Ο Δένδιας υψώνει κόκκινη γραμμή και στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβες Δένδια για Λωζάννη, 12 μίλια και συμφωνία Βερολίνου

Επεκτεινόμεθα 12 μίλια και ανατολικά της Κρήτης – Ισχύει ο νόμος Μανιάτη για υφαλοκρηπίδα Καστελλορίζου -Ουδείς Έλλην πρωθυπουργός θα διαπραγματευόταν χωρικά ύδατα – Δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του ΥΠΕΞ η κ. Σουρανή

ΔΥΝΑΜΙΚΟ τέμπο στην ελληνική εξωτερική πολιτική δίδει την τελευταία εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποστέλλοντας συγκεκριμένα μηνύματα αποφασιστικότητος στην Άγκυρα. Μετά την επίσκεψή του στην Λισσαβώνα κατά την διάρκεια της οποίας ο επι κεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθάρισε για πρώτη φορά δημοσίως και με ένταση ότι τα χωρικά ύδατα και η έννοια της ευθιδικίας είναι εκτός διερευνητικών επαφών, που αρχίζουν την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός Εξωτερικών επανήλθε χθες με νέες βόμβες.

Πριν καν συμπληρωθεί 24ωρο από τις νέες απειλές Τσαβούσογλου και την επίθεση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο! Νωρίς το πρωί και πριν μεταβεί στην Βουλή να μιλήσει για το νομοσχέδιο επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ο κύριος Δένδιας έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο του χαιρετισμού του στην διαδικτυακή κοπή πίττας των Ιμβρίων στις 17.1.2021.

Το ύφος του Υπουργού σε αυτόν τον χαιρετισμό ήταν εξόχως αυστηρό προς την Τουρκία. Την κάλεσε να μην θεωρεί «εχθρό» την Ελληνική Μειονότητα και την κάλεσε να εφαρμόσει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης « περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους». Προειδοποίησε μάλιστα εμμέσως και με νομικές προσφυγές «’για να εκπληρωθούν τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων».

Λίγο μετά ο κύριος Δένδιας μετέβη στο Κοινοβούλιο όπου προέβη σε νέες εντυπωσιακές παρεμβάσεις. Πρώτη και πλέον σημαντική η επαναφορά της ελληνικής θέσης για το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση το νόμο Μανιάτη. Η θέσις αυτή είχε υπογραμμιστεί στην επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου μας Ελένης Θεοφίλη στον ΟΗΕ τον Αύγουστο αλλά εγκαταλείφθηκε. Καθώς αργότερα κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν δημοσίως σε παρεμβάσεις τους ότι η περιοχή στο Καστελλόριζο είναι «αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας» όχι επειδή η Τουρκία καταπατά τον νόμο Μανιάτη αλλά επειδή πρόκειται για «μη οριοθετημένη περιοχή».

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών επανέφερε την ελληνική θέση , δεσμεύοντας βεβαίως και την, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, ελληνική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές επαφές. Η δεύτερη παρέμβασις ήταν εξίσου σημαντική διότι είπε και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι επίκειται η επέκτασις των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης. Με την τρίτη διέλυσε μεν τα σενάρια περί διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά επετίμησε με τρόπο την διπλωματική του σύμβουλο Ελένη Σουρανή για τις εν κρυπτώ από το ΥΠΕΞ επικοινωνίες της με τον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν στο Βερολίνο. «Δήλωσα ότι γνώριζα ως μη έδει» είπε στέλνοντας νέα μηνύματα προς άπασες τις πλευρές .

Αναλυτικά ο χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων έχει ως εξής: (αποσπάσματα)
«Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια.
Το ενδιαφέρον μας για σας παραμένει ισχυρό και αμείωτο.Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη διάθεσή μας, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων.

Αποσπάσματα από την ομιλία του στην Βουλή :
«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών):
Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.Όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση διατυπώσεων μεταξύ της διατύπωσης του κυρίου Πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δύο επάλληλα επίπεδα του ίδιου πράγματος. Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μία από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία. Βεβαίως, καταλαβαίνω ποιο είναι το συμφέρον του να εμφανιστεί ως απόκλιση. Το καταλαβαίνω πολύ καλά, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι υπάρχει απόκλιση. Θα κάνω και μια τελική τοποθέτηση ως προς αυτό.
Όσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του Πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας οποτεδήποτε δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, διότι είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.Βεβαίως, όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματός μας. Η Ιταλία εγνώριζε. Της το είχαμε πει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Δεν σημαίνει ότι το διαπραγματευθήκαμε μαζί τους. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν του έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αλβανική αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμά μας, όπως και η Αλβανία είχε ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της χωρίς να μας ρωτήσει και καλώς. Αν μας είχε ενημερώσει, δεν το ξέρω, δεν ήμουν εγώ τότε ο αρμόδιος υπουργός.
Όσον αφορά το θέμα το οποίο πράγματι ενυπάρχει στον δημόσιο λόγο για το θέμα του Βερολίνου, προφανώς αναφέρεται κανείς στην τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου. Θέλω να σας πω το εξής και να σας το πω γενικά και οριζόντια. Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών. Επί τούτου έχω κάνει και σαφή δήλωση ότι εγνώριζα, ως μη έδει. Και γιατί το έκανα αυτό; Όχι για να πω το αυτονόητο, αυτό που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν χωρίς να χρειαστεί να το πω, αλλά ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική.
Και εδώ θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, κάνοντας ίσως κατάχρηση της καλοσύνης σας και της καλοσύνης του Σώματος, να πω μια φράση η οποία θα παρακαλέσω να καταγραφεί συνολικά στη μνήμη των κομμάτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ και στον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται. Δεν νοείται.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ