Οι Τούρκοι στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύουν την τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Πρίστινα, Τουντς Ανγκίλι, σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης της πόλης Πρίζρεν αναφέρθηκε στην παρουσία της τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και στη θέση της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο τουρκικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο «βάσει της απογραφής του 2011 είναι περίπου 20 χιλιάδες, δηλαδή, μια είναι μικρή κοινότητα, αλλά το βασικό είναι να είναι ενωμένοι», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά «Νέα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια κοινωνία που προσθέτει αξία στην τουρκικότητα στα Βαλκάνια. Δεν το λέω για πλάκα. Είμαστε στο Πρίζρεν, για παράδειγμα, στην Τουρκική Κοινότητα στο Πρίζρεν. Τόσο αυτοί που έζησαν την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας όσο και αυτοί που ζουν σήμερα δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα, είτε είναι τέχνη είτε Τύπος και δημοσιογραφία όπως εσείς, και νομίζω ότι η Τουρκική Κοινότητα συμβάλλει σημαντικά στη ζωντάνια της γενικότερης τουρκικότητας (Türklüğün) στα Βαλκάνια.

Η Σερβία πρέπει να παραδεχθεί την πραγματικότητα

Ο Τούρκος πρέσβης Τουντς Ανγκίλι (Tunç Angılı) αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην πραγματικότητα, η λύση δεν είναι πολύ εύκολη. Διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις προσεγγίσεις του Κοσόβου και της Σερβίας για το θέμα.  Υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι που διευκρινίστηκαν στο Σχέδιο Αχτισάρι και στο Πλαίσιο του ΟΗΕ στο Rambuye και στη συνέχεια στη Βιέννη και αποτέλεσαν προηγούμενο για το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

»Πρώτον, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι μέρος της Σερβίας.

Δεύτερον, τα σημερινά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αλλάξουν.

Τρίτον, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα ενωθεί με άλλη χώρα.

 Αυτό είναι ήδη γραμμένο στο Σύνταγμα.

Τώρα, εάν η Σερβία συμφωνήσει και στις τρεις αρχές, τότε μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο για τη λύση», όπως είπε.

Η Τουρκία δεν είναι υπέρ της εδαφικής ανταλλαγής μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Ο πρέσβης της Τουρκίας, τόνισε ότι η χώρα του δεν βλέπει ευνοϊκά την εδαφική ανταλλαγή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για πολλούς λόγους.

«Γιατί θα ήταν ένα είδος ανοίγματος του Κουτιού της Πανδώρας. Αλλά όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα η Γερμανία, δεν το εγκρίνουν αυτό. Νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Αντί να κάνουμε κάτι που μπορεί να ονομαστεί ριζοσπαστικό ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις τρεις παραμέτρους που ανέφερα, αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, θα πρέπει να υπάρξει μια εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτό το θέμα και από τις δύο πλευρές, ειδικά από τη Σερβία. Εάν εστιάσουν στο γεγονός ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο τραπέζι, μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη προόδου σε αυτόν τον διάλογο. Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη τη διαδικασία διαλόγου από την αρχή».

Το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία

Ο πρέσβης Ανγκίλι τόνισε ότι η γενική πολιτική της Τουρκίας είναι να δημιουργεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό:

 Πρώτον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός Βαλκάνιων μεταναστών ή των οποίων οι πρόγονοι συνδέονται με αυτή τη χώρα στην Τουρκία. Επομένως, όταν υπάρχει πρόβλημα στα Βαλκάνια, αυτό γίνεται αισθητό στις καρδιές ενός σημαντικού μέρους της τουρκικής κοινωνίας. Το είδαμε αυτό τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύονταν, όσο και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Δεύτερον, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια σχέση τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότερες ξένες επενδύσεις κεφαλαίων προέρχονται στην Τουρκία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η συνέχιση του οικονομικού καναλιού με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική για την τουρκική οικονομία.

Η εμπορική σας διαδρομή με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέσω των Βαλκανίων. Εάν υπάρξει αστάθεια σε αυτή την περιοχή, θα επηρεάσει άμεσα τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Για αυτούς τους δύο λόγους, η Τουρκία δίνει σημασία στην ανάπτυξη στενών και καλών σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες.

 Η πολιτική μας εδώ είναι η εξής. Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους ισότιμα ​​και να εκφράζουμε αυτό που σκεφτόμαστε ανοιχτά και με διαφάνεια.

Ο Πρόεδρός μας έχει πολύ καλό διάλογο και σχέσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς.

Το ίδιο και με τον Πρωθυπουργό Κούρτι και την Πρόεδρο Οσμάνι…

Η καλή σχέση μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα όφελος για το Κοσσυφοπέδιο. Γιατί, όταν έρθει η ώρα, η Τουρκία έχει κανάλια για να μεταφέρει ξεκάθαρα τις σκέψεις και τα μηνύματά της στο Κόσοβο ή τη Σερβία για όποιες εξελίξεις σκέφτεται. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συμβεί αυτό.

Εχθρός των σχέσεων Κοσόβου – Τουρκία είναι η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν

«Νομίζω ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ένα λαμπρό μέλλον από πολλές απόψεις. Έχει νεαρό πληθυσμό και από τον Ιανουάριο θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα. Έχει επιχειρηματικό πληθυσμό.

Η Τουρκική Κοινότητα εδώ είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικές και ωφέλιμες για το Κοσσυφοπέδιο.

 Επειδή ο δυναμικός ιδιωτικός τομέας στην Τουρκία και οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές για τα Βαλκάνια θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις από την Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο, έχει ήδη ανοίξει το δρόμο και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εδώ στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας είναι η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν – FETO, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο.

 Ακριβώς όπως αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, είναι στην πραγματικότητα απειλή για την εθνική ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου. Το εξηγούμε αυτό σε όλους όσους συναντώ προσωπικά, στους συνομιλητές μας στο Κοσσυφοπέδιο, με κάθε ευκαιρία, και έχουμε προτείνει κάποιους μηχανισμούς για την από κοινού καταπολέμηση της παρουσίας της FETO εδώ.

 Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα εφαρμοστούν και θα έχουμε τουλάχιστον τον μηχανισμό ελέγχου και εξάλειψης αυτού του μεγάλου κινδύνου στις διμερείς μας σχέσεις. Εάν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου σε κάθε τομέα, αλλά κυρίως στις οικονομικές σχέσεις, θα αυξηθούν εκθετικά.

Ο μετασχηματισμός  των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε στρατό

Ο πρέσβης Ανγκίλι επεσήμανε υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια στο Κοσσυφοπέδιο να παρουσιάζεται η Τουρκία ως απλώς αμυντικός εταίρος, αυτό είναι κάτι που λείπει. Φυσικά, όσον αφορούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν το σχέδιο της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου να υποβληθεί σε έναν ορισμένο μετασχηματισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ούτε αυτό είναι καινούργιο, το υποστηρίζει από την αρχή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ