίοδος όπου υπήρχαν νέφη στη συνεργασία σας, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αμέσως μετά το περιστατικό που σας ανέφερα, όπου πλέον γίνεται η παραδοχή επισήμως ότι με κάποια υποσυστήματα υπάρχει πρόβλημα, ξεκίνησε ένα πογκρόμ συνολικά στη διοίκηση της SAIC. Πρώτα απ’ όλα ήρθαν στην Ελλάδα κάποιοι καινούριοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων για παρουσία, για διαπραγμάτευση, βάζοντας στην μπάντα τον κ. Βάις, ο οποίος είχε υπογράψει τη σύμβαση και υπήρχε και μία δυσμένεια σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Ξέρετε πώς δουλεύει το «Βυζάντιο» της πολυεθνικής, ήταν όλο τελειωμένο. Ήμουν από τους πρώτους που έφυγα μετά από ένα μήνα. Ένα μήνα μετά έφυγε ο κ. Βάις. Πέντε μήνες μετά έφυγε και το νούμερο δύο της εταιρείας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, αυτό ξεκινάει από το τέλος του 2004 και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, στα μέσα περίπου του 2005 επισήμως και τελειώνει τον Ιούνιο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το καλοκαίρι, ας πούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας είπατε και κατά την αρχική σας μακρά ενημερωτική τοποθέτηση τη φράση «διάβαζα στον Τύπο». Άλλοι μάρτυρες μας έχουν περιγράψει λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Μας είπαν ότι για ένα χρονικό διάστημα αρκετά μακρό –διότι υπήρχαν και όλες αυτές οι περιπέτειες με το διαγωνισμό που ακυρώθηκε, που επαναλήφθηκαν οι διαπραγματεύσεις, οι συμπληρωματικές προσφορές- υπήρχε ένας αγώνας, όπως μας είπε ένας μάρτυρας, κατά τον οποίο οι δύο ανταγωνιστές, επειδή ήταν μεγάλη η δουλειά και σημαντική, τα έδωσαν όλα για να την πάρουν και να μην την χάσουν, μεταξύ των οποίων και το παιχνίδι της επιρροής και διά του Τύπου.
Έχετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, δεν έχω να σας πω τίποτα γι’ αυτό. Φαντάζομαι ότι η ερώτησή σας είναι αν προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε τον Τύπο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, αυτό θα ήταν η επόμενη ερώτηση. Είπα αν έπεσε στην αντίληψή σας προσπάθεια επιρροής του Τύπου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Από ποιον;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από ενδιαφερομένους να πάρουν τη δουλειά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι τόσο συστηματική προσπάθεια. Κοιτάξτε. «Non papers» γίνονταν. Οι εταιρείες έκαναν διαφήμιση. Αν δείτε, η TRS είχε κάνει ολοσέλιδη διαφήμιση στις εφημερίδες και η SAIC –σας λέω για τη SAIC γιατί αυτή θυμάμαι στην προκειμένη περίπτωση- είχε κάνει ολοσέλιδη διαφήμιση σε εφημερίδα, λέγοντας «εμένα, η εμπειρία μου είναι ότι έκανα τους Αγώνες του Salt Lake».
Σ’ αυτό το επίπεδο δεν μπορώ να σας πω τίποτε άλλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ γιατί ο κ. Χριστοφοράκος στην απολογία του στη γερμανική δικαιοσύνη έχει πει ότι από το 2002 –ή και νωρίτερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990- κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια και του είπαν ότι στην Ελλάδα δεν θα πάρεις δουλειές λέγοντας απλώς ότι έχουμε τα καλά προϊόντα και τις καλές υπηρεσίες. Μάλιστα, λέει ότι γελούσαν και σε βάρος του όταν ξεκίνησε να πουλάει έτσι την εταιρεία. Του είπαν ότι πρέπει να παίξεις το παιχνίδι της πολιτικής επιρροής και πρέπει να κερδίσεις αυτό το παιχνίδι και με δημοσιογράφους και με διαφημιστές βοηθούς.
Επειδή σ’ αυτήν την προσφορά υπήρχε ο γάμος –ο οποίος συνετελέσθη πάνω από το κεφάλι σας, όπως μας είπατε, απευθείας οι Αμερικάνοι με τη SIEMENS- είναι δυνατόν, αν πάρουμε την κοινή λογική, ο αρχηγός της SIEMENS HELLAS που παίζει το παιχνίδι της πολιτικής επιρροής, της δημιουργίας εντυπώσεων –της καλλιέργειας του τοπίου, όπως το λέει ο ίδιος- για να κτυπήσει αυτή τη δουλειά, να μην ασχοληθεί καθόλου με αυτό; Οι ανταγωνιστές σας που προσπαθούσαν να πάρουν τη δουλειά από εσάς, απλώς έκαναν δημοσιεύματα και έστελναν «non paper»; Δεν έπεσε στην αντίληψή σας ή δεν θεωρείτε πιθανό να έγινε και κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι κάτι που να θυμάμαι. Και εν πάση περιπτώσει, τώρα που τα διαβάζω –γιατί τα διαβάζω ξανά μετά από καιρό- αν έγινε, θα έγινε και με τόσο κακό τρόπο που δεν θα άξιζε και την προσπάθειά τους. Αν δείτε τον Τύπο εκείνης της εποχής, θα δείτε ότι δεν είναι τα γνωστά όπου ένας ταμπουρώνεται εκεί, άλλος ταμπουρώνεται εκεί κ.λπ. Κάποια ομοβροντία είναι –άλλα σήμερα, άλλα αύριο, αξίζει τον κόπο, αν θέλετε, να το δείτε αυτό- που περισσότερο θυμίζει μια κουβέντα που μπορεί να έχει κανείς «off the record», παρά στρατηγική παρέμβασης.
(KO)
(5AD)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, θέλω να μου πείτε την αίσθηση που σας δόθηκε. Και επειδή ζείτε σ’ αυτή τη χώρα, θα έχετε διαπιστώσει ότι εκτός από φθόνος, όπως είπατε, υπάρχει και κακός κόσμος που κακολογεί, όπως υπάρχει και συστηματική διαφθορά. Υπάρχουν κάποιοι κακοί άνθρωποι που δίνουν μίζες για να παίρνουν δουλειές. Θα έχει πέσει κι αυτό στην αντίληψή σας.
Σας ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Πέντε χρόνια μετά και έχοντας διαβάσει στις εφημερίδες –γιατί είδα ότι είστε πολύ καλός αναγνώστης του Τύπου- και για το σκάνδαλο της SIEMENS κλπ, σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να δόθηκαν και μίζες γύρω από τον «πόλεμο» για το ποιος θα πάρει τη δουλειά ή πώς θα τροποποιηθούν οι συμβάσεις; Δεν λέω αν είστε βέβαιος, γιατί είπατε ότι δεν είστε βέβαιος. Όμως, σας πέρασε από το μυαλό; Σας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορεί να δόθηκαν και μίζες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν θέλετε, όμως, θα ξεκινήσω αλλιώς.
Την ημέρα που υπογράφηκε η σύμβαση, εγώ γύρισα στη σύζυγό μου και της είπα «να ξέρεις ότι έγινε ένας διαγωνισμός και δεν δόθηκε φράγκο». Και ξέρετε και σε προσωπικό επίπεδο ήμουν πολύ περήφανος, γιατί πίστευα ότι απέναντί μας ήταν όλα τα «θηρία».
Σήμερα, όταν πλέον ακούει κανείς απίθανα σενάρια για λογαριασμούς, ιστορίες και κακό, ανοίγει το αυτί του να δει παραπέρα, αλλά θέλει να υπάρχουν αποδείξεις. Και εγώ πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό χρήμα πάντα οδηγεί σε αποδείξεις. Και αν γίνει σωστά η παρακολούθηση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, κύριε μάρτυς, στην περίπτωσή μας χρησιμοποιούνταν και βαλίτσες! Για να μην υπάρχουν αποδείξεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όσο περισσότερο είναι μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι, τόσο …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, μας περιγράψατε μια εικόνα κατά την οποία δεν σας θέλει ο πρέσβης, δεν φαίνεται να σας θέλει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου έχει πάει η δουλειά και εσείς με το σπαθί σας παίρνετε τη δουλειά κόντρα σε όλα τα συμφέροντα, τα αμερικάνικα και τα γαλλικά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας….
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό είναι κακό; Έχετε δει πάρα πολλές εταιρείες οι οποίες να κατεβαίνουν σε BAFO και να μειώνουν σε τέτοια ποσοστά τις τιμές τους; Είναι κακό; Αυτό δεν είναι η ιστορία ενός διαγωνισμού;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, δεν σας ρώτησα τίποτα, απλώς έκανα μια εισαγωγή για μια ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και εγώ σας δίνω την απάντηση κατευθείαν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μα, δεν σας ρώτησα. Δεν είχε ερωτηματικό η πρότασή μου.
Και λέω το εξής: Και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι εσείς, μια Κοινοπραξία με σχέση υπεργολαβίας –αφεντικό η SAIC, υπεργολάβος η SIEMENS που παίρνει όμως το 60% του τζίρου- μια εταιρεία της οποίας ο αρχηγός της, ο επικεφαλής της λέει ότι εδώ και χρόνια έδινε μίζες για να παίρνει δουλειές -και για το οποίο έχει καταδικαστεί- και βλέπει ότι είναι αντίθετος ο πρέσβης και το Υπουργείο, βλέπει ότι πάνε να τις ακυρώσουν τον αρχικό διαγωνισμό και πάει με το σταυρό στο χέρι; Και θέλετε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Επαναλαμβάνω το εξής, κύριε Βουλευτά.
Εγώ πιστεύω ότι δεν θα δείτε στους διαγωνισμούς εταιρείες που να έχουν κινηθεί στις οικονομικές τους προσφορές με τον τρόπο που κινήθηκε η SAIC, δηλαδή με τέτοιες δραματικές μειώσεις. Ήταν πάρα πολύ εύκολο να διατηρηθούν σε άλλα επίπεδα οι τιμές. Και ειδικά όταν ξεκινούσαν προδιαγεγραμμένα στα 700 εκατομμύρια, η SAIC πήγε στα 400 εκατομμύρια. Δεν έχω αναφερθεί, γιατί δεν το έχω ως δεδομένο, αλλά ως φήμη μπορώ να σας πω ότι όταν ανοίχθηκε η οικονομική προσφορά της SAIC, αλλάχθηκε του ανταγωνιστή, γιατί ο διαγωνισμός ήταν στοχευμένος για άλλα μεγέθη. Όμως, κάθε φορά η SAIC πήγε από την αρχική της προσφορά στα μισά. Ό,τι και να είναι ένα σύστημα, όταν υπάρχει ένας κλειστός φάκελος, δεν έχει και πολλές δυνατότητες. Θα κάνει μία μαγκιά, θα κάνει δύο μαγκιές, την τρίτη θα τη δώσει τη δουλειά, γιατί ανοίγει ένας κλειστός φάκελος με έναν αριθμό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, επειδή μας περιγράψατε ένα περιβάλλον, εγώ –όπως, φαντάζομαι, και τα άλλα μέλη της Επιτροπής- θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή που ετοιμαζόταν ο διαγωνισμός και κορυφώνονταν οι διαδικασίες για την επιλογή, υπήρχαν διεθνή δημοσιεύματα τα οποία εμφάνιζαν την Ελλάδα πλήρως ανέτοιμη να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων οι οποίες ήταν περίπου βέβαιες. Και δίπλα σ’ αυτά τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα, υπήρχαν και κάποια άλλα δημοσιεύματα και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό που έλεγαν ότι τη δουλειά θα την πάρουν, και μάλιστα ακριβά, οι Αμερικάνοι και αυτό είναι ρήτρα «προστασίας» -με ή χωρίς εισαγωγικά- προκειμένου να σταματήσει αυτός ο πόλεμος δια του Τύπου. Εσείς δεν τα διαβάζατε αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και υπήρχε και συνέντευξη του Ντέηβ Τάμπς -ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της SIS- την ίδια εποχή -την οποία μπορώ να σας τη βρω- ο οποίος έλεγε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, πότε έγινε αυτή η συνέντευξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας τη βρω για να σας τη φέρω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πριν ή μετά την κατακύρωση στη SAIC;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Πριν από την κατακύρωση στη SAIC.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιτρέψτε μου, κύριε συνάδελφε, να σας ενημερώσω ότι επειδή είχε προηγηθεί μία ανάλογη απάντηση του μάρτυρα, οι Αμερικάνοι συμμετείχαν -και μάλιστα πολύ δυναμικά- και στις δύο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ξέρω, κύριε Πρόεδρε. Το λέω απλώς για να έχουμε την πληρότητα της εικόνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Για να σας ενημερώσω ο Ντέηβ Τάμπς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε υπόψη σας δημοσιεύματα που συνέκριναν το ύψος του συμβολαίου που εσείς πήρατε μ’ αυτό που πλήρωσαν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι προηγούμενες διοργανώτριες πόλεις και χώρες; Μήπως τα έχετε πρόχειρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, δεν τα έχω πρόχειρα. Όμως, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, είδα τις θέσεις του τέως Υπουργού κ. Παυλόπουλου –αν δεν κάνω λάθος- και του κ. Μαρκογιαννάκη που μιλήσαμε γι’ αυτό. Δεν είμαι εξπέρ στα θέματα ασφαλείας. Όμως, αυτό που ξέρω είναι ότι μετά τις 11 Σεπτέμβρη και το «χτύπημα» στους δίδυμους πύργους, δημιουργήθηκε μία νέα κατάσταση και νέες απαιτήσεις.
Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Salt Lake αφορούν το 1/3 περίπου των εγκαταστάσεων των χειμερινών αγώνων. Άρα, δεν θα τους έπαιρνα ως βάση. Επίσης, δεν θα έπαιρνα ως βάση και τους θερινούς της Αθήνας. Υπήρχε και ένα σύστημα C3-I, στην Αυστραλία, διότι εγώ δεν ξέρω κανέναν Αμερικάνο αθλητή ο οποίος να λέει ότι εγώ δεν πάω στην Αυστραλία. Όμως, υπήρχε σοβαρή ανησυχία για το να έρθουν αθλητές στην Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν μετά τη διακοπή…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μου επιτρέπετε, κύριε Βουλευτά και κάτι τελευταίο; Διότι το συζήτησα με κάποιον μετά από αυτό που διάβασα στα Πρακτικά της Βουλής. Στο Salt Lake όλες οι υποδομές, τα δίκτυα, οι κάμερες, ήταν εγκατεστημένα, ήταν έτοιμα και υπήρχε μόνο το θέμα της ολοκλήρωσής τους. Δεν υπήρχε θέμα να τις αγοράσουμε και άρα να τις βάλουμε μέσα στο λογαριασμό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε αν μετά το τέλος της συνεργασίας σας με τη SAIC, στα μέσα του 2005, υπήρξε κάποιος ή κάποιο σχήμα –αν όχι πρόσωπο- που σας αντικατέστησε κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή συνέχισε να κάνει τη δουλειά που κάνατε εσείς για λογαριασμό της SAIC στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, εξ όσων γνωρίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας το πω αύριο. Μη νομίζετε ότι δεν θέλω να σας πω. Απλά αυτή τη στιγμή είμαι πολύ κουρασμένος για ονόματα. Αύριο θα σας στείλω…
(NP)
(5KO)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπήρξε κάποιος αντικαταστάτης σας του οποίου δεν θυμάστε το όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι τόσο άγνωστος στην πιάτσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ, όταν αφήνω κάτι πίσω μου, δεν ασχολούμαι με αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας λέτε δηλαδή ότι αντικατασταθήκατε από κάποιον του οποίου το επώνυμο δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κοιτάξτε. Είναι πέντε η ώρα. Με ειδοποίησαν χθες στις τρεις το μεσημέρι ότι με θέλετε. Ξενύχτησα όλο το βράδυ, για να προσπαθήσω να κάνω όσο γίνεται καλύτερη δουλειά. Ναι, είμαι κουρασμένος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε τη δυνατότητα να το συμπληρώσετε στη συνέχεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το δούμε αυτό το ζήτημα, γιατί ο μάρτυς είναι κουρασμένος και υπάρχουν ακόμη και άλλοι συνάδελφοι – δεν ξέρω πόσοι-  να ρωτήσουν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ τελειώνω σε τρία λεπτά.
Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη, κύριε μάρτυς. Η διακοπή της συνεργασίας σας με τη SAIC με τίνος πρωτοβουλία έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει ήδη απαντηθεί το ερώτημα αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε στείλει κάποιο χαρτί που λέει «Ζητώ να διακοπεί η συνεργασία;». Γιατί όταν χωρίζουν ακόμη και ζευγάρια, ο καθένας λέει στους φίλους του «Εγώ τη χώρισα» ή «Εγώ τον χώρισα». Για το περιστατικό το πραγματικό της διακοπής της συνεργασίας σας υπάρχει κάποιο παραστατικό που να δικαιώνει τον ισχυρισμό ότι εσείς του φύγατε και δεν σας έφυγαν αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Γιατί να πρέπει να το αποδείξω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί σας ρωτώ και θέλω μια απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σας απάντησα ότι έτσι έγινε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό σας; Γιατί εγώ να τον πιστέψω;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο λόγος μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Α, ο λόγος σας! Μάλιστα.
Υπάρχει κάποιο χαρτί που να πιστοποιεί –έστω και διμερώς- και να καταγράφει τη διακοπή της συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρεία σας –PROFIT, αν θυμάμαι καλά- και στη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δεν θυμάμαι όλες τις αλληλογραφίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θυμάστε πώς διεκόπη η συνεργασία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Εγώ θυμάμαι πολύ καλά πώς διεκόπη. Όμως, τι αλληλογραφία αντηλλάγη δεν θυμάμαι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας λέτε ότι κλείσατε μια δουλειά από την οποία πήρατε 6,6 εκατομμύρια ευρώ και από την οποία προσδοκάτε και άλλα λεφτά, αν συνεχίσει να παίρνει η SAIC λεφτά από το ελληνικό δημόσιο, και δεν θυμάστε ούτε πώς διεκόπη αυτή η συνεργασία στο τυπικό επίπεδο ούτε ποιος σας αντικατέστησε; Με το επιχείρημα ότι είστε κουρασμένος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό ακριβώς σας λέω. Με το επιχείρημα ότι είμαι κουρασμένος και με το δικαίωμα του να είμαι κουρασμένος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο μάρτυς ήδη απήντησε στο ένα σκέλος της ερώτησης. Δεν ξέρω αν ήσασταν εδώ, κύριε Παπαδημούλη, αλλά σας θυμίζω τη συζήτηση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο μάρτυς απάντησε πως δεν θυμάται. Είναι αυτό συνηθισμένο. Έχει το δικαίωμα να είναι κουρασμένος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ίσως δεν ήσασταν εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έπρεπε να πάω και σε μια άλλη Επιτροπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Καλά κάνατε! Προς Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο μάρτυρας απάντησε και σε μια σειρά δικών μου ερωτήσεων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ό,τι θέλετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως αναρωτηθήκατε αν η ολοκλήρωση του κύκλου της συνεργασίας σας με τη SAIC έχει ενδεχομένως σχέση και με την αλλαγή πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα αρκετές από τις δουλειές που δίνει το δημόσιο σχετίζονται και με το ποιος είναι στα πράγματα κάθε φορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι δύο οι ερωτήσεις. Να αρχίσω από τη δεύτερη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όπως θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η κυβερνητική αλλαγή, όπως ξέρετε, έγινε το Μάρτιο του 2004. Στις αρχές Μαρτίου. Εγώ συνέχισα να υπάρχω, να δουλεύω μέχρι και τον Απρίλιο-Μάιο του 2005, χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα ή να μου έχει δημιουργηθεί από πουθενά κάποιο πρόβλημα για την παρουσία μου.
Εντάξει, στην Ελλάδα κάποιοι είναι λίγο πιο ευαίσθητοι περί τις πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό θα το δεις μπροστά σου, αλλά ουσιαστικά δεν βρήκα κανένα πρόβλημα.
Νωρίτερα –για να πάμε ανάποδα- δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επιλογή μου. Τίποτα παραπάνω απ’ όσα ανέφερα. Δεν θυμάμαι αν ήσασταν εδώ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εγώ δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνών ΠΑ.ΣΟ.Κ. των ετών 1996-2004. Αν κάποιος έψαχνε διασυνδέσεις, θα έψαχνε αλλού. Πάντως όχι εμένα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τελειώσατε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, επειδή ο μάρτυς, όπως και όλοι μας, είναι αρκετά κουρασμένος, αν άλλοι συνάδελφοι θέλουν να πάρουν το λόγο, μόνο για πέντε λεπτά.
Ορίστε, κύριε Ρήγα. Για πέντε λεπτά, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξεκούραστο δεν μπορούμε να τον έχουμε το μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι να κάνουμε; Να τον εκτελέσουμε δηλαδή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ, λοιπόν, παραιτούμε από τις ερωτήσεις μου, αλλά να μου προσδιορίσετε πότε θα έρθει ξεκούραστος ο μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε ένα πρόγραμμα. Αυτό διαμορφώνεται…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σήμερα να το πούμε. Θα μας πει βέβαια ο άνθρωπος πότε μπορεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όποτε θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, έγινε μεγάλη φασαρία σήμερα το πρωί για τον κύριο Μπεζά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ- ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δύο ώρες φάγαμε το πρωί!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παραπάνω από δύο ώρες, κυρία συνάδελφε.
Ο κ. Μπεζάς εντοπίστηκε και απεδέχθη να παρουσιαστεί αύριο στις τρεις η ώρα, γιατί λυπάται πολύ, αλλά την Πέμπτη το πρωί ταξιδεύει ξανά. Θέλετε, λοιπόν, να μην καλέσουμε  τον κύριο Μπεζά αύριο και να παρακαλέσουμε τον κύριο Τρεπεκλή να συνεχίσει; Τι θέλετε; Τι προτείνετε; Να καταλάβω  ποια είναι η λογική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούστε να δείτε. Γιατί εσείς δεν έχετε πείρα απ’ αυτές τις διαδικασίες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι μου λέτε τώρα; Και χρειάζεται κοινή λογική, κύριε συνάδελφε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με την κοινή λογική δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Ακούστε και από κάποιον μικρότερο κάποια πράγματα και αν δεν τα δέχεστε, τα απορρίπτετε.
Μια διαδικασία έρευνας, που μάλιστα έχει δικονομικό υπόβαθρο είναι μια ζωντανή διαδικασία.  Όταν, λοιπόν, κάποιος σχεδιάζει επί χάρτου, κάνει κάποιες επιλογές. Όταν, όμως, μπαίνει στη διαδικασία τη ζωντανή, υπάρχουν και προκύπτουν νέα δεδομένα, που επειδή το ανθρώπινο μυαλό έχει αυτό το feedback, μπορεί τελικά και αναθεωρεί και αναπροσανατολίζει τις προσπάθειές του.
Εγώ, λοιπόν, σας λέω μετά απ’ όσα άκουσα σήμερα από το μάρτυρα πως δεν με ενδιαφέρει πότε θα έρθει ο κ. Μπεζάς, παρόλο που το πρωί με ενδιέφερε να έρθει πρώτος. Και το λέω μπροστά στο μάρτυρα, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα από τις απαντήσεις του ο κ. μάρτυς γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει εναντίον της SAEC μια επιστολή που είναι περιεχόμενο της δικογραφίας, της οποίας μάλιστα τη φρασεολογία ο κύριος μάρτυρας, τον οποίο εξετάζουμε τώρα, την ταύτισε, αν ήσασταν παρών, με τη φρασεολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάποια ερώτηση που του έγινε.
Για μένα, λοιπόν, είναι πολύ πιο σημαντικό τώρα να έχω τη δυνατότητα να ερωτήσω ξεκούραστο το μάρτυρα αυτό και δεν με ενδιαφέρει πότε θα έρθει ο κ. Μπεζάς, γιατί πράγματι από την κατάθεσή του έχουν προκύψει ζητήματα που θέλουν και διευκρίνιση και δεν μπορούν να μείνουν με αναπάντητα ερωτηματικά κάποια συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της εφαρμογής των συμβάσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Πρόεδρε, αν έχω είκοσι λεπτά και μπορέσω να καπνίσω και να χαλαρώσω, γυρνάω και πάλι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: και εγώ θα πρότεινα να κάνουμε μια διακοπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, λοιπόν, πολύ να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Όμως, να μη διακόψουμε τον κύριο Ρήγα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μετά τον κύριο Ρήγα να διακόψουμε για μισή ώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, στις έξι ώρα είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Ολομέλεια σε ένα εξαιρετικά σοβαρό νομοσχέδιο, το οποίο γνωρίζετε και θα φύγω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα προηγηθούμε εμείς και θα σας περιμένουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επομένως, μετά τον κύριο Ρήγα θα παρακαλούσα τους κυρίους συναδέλφους παρόλο που είναι λίγο πίσω ο κ. Τζαβάρας, να δεχθείτε τον κύριο Τζαβάρα να παρεμβληθεί, διότι πράγματι έχει αυτήν την υποχρέωση.
Ορίστε, κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
(XF)

(5PN)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό, αυτό που αναρωτιέται ο κάθε απλός Έλληνας πολίτης. Εδώ εμείς εξετάζοντας τις πιθανές ευθύνες, ποινικές, πολιτικών προσώπων, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς περίεργο σκηνικό. Τα διάφορα στελέχη της SIEMENS, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χριστοφοράκος, έχουν πει ότι ως εκπρόσωποι της SIEMENS για λογαριασμό της εταιρείας και προφανώς και για δικό τους λογαριασμό, έδιναν ποσοστά στην Ελλάδα όπως αναφέρθηκαν, 8% και 2%, από δραστηριότητες της SIEMENS.
Εγώ το ρωτώ το εξής, σχετικά με το C4I που είναι μια σύμβαση ανάμεσα στη SAIC, την οποία εκπροσωπούσατε και το ελληνικό δημόσιο: Η SIEMENS μπορείτε να μας πείτε πού κολλάει; Για ποιο λόγο η SIEMENS θα έπρεπε να λαδώνει για το C4I; Δηλαδή γιατί θα έπρεπε η SIEMENS, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σίκατσεκ, να λέει «εγώ έπρεπε να δώσω σε τέσσερα Υπουργεία»; Γιατί θα έπρεπε να δώσει η SIEMENS σε τέσσερα Υπουργεία; Τι δουλειά είχε η SIEMENS την περίοδο εκείνη που γινόντουσαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη SAIC και στο ελληνικό δημόσιο; Το μόνο που μπορώ να υποθέσω ήταν ότι η SAIC -είναι αφελής ο συλλογισμός, γιατί πρόκειται για δύο κολοσσιαίες εταιρείες- ήταν το προκάλυμμα, η βιτρίνα και πίσω βρισκόταν μια SIEMENS, η οποία ήθελε να κάνει τη δουλειά της και έβαζε τη SAIC ως βιτρίνα. Ουσιαστικά τη δουλειά την πήρε η SIEMENS. Διότι αλλιώς δεν κολλάει. Πώς είναι δυνατόν η μέχρι τότε μη υπάρχουσα SIEMENS να λαδώνει τα Υπουργεία, να λαδώνει όλους αυτούς, για να πάρει η SAIC δουλειά; Τι απαντάτε εσείς πάνω σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, γιατί το έζησα καθημερινά στο διάστημα Σεπτέμβριος 2002-Μάϊος 2003, είναι ότι τις αποφάσεις ουσίας τις έπαιρναν οι αμερικάνοι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν κάθε βράδυ τελειώνοντας, στις 8, 9 το βράδυ, όπου ήταν ώρα εργασίας στο Σαν Ντιέγκο, που ήταν η βάση της SAIC. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν από την Αμερική, όλες οι αποφάσεις για τις τελικές τιμολογήσεις των προσφορών πάρθηκαν από την Αμερική. Δεν είδα καμία παντοδύναμη, με αυτή την έννοια, SIEMENS, η οποία έχει βάλει μπρος ως προμετωπίδα την SAIC.
Μπορεί να φαίνεται ότι βλέπω τα πράγματα ωραία, αλλά την εύνοια δεν βλέπω. Δεν έχω δει την εύνοια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν ψάχνουμε αυτό το πράγμα. Ψάχνουμε κάτι άλλο.
Επομένως, αφού οι αποφάσεις παίρνονταν από τη SAIC, όπως μας λέτε, αυτό που μπορεί να υποθέσει κάποιος -και θα ήθελα να μου πείτε αν ο συλλογισμός ο δικός μου ταυτίζεται με τον δικό σας, έτσι απλά  σκεπτόμενος- είναι ότι η SIEMENS ως ο μεγάλος υπερεργολάβος της SAIC και έχοντας προφανώς συμφέρον από το αν η SAIC θα πάρει τη δουλειά τελικά -πιθανόν και εν αγνοία της SAIC, αν μπορούσε να συμβεί αυτό, επειδή το ενδιαφέρον της ήταν έντονο για το αν η SAIC θα πάρει τη δουλειά, γιατί αυτή θα έπαιρνε την εργολαβία, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε- θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά, να ευνοήσει δηλαδή εμμέσως με αυτό τον τρόπο το να δοθεί η δουλειά στη SAIC. Βάζετε στο μυαλό σας ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Διότι αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς δινόντουσαν και για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρήματα από τη SIEMENS, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν παρούσα στους Έλληνες πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Δηλαδή αν δεν δινόντουσαν τα λεφτά από τη SIEMENS, τι ξύλο θα έπρεπε να έχει φάει η SAIC; Ζούμε την ίδια ιστορία και στο ίδιο καράβι είναι και η SIEMENS με τη SAIC σε εκείνη την περίπτωση. Καμία μα καμία εύνοια.
Εγώ, όμως, πρέπει να σας πω και ένα άλλο γεγονός. Θέλω να γνωρίζετε ότι την παραμονή της υπογραφής της σύμβασης, μετά την κατακύρωση –στις 26, 29 του μήνα;- υπήρξε τεράστια κρίση στις σχέσεις της SAIC με τη SIEMENS στο βαθμό που η SAIC ήταν έτοιμη να την αφήσει απέξω. Αυτό για μένα έδειχνε ποιος κάνει το κουμάντο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ποιος το έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο αμερικάνος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πάντως ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να καταλάβει ότι αφού όλα ήταν όχι ευνοϊκά απέναντι στη SAIC, γιατί πληρωνόντουσαν. Αλλά αυτό το συμπέρασμα ας αφήσουμε να το βγάλουμε μόνοι μας. Δηλαδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πλήρωνε ο Χριστοφοράκος, γιατί πλήρωνε η SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πείτε μου εμένα; Για να σου ανοίγουν τις προσφορές; Για να σου ακυρώνουν; Ένα από αυτά, να κάτσει λίγο αλλιώς, να υπάρχει ένας προβληματισμός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυρα, η εταιρεία που συνέταξε τις προδιαγραφές, η BOARTES, είχε καμία σχέση με τη SAIC; Υπήρχε κάποια προηγούμενη στελεχών της…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Καμία απολύτως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της σύμβασης, υπήρξαν στιγμές όπου η συγκεκριμένη εταιρεία διαφώνησε με το έργο που παρέδιδε η εταιρεία σας, που ήταν από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου που έβαλε ενστάσεις, προκειμένου  να μην παραληφθούν τα συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως, αρκετές φορές. Αν ανοίξω τις σημειώσεις μου, μπορώ να σας πω και πότε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Όταν ρωτά ο κ. Μαρκογιαννάκης π.χ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μου απαντάτε πολλές φορές. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί θέλω τελικά να βγάλουμε κάποια λογικά συμπεράσματα. Εδώ ειπώθηκε από πάρα πολλούς και από δημοσιογράφους, ένα πολύ απλό σενάριο. Η τότε Κυβέρνηση έφτιαξε μια εταιρεία μαϊμού για να κάνει τις προδιαγραφές. Μέσα στο κόλπο, λοιπόν, η εταιρεία με σχέσεις με τη SAIC, προδιαγεγραμμένη συνεργασία. Και επομένως αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε είναι ότι όλα αυτά ήταν μια στημένη ιστορία, η SIEMENS κάπου στο παρασκήνιο έμπαινε μέσα. Πώς η εταιρεία αυτή, που την είχε φτιάξει υποτίθεται κάποιος από την τότε πολιτική ηγεσία, ειδικά για να ευνοήσει, για να πάρει η SAIC το συγκεκριμένο έργο, ήρθε στη συνέχεια σε αντιπαράθεση πάρα πολλές φορές με το να μην παραληφθούν κάποια κομμάτια του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είμαι βέβαιος ότι όταν θα έχετε εδώ τον Υφυπουργό κ. Μαρκογιαννάκη, γιατί αυτός πήρε πάρα πολλές αναφορές από την BOARTES όσον αφορά την ποιότητα –αυτός έζησε ουσιαστικά και την υλοποίηση του έργου- θα σας δοθεί η ευκαιρία να πάρετε και μια πολύ πιο συγκεκριμένη απάντηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μια τελευταία κρίση. Τελικά όλες αυτές οι ιστορίες, πέρα από τις όποιες εμπλοκές μπορεί να υπάρχουν, υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, έχουν τη διάσταση μίας τελικά σύγκρουσης συμφερόντων μεγάλων εταιρειών με όλους τους συμμάχους τους, δηλαδή και Τύπο και δημοσιογράφους και παράγοντες; Τελικά πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία, που έχει το κομμάτι της πολιτικής εμπλοκής που αυτό ψάχνουμε σήμερα, υπάρχει και ένα κομμάτι μιας άλλης παραμέτρου, που έχει να κάνει με όλα αυτό τον ανταγωνισμό, τον οποίο υπηρετούν πάρα πολύ παράγοντες της δημόσιας ζωής μεταξύ των οποίων συγκροτήματα Τύπου, δημοσιογράφοι, όλα αυτά που μπορείτε να φανταστείτε;
(MT)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ