Ποια είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ που εξελίσσεται στη Γερμανία και πρέπει να μάθει ΟΛΟΣ ο κόσμος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F yQ556lM5EFk%2FVN WLDcd1NI%2FAAAAAAAAB2w%2F izWV9dQ5c4%2Fs1600%2FAgorameterΤον Αύγουστο έγραψα για την “πιο πράσινη από ποτέ Γερμανία και άλλα παραμύθια“, μια που τόσο διεθνή όσο κι ελληνικά μέσα προσπαθούσαν να προπαγανδίσουν το μήνυμα της μεγάλης επιτυχίας της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας (Energiewende), σε ένα σύστημα με πολλά …

αιολικά & Φ/Β. Τα στοιχεία ήταν αμείλικτα: 14 χρόνια μετά την εισαγωγή του νόμου EEG για τις ΑΠΕ κι αφού εγκατέστησε πάνω από 73GW αιολικά και Φ/Β, η Γερμανία ηλεκτροδοτείται κατά βάση από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Χωρίς αυτά, η γερμανική οικονομία “πάει για βρούβες”. Υπάρχει μια χαώδης απόσταση ανάμεσα στην εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και Φ/Β και στην ενέργεια που αυτά πράγματι παράγουν.

Ήρθε κι ο φετινός χειμώνας, η εποχή που οι θερμοκρασίες πέφτουν παντού, το ίδιο και στη Γερμανία. Η εποχή που αποκαλύπτει τη μεγάλη γύμνια της Energiewende, πέρα από προπαγάνδες και φτιασιδώματα. Κι απολαύστε στο πάνω διάγραμμα το ενεργειακό μέλλον που περιμένει όλους όσους ακολουθούν τον παρανοϊκό δρόμο που επέλεξαν οι Γερμανοί, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν “πράσινες θέσεις εργασίας” και να εξάγουν την παράνοια σε χρεοκοπημένες χώρες, εκεί όπου βρίσκουν πρόθυμους πολιτικούς. Το διάγραμμα προέρχεται από το Agorameter της Agora Energiewende, [που είναι ένα κοινό σχήμα συνεργασίας του Mercator Foundation (ένα απ’ τα πολλά Γερμανικά Stifftung) και του European Climate Foundation (έναν απ’ τους πολλούς αδιαφανείς κλιματικούς οργανισμούς, που έχουν στηθεί για το κλιματικό lobbying), για την ανάλυση της ενεργειακής αγοράς]. Παρουσιάζει τον τρόπο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας στο διάστημα ενός μήνα, από 14 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2015. Λόγω πρόσφατης αλλαγής στη μορφή δεδομένων που παρέχει ο ENTSO-E για τις διασυνοριακές ροές ενέργειας, το διάγραμμα προς το παρόν δεν έχει τα δεδομένα εισαγωγών-εξαγωγών, έχει όμως όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας.

Το σκούρο μπλε/ραφ χρώμα που κυριαρχεί στο διάγραμμα είναι η παραγωγή από συμβατικά εργοστάσια: πυρηνικά, φυσικού αερίου, λιγνίτη, λιθάνθρακα και υδροηλεκτρικά. Η κόκκινη/μπορντό γραμμή στο πάνω μέρος δείχνει τη μεταβολή της κατανάλωσης. Η πράσινη λωρίδα στη βάση δείχνει την παραγωγή από βιομάζα. Η στενή ανοιχτή γαλανή λωρίδα πάνω απ’ τη βιομάζα δείχνει παραγωγή από ροή ποταμών/μικρά υδροηλεκτρικά. Οι κίτρινες αιχμές στο κάτω μέρος δείχνουν τα ηλιακά και το έντονο γαλάζιο χρώμα δείχνει την παραγωγή από τα ατελείωτα αιολικά που έχει εγκαταστήσει η Γερμανία. 

Και ναι, δεν κάνετε κανένα λάθος, διαβάζετε σωστά το διάγραμμα, αιολικά και Φ/Β είναι πρακτικά εξαφανισμένα απ’ την παραγωγή ενέργειας μέσα στο καταχείμωνο, τις μέρες και ώρες που οι πολίτες παγώνουν. Στις 11:00πμ της 10.2.2015 η αιολική παραγωγή ήταν 4,182GW, όταν κατά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Fraunhofer, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών στις 29.10.2014 ήταν 35,678GW. Στο 11,7% η απόδοση των αιολικών σε μέρα και ώρα που η οικονομία ζητά ενέργεια και δεν είναι η χαμηλότερη τιμή στο διάγραμμα, έχει πολύ χαμηλότερες τιμές στη βραδινή αιχμή φορτίου: π.χ. στις 21:00 της 4.2.2015 ήταν μόλις 0,885GW, απόδοση μόλις 2,5%! 

Απ’ τα Φ/Β έτσι κι αλλιώς το χειμώνα δεν μπορεί να έχει κανείς απαιτήσεις, για Γερμανία μιλάμε κι όχι για Κύπρο. Μπορεί να είχαν 38,124GW εγκατεστημένα στις 29.10.2014, αλλά όπως φαίνεται στο διάγραμμα, τα είχαν και απλά τα κοιτούσαν, η παραγωγή τους είναι για να σπάζει τη χρωματική μονοτονία, τίποτα ουσιαστικό. Κατά τα λοιπά το Ινστιτούτο Fraunhofer πανηγυρίζει για το νέο ρεκόρ στην αιχμή της παραγωγής των αιολικών στις 12.12.2014, με 29,7GW. Ας βγει να πει στους Γερμανούς πως θα έχουν ρεύμα στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα έχουν στις 4 και 10 Φεβρουαρίου και θα δει τι πανηγύρι έχει να γίνει. Στις 21:00 της 4.2.2015 -και κάθε μέρας- τα Φ/Β είναι ένα απόλυτο μηδενικό, οπότε, αν μετρήσουμε σε όρους αθροίσματος “αιολικά+Φ/Β” έρχεται η μεγάλη απελπισία: έβαλαν 73,8GW συνολική εγκατεστημένη ισχύ “αιολικά+Φ/Β” για να πάρουν τελικά ωφέλιμη ενέργεια 0,885GW!!! Συντελεστής απόδοσης 1,2% από ένα εξαιρετικά πανάκριβο σύστημα!!! Ένα σύστημα που κόστισε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ κι εκτόξευσε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές στη στρατόσφαιρα! Αν αυτό δεν λέγεται ανοησία, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να λέγεται! Πόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν ακόμα για πετύχουν συντελεστή κάλυψης από ΑΠΕ 35%, που είναι ο στόχος του EEG 2.0; Λυπάμαι τους Γερμανούς, η κυβέρνησή τους λειτουργεί “pretty irresponsibly“, πολύ ανεύθυνα …

proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F 5av9gu BND0%2FVN WCJbpZuI%2FAAAAAAAAB2o%2FPrGLueRfftc%2Fs1600%2FkonventionelleΣτην ανάλυση της συμβατικής παραγωγής βλέπει κανείς αμέσως στην κάλυψη του φορτίου βάσης τα πυρηνικά και το λιγνίτη, που δουλεύουν πρακτικά χωρίς σημαντικές μεταβολές, δουλεύουν όπως χρειάζεται για να μειώνεται το κόστος τους. Ο εισαγόμενος λιθάνθρακας και το εισαγόμενο φυσικό αέριο είναι οι πηγές που κυρίως καλύπτουν τις μεταβολές της ζήτησης. Τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν τις αιχμές φορτίου, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη ευελιξία. Αν εκλείψουν οι συμβατικές πηγές, όπως τα πυρηνικά, που θέλουν να τα κλείσουν το 2022, τι θα ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία; Τα αιολικά; Ε, εδώ γελάνε! Να γιατί τρέχουν να βάλουν το καλώδιο με τη Νορβηγία

Το πιο ωραίο το αφήσαμε για το τέλος: όπως λέει το Fraunhofer, τα πυρηνικά μείωσαν το φορτίο τους κατά 10% και τα λιγνιτικά κατά 30% για να κάνουν χώρο στο δίκτυο για τα αιολικά! Η διάλυση του ηλεκτρικού συστήματος καλά κρατεί, όταν μειώνει κανείς τα αξιόπιστα συστήματα για να κάνουν χώρο στα αναξιόπιστα, το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνει τις ανάγκες σε “ευελιξία” των υπόλοιπων πηγών, προκειμένου να διορθώνουν τις αστοχίες των αναξιόπιστων: περισσότερο ακριβό -και ρωσικό- αέριο, περισσότερος εισαγόμενος λιθάνθρακας, περισσότερες εκπομπές CO2, μεγαλύτερο κόστος λόγω μη σταθερής λειτουργίας, αυξημένα τιμολόγια γα τους καταναλωτές.

proxy?url=http%3A%2F%2Fnotrickszone.com%2Fwp content%2Fuploads%2F2015%2F02%2FGermany renewable enery sun wind 2013Ο μόνος δρόμος που απομένει στους πολιτικούς της Γερμανίας είναι να αναγνωρίσουν πια το τραγικό λάθος που έκαναν με την Energiewende, να σοβαρευτούν και να πάνε σπίτι τους πριν “τους πάρουν με τις πέτρες”, που έλεγε κι ο ΓΑΠ. Αν δεν το κάνουν ακόμα οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι μόνο επειδή  αντέχουν “να πληρώνουν τα κερατιάτικα”, τις επιβαρύνσεις που έφερε στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού ο νόμος EEG. Κι έχουν πολλές “πράσινες θέσεις εργασίας”, που θα τους πονέσει πολύ αν τις χάσουν. Μπορεί να αποδείχτηκαν πανάκριβα επιδοτούμενες θέσεις, αλλά, όσο καιρό θα εξάγουν ανεμογεννήτριες και Φ/Β σε αποικίες χρέους, ένα μέρος της επιδότησης θα το εισπράττουν απ’ τις αποικίες. Το 2022 είναι ακόμα μακριά, ελπίζουν να κερδίσουν χρόνο και, όταν έλθει η στιγμή της αλήθειας, να παρατείνουν τη λειτουργία των πυρηνικών τους. Βλέπετε αυτά “δεν εκπέμπουν CO2” και δεν συμβάλλουν στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, ουπς-αυτό το χάσαμε νωρίς, στην “υπερθέρμανση του πλανήτη”, ξανά ουπς-κι αυτή τη χάσαμε, στην “ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή”.

Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2015/02/blog-post_17.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Η πλήρης ενεργειακή αποτυχία της Energiewende πρέπει να αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα για όλες τις χώρες της ΕΕ και του πλανήτη. Και ιδίως για κάτι χρεοκοπημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τα πειράματα των Γερμανών. Αρκετά πλήρωσαν με τα μνημόνια και με το πολύ “σκληρό” ευρώ, φτάνει πια!

Στη χώρα μας πρέπει πια να τελειώνουμε με την “αιολική παράνοια”, να μη συνεχίσουμε το έγκλημα της ισοπέδωσης των βουνών. Και ένα καλό βήμα θα μπορούσε να είναι αφενός η επανεξέταση της Απόφασης της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” και αφ’ ετέρου η επανεξέταση όλων των αδειών εγκατάστασης αιολικών, που δόθηκαν αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάζοντας τον ΑΔΜΗΕ “να σηκώσει τα χέρια ψηλά“, και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Ο δρόμος των Γερμανών δεν είναι “η μοναδική αλήθεια”, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για την ηλεκτροπαραγωγή. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε ΑΠΕ, υπάρχει η γεωθερμία, υπάρχουν τα Φ/Β οροφής (καταρχήν για τα μη διασυνδεμένα νησιά, εκεί που πληρώνουμε πετρέλαια), που είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ’ τα αιολικά. Δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε ν’ αγοράζουμε ο,τιδήποτε θέλουν να μας πουλήσουν οι Γερμανοί. Μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας τι θα αγοράσουμε. Και ενδεχομένως τότε να το αγοράσουμε πάλι απ’ τους Γερμανούς, αν αυτό είναι προς το δικό ΜΑΣ συμφέρον κι όχι επειδή κάποιοι Γερμανοί “λαδιάρηδες” μοίρασαν πάλι μίζες

Διαδώστε το, να το μάθει ΟΛΟΣ ο κόσμος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ