Εντονη ανησυχία του Μακρον για το ενδεχόμενο μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού που ελεγε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα, σημερα την σκυτάλη πήρε ο Εμμανουελ Μακρον που εξέφρασε στην συνομιλία του με τον πρόεδρο Πούτιν την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου.

Κάλεσμα – σοκ από Γερμανίδα υπουργό στους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα

Σε «μαραθώνιο» εξελίχθηκε η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, με τον δεύτερο να εκφράζει, μεταξύ άλλων, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και τον πρώτο να τού απαντά ότι για αυτό φταίνε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «BFMTV» και την εφημερίδα «Le Parisien», οι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο επί δύο ώρες και δέκα λεπτά, με τον Ρώσο πρόεδρο να ζητά από τη Δύση να σταματήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε, επίσης, το Κρεμλίνο, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν επιδεικνύει «σοβαρότητα» στις διαπραγματεύσεις, αν και, όπως είπε, η χώρα του παραμένει «ανοικτή» στο διάλογο.

Σύμφωνα δε με τις «διαρροές» του Κρεμλίνου στο πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στο Ρώσο ομόλογό του την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να ρίχνει την βασική ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις προς την χώρα του. Από την πλευρά του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς», που οδηγούν, όπως είπε, σε απώλειες αμάχων.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση. «Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες, με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι Πούτιν και Μακρόν είχαν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, η τελευταία φορά που είχαν μιλήσει ήταν στις 29 Μαρτίου, πριν από πέντε εβδομάδες δηλαδή. Αιτία, φυσικά, η αποκάλυψη στις 4 Απριλίου της σφαγής των αμάχων στην Μπούκα, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει τότε πως οι ρωσικές αρχές πρέπει να «λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα».

Στις 25 Απριλίου, ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μακρόν για την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία και του ευχήθηκε «υγεία και επιτυχία». Όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο στο Παρίσι, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες έγινε με πρωτοβουλία του 44χρονου ηγέτη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο ένοικος του Ελιζέ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Ο Πούτιν σκληραίνει τη στάση του κατά της Δύσης

Διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για «εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών» υπέγραψε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να μη δίνει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Σύμφωνα, πάντως, με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία θα επιβληθούν οι κυρώσεις. Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει 10 ημέρες, προκειμένου να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιρειών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις, καθώς και να ορίσει «επιπλέον κριτήρια» για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ