Ρουπακιώτης – Καϊδαντζής στο Kontra24: Όπως θάψανε το σκάνδαλο της Novartis θέλουν να θάψουν και το σκάνδαλο των υποκλοπών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταιγιστικά ήταν όσα ανέφερε ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος Αντ. Ρουπακιώτης σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το επίμαχο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση. Προσπάθεια να θαφτεί το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως εκείνο της Novartis διέκρινε μεταξύ άλλων ο πρ. Υπουργός ενώ τόνισε ότι: «Θέλουν να συγκαλύψουν γιατί έχουν ευθύνες, γιατί παρακολουθούσαν τους πάντες, γι αυτό παρέκαμψαν την ΑΔΑΕ με το νομοσχέδιο».

Παράλληλα ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ αλλά και την αφόρητη πίεση που δέχεται τόσο από την ΕΕ όπου πρέπει να δώσει εξηγήσεις μετά την έλευση της Pega, καθώς και από τους κλυδωνισμούς που έχουν δημιουργηθεί στο ίδιο το κόμμα της Ν.Δ. Ακόμη καυστικά σχολίασε και τον αποκλεισμό της ΑΔΑΕ από την διαμόρφωση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι ο θεσμός της ΑΔΑΕ έχει αυξημένο συνταγματικό κύρος και η κίνηση αυτή ήταν βαθύτατα αντισυνταγματική και πλήττει όπως και το σκάνδαλο στο σύνολο του τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Καλούμενος να συγκρίνει το αντίστοιχο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της περιόδου 89-91 ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε πως ο υιός υπερέβη τα όρια του πατρός, ενώ έθεσε με προβληματισμό και την απάθεια της κοινωνίας γι αυτό το ακανθώδες ζήτημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα παράνομα λογισμικά ήταν και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Ακρίτας Καϊδαντζής, ο οποίος το χαρακτήρισε αδύναμο, κακότεχνο και πόνημα απρόσεκτου μεταπτυχιακού φοιτητή. Όμως ο κύριος καθηγητής εξήγησε ότι το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει να κάνει τόσο με αυτά που περιέχει αλλά με αυτά που δεν κάνει και δεν λύνει. Ταυτόχρονα ο κ. Καιδαντζής χαρακτήρισε προβληματική την μαζικότητα των περιπτώσεων παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι αριθμός 15000 εντολών παρακολούθησης είναι τερατώδης. Σε σχέση τώρα με τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας και την ευρύτητα των ερμηνειών εμφανίστηκε επιφυλακτικός όμως συμφώνησε με τον κ. Ρουπακιώτη πως κυρίως αυτές εξαρτώνται από τα στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης και τον βαθμό που υπηρετούν το σύνταγμα. Τέλος ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου χαρακτήρισε ως εξωφρενική την επίκληση του απορρήτου από στελέχη της ΕΥΠ στην αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας που οφείλει να τους ελέγχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ