Στην Αρχαία Ολυμπία εκπαιδεύουμε τους καλύτερους ξένους πρεσβευτές της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
http://www.youtube.com/watch?v=0kNskTOqIlc

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV

 
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία κινδύνευσε να μεταφέρει την έδρα της από την Αθήνα στη Λωζάνη εξαιτίας της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τη δραστηριότητά της. Ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε χάρη στη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης της ΔΟΑ, η οποία εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, από τον όμιλο επιχειρήσεων Μαρινάκη και από τη ΔΟΕ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε μιλώντας στους NEWTIMES ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθοριστικό ρόλο στην όλη αυτή προσπάθεια έπαιξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έπεισε ισχυρούς παράγοντες να στηρίξουν τη ΔΟΑ.
Ας παρακολουθήσουμε την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με τον κ. Κούβελο:

 
 Κύριε Κούβελε, δώστε μας μια εικόνα για την 54η διεθνή συνάντηση των νέων μετεχόντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ), ένα κέντρο πολιτισμού και παιδείας, μοναδικό στον κόσμο. Πρόκειται για έναν τόπο που εμπνεύστηκε ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1960 στην Αρχαία Ολυμπία και είναι το παγκόσμιο κέντρο ολυμπιακού κινήματος για την παιδεία και τον πολιτισμό. Ξέρετε, πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά ο ολυμπισμός, σύμφωνα με τις αρχές του ιδρυτή του, στηρίζεται σε δύο ισάξιους πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι η άθληση και ο άλλος είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Διότι χωρίς παιδεία και πολιτισμό δεν υπάρχει ολυμπισμός, δεν υπάρχει ολυμπιακό κίνημα, δεν υπάρχουν ολυμπιακές αξίες και δεν υπάρχουν τα νοήματα που πρεσβεύει ο ολυμπισμός και τα οποία, μέσω της νεολαίας, προσπαθεί να περάσει σε όλον τον κόσμο.
Το κέντρο λοιπόν του ολυμπιακού κινήματος για την παιδεία και τον πολιτισμό είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Είναι στην Ελλάδα, στην Αρχαία Ολυμπία, όπου υπάρχει το ωραιότερο camp στον κόσμο, περίπου 1.000 στρεμμάτων. Σε αυτό φιλοξενούνται νέοι από όλον τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχουμε συνεχή εκπαιδευτικά προγράμματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών είναι το μοναδικό παγκοσμίως μεταπτυχιακό πρόγραμμα MasterDegree σε ολυμπιακές σπουδές. Ξεκίνησε το 2009 και αφορά ολυμπιακές σπουδές, ολυμπιακή ιστορία και οργάνωση μεγάλων ολυμπιακών γεγονότων, marketing, management ολυμπιακών αγώνων κτλ. Εκεί σπουδάζουν νέοι από όλον τον κόσμο, όπου μαθαίνουν την ελληνική ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων, μαθαίνουν πώς θα οργανώσουν και θα διαχειριστούν αγώνες μεγάλης σημασίας, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα Παγκόσμια Κύπελλα. Τα παιδιά αυτά γίνονται στελέχη των διεθνών φορέων, του ολυμπιακού κινήματος και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.
 
Σε μια περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα είναι γονατισμένη, εσείς διευρύνετε τις ζωντανές διασυνδέσεις της χώρας με το εξωτερικό;
Κοιτάξτε, η ακαδημία είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό, γεγονός που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα. Είναι κάποια πράγματα που σε λυπούν διότι η ΔΟΑ για μένα είναι ίσως ο πιο φωτεινός φάρος της χώρας μας. Διότι ο πολισμός και η ιστορία της χώρας ξεκίνησαν από εκεί. Από την Αρχαία Ολυμπία. Από εκεί μας ξέρει ο κόσμος. H Ελλάδα δίδαξε τις ολυμπιακές αξίες, την αξία της φιλίας, της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, του σεβασμού, της αλληλοκατανόησης. Αυτές είναι οι αξίες που επιχειρεί να προωθήσει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Θέλω επίσης να προσθέσω ότι η ΔΟΑ είναι συντονίστρια των εθνικών ακαδημιών που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Η κάθε χώρα έχει μία Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία για να περνά συγκεκριμένα μηνύματα και αξίες στη νεολαία της, στους πολίτες της, στους δημοσιογράφους κ.ά. Υπάρχουν146 εθνικές ακαδημίες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες παίρνουν τις κατευθύνσεις από εμάς, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.
 
Όλοι αυτοί συναντώνται στην Ελλάδα;
Συναντώνται μία φορά τον χρόνο – τον Μάιο – στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μία από τις συνόδους που έχει η ΔΟΑ, όπου κάθε εθνική ολυμπιακή ακαδημία καταθέτει τις απόψεις της, δείχνει τη δική της δραστηριότητα και ανταλλάσσει κάποιες ιδέες με τους εκπροσώπους των άλλων ολυμπιακών ακαδημιών, για να τις εφαρμόσει και αυτή στον τόπο της.
Μία από τις πολύ σημαντικές συνόδους που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η Ακαδημία είναι η Σύνοδος των Δημοσιογράφων. Πέρυσι λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν καταφέραμε να την οργανώσουμε. Και αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί: πριν από τρία χρόνια, στην τελευταία σύνοδο των δημοσιογράφων, είχαμε συμμετέχοντες από την Παπούα και τη Νέα Ζηλανδία και δεν είχαμε από την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, διότι εμείς οι Έλληνες λέμε ότι τα ξέρουμε όλα και όταν βγεις στα περίπτερα και δεις τους τίτλους των αθλητικών εφημερίδων έρχεσαι κατά μέτωπο μια πραγματικά πολύ λυπηρή κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει ευ αγωνίζεσθαι. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει σεβασμός. Όλα αυτά τα μηνύματα πώς θα περάσουν στη νεολαία; Πώς θα αλλάξει η νοοτροπία; Πάντως, και θέλω να το τονίσω αυτό, εφέτος για πρώτη φορά διοργανώνουμε Σύνοδο για Έλληνες Δημοσιογράφους με πρωτοβουλία του ΠΣΑΤ, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει βία και ότι πρέπει να την πολεμήσουμε. Βγαίνει λοιπόν ο ένας υπουργός και λέει: θα εκδώσουμε ηλεκτρονικά εισιτήρια τα οποία σε «φωτογραφίζουν». Εντάξει, μπορεί αυτό να είναι ένα κατασταλτικό μέσο σε μια δεδομένη στιγμή. Για να μπορέσεις όμως να καταπολεμήσεις τη βία και να φέρεις ένα καλύτερο επίπεδο, για να μπορέσει να έρθει η νεολαία της χώρας κοντά στον αθλητισμό, αυτό μπορείς να το πετύχεις μέσω μιας μακροχρόνιας προσπάθειας μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης, που ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Αυτές ακριβώς τις αξίες επιχειρεί να εκπροσωπήσει και η Εθνική Ακαδημία.
 
Θα ήθελα να επιμείνουμε στο θέμα των διεθνών διασυνδέσεων της ΔΟΑ. Δώστε μας μια εικόνα γι’ αυτές τις σχέσεις και ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κοιτάξτε, παλιά η Ακαδημία ήταν ένα κλειστό club. Διοργάνωνε κάποιες τακτικές συνόδους, όπως σας είπα προηγουμένως, κυρίως τη σύνοδο των νέων, των διευθυντών ακαδημιών και το μεταπτυχιακό ολυμπιακό σεμινάριο. Σήμερα όμως η Ακαδημία έχει ανοίξει τις πόρτες της. Έχει ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ολυμπιακών σπουδών τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει τις συνόδους του Harvard, του Yale, του GeorgeTown, σημαντικών πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ελλάδας, τα οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις συνόδους τους στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτοί θεωρούν ότι το καταλληλότερο μέρος για σπουδές που έχουν σχέση με την ειρήνη, τη διεθνή πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εδώ, στην αρχαία Ολυμπία!
 
Όλα αυτά γίνονται απρόσκοπτα; Μιλάω για τα θέματα του κόστους;
Είναι γεγονός ότι η Ακαδημία βρέθηκε σε πάρα πολύ δυσχερή οικονομική θέση. Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να την υποστηρίξει, τουλάχιστον στο επίπεδο που το έκανε παλαιότερα. Έτσι αναγκαστήκαμε να προστρέξουμε στο διεθνή παράγοντα. Στις επαφές που είχαμε στο εξωτερικό υπογραμμίσαμε τον κίνδυνο να κλείσει η Ακαδημία, διότι όπως σας είπα μιλάμε για έναν τεράστιο χώρο, χιλίων στρεμμάτων, και έναν ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης του 1,4 εκατ. ευρώ.
 
Βρήκατε ανταπόκριση;
Βεβαίως. Ανταποκρίθηκαν και είναι πάρα πολλοί φορείς. Η ΔΟΕ ανταποκρίθηκε σε τεράστιο βαθμό, συνεισφέροντας ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ το χρόνο. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Επίσης διάφοροι χορηγοί ή ορθότερα δωρητές.
 
Ποια ήταν η ανταπόκριση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στο κάλεσμα αυτό;
Κοιτάξτε, συνήθως οι εκπρόσωποι των εταιρειών, όταν στηρίζουν μια δραστηριότητα, θέλουν να έχουν κάποια ανταποδοτικά οφέλη. Και αυτό είναι λογικό. Η ΔΟΑ όμως δεν μπορεί να προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη. Η χορηγία προς τη ΔΟΑ είναι μια χορηγία κύρους, όπως αυτή που προσέφερε το Ίδρυμα Λάτση, το οποίο στήριξε το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα για τα πέντε πρώτα χρόνια με ένα τεράστιο ποσό. Αυτή την περίοδο το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα στηρίζεται οικονομικά για τα επόμενα τρία χρόνια από τον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Μαρινάκη.
 
Μπροστά σας έχετε τη Σύνοδο της 16ης Ιουνίου. Φαντάζομαι ότι περιμένετε εκλεκτούς καλεσμένους.
Πράγματι, περιμένουμε εκλεκτούς καλεσμένους. Θα τιμήσουμε την πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν για τη βοήθεια που μας έδωσε. Ξέρετε, η ίδια δραστηριοποιείται στον τομέα του αθλητισμού, αφού είναι πρόεδρος της Γυμναστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Μπακού το 2015.
Οι Αζέροι συγκινήθηκαν όταν έμαθαν τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η ΔΟΑ και το οικονομικό πρόβλημα στο οποίο έπρεπε άμεσα να δώσουμε μια λύση. Έτσι προχώρησαν σε μια γενναιόδωρη προσφορά, στηρίζοντας αποτελεσματικά την Ακαδημία. Εμείς από την πλευρά μας, ως ελάχιστη ανταμοιβή, αποφασίσαμε να τιμήσουμε στον Λόφο της Πνύκας, που είναι το πιο ιστορικό σημείο της Αθήνας, την πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν. Ανάμεσα στους άλλους εκλεκτούς καλεσμένους είναι και ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, ο drThomasBach, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ο Σεΐχης του Κατάρ. Πιστεύω ότι ο τελευταίος θα είναι μεταξύ εκείνων που θα στηρίξουν τη δράση της Ακαδημίας λόγω του ενδιαφέροντός του για τα τεκταινόμενα στο ολυμπιακό τοπίο.
 
Με τον τρόπο σας λοιπόν στρέφετε τους προβολείς στην Ελλάδα;
Ακριβώς, και στρέφουμε τους προβολείς πάνω από το φάρο πολιτισμού και παιδείας που λέγεται ΔΟΑ. Η Ελλάδα έχει την τύχη να την φιλοξενεί. Οφείλω στο σημείο αυτό να σας πω ότι τα χρόνια που πέρασαν κινδύνευσε η Ακαδημία να φύγει από την Ελλάδα. Με δεδομένη την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την προσπάθειά μας, αν δεν βρίσκαμε εμείς τον τρόπο – μέσω φίλων και διεθνών φορέων – να το κάνουμε, θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στη Λωζάνη. Κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, μένοντας πιστοί στο όραμα του Κουμπερτέν και των άλλων ιδεολόγων του Ολυμπισμού να παραμείνει στην Ελλάδα και είναι στην Ελλάδα. Αυτά όλα πρέπει να τα διαφυλάξουμε και στο μέλλον.
 
 
***
 
Για τη χορηγία της εταιρείας Παπουτσάνης
Η εταιρεία Παπουτσάνης είναι ένας από τους φίλους της Ακαδημίας. Δεν θα ήθελα να την χαρακτηρίσω χορηγό ή οτιδήποτε. Είναι πραγματικός φίλος της Ακαδημίας και στηρίζει με τα προϊόντα της τη δράση της Ακαδημίας, γεγονός που πραγματικά έχει συγκινήσει τους ανθρώπους που έρχονται στην Ακαδημία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, έχουμε συνόδους, δουλεύει το μεταπτυχιακό, ξεκίνησε και το πρόγραμμα των διευθυντών ακαδημιών. Ο όμιλος Παπουτσάνη είναι εκεί με τα προϊόντα του και πραγματικά δείχνουν τι είναι η Ελλάδα και τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα σε προϊόντα. Η ελιά είναι ασφαλώς το σύμβολο, ένα ελληνικό σύμβολο, ένα σύμβολο Ολυμπιακών Αγώνων, ένα σύμβολο ειρήνης – φιλίας. Και μέσα από την ελιά, μέσα από τα προϊόντα της εταιρείας Παπουτσάνη, πραγματικά δίνει μια καινούργια νότα σε όλο αυτό που πρεσβεύει η Ακαδημία, σε όλο αυτό που κάνει η Ακαδημία. Θέλουμε, εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος, να τους ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί πλέον είναι μέσα στην ομάδα μας. Είναι κομμάτι δικό μας.
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ