Παύλος Πολάκης: Νέα έγγραφα στο φως από τον ΣΥΡΙΖΑ για άδειες εξαγωγής του Predator

Ο Παύλος Πολάκης και ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρία έγγραφα που – όπως υποστηρίζει – «αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa και το παράνομο λογισμικό Predator».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υποκλοπές παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για συνεργασία με την εταιρεία Intellexa και το παράνομο λογισμικό Predator.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ζητά από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό «πόσες ακόμα άδειες εξαγωγής του Predator έχει δώσει και σε ποιες χώρες».

«Ο εθνικός υποκλοπέας κ. Μητσοτάκης, που έκανε την Ελλάδα εξαγωγέα παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, μήπως θα μπορούσε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσες ακόμα άδειες εξαγωγής του Predator έχει δώσει και σε ποιες χώρες;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, «μέχρι στιγμής, είχαμε μάθει από τους New York Times πως ο κ. Μητσοτάκης ψευδόταν όταν έλεγε πως δεν γνωρίζει ποιοι έχουν το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ την ίδια ώρα ο άνθρωπός του στο υπουργείο Εξωτερικών, κ. Σμυρλής, έδινε άδεια εξαγωγής του λογισμικού στην Intellexa για να πουληθεί στη Μαδαγασκάρη».

Και προσθέτει: «Σήμερα, ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης, αποκαλύπτει με έγγραφα πως η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε ποιοι έχουν το Predator, αλλά και ότι στις επίμαχες άδειες αναγράφεται ρητά πως πρόκειται για ‘λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων’, το οποίο μάλιστα κοστολογείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ».

Τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ

Στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή, σύμφωνα με το προ ολίγων ημερών αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, εντοπίζονται οι ευθύνες για τις δύο άδειες εξαγωγής που δόθηκαν στην εταιρεία Intellexa,

Η εταιρεία πήρε από το ελληνικό ΥΠΕΞ άδεια να πουλήσει το 2021 στη Μαδαγασκάρη το παράνομο λογισμικό.

Λίγες ημέρας μετά τις αποκαλύψεις, ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του Παύλου Πολάκη, τρία έγγραφα που – όπως υποστηρίζει – «αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa και το παράνομο λογισμικό Predator».

Σύμφωνα με τα έγγραφα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στις άδειες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον τοποτηρητή του Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ, δηλ. τον Γιάννη Σμυρλή, Γεν. Γραμμ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αναγράφεται ρητά ότι πρόκειται για λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ, ενώ αποτυπώνεται ξεκάθαρα η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής μέσω μιας (φαινομενικά) άσχετης αγγλικής εταιρείας».

ΕΔΕ από τις 16 Νοεμβρίου στο ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τις 16 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις άδειες εξαγωγής στην Intellexa.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤnews o αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ΥΠΕΞ δίνει εκατοντάδες άδειες», καθώς και ότι υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου «που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς».

Όπως είπε, οι άδειες δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν έχουν τη δική του υπογραφή ή την υπογραφή άλλου στελέχους της κυβέρνησης.

Από τις 16 Νοεμβρίου – κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο – ο κ. Φραγκογιάννης ζήτησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες στην περίπτωση των αδειών στην Intellexa. Η έρευνα είναι απόρρητη και διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.

«Εγώ έμαθα πριν από δυόμιση – τρεις μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρεία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει δύο άδειες εξαγωγής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία άδεια λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης».

Οι άδειες εξαγωγής, συνέχισε, «είναι μία υπηρεσιακή υπόθεση και δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Γίνεται μία αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαϊκό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής».

Επισήμανε ότι ο ίδιος λαμβάνει γνώση μόνο για τις αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται.

«Ζήτησα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και όταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί – ελπίζω σύντομα – με το πόρισμα το οποίο θα προκύψει, περιμένω να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ