Με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναζητούν νέους τρόπους για να περιοριστεί η χρήση μετρητών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές στις 21 Μαΐου.

Ναι μεν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν περαιτέρω άνοδο κατά 14% στην αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2022, την ίδια ώρα όμως οι αποδείξεις στους 20 επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ομολογεί ότι το μέτρο απέτυχε και προσανατολίζεται στην επανεξέταση του μπόνους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Παρά τα φορολογικά κίνητρα, ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει με μετρητά επαγγελματίες με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς, ψυκτικούς, κομμώτριες, κομμωτές και άλλους επαγγελματίες, καθώς η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή χωρίς τον ΦΠΑ 24%, εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μη λάβει απόδειξη.

Το κέρδος μέσω της μη έκδοσης απόδειξης είναι για τον φορολογούμενο άμεσο, ενώ το κέρδος της μείωσης του φόρου εισοδήματος εμφανίζεται πολλούς μήνες αργότερα, δηλαδή το επόμενο έτος που θα υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

Αύξηση συναλλαγών

Την ίδια ώρα, η Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ καταγράφει νέο άλμα στα 94 δισ. ευρώ της συνολικής αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες το 2022, και αύξηση 4% στον αριθμό των καρτών και 6% στον αριθμό των συναλλαγών. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1,93 δισ. από 1, 658 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές, από 84 συναλλαγές το 2021. Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 4.556 ευρώ, από 4.186 ευρώ το 2021, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2022, μειωμένη σε 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ