Βαλκάνιος σχολιαστής: Ο Ράμα έθαψε τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», μετράει ήδη τις τελευταίες ώρες πριν τον οριστικό της θάνατο, ενώ οι εμπνευστές της, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσαν την αποτυχία αυτής της βαλκανικής πρωτοβουλίας, σημειώνει η Koha.net, επικαλούμενη άρθρο του Νταμίρ Ραστόντερ στην ‘Politicki.ba’.

Ένα βήμα προς την αποτυχία των «Ανοιχτών Βαλκανίων», που ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τον αναλυτή, οδηγήθηκε από την ιδέα ενός σερβικού κόσμου.

«Το έργο είχε από την αρχή την προσωπική σφραγίδα του Βούτσιτς και του Ράμα, κάτι που επηρέασε πολύ το τελικό του αποτέλεσμα.

Οι αμφιβολίες, ειδικά για τον Βούτσιτς, ακόμη και για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», αυξήθηκαν όταν η ιδέα ενός «σερβικού κόσμου» πετάχτηκε από τη Σερβία.

Η πολιτική συμβατότητα των δύο έργων, ως προς το περιεχόμενο και την ουσία, είναι κάτι παραπάνω από προφανής, τόσο που τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θεωρούνται ως ένα άλλο όνομα για τον «Σερβικό Κόσμο».

Η μόνη διαφορά είναι ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» υπερασπίζονται με οικονομικά επιχειρήματα, ενώ ο «σερβικός κόσμος» με την ανάγκη πολιτιστικής και πνευματικής ενότητας όλων των Σέρβων, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

 Όταν και ο Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε ανοιχτή υποστήριξη στα ‘Ανοιχτά Βαλκάνια’, πρακτικά κάρφωσε το τελευταίο καρφί σε αυτό το έργο», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν και η Ουγγαρία «υποστήριξε ολόψυχα» την πρωτοβουλία, έγινε σαφές ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν θα πετύχουν.

 Στη στήλη του, ο Ράστοντερ θέτει το ζήτημα της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σε αυτή την πρωτοβουλία.

«Γιατί οι ΗΠΑ στήριξαν το έργο; Μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει τίποτα ή έχει κακές προθέσεις μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πολιτικά νεκρή πρωτοβουλία. Αυτός ο κάποιος είναι ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Ωστόσο, τίποτα δεν εκπλήσσει από έναν Αμερικανό διπλωμάτη που έζησε και εργάστηκε στην περιοχή τόσο καιρό και που ισχυρίζεται ότι η διαφθορά και η αδύναμη οικονομία είναι τα κύρια προβλήματα στα Βαλκάνια, όχι το μίσος, ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ηγεμονία»…

Ο αρθρογράφος του μέσου του Σαράγεβο επισημαίνει ότι ακόμη και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Εσκομπάρ, πίστευε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα διευκόλυνε τη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου «λόγω του ενεργητικού ρόλου της Αλβανίας, αγνοώντας τις περίπλοκες σχέσεις Τιράνων και Πρίστινα».

Σχετικά με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η Ράστοντερ γράφει ότι είχε ξεκινήσει τη Διαδικασία του Βερολίνου με στόχο να εγκαινιάσει τη «σταθεροκρατία» στα Βαλκάνια, η οποία εξασφάλιζε την ειρήνη και την αύξηση της δημοκρατίας. Τονίζει ότι οι αδύναμες επιπτώσεις της Διαδικασίας του Βερολίνου οδήγησαν στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

«Στη Σερβία το έργο είχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι φωνές κατά των «Ανοιχτών Βαλκανίων» μόλις που ακούστηκαν ή ήταν σποραδικές. Στα Σκόπια, αυτή η υποστήριξη δεν πήγε σε δημοψήφισμα, ακόμη και ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι εξέφρασε επιφυλάξεις για αυτό το έργο.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε εκεί, μόνο το 26% των ερωτηθέντων έχει αξιολογήσει θετικά την πρωτοβουλία.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, καθώς και ο πολιτικός τομέας, αρνήθηκαν σχεδόν ομόφωνα να συζητήσουν καθόλου τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», επειδή η διαδικασία του Βερολίνου είναι καλύτερο και πιο αποδεκτό πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, επειδή λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της ΕΕ.

 Στο Μαυροβούνιο υπήρξε σαφής πόλωση της κοινωνίας και σε αυτό το θέμα. Τα φιλοσερβικά κόμματα και φυσικά ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς εξέφρασαν την προθυμία τους να ενταχθούν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια», λέει στο άρθρο του.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ