Μαθήματα από τις αμερικανικές περιπέτειες για την αλλαγή καθεστώτων (Αραβικό Δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία δεν είναι πάντα ο στόχος. Συχνά, η Ουάσιγκτον βάζει τις αρχές της στο πίσω κάθισμα

Μετά την αποχώρηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους και την εξαφάνιση των «νεοσυντηρητικών», στην Ουάσιγκτον αυξήθηκε η ρητορική που αντιτίθεται στις αλλαγές καθεστώτων, καθώς η φωνή της έγινε ισχυρότερη στους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανικούς κύκλους, και ένας μεγάλος αριθμός και των δύο κομμάτων άρχισαν να επικρίνουν το υψηλό κόστος των αμερικανικών επεμβάσεων σε αντάλλαγμα για τις αναμενόμενες αποδόσεις από αυτές, αναφέροντας τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Μακρά η ιστορία αλλαγής καθεστώτων…

Αλλά η παρατηρούμενη αποστροφή για τους πολέμους και τα πραξικοπήματα δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην αμερικανική ιστορία όσο οι πολλές απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων εχθρικών προς την αμερικανική πολιτική.

Στη Λατινική Αμερική…

Από το 1898 έως το 1994, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τουλάχιστον 41 επιτυχημένες προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος στη Λατινική Αμερική , δηλαδή κατά μέσο όρο μία χώρα κάθε 28 μήνες Άμεση επέμβαση σε 17 από αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη, πράκτορες πληροφοριών ή ντόπιους πολίτες που εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μέση Ανατολή…

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ 1947 και 1989, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αλλάξουν τις κυβερνήσεις άλλων 72 χωρών.

Στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον υιοθέτησε τόσο τις στρατιωτικές της δυνάμεις όσο και τις μυστικές της δυνάμεις για να ανατρέψει καθεστώτα αντίθετα με τα συμφέροντα και τις πολιτικές της, όπως το πραξικόπημα που σχεδίασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ το 1953 και η ανατροπή του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν μετά τον πόλεμο του 2003, ο οποίος εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ένα σταθερό θέμα και μια αντίστροφη προσέγγιση

Οι πολλές αμερικανικές προσπάθειες να ανατρέψουν κυβερνήσεις εγείρουν ερωτήματα όπως: Είναι η αλλαγή καθεστώτος ενσωματωμένη στο DNA της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ή είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που ο Λευκός Οίκος αναγκάζεται να προστατεύσει τα συμφέροντά του;

Ο Ομάρ Καρίμ, ερευνητής σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, απαντά στην ερώτηση  της «Ανεξάρτητης Αραβίας», λέγοντας ότι η προσέγγιση αλλαγής καθεστώτος ήταν πάντα ένα «σταθερό χαρακτηριστικό» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ισχύει σχεδόν για όλες τις χώρες στην περιοχή με εξαίρεση το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει μερικές φορές πράκτορες και χρηματοδοτούμενους πιστούς τους ενάντια σε χώρες που αντιτίθενται στην πολιτική τους στην περιοχή.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και σταδιακά θα εξασθενήσει, καθώς η πρόσβαση σε πληροφορίες και λεπτομέρειες των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει γίνει γνωστή στο κοινό τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των πληροφοριών και την ευκολία πρόσβασης σε αυτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι μετά την αύξηση της ρητορικής των πληροφοριοδοτών, οι προσπάθειες αλλαγής των καθεστώτων εκτίθενται και προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια.

Η αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη από πολλές απόπειρες ανατροπής καθεστώτων, μερικές από τις οποίες αποκαλύφθηκαν αργότερα αφού συνέβησαν, και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχτηκαν ότι εμπλέκονται σε αυτές. Σε αυτήν την έκθεση, εξετάζουμε μερικές από αυτές τις επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες και τα διδάγματα που μπορούν να προέρχονται από αυτές.

Η ανατροπή του Μοχάμεντ Μοσαντέκ

Το 1951, ο Μοχάμεντ Μοσαντέγκ εξελέγη Πρωθυπουργός του Ιράν και εγκαινίασε μια σειρά από πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η πιο σημαντική από τις οποίες ήταν η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, η οποία το 1913 βοηθήθηκε από τη Βρετανία.

Η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας έγινε ευπρόσδεκτη στους ιρανικούς κύκλους και η δημοτικότητα του Μοσαντέκ αυξήθηκε, αλλά είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες φοβούνταν ότι η επιρροή τους στο Ιράν θα μειωνόταν και τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα θα πλήττονταν.

Οι φόβοι οδήγησαν στην παρέμβαση των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το 1953, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοσαντέκ και την ενίσχυση της εξουσίας του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί για περισσότερα από 25 χρόνια.

Το πραξικόπημα κατά του Μοσαντέκ δείχνει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τα συμφέροντά τους σε σημείο να παρέμβουν για να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με εκλογές.

 Η αμερικανική παρέμβαση αντικατοπτρίζει επίσης τη σημασία που απέδιδε η Ουάσιγκτον στο πετρέλαιο εκείνη την εποχή, και τον βαθμό στον οποίο θα υπερασπιζόταν τα στρατηγικά της συμφέροντα με βάση την ενέργεια.

Ενώ η εθνικοποίηση της ιρανικής βιομηχανίας πετρελαίου στη δεκαετία του 1950 ήταν αρκετή για να ωθήσει την Αμερική να αλλάξει την κυβέρνηση που ήταν υπεύθυνη για την απόφαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα αποφεύγουν την πολιτική αλλαγής του ιρανικού καθεστώτος, παρά το ότι το κατηγορούν ότι στοχεύει Αμερικανούς στρατιώτες, βάσεις και συμφέροντα άμεσα και έμμεσα. Όλα αυτά δεν ώθησαν την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει κάτι παρόμοιο σε προσπάθεια και μέγεθος με την «Επιχείρηση Άγιαξ- Ajax», η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση του Μοσαντέκ.

Η επιχείρηση Ajax ξεκίνησε όταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες, τον Μάρτιο του 1953, έδωσε εντολή στη CIA, με επικεφαλής τον μικρότερο αδελφό του Άλεν Ντάλες, να αναπτύξει ένα σχέδιο για την ανατροπή του Ιρανού πρωθυπουργού. Στις 4 Απριλίου, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών διέθεσε γρήγορα ένα εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ο σταθμός της στην Τεχεράνη άρχισε να ξεκινά μια προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του Μοσαντέκ.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί και βρετανικοί αξιωματούχοι πληροφοριών συναντήθηκαν στη Βηρυτό για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στη στρατηγική αλλαγής του ιρανικού καθεστώτος και από την Τεχεράνη ηγήθηκε ο επικεφαλής του τμήματος Εγγύς Ανατολής και Αφρικής της CIA, Κέρμιτ Ρούσβελτ Τζούνιορ, εγγονός των Η.Π.Α. Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ.

Η επιχείρηση Ajax επικεντρώθηκε στο να πείσει τον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί να εκδώσει διάταγμα για την απομάκρυνση του Μοσαντέκ από την εξουσία, όπως είχε προσπαθήσει λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά ο Σάχης φοβόταν να κάνει ένα τέτοιο «επικίνδυνο και αντιδημοφιλές» βήμα εκείνη την εποχή. Μετά από αμερικανικές και βρετανικές προσπάθειες και πιέσεις, ο Σάχης άλλαξε γνώμη.

Ο αξιωματικός πληροφοριών Ντόναλντ Γουίλμπουρ, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση, είπε ότι στις αρχές Αυγούστου, πράκτορες της CIA στο Ιράν προσποιήθηκαν τους σοσιαλιστές και εθνικιστές και απείλησαν τους θρησκευτικούς ηγέτες με βάναυση τιμωρία εάν αντιτίθεντο στον Μοσαντέκ, δίνοντας την εντύπωση ότι ο τελευταίος καταστέλλει τη διαφωνία.

2 32

Πρωθυπουργός του Ιράν Μοχάμεντ Μοσαντέκ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από τη CIA το 2017 αποκάλυψαν ότι μετά τη φυγή του Σάχη στην Ιταλία, η υπηρεσία θεώρησε ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει. Μετά το αρχικό αποτυχημένο πραξικόπημα του στρατηγού Φαζλολάχ Ζαχέντι ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Μοσαντέκ, η CIA έστειλε στον Ρούσβελτ τηλεγράφημα στις 18 Αυγούστου 1953 ζητώντας του να εγκαταλείψει αμέσως το Ιράν, αλλά ο Ρούσβελτ το αγνόησε και άρχισε να εργάζεται στο δεύτερο πραξικόπημα. Ψευδής αφήγηση ότι ο Μοσαντέκ προσπάθησε να καταλάβει τον θρόνο και να δωροδοκήσει Ιρανούς πράκτορες.

Το σχέδιο της CIA περιελάμβανε πληρωμή διαδηλωτών, εξαπάτηση του Μοσαντέκ να παροτρύνει τους υποστηρικτές του να μείνουν στο σπίτι και δωροδοκία και κινητοποίηση αξιωματικών εναντίον του, οδηγώντας σε στρατιωτική αντιπαράθεση έξω από το σπίτι του Μοσαντέκ σε ένα πραξικόπημα όπου δίπλα δίπλα  ήταν διαδηλωτές κατά της μοναρχίας και υπέρ της μοναρχίας καθώς είχαν λάβει χρήματα από τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις έγιναν όλο και πιο βίαιες, με αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων, και ο στρατηγός Ζαχέντι κατέληξε να ανακοινώνει διαταγή σύλληψης του Μοσαντέκ μέσω ασυρμάτου, για να μεταφερθεί αργότερα σε στρατιωτική φυλακή.

Το πραξικόπημα της CIA άνοιξε το δρόμο για τον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος επέκτεινε τις εξουσίες του και εδραίωσε τα θεμέλια της διακυβέρνησής του για περισσότερα από 25 χρόνια, που χαρακτηρίζονται από φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Η Τεχεράνη κατέληξε σε συμφωνία με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές σε μεγάλες ποσότητες, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία τη μερίδα του λέοντος από την αποκατεστημένη βρετανική περιουσία.

Ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Και πάλι το 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την αρχή της υποστήριξης των δημοκρατιών και συνωμότησαν κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Χιλής με επικεφαλής τον Σαλβαδόρ Αλιέντε λόγω των σοσιαλιστικών του τάσεων.

Η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε και εξόπλισε τις δυνάμεις που τον αντιμετώπιζαν, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκαθίδρυση του στρατιωτικού καθεστώτος από τον στρατηγό  Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1990.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η αμερικανική παρέμβαση σκότωσε το δημοκρατικό πείραμα στη Χιλή, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε η CIA στη δημιουργία των συνθηκών για το πραξικόπημα και την επακόλουθη αμερικανική υποστήριξη στο νέο καθεστώς.

Αυτό δημιούργησε μια γενική αντίληψη εντός και εκτός Λατινικής Αμερικής ότι η Ουάσιγκτον, παρά τους ισχυρισμούς του ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα «φιλικά» αυταρχικά καθεστώτα προτιμούν την προοπτική να αντιμετωπίζουν αδέσμευτες ή αριστερές δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις από την κατάληψη της εξουσίας σε περιοχές που θεωρούν ότι βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής τους.

Σύμφωνα με μια μυστική ενημέρωση που έδωσε ο Χένρι Κίσινγκερ στον Ρίτσαρντ Νίξον, ο Αμερικανός πρόεδρος φοβόταν ότι θα αποκαλυφθεί ο ρόλος της χώρας του και του είπε: «Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν φαίνονται, έτσι δεν είναι;», στην οποία ο Κίσινγκερ απάντησε: «Το κάναμε, μην το κάνεις αυτό».

3 10

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε (Reuters).

Ο Peter Kornbluh, συγγραφέας των “The Pinochet Files”, θυμήθηκε σε προηγούμενη συνέντευξη ότι ο Κίσινγκερ αγνόησε το γεγονός ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ οδηγούσαν τανκς, παρείχαν πληροφορίες και πετούσαν τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν το προεδρικό μέγαρο της Moneda.

Στην ενημέρωση προς τον πρόεδρο, ο Κίσινγκερ πρόσθεσε: «Εννοώ ότι τους βοηθήσαμε», που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν οι καλύτερες συνθήκες, που είναι μια ακριβής περιγραφή, σύμφωνα με τον Kornbluh, του αμερικανικού ρόλου στο πραξικόπημα της Χιλής, που περιελάμβανε την υποστήριξη εκστρατειών προπαγάνδας. εναντίον του Αλιέντε και χρηματοδότηση του καναλιού «El Mercurio», που βρισκόταν στη Χιλή, που τότε χρησίμευε ως «Fox News» για να ενθαρρύνει το πραξικόπημα.

Ο Kornbluh εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άμεσο ρόλο στο έδαφος στο πραξικόπημα της Χιλής και ότι ο στρατός της Χιλής δεν ήταν μαριονέτα στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η Ουάσιγκτον συνέβαλε στη δημιουργία συνθηκών που θα ενίσχυαν την κοινωνική πίεση στον στρατό να δράσει, πράγμα που έγινε.

Ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν

4 2

Η Ουάσιγκτον ανανέωσε τις περιπέτειές της στη Μέση Ανατολή εισβάλλοντας στο Ιράκ το 2003, αφού η ίδια και οι σύμμαχοί της ισχυρίστηκαν ότι το Ιράκ αποτελούσε απειλή για τη διεθνή ασφάλεια με την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως χημικά και βιολογικά όπλα.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να απομακρύνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν και να εισαγάγουν το δημοκρατικό πείραμα, οι επιπτώσεις του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ, του σχηματισμού ένοπλων πολιτοφυλακών, της εξάπλωσης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του σεχταρισμού, επιπλέον τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, χρησιμεύουν ως απόδειξη της προβληματικής αμερικανικής επέμβασης για αλλαγή του καθεστώτος με στρατιωτική βία.

Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα

Στη δεκαετία του 1950, η άφιξη του πρωθυπουργού της Γουατεμάλας Jacobo Arbenz μέσω εκλογών δεν τον βοήθησε με την Ουάσιγκτον, η οποία, τρία χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία, ανέτρεψε γρήγορα την κυβέρνησή του λόγω των φόβων για κομμουνιστική επιρροή στην περιοχή.

 Η CIA πραγματοποίησε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία PBSUCCESS για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Árbenz, υποστηρίζοντας και εξοπλίζοντας μια ομάδα εξόριστων από τη Γουατεμάλα με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Κάρλος Καστίλιο Άρμας, ο οποίος τελικά ανέτρεψε τον Árbenz τον Ιούνιο του 1954.

Ενώ η επέμβαση στη Γουατεμάλα θεωρείται μέρος της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Ψυχρό Πόλεμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική, τα αμερικανικά εταιρικά συμφέροντα έπαιξαν επίσης ρόλο.

Μετά την εκλογή του το 1951, ο Árbenz ξεκίνησε μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων γνωστών ως η «Άνοιξη της Γουατεμάλας», η οποία περιελάμβανε αγροτική μεταρρύθμιση για την αναδιανομή της γης από μεγαλογαιοκτήμονες σε αγρότες, κάτι που απειλούσε τα συμφέροντα της United Fruit, μιας αμερικανικής εταιρείας που κατείχε τεράστιες εκτάσεις γης στη Γουατεμάλα.

Οι συνέπειες της αλλαγής του καθεστώτος στη Γουατεμάλα αντικατοπτρίζουν τις αμέτρητες επιπτώσεις που προκύπτουν από την αμερικανική υποστήριξη για τον Άρμας και την αδιαφορία της Ουάσιγκτον για τη μορφή διακυβέρνησης που θα μπορούσε να προκύψει μετά την ενεργοποίηση του πραξικοπήματος, ακόμα κι αν ήταν μια στρατιωτική δικτατορία που βύθισε τη χώρα σε έναν κύκλο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κοινωνικής αναταραχής και ένοπλων συγκρούσεων, όπερ και έγινε.

Υποστήριξη στους Contras

Οι αμερικανικές αρχές πήραν πίσω θέση κατά την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν, όταν το 1981 ήθελε να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, γι’ αυτό υποστήριξε τους Κόντρας , ένα αντιπολιτευτικό κίνημα που πολέμησε ενάντια στην επαναστατική αριστερή κυβέρνηση Σαντινίστα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν την κυβέρνηση των Σαντινίστας που ανήλθε στην εξουσία στη Νικαράγουα το 1979, μετά την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Αναστάσιο Σομόζα, ως απειλή λόγω των στενών σχέσεών τους με τη Σοβιετική Ένωση και την Κούβα, καθώς και την υποστήριξή τους στις αριστερές εξεγέρσεις στις γειτονικές χώρες.

Για να εξουδετερώσει την απειλή της και να νικήσει την κομμουνιστική επιρροή στην Κεντρική Αμερική, η κυβέρνηση Ρήγκαν υιοθέτησε μια πολιτική ενεργούς υποστήριξης για το κίνημα Κόντρας και παρείχε οικονομική, στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις του, επιτρέποντάς τους να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών που ανήκουν στους Σαντινίστας.

Η CIA διεξήγαγε επίσης μυστικές επιχειρήσεις στη Νικαράγουα, οι οποίες περιελάμβαναν ναρκοθέτηση στα λιμάνια της Νικαράγουας για την αποτροπή άφιξης ξένων αποστολών όπλων και παροχή πληροφοριών στους αντάρτες Κόντρας με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης των Σαντινίστας και την αποδυνάμωση της εξουσίας της.

Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη για τους Κόντρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, καθώς και κινητοποιώντας διεθνή υποστήριξη για τους Κόντρας.

Η κυβέρνηση Ρήγκαν ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για να δαιμονοποιήσει την κυβέρνηση των Σαντινίστας και να απεικονίσει τους Κόντρας ως μαχητές της ελευθερίας που αντιστέκονται στην κομμουνιστική τυραννία.

Αυτή η αφήγηση προωθήθηκε μέσω καναλιών μέσων ενημέρωσης και δημόσιες ομιλίες από αξιωματούχους της διοίκησης.

Η αμερικανική υποστήριξη στις δυνάμεις των Κόντρας ήρθε στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη του τεχνάσματος της κυβέρνησης Ρήγκαν να χρηματοδοτήσει το κίνημα, χρησιμοποιώντας χρήματα από τη συμφωνία όπλων που συνήψε με το Ιράν, σε μια εποχή που το Κογκρέσο απέτρεπε τη χρηματοδότηση των Κόντρας και πουλούσε όπλα στην Τεχεράνη.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και εκτοπισμούς, και προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή της υποδομής της χώρας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδήγησαν σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στη Νικαράγουα, επιδείνωσαν τη φτώχεια και την ανεργία και τη φυγή κεφαλαίων.

Η αμερικανική παρέμβαση δεν πέτυχε τον κύριο στόχο της να ανατρέψει την κυβέρνηση των Σαντινίστας, αλλά μάλλον παράτεινε τη σύγκρουση, επιδείνωσε τον ανθρώπινο πόνο και άφησε μια κληρονομιά δυσπιστίας και δυσαρέσκειας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νικαράγουα.

Issa Nahari- Independent Arabia

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ