Η Τουρκία μας εύχεται καλό καλοκαίρι με προαναγγελία ερευνών στην Ανατολικη Μεσόγειο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το τσάι, τη χαλαρή κουβέντα και τον χαλβά με στραγάλια στο γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο «δώρο» Μπάιντεν σε Τουρκία για τα F-16. Και τώρα βγάζουν νέο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απο το ieidiseis.gr

Η Τουρκία μας εύχεται «καλό καλοκαίρι» με προαναγγελία ερευνών στην Αν. Μεσόγειο
Το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν φαίνεται ότι έβαλε τις βάσεις για ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Οι τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά χτύπησαν «κόκκινο», η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο Τζο Μπάιντεν -λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον- ζητά από το Κονγκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει το νέο τουρκικό πλοίο για γεωτρήσεις, το 4ο κατά σειρά. Αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Daily Sabah επικαλούμενη πληροφορίες από διεθνή ναυτιλιακά γραφεία.

Πρόκειται για το τέταρτο γεωτρύπανο που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο που αποτελείται από τα Fatih, Kanuni και Yavuz. Όλα αποκτήθηκαν από την Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αγορά του τελευταίου πλοίου τον Νοέμβριο.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Μερσίνης στις 19 Μαΐου.

Βγαίνει για έρευνες το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο

Είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς και μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας. Όπως αναφέρει η Daily Sabah «το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες αυτό το καλοκαίρι, σε μια εργασία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το πλοίο που λειτουργεί υπό την κρατική ενεργειακή εταιρεία Turkish Petroleum Corporation (TPAO), μπορεί να κάνει έρευνες με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα. Έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρων και θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων.

Το πλοίο ονομάζεται επί του παρόντος «Cobalt Explorer» αλλά θα μετονομαστεί. Έχει ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι Okpo στη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου και βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αλγερίας.

Την Τρίτη (10/5), ο Melih Han Bilgin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPAO, επιβεβαίωσε ότι το τέταρτο σκάφος του στόλου της χώρας βρίσκεται εν πλω προς την Τουρκία. Όταν φτάσει, όπως είπε ο ίδιος, θα παραμείνει για δύο μήνες προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για την αποστολή της γεώτρησης.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία προγραμματίζει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο στην καρδιά του καλοκαιριού.

«Επιτάχυνση ερευνών για υδρογονανθράκες»

Το τουρκικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η αγορά ενέργειας «ενισχύει την πρόθεση της Τουρκίας να επιταχύνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων».

Εν τω μεταξύ, το γεωτρύπανο Yavuz απέπλευσε τον περασμένο μήνα για την πρώτη του επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το πρώτο πλοίο Fatih τον Φεβρουάριο ξεκίνησε τη γεώτρηση στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, εκτός από τη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία πραγματοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Διαθέτει επίσης δύο πλοία σεισμικής έρευνας, τα Oruç Reis και Barbaros Hayrettin Paşa.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται από την Άγκυρα η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου. Ο Φατίχ έχει ανακαλύψει εκεί 540 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου από τον Αύγουστο του 2020.

Το μέγεθος της ανακάλυψης λέγεται ότι είναι αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση των νοικοκυριών για 30 χρόνια, σύμφωνα με την Τουρκία. Η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου από το πεδίο στο κύριο δίκτυο της το 2023, με την παραγωγή να ξεκινά το 2027 ή το 2028.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ