Ραδιοφωνικός σταθμός… νανουρίζει τους ακροατές του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

sleep radio
Ο Τζον Γουάτσον είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι οι ικανότητές του ως dj κάνουν τον κόσμο να κοιμάται. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Γουάτσον, που ζει στην πόλη Τε Αρόχα της Νέας Ζηλανδίας, εκπέμπει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά αντί να ζητάει πολλούς και ενεργητικούς ακροατές, ο Γουάτσον επιθυμεί όποιος ακούει τον σταθμό να αποκοιμιέται στην πραγματικότητα.

Και η αλήθεια είναι ότι το κάνουν. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Ισραήλ, τη Ρωσία την Ουγγαρία, την Ταϊβάν και το Πουέρτο Ρίκο συντονίζονται με τον σταθμό του Γουάτσον, το ραδιόφωνο Ύπνος (Sleep Radio). Μάλιστα ένας ακροατής στην Πράγα άκουγε το ραδιόφωνο επί τρεις ημέρες συνεχώς.
Η ιδέα ενός ραδιοφώνου που θα στέλνει τους ακροατές του στον ύπνο γεννήθηκε στον Γουάτσον πριν από δέκα χρόνια, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή. Ύστερα από πέντε μπαϊπάς στις στεφανιαίες αρτηρίες άρχισε να πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και αϋπνία. «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον ύπνο, αλλά τώρα καθόμουν κι έβλεπα την ανατολή του ήλιου και ένιωθα σαν ζόμπι», δήλωσε ο Τζον Γουάτσον.
Ο Γουάτσον, ο οποίος είναι 62 ετών, άρχισε να παίρνει φάρμακα και να βλέπει έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος του υπέδειξε ότι θα μπορούσε να πειραματιστεί με χαλαρωτική ατμοσφαιρική μουσική για να δει κατά πόσον θα τον βοηθούσε να αποκοιμηθεί. Σύντομα κατάλαβε ότι υπάρχουν πολλοί οπαδοί της μουσικής ύπνου.
«Χόμπι και πάθος»
«Ακόμα και στο ραδιόφωνο, εκεί που ακούς μία χαλαρωτική μουσική προκειμένου να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς, έρχεται ξαφνικά μία διαφήμιση και κάποιος σου φωνάζει να αγοράσεις κάτι», λέει. Ο Γουάτσον σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα. Έκανε τις έρευνές του αναζητώντας χαλαρωτική μουσική, η οποία να μην καλύπτεται από τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και έμαθε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να κατασκευάσει και να στήσει έναν ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό. έτσι γεννήθηκε το ραδιόφωνο Ύπνος. Όπως ομολογεί ο ίδιος, πρόκειται για «ένα χόμπι και ένα πάθος». Συχνά δέχεται ηλεκτρονικές επιστολές όπου οι ακροατές του διηγούνται τις επιτυχημένες ιστορίες τους, μεταξύ των οποίων και μία μητέρα που φαίνεται ότι το νεογέννητο μωρό της είναι οπαδός του ραδιοφώνου Ύπνος.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Γουάτσον, η ατμοσφαιρική χαλαρωτική μουσική δεν κάνει για όλους. Η γυναίκα του, παραδείγματος χάρη, τη βρίσκει πολύ βαρετή. Το ράδιο Ύπνος έχει δημιουργήσει πρόσφατα μία εφαρμογή όπου ο ακροατής μπορεί να ρυθμίσει την ώρα που θα ξεκινήσει την ακρόαση.
Την ίδια στιγμή, ο Γουάτσον δεν χρειάστηκε να βρει νέα μουσική περισσότερο από ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί ατμοσφαιρικής χαλαρωτικής μουσικής που θέλουν οι ακροατές να κοιμούνται με τα κομμάτια τους. Ωστόσο υπάρχουν και κανόνες. Όχι φωνή, όχι σόλο από πιάνο, κιθάρα ή άρπα και σίγουρα όχι ήχοι των ωκεανών ή τιτιβίσματα πουλιών.
[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ