UnionPay: H Kίνα δίνει πρόσβαση στους Ρωσους στο δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο πιστωτικών καρτών Και η Ιαπωνία τις κάρτες JCB

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την αναστολή των εργασιών της Visa και της Mastercard στη Ρωσία, οι ρωσικές τράπεζες στράφηκαν τώρα στη χρήση του συστήματος UnionPay της Κίνας. Η κινεζική εταιρεία UnionPay μαζί με το εγχώριο σύστημα της Ρωσίας MIR θα λειτουργούν κάρτες πληρωμών για ρωσικές τράπεζες. Το UnionPay, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο πιστωτικών καρτών.

Επιμέλεια> Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τη μετάβαση στο UnionPay ήρθαν την Κυριακή από τη Sberbank (SBER.MM), τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, καθώς και την Alfa Bank και την Tinkoff.

Βομβα του Κωστα Βαξεβανη για Μητσοτακη και εκλογες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Patricia Kowsmann και Alexander Osipovich στη The Wall Street Journal, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από άποψη ενεργητικού, η Alfa Bank και η Tinkoff Bank δήλωσαν την Κυριακή ότι εργάζονται για τη δυνατότητα έκδοσης καρτών που τροφοδοτούνται από τηνUnionPay της Κίνας. Ένας άλλος ρωσικός δανειστής, η Gazprombank, δήλωσε ότι οι πελάτες μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές παίρνοντας κάρτες που χρησιμοποιούν το σύστημα UnionPay ή JCB της Ιαπωνίας.

Ντροπή: Έφτιαξαν ομοίωμα του Μητσοτακη και το περιέφεραν στα καρναβάλια βρίζοντας

Οι λύσεις δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα ενόψει της απομόνωσης από τη Δύση. Δεν ήταν σαφές εάν η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή προς μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για να βοηθήσει τη Μόσχα να βρει εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το UnionPay είναι πανταχού παρόν στην Κίνα και επεκτάθηκε παγκοσμίως καθώς οι Κινέζοι ταξίδευαν στο εξωτερικό, συχνά για να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας. Οι κάρτες UnionPay γίνονται δεκτές σε καταστήματα σε 180 χώρες και περιοχές και διαδικτυακά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.
Εκτός από την Κίνα και η Ιαπωνία έθεσε στη διάθεση των ρωσικών τραπεζών τις κάρτες της JCB.

Η JCB σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας έχει δημιουργήσει αμοιβαίες σχέσεις με άλλες μεγάλες διεθνείς μάρκες πληρωμών.
Οι κάρτες JCB γίνονται δεκτές στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά μέσω της συνεργασίας μας με την American Express και στις ΗΠΑ μέσω του Discover Network.

Η JCB συνεργάζεται επίσης με την UnionPay, επιτρέποντας τη χρήση καρτών και από τις δύο επωνυμίες σε επιλεγμένους εμπόρους στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Αυτές οι συνεργασίες παρέχουν στα μέλη της κάρτας των συνεργατών μας περισσότερες επιλογές πληρωμής και δίνουν στους εμπόρους της JCB πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση παγκοσμίως.

Εκτός από το δίκτυο καρτών της, η Κίνα έχει αναπτύξει το δικό της παγκόσμιο σύστημα πληρωμών ως εναλλακτική λύση στο ευρέως χρησιμοποιούμενο παγκόσμιο δίκτυο γνωστό ως Swift. Αυτό το σύστημα, ωστόσο, παραμένει εξαρτημένο από τη Swift για τις περισσότερες από τις συναλλαγές της.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει για να αποκόψουν τη Sberbank από την πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ και λίρες Η.Β., αλλά οι εταιρείες και τα άτομα εξακολουθούν να επιτρέπεται να συναλλάσσονται με την τράπεζα.

Οι Ρώσοι κάτοχοι καρτών θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν κάρτες Visa και Mastercard εντός της Ρωσίας, επειδή οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών της Ρωσίας, που ονομάζεται Mir. Αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες στο εξωτερικό, εκτός από μερικές χώρες που υποστηρίζουν το Mir, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Βιετνάμ και της Αρμενίας.

Η Alfa Bank δήλωσε την Κυριακή ότι οι κάρτες Visa και Mastercard των πελατών της θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη χρήση τους εκτός Ρωσίας από τις 10 Μαρτίου. Προέτρεψε τους χρήστες στο εξωτερικό να κάνουν ανάληψη μετρητών στο μεταξύ. Ωστόσο, η Alfa Bank είπε ότι θα συνεχίσει να εκδίδει κάρτες που συνδέονται τόσο με τη Visa όσο και με τη Mastercard, δεδομένου ότι έχει αρκετά εκατομμύρια σε απόθεμα. «Ελπίζουμε ότι τα διεθνή συστήματα πληρωμών θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Τότε οι κάρτες θα αρχίσουν να λειτουργούν αυτόματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Πιο αποκαλυπτικός για το γεγονός ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης θα μπορούσαν να δώσουν τη χαριστική βολή στο δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς αγορές είναι ο Pepe Escobar στο άρθρο του στο The Cradle αλλά ακόμη και ο CEO της JPMorgan προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι κυρώσεις της Δύσης να καταλήξουν τελικά boomerang.

Πάμε να δούμε κατ΄αρχήν τι γράφει ο Pepe Escobar>

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπερτονίζουν τις ρωσικές κυρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και οι τεράστιες ελλείψεις εμπορευμάτων παγκοσμίως.
Για να καταλάβω πώς αυτές οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ θα «καταστρέψουν τη Ρωσία», ζήτησα τη συνοπτική ανάλυση ενός από τα πιο ικανά οικονομικά μυαλά στον πλανήτη, του Michael Hudson, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, μιας αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου που πρέπει να διαβαστεί. Imperialism: The Economic Strategy of American Empire.Υπερ-ιμπεριαλισμός: Η οικονομική στρατηγική της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

PHOTO 2022 03 06 21 09 13

Ο Hudson παρατήρησε πώς είναι «απλώς μουδιασμένος από την σχεδόν ατομική κλιμάκωση των ΗΠΑ». Σχετικά με τη δήμευση των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων και την αποκοπή από τη SWIFT, το κύριο σημείο είναι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να θέσει η Ρωσία ένα νέο σύστημα, με την Κίνα. Το αποτέλεσμα θα τερματίσει οριστικά τη δολαριοποίηση, καθώς οι χώρες θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ».

Αυτό, λέει ο Hudson, μας οδηγεί στο «το μεγάλο ερώτημα: εάν η Ευρώπη και το μπλοκ του δολαρίου μπορούν να αγοράσουν ρωσικές πρώτες ύλες – κοβάλτιο, παλλάδιο, κ.λπ., και εάν η Κίνα θα προσχωρήσει στη Ρωσία σε ένα μποϊκοτάζ ορυκτών».

Ο Hudson είναι ανένδοτος ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, φυσικά, έχει περιουσιακά στοιχεία ξένων τραπεζών προκειμένου να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να υπερασπιστεί το νόμισμά της από τις διακυμάνσεις. Το ρούβλι έχει πέσει. Θα υπάρξουν νέες ισοτιμίες. Ωστόσο, εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει εάν θα πουλήσει το σιτάρι της στη Δυτική Ασία, που το χρειάζεται ή να σταματήσει η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, τώρα που οι ΗΠΑ μπορούν να το αρπάξουν».

Σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ενός νέου συστήματος πληρωμών Ρωσίας-Κίνας που παρακάμπτει το SWIFT και συνδυάζει το ρωσικό SPFS (System for Transfer of Financial Messages) με το κινεζικό CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), ο Hudson δεν έχει καμία αμφιβολία «η Ρωσία-Κίνα σύστημα θα το εφαρμόσουν. Ο Παγκόσμιος Νότος θα επιδιώξει να ενταχθεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει το SWIFT – μεταφέροντας τα αποθέματά του στο νέο σύστημα».

Έτσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι ίδιες οι ΗΠΑ, να επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση. Όπως είπε στους Global Times ο διευθύνων σύμβουλος της Bocom International Hong Hao, με το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να έχει αποδολαριοποιηθεί, «αυτή θα είναι η αρχή της αποσύνθεσης της ηγεμονίας του δολαρίου».

Είναι ένα ρεφρέν που άκουγε σιωπηλά η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων όπως η JPMorgan και η Citigroup.

Ένα άρθρο του Bloomberg συνοψίζει τους συλλογικούς φόβους τους:

«Η εκδίωξη της Ρωσίας από το κρίσιμο παγκόσμιο σύστημα – το οποίο χειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα και χρησιμεύει ως σανίδα σωτηρίας σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου – θα μπορούσε να έχει μπούμερανγκ, να στείλει τον πληθωρισμό υψηλότερα, να ωθήσει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα και να θωρακίσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές από τον έλεγχο της Δύσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης SWIFT που θα μπορούσε τελικά να βλάψει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ».

Όσοι έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 50 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να έχουν καταλάβει ότι η Ρωσία απλά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς από το SWIFT, αλλά ίσως μόνο μερικές από τις τράπεζές της: τελικά, οι Ευρωπαίοι έμποροι εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια.

crossovere2 02裁剪图更小版 1 1080x581 1travel 001shopping 001

Από τη σκοπιά της Μόσχας, αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες είναι ήδη συνδεδεμένες με το σύστημα CIPS της Κίνας.Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με CIPS, η πληρωμή πρέπει να γίνει στο κινεζικό γουάν. Το CIPS είναι ανεξάρτητο από το SWIFT.

Επιπλέον, η Μόσχα έχει ήδη συνδέσει το σύστημα πληρωμών της SPFS όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με την Ινδία και τα κράτη μέλη της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU). Το SPFS συνδέεται ήδη με περίπου 400 τράπεζες.

Με περισσότερες ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν SPFS και CIPS, ακόμη και πριν από τη συγχώνευσή τους, και άλλους ελιγμούς για να παρακάμψουν το SWIFT, όπως το ανταλλακτικό εμπόριο – που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το υπό κυρώσεις Ιράν – και τις πράκτορες τράπεζες, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπληρώσει τουλάχιστον το 50% των εμπορικών απωλειών.

Το βασικό γεγονός είναι ότι η φυγή από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ είναι πλέον μη αναστρέψιμη σε ολόκληρη την Ευρασία – και αυτό θα προχωρήσει παράλληλα με τη διεθνοποίηση του yuan.

Η Ρωσία έχει τα δικά της κόλπα

Εν τω μεταξύ, δεν μιλάμε ακόμη για ρωσικά αντίποινα για αυτές τις κυρώσεις. Ο πρώην πρόεδρος Dmitry Medvedev έδωσε ήδη έναν υπαινιγμό: τα πάντα, από την έξοδο από όλες τις συμφωνίες πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ μέχρι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία, είναι στο τραπέζι.

Σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, με τον υπέροχο τίτλο Η Αμερική νικά τη Γερμανία για τρίτη φορά σε έναν αιώνα: το MIC, το OGAM και το FIRE κατακτούν το ΝΑΤΟ, ο Michael Hudson κάνει μια σειρά από κρίσιμες επισημάνσεις ξεκινώντας από το πώς «το ΝΑΤΟ έγινε ο φορέας χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης ακόμη και σε σημείο κυριαρχίας των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων».

Ο Hudson σημειώνει πώς «η Wall Street ήταν πάντα στενά συγχωνευμένη με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου (δηλαδή, τους τραπεζικούς ομίλους Citigroup και Chase Manhattan )»

Υποδεικνύει επίσης πώς «ο πιο πιεστικός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ για την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Εκτός από τη δημιουργία κερδών στο χρηματιστήριο για τις αμερικανικές εταιρείες, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αφαιρέσουν μεγάλο μέρος του ατμού από τη γερμανική οικονομία».

Προειδοποιεί πώς θα αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων και πρώτα απ΄όλα στο σιτάρι. (Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.) Από την σκοπιά του Παγκόσμιου Νότου, αυτό είναι μια καταστροφή: «Αυτό θα συμπιέσει πολλές χώρες της Δυτικής Ασίας και του Παγκόσμιου Νότου με έλλειψη τροφίμων, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο πληρωμών τους και απειλώντας με χρεοκοπίες του εξωτερικού χρέους τους. Δείτε εάν είναι η Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές”


Ο Hudson βλέπει ξεκάθαρα πώς «η πιο τεράστια ακούσια συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα ήταν να οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα μαζί με το Ιράν, την Κεντρική Ασία και χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλίας Belt and Road σε μία οικονομική και όχι μόνο συμμαχία.

Αναμφισβήτητα όμως το θανατηφόρο όπλο στο οπλοστάσιο των απαντήσεων της Ρωσίας έχει εντοπιστεί από τον επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO)-Center for Economic Research of the Institute of Globalization and Social Movements (IGSO), Vasily Koltashov: το κλειδί είναι η κατάσχεση της τεχνολογίας – όπου η Ρωσία παύει να αναγνωρίζει Δικαιώματα των ΗΠΑ για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «απελευθέρωση αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας», ο Koltashov ζητά την ψήφιση ενός ρωσικού νόμου για τα «φιλικά και μη φιλικά κράτη». Εάν μια χώρα αποδειχτεί ότι είναι στη λίστα με μη φιλική διάθεση, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αντιγράφουμε τις τεχνολογίες της σε φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία, μεταποίηση, ηλεκτρονικά, ιατρική. Μπορεί να είναι οτιδήποτε – από απλές λεπτομέρειες μέχρι χημικές συνθέσεις.» Αυτό θα απαιτούσε τροποποιήσεις στο ρωσικό σύνταγμα.

Ο Koltashov υποστηρίζει ότι «ένα από τα θεμέλια της επιτυχίας της αμερικανικής βιομηχανίας ήταν η αντιγραφή ξένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις». Τώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Κίνας με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές διαδικασίες παραγωγής της για την αντιγραφή δυτικών προϊόντων: η απελευθέρωση της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας θα προκαλέσει ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στο πρώτο στάδιο. Θα είναι καταστροφή για αυτούς».

Ως έχει, η στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι αδιέξοδη. Η Κίνα είναι έτοιμη να αρπάξει όλους τους ρωσικούς φυσικούς πόρους – με την Ευρώπη να έχει απομείνει ως θλιβερός όμηρος των ωκεανών και των άγριων κερδοσκόπων. Φαίνεται ότι μια συνολική διαίρεση ΕΕ-Ρωσίας είναι μπροστά – με ελάχιστες συναλλαγές και μηδενική διπλωματία.

Jamie Dimon-JPMorgan> H σκληρή κλιμάκωση μπορεί να είναι μάταιη και θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά!

2022 03 01 11.00.49 π.μ. 1 e1646125452554

Λίγες ώρες αφότου οι δυτικοί ηγέτες χτύπησαν τη Ρωσία με πρωτοφανείς κυρώσεις που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης απέλασης βασικών ρωσικών τραπεζών από το SWIFT καθώς και με δέσμευσεις περιουσιακών στοιχείων και συναλλαγών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, εξήγησε όχι μόνο γιατί αυτή η σκληρή κλιμάκωση μπορεί να είναι μάταιη, αλλά γιατί θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά τα επόμενα χρόνια.

By Tyler Durden> ZeroHedge

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο είπε ότι “υπάρχουν πολλές λύσεις για το SWIFT, επομένως υπάρχουν διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για διαφορετικούς λόγους” προσθέτοντας ότι “οι τράπεζες μιλούν με την κυβέρνηση, ώστε όλοι να καταλάβουν τα ζητήματα, όχι επειδή είναι υπέρ ή κατά κάποιου συγκεκριμένου πράγματος».

Ενώ οι κυρώσεις SWIFT σημαίνουν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων για να συναλλάσσονται με τις ρωσικές οντότητες που επηρεάζονται, μπορούν ακόμα να συναλλάσσονται μαζί τους, είπε ο Dimon. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο απλό όσο η αποστολή ενός email με οδηγίες πληρωμής, γιατί αυτό που πραγματικά είναι το SWIFT, είναι ένα κατάλοιπο μηνυμάτων από μια περασμένη εποχή, πριν από τα email, ακόμη και πριν από τη συσκευή fax.

Ο Dimon είπε επίσης ότι η αποσύνδεση των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT μπορεί να επιφέρει «ακούσιες συνέπειες» που περιλαμβάνουν τρίτα μέρη που θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν την ποινή.

«Ποιες χώρες πληγώνεις; Ποιοι άνθρωποι θα αναζητούν λύσεις;»

Ο Dimon μίλησε, αναφερόμενος στους “κακούς παίκτες” και σε άλλους που βρίσκουν λύσεις, όχι τη δική του εταιρεία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ο Dimon είπε ότι οι κυρώσεις, αντίθετα, είναι «πολύ στοχευμένες, πολύ συγκεκριμένες, πολύ καθαρές».

Όπως ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή, η JPMorgan ήταν μεταξύ των εταιρειών της Wall Street που είχαν συμβουλέψει την Ουάσιγκτον να μην απορρίψει τη Ρωσία από το SWIFT, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία και να υπονομεύσουν τον σκοπό των κυρώσεων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Dimon είναι παρακάτω…

… και σε αντίθεση με τις βάναυσα λάθος προβλέψεις του για bitcoin, ο Dimon θα έχει δίκιο για το SWIFT. Σε ένα ρητορικό Q&A σχετικά με τις συνέπειες των ρωσικών απελάσεων SWIFT, η Goldman ρωτήθηκε εάν υπάρχει ανησυχία ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου (και του ευρώ) και απάντησε:

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μοναδική θέση έχοντας το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το οποίο στηρίζει ένα σημαντικό μέρος του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ παρέχει επίσης στην Εκτελεστική Επιτροπή αρκετά ευρεία διακριτική ευχέρεια μέσω του IEEPA να περιορίζει τις ροές κεφαλαίων των ΗΠΑ επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια. Η ευρεία χρήση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, για παράδειγμα, επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάσουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής μέσω των καναλιών της χρηματοπιστωτικής αγοράς (σκληρή ισχύς) και μπορεί επίσης να αποφέρει ορισμένα οφέλη για τη φήμη (soft power). Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αυτών των εξουσιών θα μπορούσε να αναγκάσει άλλους παράγοντες να προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τις συναλλαγές σε δολάρια, όπως έκανε ήδη η Ρωσία σε κάποιο βαθμό μετά από προηγούμενες κυρώσεις.

Από αυτή την άποψη, ο συντονισμός σε όλη την G-7 είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ήδη, οι διαχειριστές παγκόσμιων αποθεματικών είχαν σχετικά περιορισμένες επιλογές για τη μετατόπιση των αποθεματικών σε δολάρια, δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς περιουσιακών στοιχείων ισχυρής επενδυτικής βαθμίδας στη ζώνη του ευρώ και του περιορισμένου βάθους της κεφαλαιαγοράς αλλού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγάλους διαχειριστές αποθεματικών, όπως η Κίνα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συνέπειες για τις μικρότερες κεντρικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει το BIS για να διευκολύνουν τα νέα αποθεματικά συναλλάγματος σε κινεζικούς τίτλους λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, γεγονός που υποστηρίζει την άποψή μας ότι αυτές οι επενδύσεις στοχεύουν κυρίως στη διαφοροποίηση και τη βελτίωση των αποδόσεων. Συνολικά, ενώ αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν τελικά να αναγκάσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά συσσώρευσης αποθεματικών και να υποστηρίξουν πρόσθετες εισροές προς το CNY, δεν υπάρχει πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή για μεγάλους κατόχους αποθεματικών, ειδικά όταν η Ευρώπη συμμετέχει επίσης στις κυρώσεις.

Μια ακόμη πιο ακριβής άποψη προέρχεται από τους συντάκτες του Bloomberg,οι οποίοι έγραψαν ένα άρθρο σήμερα το πρωί εξηγώντας γιατί “Η άσκηση του SWIFT κατά των ρωσικών τραπεζών είναι μεγάλος κίνδυνος” και στο οποίο ανέφεραν:

Εκτός από την άμεση παράπλευρη ζημία, ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενέχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη διεθνή χρηματοδότηση. Όπως με κάθε δίκτυο (σκεφτείτε το Facebook), η αξία του SWIFT εξαρτάται από τον αριθμό των τραπεζών που το χρησιμοποιούν. Για το σκοπό αυτό, ο συνεταιρισμός επιδιώκει να ενθαρρύνει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή διατηρώντας την ουδετερότητα. Μόνο το Ιράν, που ήταν ήδη απομονωμένο οικονομικά, έχει αποκοπεί ποτέ. Το παράδειγμα της Ρωσίας θα μπορούσε να ωθήσει άλλους – όπως η Κίνα – να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, κατακερματίζοντας το σύστημα πληρωμών και ενδεχομένως ακόμη και υπονομεύοντας την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Θα μπορούσε κανείς ακόμη και να φανταστεί ένα μέλλον στο οποίο τα αντίπαλα έθνη στρέφουν παρόμοια οικονομικά όπλα εναντίον των Η.Π.Α.

Οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στο να προχωρήσουν παραπέρα και να εκδιώξουν εντελώς τη Ρωσία από το SWIFT. Το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς αδιάκριτο: οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι ξένοι πιστωτές θα υποστούν μεγάλες απώλειες και ακόμη και οι Ρώσοι που περιφρονούσαν τις ενέργειες του Πούτιν και επιδίωκαν να μεταναστεύσουν θα έπρεπε να καταφύγουν σε τεχνικές ξεπλύματος για να βγάλουν τα χρήματά τους η χώρα. Ο Putin μπορεί κάλλιστα να ερμηνεύσει μια τέτοια αποκοπή ως πράξη πολέμου και να απαντήσει ανάλογα.

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί για να συντονίσει πιο παραδοσιακές κυρώσεις που στοχεύουν σε έναν αυξανόμενο αριθμό ρωσικών τραπεζών, οι οποίες θα επιβάλλουν παρόμοια σκληρή τιμωρία χωρίς τέτοιες τρομερές ανεπιθύμητες συνέπειες — και μέτρα (όπως αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί) που στοχεύουν στον περιορισμό την ικανότητα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να υποστηρίζει στοχευμένα ιδρύματα. Η επιθυμία των δυτικών εθνών να κάνουν κάτι μεγάλο και τολμηρό είναι σωστή, αλλά αυτά – και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ – θα πρέπει να είναι επιφυλακτικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων για τα οποία θα μετανιώσουν.

Το αν ο Putin θα ερμηνεύσει την αποβολή της Δύσης από τη SWIFT ως πράξη πολέμου μένει να φανεί, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: το πρωί της Δευτέρας, οι μετοχές που συνδέονται με την κινεζική έκδοση του SWIFT – το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS) – εξερράγη προς τα επάνω.Ο λόγος: τουλάχιστον κάποιοι στην αγορά στοιχηματίζουν ότι οι μέρες δόξας του SWIFT πλησιάζουν στο τέλος τους χάρη στις ενέργειες της ίδιας της Δύσης και η αντικατάστασή του είναι ένα αρκτικόλεξο-ακρωνύμιο (acronym) που ελάχιστοι έχουν ακούσει. Προς το παρόν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ