Επιμένει η Ρωσία την απόφαση για τερματισμό της συμφωνίας των σιτηρών, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανικά σιτηρά – συνέχεια: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέβη σε δήλωση σήμερα, 17 Ιουλίου, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει τη συμφωνία σιτηρών.

Υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν πριν από ένα χρόνο, στις 22 Ιουλίου 2022, υπογράφηκαν δύο αλληλένδετες συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη – η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας» για την εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων και ρωσικής αμμωνίας, καθώς και το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την εξομάλυνση των ρωσικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργασιών για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών φαίνονται απογοητευτικά.

” Η πρωτοβουλία για τον Εύξεινο Πόντο δρομολογήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την υπογραφή της. Το συντομότερο δυνατό, καθορίστηκε ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, δημιουργήθηκε ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη για εγγραφή και επιθεωρήσεις των συμμετεχόντων πλοίων και την 1η Αυγούστου 2022, το πρώτο πλοίο ξηρού φορτίου Razoni απέπλευσε από την Οδησσό.

«Αυτό επιβεβαίωσε σαφώς την ευσυνείδητη και υπεύθυνη προσέγγιση των Ρώσων εκπροσώπων στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους δεδηλωμένους ανθρωπιστικούς στόχους, η εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων μεταφέρθηκε σχεδόν αμέσως σε καθαρά εμπορική βάση και μέχρι την τελευταία στιγμή, αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των στενών ιδιοτελών συμφερόντων του Κιέβου και των δυτικών επιμελητών του – σημειώνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών”.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πρωτοβουλίας του Ευξείνου Πόντου, εξήχθησαν συνολικά 32,8 εκατομμύρια τόνοι φορτίου, εκ των οποίων περισσότερο από το 70% (26,3 εκατομμύρια τόνοι) στάλθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Οι φτωχότερες χώρες, ιδίως η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Σομαλία, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3%, για συνολικά 922.092 τόνους.

“Αυτή η γεωγραφία και η εμπορευματοποίηση της αρχικά ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας θα γίνει σαφής αν λάβουμε υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες ενός σημαντικού μέρους της ουκρανικής καλλιεργήσιμης γης (περισσότερα από 17 εκατομμύρια εκτάρια) είναι οι δυτικές εταιρείες Cargill, DuPont και Monsanto. Ήταν αυτοί που αγόρασαν ουκρανικά εδάφη αφού το Κίεβο ήρε το 20ετές μορατόριουμ στην πώλησή τους κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ και έγιναν οι κύριοι δικαιούχοι των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν ουκρανικά τρόφιμα σε τιμές ντάμπινγκ στη συνέχεια τα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους για περαιτέρω μεταπώληση ως τελικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι Δυτικοί, στην πραγματικότητα, κερδίζουν δύο φορές – τόσο για την πώληση όσο και για την επεξεργασία των σιτηρών” – αναφέρει η δήλωση.

Επιπλέον, “ΗΠΑ και η ΕΕ κερδοσκοπούν επί των τιμών, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη αγαθών και εκτοπίζοντας τα ρωσικά γεωργικά προϊόντα από τις παγκόσμιες αγορές μέσω της εισαγωγής παράνομων μονομερών κυρώσεων”.

“Κατά τη διάρκεια του έτους εφαρμογής της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, το καθεστώς του Κιέβου δεν περιφρόνησε να πραγματοποιήσει προκλήσεις και επιθέσεις εναντίον ρωσικών πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων υπό το πρόσχημα ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και ναυτιλίας. Στην πραγματικότητα, τα λιμάνια που ελέγχονται από το Κίεβο και ο ασφαλής διάδρομος που άνοιξε η Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά παράβαση του πνεύματος και του γράμματος της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας”. – αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Όσον αφορά το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, η διπλωματική υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνέχισε, δεν λειτούργησε στην πραγματικότητα.

“Κάτω από υποκριτικές κουβέντες για τις ανάγκες των χωρών του παγκόσμιου Νότου και το γεγονός ότι οι κυρώσεις δήθεν δεν ισχύουν για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συνέχισαν να «σφραγίζουν» τους περιορισμούς τους. Μόνο η ΕΕ έχει εκδώσει 5 νέα πακέτα κυρώσεων από τον Ιούλιο του 2022. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν είναι πολύ πίσω, με τους εξωεδαφικούς περιορισμούς τους. Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές τραπεζικές πληρωμές, η ασφάλιση και η εφοδιαστική μεταφορών, οι προμήθειες ανταλλακτικών και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία μπλοκαρίστηκαν εντελώς” – τονίζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ακόλουθο παράδειγμα ονομάστηκε ενδεικτικό – η δωρεάν προμήθεια ρωσικών ορυκτών λιπασμάτων στις φτωχότερες χώρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

“Από την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας τον Σεπτέμβριο του 2022, από τους 262.000 τόνους προϊόντων που μπλοκαρίστηκαν στη Λετονία, την Εσθονία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, μόνο δύο αποστολές έχουν αποσταλεί – 20.000 τόνοι στο Μαλάουι και 34.000 στην Κένυα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια καθαρά ανθρωπιστική δράση, για την οποία δεν πρέπει καταρχήν να ισχύουν κυρώσεις. Ταυτόχρονα, η ρωσική εταιρεία που κατέχει τα προϊόντα πλήρωσε επίσης όλα τα έξοδα παράδοσης και μεταφοράς. Ξεχωριστά, ο ΟΗΕ και οι Λετονοί πληρώθηκαν επιπλέον, μετά τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας δεν δίστασε να δηλώσει την ετοιμότητά του να «δωρίσει» τα λιπάσματα μας σε όσους έχουν ανάγκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τα μέλη του ΟΗΕ αρχικά δεν βρήκαν μέρος για να αναφέρουν τη Ρωσία στα δελτία τύπου τους και στη συνέχεια δεν ήρθαν καθόλου στην τελετή μεταφοράς φορτίου ” – γράφουν από την Μόσχα.

«Από την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας τον Σεπτέμβριο του 2022, από τους 262.000 τόνους προϊόντων που μπλοκαρίστηκαν στη Λετονία, την Εσθονία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, μόνο δύο αποστολές έχουν αποσταλεί – 20.000 τόνοι στο Μαλάουι και 34.000 στην Κένυα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια καθαρά ανθρωπιστική δράση, για την οποία δεν πρέπει καταρχήν να ισχύουν κυρώσεις. Ταυτόχρονα, η ρωσική εταιρεία που κατέχει τα προϊόντα πλήρωσε επίσης όλα τα έξοδα παράδοσης και μεταφοράς. Ξεχωριστά, ο ΟΗΕ και οι Λετονοί πληρώθηκαν επιπλέον, μετά τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας δεν δίστασε να δηλώσει την ετοιμότητά του να «δωρίσει» τα λιπάσματα μας σε όσους έχουν ανάγκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τα μέλη του ΟΗΕ αρχικά δεν βρήκαν μέρος για να αναφέρουν τη Ρωσία στα δελτία τύπου τους και στη συνέχεια δεν ήρθαν καθόλου στην τελετή μεταφοράς φορτίου. ” – υπενθύμισε η Μόσχα.

“Από τα πέντε συστημικά καθήκοντα που προβλέπονται στο μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, ούτε ένα δεν έχει εκπληρωθεί. Η Rosselkhozbank δεν επανασυνδέθηκε με το σύστημα SWIFT. Η εισαγωγή ανταλλακτικών και εξοπλισμού για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Ρωσία απαγορεύεται ως αγαθά «διπλής χρήσης». Ολόκληρη η επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει κηρυχθεί ζώνη στρατιωτικών κινδύνων με απαγορευτικά υψηλά ποσοστά ασφάλισης στο επίπεδο των απαγορευτικών και τα ξένα λιμάνια είναι κλειστά για την πρόσβαση των πλοίων και του φορτίου μας. Οι ξένοι λογαριασμοί των εγχώριων γεωργικών εταιρειών είναι «παγωμένοι», παρά το γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις φέρεται να μην ισχύουν για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα. Τα μερικώς ξεκλείδωτα κεφάλαια «μετανάστευσαν» στις τσέπες των ίδιων Δυτικών όσον αφορά την αποπληρωμή δανείων και την πληρωμή για δωρεάν προμήθειες λιπασμάτων μας”, αναφέρει το υπουργείο.

“Τέλος, η ιστορία της αναβίωσης του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός, η οποία προβλέπεται και από τις δύο συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, καταδεικνύει καλύτερα από οποιαδήποτε λόγια την προσέγγιση του καθεστώτος του Κιέβου και του ΟΗΕ στις υποχρεώσεις τους. Αρχικά, στο πλαίσιο της επανεκκίνησής της, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν πρόσθετα οφέλη για την επέκταση της «πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» (συμπερίληψη νέων λιμένων, διαφοροποίηση του φάσματος των εμπορευμάτων και αύξηση των επιθεωρήσεων) και την επέκτασή της στο πλαίσιο ειδικής πρότασης (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ) Α. Γκουτέρες της 24ης Απριλίου. Και στη συνέχεια, αποτυγχάνοντας να επιτύχει αυτούς τους στόχους, το καθεστώς του Κιέβου ανατίναξε τον αγωγό αμμωνίας στις 5 Ιουνίου με βάση την αρχή «κανένας σωλήνας, κανένα πρόβλημα» υπό την εύγλωττη σιωπή της Γραμματείας του ΟΗΕ” – λέει το έγγραφο.

“Σε αυτές τις συνθήκες απροκάλυπτου σαμποτάζ στην εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, η συνέχιση της «πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία δεν δικαιολόγησε τον ανθρωπιστικό της σκοπό, χάνει το νόημά της. Σύμφωνα με την παράγραφο «Η» της συμφωνίας, η ρωσική πλευρά αντιτίθεται στην περαιτέρω παράτασή της, για την οποία ενημερώθηκαν επίσημα σήμερα η τουρκική και η ουκρανική πλευρά, καθώς και η Γραμματεία του ΟΗΕ”.

Μτφ, αποκλειστικά με την χρήση google.

Πηγη: @antiwarrawitna

ΔΗΜΟΦΙΛΗ