Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν επώδυνη ακόμη και για κολοσσούς στη βιομηχανία κάνναβης. Τα προσδοκώμενα κέρδη από την αποποινικοποίηση έμειναν στα χαρτιά. Πολλές εισηγμένες εταιρείες χρεοκόπησαν. Τι πήγε λάθος;
Μετά την ασυγκράτητη ευφορία και τις υψηλές προσδοκίες που προκάλεσε στη βιομηχανία κάνναβης η νομιμοποίηση της χρήσης της για ψυχαγωγικούς λόγους στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ήρθε η ώρα ενός πρώτου απολογισμού σε οικονομικό επίπεδο. Οι προσδοκίες πολλών επιχειρηματιών και επενδυτών δεν ευοδώθηκαν.
Και όχι μόνο αυτό: πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ή οι τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο υπέστησαν καθίζηση. Οι επενδυτές διστάζουν πλέον να ρισκάρουν τα χρήματά τους .
«Το 2008 της βιομηχανίας κάνναβης»
Και όμως οι ελπίδες, όταν το 2018 πρώτα η Καλιφόρνια και μετά ο Καναδάς αποποινικοποίησαν τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους, ήταν τεράστιες. Οι μεγάλες αγορές παγκοσμίως άνοιξαν για την νόμιμη καλλιέργεια και το εμπόριο κάνναβης, κάτι που προκάλεσε απότομη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η προοπτική μεγάλων κερδών στο χρηματιστήριο προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επενδυτών. Πολλές προσωπικότητες από το χώρο της σόου μπίζνες και του αθλητισμού πρόσθεσαν τη φωνή τους, διαφημίζοντας τις εταιρείες κάνναβης. Παρόλα αυτά στο τέλος της περσινής χρονιάς, η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη.
Ο δείκτης αξιών WEED για εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες κάνναβης κατέγραψε απώλειες κατά το ήμισυ της αξίας τους. Από τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα η πτώση ξεπέρασε το 60% της αξίας τους. Το συνολικό ποσό που έχασαν οι 6 μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες κάνναβη ανέρχεται στα 25 δις δολάρια. «Είναι το 2008 της βιομηχανίας κάνναβης», λέει ο Κέβιν Μέρφι, επικεφαλής του κολοσσού Acreage Holdings, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη χρονιά που ξέσπασε η διεθνής δημοσιονομική κρίση.
Ποιες είναι οι αιτίες για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο;
Στις ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους ή για ιατρική χρήση στο μεταξύ σε 33 ομόσπονδες πολιτείες, αλλά σε επίπεδο ομοσπονδίας η νομοθεσία το απαγορεύει. Και όσο αυτό συνεχίζει να ισχύει, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών αποφεύγουν τον κλάδο, πολλές φορές δάνεια ή ακόμη και το απλό άνοιγμα λογαριασμού αποδεικνύεται στην πράξη ένα δύσκολο εγχείρημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg μόνο οι οικονομικά ισχυρές εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές. Πολλές μικρότερες σε μέγεθος απειλούνται φέτος με το φάσμα της χρεοκοπίας, όπως αναφέρει στο Bloomberg ανώνυμη πηγή. Αλλά οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα, ο κολοσσός MedMen Enterprises της Καλιφόρνιας εξήγγειλε μαζικές περικοπές προσωπικού.
Κρίση ως μέσο εξυγίανσης
Στον Καναδά, μετά τις ατέλειωτες ουρές για αγορά κάνναβης αρχικά, το ενδιαφέρον ατόνησε και γύρω στο 28% των χρηστών προμηθεύεται «χόρτο» από τη μαύρη αγορά, γιατί απλούστατα οι τιμές εκεί είναι πιο προσιτές. Αυτό είχε ως συνέπεια να ανοίξουν λιγότερα νέα καταστήματα πώλησης από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Ελπίδες για ανάκαμψη στον συγκεκριμένο κλάδο δίνει το νέο κύμα νομιμοποίησης νέων προϊόντων κάνναβης, όπως αλοιφές, μπισκότα ή και χαπάκια με βάση την κάνναβη, που έχει ξεκινήσει στον Καναδά. Ο βιομηχανικός κλάδος ευελπιστεί ότι θα δοθεί νέα οικονομική ώθηση. Αλλά και στις ΗΠΑ επικρατεί αισιοδοξία.
Η αναλύτρια Βίβιεν Αζερ από τον επενδυτικό οίκο Cowen & Co θεωρεί ότι το κύμα πτωχεύσεων λειτουργεί με τρόπο που θα εξυγιάνει τον κλάδο. Το σενάριο παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κάνναβης έχει απομακρυνθεί, με την απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνη Τζεφ Σέσιονς από το πόστο του. Παλιότερα είχε πει ότι «οι καλοί άνθρωποι δεν καπνίζουν μαριχουάνα».
Το ποσοστό επιδοκιμασίας για τη νομιμοποίηση τη κάνναβης δεν ήταν ποτέ υψηλότερο στις ΗΠΑ, κάτι που λογικά θα πρέπει να δυσκολεύει τον Αμερικανό πρόεδρο να παρέμβει δυναμικά υιοθετώντας σκληρή γραμμή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS ποσοστό γύρω στο 65% των ενηλίκων στις ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη χώρα μέχρι τώρα.
Χάνες Μπροιστεντ / dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw