Με "άρωμα" Ινδίας η φετινή ΔΕθ: Από φαρμακευτική βιομηχανία και νέες τεχνολογίες μέχρι… Bollywood!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια δυνατή πλατφόρμα ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, αλλά και των γειτονικών εκατέρωθεν χωρών, και παράλληλα μία μεγάλη γιορτή καινοτομίας και πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία θα είναι η φετινή 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Της Βασιλικής Σοφιανού
Οι διοργανωτές στοχεύουν σε μία ΔΕΘ εφάμιλλη της περσινής σε μέγεθος, λάμψη, επιχειρηματικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης δίνει η συμμετοχή της Ινδίας με την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας, που παίρνει τη σκυτάλη από την περσινή αντίστοιχη συμμετοχή των ΗΠΑ με την ίδια ιδιότητα, κρατώντας ψηλά τον πήχη και με στόχο να αποτελέσει γέφυρα συνεργασιών ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τη «Νέα Ινδία».
Αυτό ακριβώς -«Νέα Ινδία»- είναι το σλόγκαν της ινδικής συμμετοχής στην 84η ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστεί το σύγχρονο και δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικο-επιχειρηματικό προφίλ της χώρας, στο περίπτερο 13, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τη φαρμακευτική βιομηχανία, ακόμη και την αεροδιαστημική, τομείς στους οποίους διακρίνεται πλέον διεθνώς τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη χώρα, πέρα από τις πασμίνες και τα χειροποίητα υφαντά, για τα οποία ήταν γνωστή κυρίως στο παρελθόν.
Πλέον η Ινδία διαθέτει μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες ανά την υφήλιο και δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση (2008 κι εξής). Δυναμικό «παρών» στην ινδική συμμετοχή με εκπλήξεις, που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί, πρόκειται να δώσει επίσης και το «Bollywood», η επίσης ραγδαία αναπτυσσόμενη και διεθνούς απήχησης κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας.
Ελλάδα – Ινδία
Με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών παραμένει εδώ και χρόνια αρνητικό για τη χώρα μας. Το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία ανήλθαν σε 62.416.586 ευρώ έναντι 60.767.861 ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.648.725 ευρώ ή +2,7%, ενώ οι εισαγωγές στην Ελλάδα από την Ινδία επίσης αυξήθηκαν ανερχόμενες σε 297.696.512 από 285.280.511 ευρώ το 2015, αύξηση που ανέρχεται σε 12.416.001 ευρώ ή + 4,3%. Κατά συνέπεια το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε -235.279.926 ευρώ και ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου σε μόλις 360.113.098 ευρώ.
Οι κυριότερες ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία είναι αργίλιο και τεχνουργήματα, πυρηνικοί αντιδραστήρες κτλ., χυτοσίδηρος και σίδηρος, αλάτι, θείο (κτλ.) και βαμβάκι, ενώ τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Ινδία στην Ελλάδα ήταν: οργανικά χημικά προϊόντα, μηχανές και συσκευές, ψάρια και μαλακόστρακα, χυτοσίδηρος και σίδηρος, σπόροι και καρποί, οχήματα.
Υπάρχει πάντως εντεινόμενο ενδιαφέρον του ινδικού κοινού για την Ελλάδα, μέσω συχνούς δημοσίευσης φωτογραφιών ελληνικών τοπίων στον ινδικό Τύπο και το διαδίκτυο, όπως και μερικών κινηματογραφικών παραγωγών του «Bollywood», προ μερικών ετών, στη Μύκονο και Σαντορίνη.
Επιχειρηματικές αποστολές
Όπως τονίζει επίσης στη «ΜτΚ» αναφορικά με την ινδική συμμετοχή ως «τιμώμενη χώρα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης, η Ινδία είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία με έντονη εξωστρέφεια, η οποία μέχρι στιγμής δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο hub στην Ευρώπη και βλέπει την Ελλάδα ως μια τέτοια πύλη για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ινδική συμμετοχή ως τιμώμενη χώρα θα πλαισιωθεί από επίσκεψη υψηλού επιπέδου κυβερνητικού στελέχους της χώρας, συγκεκριμένα από την ηγεσία του ινδικού υπουργείου Εμπορίου, ενώ επιχειρηματικές αποστολές για τη ΔΕΘ ετοιμάζουν τα επιμελητήρια της Βομβάης και της πολιτείας Καρνάτακα, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Bangalore -η ινδική «Sillicon Valley», όπου εδρεύει πλήθος πολυεθνικών εταιρειών, ιδιαίτερα από το χώρο της Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
Με αφορμή την ινδική επίτιμη συμμετοχή στη ΔΕΘ, όμως, προετοιμάζουν επιχειρηματικές αποστολές, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, και τα γειτονικά στην Ινδία Μπαγκλαντές και Νεπάλ, έχοντας στο στόχαστρό τους επίσης όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη βαλκανική ενδοχώρα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο θα είναι το στίγμα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας στην περσινή ΔΕΘ. Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις, events , ημερίδες κ.ο.κ. αμερικανικών εταιρειών, με συμμετοχή στελεχών τους από την Ελλάδα, την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, ενώ επίσης υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για χώρο εκθεσιακής παρουσίας και για συμμετοχή αμερικανικών πανεπιστημίων.
Παράλληλα, θα υπάρχει και συμμετοχή κινεζικών εταιρειών μέσω κινεζικού εκθεσιακού οργανισμού (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ, δηλαδή το 2017).
Δυναμική θα είναι, τέλος, φυσικά και φέτος η συμμετοχή ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (πέρυσι ανήλθαν σε 350), ενώ ασφαλώς η φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει και ένα άκρως σημαντικό βήμα παρουσίασης και εξαγγελιών για την οικονομική πολιτική της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης.
Μεγάλη ζήτηση
Τα περίπτερα όλα, όπως επισημαίνει ο κ. Ποζρικίδης, έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει και η φετινή ΔΕΘ διατηρεί επάξια το ρεκόρ της περσινής διοργάνωσης σε εκθεσιακό χώρο και συμμετοχές, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και την ανάγκη της τάχιστης δυνατής έναρξης της ανάπλασης-εκσυγχρονισμού του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΔΕΘ συνοδεύεται επίσης από πολυποίκιλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και καλλιτεχνικών, πολιτιστικών όπως το μεγαλύτερο μυθολογικό πάρκο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, οι «Θεοί του Ολύμπου»-ένα θεματικό υπερθέαμα 2.100 τ.μ. για το μεγαλείο της ελληνικής μυθολογίας, επιβλητικά ομοιώματα, 3D προβολές, ξεναγήσεις, διαδραστικά acts και πολλές εκπλήξεις σε συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την Placebo Events, με την επιστημονική επιμέλεια του καταξιωμένου ιστορικού Θάνου Βερέμη.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 14 Ιουλίου 2019
makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ