Γιατί οι Αζέροι κατεδάφισαν κτίρια και ξήλωσαν σταυρούς από εκκλησίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, οι Αζέροι άρχισαν να κατεδαφίζουν κτίρια -μνημεία στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ ή όπως την ονομάζουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, Χανκεντί, γράφει δημοσίευμα του «Καυκάσιου Κόμβου».

Το Μπακού κατεδάφισε το κτίριο του κοινοβουλίου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Χανκεντί επειδή αντιλαμβάνεται την πρώην διοίκηση της περιοχής ως αυτονομιστικό καθεστώς, αλλά δεν υπάρχει πολιτική πτυχή σε αυτό, σημείωσε ο Σαχίν Χατζίγιεφ, αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Turan.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί το κτίριο προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στα μάτια της κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν, λέει ο επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας της Ιστορικής Κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν, Nadir Ismizade.

1 91

Όπως ανέφερε ο « Καυκάσιος Κόμπος », στις 6 Μαρτίου, ακτιβιστές ανέφεραν ότι το Μπακού συνεχίζει να καταστρέφει συστηματικά μνημεία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι συγκεκριμένα τα κτίρια της Εθνοσυνέλευσης και της Ένωσης Βετεράνων Πολέμου καταστράφηκαν και ο Καθεδρικός Ναός του Μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου βεβηλώθηκε – ξηλώθηκαν τα χριστιανικά σύμβολα.

Η Εθνοσυνέλευση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρμένιοι του Αρτσάχ που βρίσκονται στην Αρμενία) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν.

Κατόπιν εντολής της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, τα κτίρια του Κοινοβουλίου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Ένωσης Εθελοντών κατεδαφίστηκαν στο Χανκεντί ( το αρμενικό όνομα είναι Στεπανακέρτ, σημειώνει το δημοσίευμα), καθώς δεν ανήκουν σε αρχιτεκτονικά μνημεία , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Azertaj στις 5 Μαρτίου.

Η κατεδάφιση κτιρίων δεν είναι τρόπος πίεσης στο Ερεβάν στις διαπραγματεύσεις ή πολιτική χειρονομία για το εγχώριο κοινό, σημείωσε ο Σαχίν Χατζίγιεφ , αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Turan .

Το Μπακού καταστρέφει σύμβολα ενός καθεστώτος που θεωρεί ως αυτονομιστικό. Ωστόσο, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να διατηρήσουν αυτά τα κτίρια και να τα χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, ως βιβλιοθήκες ή άλλα δημόσια ιδρύματα, όπως πιστεύει.

4 4

«Μια φωτογραφία ενός στρατιώτη από το Αζερμπαϊτζάν μέσα ή πάνω σε μια εκκλησία δεν μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη βεβήλωσης ενός ναού, ακόμα κι αν ο στρατιώτης είναι εχθρικός. Και η κατεδάφιση των αρμενικών σταυρών σε ναούς μπορεί να είναι μέρος των εργασιών αποκατάστασης που ανακοίνωσε το Μπακού για να φέρει τους ναούς στην αρχική τους ιστορική εμφάνιση», είπε ο Σαχίν Χατζίγιεφ.

Υπενθύμισε ότι η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορήσει επίσης επανειλημμένα την αρμενική πλευρά για κατεδάφιση κτιρίων και μνημείων στο Καραμπάχ.

Η κατεδάφιση των κτιρίων που στέγαζαν τη διοίκηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να έχει συμβολικό νόημα για το Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας την πολιτική θέση του προέδρου της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ στην κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ο Ναντίρ Ισμιζάντεχ, Πρόεδρος της Εταιρείας για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς της Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει νόημα εξωτερικής πολιτικής, αφού η θέση του επίσημου Μπακού είχε διακηρύξει πολλές φορές και ανοιχτά ο πρόεδρος και η ομάδα του σε διάφορους χώρους. Ο Αλίεφ δήλωσε ότι τα κτίρια που έχτισαν οι Αρμένιοι θα καταστραφούν, αλλά το κράτος αναλαμβάνει να διατηρήσει και αποκαταστήστε ιστορικά μνημεία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην πρώην πλατεία Λένιν στο Χανκεντί  υπήρχαν τρία διοικητικά κτίρια, δύο από τα οποία κατεδαφίστηκαν. Το ιστορικό κτίριο της πρώην περιφερειακής επιτροπής της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKAO) έχει διατηρηθεί, σημείωσε.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας του Καυκάσου

Ο Ισμιζάντεχ,εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μια φωτογραφία ενός στρατιώτη σε μια εκκλησία δεν μπορεί να θεωρηθεί βεβήλωση.

2 37

«Σχετικά με τους σταυρούς, μπορεί να υποτεθεί ότι στη θέση των σταυρών με τα σύμβολα της Αρμενικής Αποστολικής Μονοφυσιτικής Εκκλησίας, θα τοποθετηθούν σταυροί που αντιστοιχούν στις παραδόσεις της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Καύκασο (της αρχαίας περιοχής της Αλβανίας στην περιοχή) ή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού σύμφωνα με την ιστορική ιδέα που έγινε αποδεκτή στο Αζερμπαϊτζάν, πολλές αρμενικές εκκλησίες στο Καραμπάχ ήταν προηγουμένως εκκλησίες της Αλβανίας του Καυκάσου, προσαρτημένες στην Αρμενική Μονοφυσιτική Εκκλησία», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Δεν υπάρχει ακόμη ενιαίο μητρώο ιστορικών μνημείων στην επικράτεια του Καραμπάχ που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε στον «Καυκάσιο Κόμβο» υπάλληλος της Κρατικής Επιτροπής Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής του Αζερμπαϊτζάν. ανταποκριτής. Οι αρχές της χώρας σκοπεύουν να διατηρήσουν όλα τα μνημεία σε αυτό το έδαφος, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και πολιτιστική τους πεποίθηση, είπε.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ