Ατελείωτες ουρές, στις οποίες τίποτα δεν προχωρά για πολλές ώρες. Κάποιες φορές ακόμα και μια μικρή διαδρομή μετατρέπεται σε οδύσσεια. Τα μεγάλα μποτιλιαρίσματα δεν είναι απλώς εκνευριστικά για τους οδηγούς. Δυστυχώς έχουν πολλές και ποικίλες επιπτώσεις.
Αυξημένες εκπομπές ρύπων
Σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης κλείστε τον κινητήρα μετά από αναμονή περίπου 20 δευτερολέπτων. Μια ώρα αναμονής καταναλώνει περίπου 1 λίτρο καυσίμου. Υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου σημαίνει μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στην Κολωνία τα περισσότερα μποτιλιαρίσματα
Σύμφωνα με τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC το 2018 καταγράφηκαν στη Γερμανία 745.000 μποτιλιαρίσματα, περίπου 3% περισσότερα απ’ ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Στοιχεία του κατασκευαστή συστημάτων πλοήγησης TomTom δείχνουν ότι η πόλη της Κολωνίας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Γερμανία.
Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε Λος Άντζελες και Μόσχα
Στο Μόναχο καταγράφονται επίσης πολλά μποτιλιαρίσματα. Ένας οδηγός περνά περισσότερες από 50 ώρες το χρόνο μέσα στο κυκλοφοριακό χάος της βαυαρικής πρωτεύουσας. Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν ωστόσο και πόλεις όπως το Λος Άντζελες στις ΗΠΑ ή η ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα. Ενδεικτικό ότι στην αμερικανική μητρόπολη οι οδηγοί περνούν 102 ώρες το χρόνο «εγκλωβισμένοι» στα οχήματά τους.
Σημαντικό πλήγμα στην υγεία
Η καθημερινή παραμονή σε μποτιλιαρισμένους δρόμους έχει επιπτώσεις και στην υγεία. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί υπό προϋποθέσεις έκκριση στρεσογόνων. Οι γιατροί μάλιστα δεν αποκλείουν ούτε ένα σύνδρομο burnout.
Οικονομικές ζημιές δισεκατομμυρίων
Η εταιρία INRIX που πραγματοποιεί έρευνες σχετικά μεταφορές υπολόγισε την οικονομική επιβάρυνση από τη συμφόρηση στους γερμανικούς δρόμους σε περίπου 80 δις για το 2017. Προϊόντα δεν φθάνουν έγκαιρα, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται, επιχειρήσεις και οδηγοί χάνουν πολλές εργατοώρες, αλλά και χρήμα λόγω των καθυστερήσεων.
Το κυκλοφοριακό μόνο ένας παράγοντας ρύπανσης
Κυκλοφοριακό χάος στην Καμπούλ. Το χειμώνα η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν οφείλεται κυρίως στην καύση άνθρακα, ελαστικών και απορριμμάτων για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα πολλά αυτοκίνητα και οι ντιζελογεννήτριες. Η περιβαλλοντική οργάνωση NEPA κάνει λόγο για «θανατηφόρο» νέφος.
dw