Πυρ ομαδόν για τη σκανδαλώδη σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της κυβέρνησης. «Δεν είδαμε ποτέ το ακριβές κείμενο του νομοσχεδίου» λέει ο Δήμος Αριστοτέλη

Ο δήμος θα αντιταχθεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο σε ενδεχόμενη επαναφορά πρότασης μεθόδου παραγωγής καθαρού χρυσού που θα βασίζεται στη χρήση κυανίου, τονίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη

Τα ομαδικά πυρά των τοπικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων δέχεται η κυβέρνηση για τη σκανδαλώδη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Παρεμβαίνοντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλλιάνος κατήγγειλε πως η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία έγινε ερήμην του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, καθώς και ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς προηγουμένως να δοθεί το τελικό και ακριβές κείμενο στον άμεσα ενδιαφερόμενο δήμο, προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος παρατηρήσεων και προτάσεων.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο δήμος θα αντιταχθεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο σε ενδεχόμενη επαναφορά πρότασης μεθόδου παραγωγής καθαρού χρυσού που θα βασίζεται στη χρήση κυανίου, ενώ, αναφορικά με την επιτροπή αξιολόγησης που προβλέπει η σύμβαση, ζήτησε τη ρητή δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου ότι ένα από τα τρία μέλη θα υποδειχθεί από τον Δήμο Αριστοτέλη και θα τον εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη διαβούλευση. Χαρακτήρισε ακόμη επιβεβλημένες τις διευκρινίσεις για το μέχρι ποιο σημείο θα φτάνει η ανεμπόδιστη, και κυρίως αποκλειστική, χρήση του αιγιαλού στην παραλία του Στρατωνίου, αλλά και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος αποχαρακτηρισμού και αποδέσμευσης εκτάσεων που είναι σήμερα χαρακτηρισμένες ως μεταλλευτικές και έχουν κριθεί μη αξιοποιήσιμες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος ανέφερε πως στην κύρωση περιλαμβάνονται και θετικά σημεία, κάτι που αποτυπώθηκε και με σχετικό ψήφισμα του δήμου, που μιλά για θετικά, αλλά και αρνητικά και ασαφή σημεία. Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου για την επικινδυνότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα εξέπεμψε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, που κατήγγειλε πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο κατασκευής ΧΥΤΕΑ πάνω σε σεισμικό ρήγμα. «Δεν υπάρχει κανένα παγκόσμιο προηγούμενο ανάλογης χωροθέτησης φράγματος, πόσω μάλλον κάποιου ΧΥΤΕΑ» σημείωσε, μιλώντας για ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιφανειακές μετατοπίσεις στον 20ό αιώνα στην Ελλάδα. Σφοδρές υπήρξαν οι αντιδράσεις και από άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων η Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
Σημειωτέον πως η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική και από την αντιπολίτευση, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια το ΚΙΝ.ΑΛ. Υπενθυμίζεται πως ενστάσεις έχει εγείρει και ο «γαλάζιος» Γιώργος Βαγιωνάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ