23/10/2020

Οι Ασυγχώρητοι…

της Φανούλας Αργυρού*

« Η Ιστορία δεν θα είναι ευγενική σε μια κυβέρνηση που έθεσε σε κίνδυνο τις νοσοκόμες/μους της»

Steve Ford, Συντάκτης της ιστοσελίδας Nursing Times

(«History will not be kind to a government that put its nurses in harm’s way»)

Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο 27 νοσοκόμες/μοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοιό εκτελώντας τα καθήκοντα τους. Εις Μνήμη, στην ιστοσελίδα Nursing Times, η οποία ανανεώνεται συνεχώς, καταγράφονται τα ονόματά τους.

In memory: A list of nursing staff who have sadly died from Covid-19

Όσο και να προσπαθήσουν η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της να αντικρούσουν ή να … διαψεύσουν τα όσα δεν έκαναν για έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλυφθούν οι ασήκωτες ευθύνες των με δικαιολογίες, τα γεγονότα δεν τους αφήνουν. Οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» 19.4.2020 ήσαν καταπέλτης με τρείς σελίδες επικρίσεων και αποκαλύψεων, με λεπτομέρειες και ημερομηνίες, τόσο για τις πράξεις και ευθύνες του πρωθυπουργού Boris Johnson, των υπολοίπων πολιτικών της κυβέρνησής του όσο και των συμβούλων τους. Τους οποίους κάθε κάθε μέρα για κάθε πράγμα επικαλούνται ότι «καθοδηγούνται από την επιστημονική τους ομάδα».

Οι 38 μέρες που έγραψαν ιστορία…

keimeno argyrou johnson1

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι καταδικαστικές και έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενες. Την ενσυνείδητη απουσία προετοιμασίας για το κακό που ερχόταν στα σίγουρα. Τόσο για την άφιξη του κορωνοιού στη χώρα που δεν ήταν κάτι το ξαφνικό, που δεν το περίμεναν ή δεν γνώριζαν – αντιθέτως προ μηνών είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα – όσο και για την αδιαφορία που υπέδειξαν στο να μην πάρουν μέτρα γιατί απλά η απόφασή τους ήταν προμελετημένη από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο: στόχευαν στην καταστροφική αγέλη ανοσίας.

Τίτλος της εφημερίδας « οι 38 μέρες που η Βρετανία κοιμισμένη περπάτησε στην καταστροφή». Ο Boris Johnson έγραψε η εφημερίδα, «παρέκαμψε πέντε συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra για τον κορωνοιό, εκκλήσεις για παραγγελίες προστατευτικού υλικού αγνοήθηκαν και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων έπεσαν σε ώτα μη ακουώντων. Οι αποφυγή ενεργειών τον Φεβρουάριου ίσως να στοίχισαν χιλιάδες ζωές.»

Έρευνα για ευθύνες

keimeno argyrou johnson2

«Μίαν ημέρα» πρόσθεσε η εφημερίδα, «αναπόφευκτα θα υπάρξει έρευνα για την αποτυχία προετοιμασίας εκείνες τις χαμένες πέντε εβδομάδες από τις 24 Ιανουαρίου. Θα υποβληθούν ερωτήσεις για το πότε οι πολιτικοί κατάλαβαν τη σοβαρότητα της απειλής, τι τους είπαν οι επιστήμονες , και γιατί τόσο λίγα έγιναν για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επερχόμενη κρίση. Είναι οι πολιτικοί που θα αντιμετωπίσουν την πιο έντονη ανάκριση». Αντίθετα με όσα έλεγαν οι πολιτικοί η Βρετανία βρισκόταν σε ανεπαρκή θέση σε εξοπλισμό και όχι μόνο. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η μία από τις συμβουλευτικές επιτροπές της κυβέρνησης είχε προειδοποιηθεί πολύ νωρίτερα από ότι παραδέχθηκαν για ότι θα είχαν μαζικούς θανάτους. Οι προειδοποιήσεις επαναλήφθηκαν και τον Φεβρουαρίου αλλά αγνοήθηκαν και αντί να εξασφάλιζαν μαζικές ποσότητες εξοπλισμού για τα νοσοκομεία αντιθέτως έστειλαν βοήθεια στην Κίνα, 279,000 είδη από τo εξαντλημένο απόθεμα τους. Και το διάστημα αυτό ο πρωθυπουργός ήταν σε διακοπές με τη φίλη του… Ο δε υπουργός Υγείας κ. Matt Hancock να προσθέσω στις 3 Μαρτίου 2020 είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι έχουν αρκετά αποθέματα αλλά θα τα δώσουν την κατάλληλη στιγμή. Τίθεται πλέον το ερώτημα, κατά πόσο ο κ. Hancock είπε την αλήθεια στο Κοινοβούλιο…

Η αγέλη ανοσίας

Ανώτερος πολιτικός δήλωσε στην εφημερίδα, ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου είχε μιλήσει με τον αρχι-ιατρικό σύμβουλο Δρ. Chris Whitty και έμαθε ότι ήσαν απόλυτα προσηλωμένοι στην αγέλη ανοσίας, γιατί, η «αγέλη ανοσίας» είναι η καλύτερη αντιμετώπιση γρίπης για την οποία δεν έχεις εμβόλιο, έλεγαν. «Πίστευαν θα είχαμε πανδημία γρίπης» είπε. Δηλαδή τόσο άσχετοι ήσαν όλοι αυτοί οι «σύμβουλοι»;

Άλλος δήλωσε «δεν κάναμε τίποτα απλά παρακολουθούσαμε ήμασταν καταδικασμένοι από την δική μας κατάντια».

Αγνοήθηκαν βρετανικές εταιρείες εγχώριας παραγωγής

Σχεδόν 500 βρετανικές εταιρείες για τους τελευταίους δύο μήνες ήσαν έτοιμες να βοηθήσουν με νοσοκομειακό εξοπλισμό αλλά αγνοήθηκαν πλήρως ενώ ταυτόχρονα αυτές έστελναν προμήθειες στο εξωτερικό. Προσεγγίστηκαν την 1η Απριλίου. Το ίδιο και με τις συσκευές για testing ενώ υπάρχουν 110 βρετανικές εταιρίες για διαγνωστικές εξετάσεις, έγραψε η εφημερίδα, η κυβέρνηση απέτυχε να ζητήσει βοήθεια μέχρι την 1η Απριλίου όταν πλέον ο υπουργός Υγείας υπέκυψε στις πιέσεις και επικρίσεις για την έλλειψη σωστής πολιτικής. Για την έλλειψη testing, και δήλωσε αργοπορημένα ότι στοχεύει σε 100,000 τεστ μέχρι το τέλος του μήνα. (Πολλοί πιστεύουν είναι φιλόδοξος στόχος). Και κλείνει τις αποκαλύψεις η εφημερίδα, με το ειρωνικό ότι εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε πως « ο πρωθυπουργός ηγείτο της εκστρατείας αυτής για όλο το έθνος».

Μέχρι σήμερα τα τest που γίνονται δεν ξεπερνούν τις 22 χιλιάδες την ημέρα και αυτά μόνο για όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν έχουν ακόμα καλύψει όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και μόνο πρόσφατα άρχισαν testing στα ξεχασμένα γηροκομεία και αυτό σε όσα παρουσιάζονται κρούσματα. Ενώ, ο κορωνοιός θερίζει κυριολεκτικά τα γηροκομεία…

«Αγέλη ανοσίας» v του πλέον θεμελιώδους δικαιώματος στη ζωή

Και όλα αυτά για ένα απλό πλέον και φανερό λόγο: Είχαν αποφασίσει πολύ νωρίς να μην κάνουν τίποτα προ-αποφασισμένοι για την καταστροφική «αγέλη ανοσίας». Καταπατώντας και περιφρονώντας το πιο ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Στις 25 Μαρτίου 2020 ειρωνικά στο Supreme Court του Λονδίνου η δικαστής Lady Hale σε μια δίκη που δεν σχετίζεται με το κορωνοιού, συμπτωματικά, τόνισε τα ακόλουθα, που όμως σχετίζονται με την διαχείριση της βρετανικής κυβέρνησης και των συμβούλων της:

« Το πιο θεμελιώδη από όλα τα δικαιώματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση (για ανθρώπινα δικαιώματα) είναι το δικαίωμα στη ζωή».

www.supremecourt.uk/cases/uksc-2019-0057.html

(«The most fundamental of the rights protected by the European Convention [on Human Rights] is the right to life».)

Αδιαμφισβήτητα γεγονότα

1) Από τις 13 Μαρτίου 2020 εγκατέλειψαν τα λιγοστά test και την ιχνηλάτηση. Την ίδια μέρα που σύμβουλοι της κυβέρνησης υποστήριζαν «στρατηγική» «αγέλης ανοσίας».

2) 14 Μαρτίου δύο καταπελτικές επιστολές από εκατοντάδες καθηγητές, γιατρούς, ακαδημαϊκούς καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τέτοια στρατηγική που θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και θα ήταν εγκληματικό. (βλέπε άρθρο της γράφουσας στην «Σημερινή» 29.3.2020 «Το ημερολόγιο της ανευθυνότητας στη Βρετανία και οι βαριές ευθύνες»).

3) 15 Μαρτίου ο υπ. Υγείας Matt Hancock αναγκάζεται να κάνει την στροφή δηλώνοντας στο τηλεοπτικό Sky ότι η «αγέλη ανοσίας» δεν είναι στρατηγική της κυβέρνησης και να καλέσει άρον άρον όσους μπορούν να κατασκευάσουν αναπνευστήρες να ξεκινήσουν αμέσως και θα τους αγόραζαν σε όποια τιμή ζητούσαν!

4) Στις 16 Μαρτίου ο Boris Johnson μας είπε το περιβόητο «θα πεθάνουν δικοί σας άνθρωποι πριν την ώρα τους».

5) To lockdown έγινε στις 23 Μαρτίου και αυτό χάρη στις πιέσεις των επιστημόνων και καθηγητών ακόμα και από τον Γάλλο Πρόεδρο.

6) Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Boris Johnson προσβάλλεται από τον ιό…

Dr. Helen Ward – «Θα έλθει λογοκρισία και δεν θα αποδώσει συγχώρεση»

Από τις απανωτές επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των συμβούλων της που δεν σταμάτησαν εδώ και εβδομάδες, να σημειώσω μόνο δύο. Την δήλωση της Καθηγήτριας Dr. Helen Ward από το Imperial College του Λονδίνου η οποία είπε και έγραψαν στις 15 Απριλίου 2020 οι “Times” και η “Daily Mail”:

« Πολύ λυπηρό, τόσοι πολλοί άνθρωποι να έχουν πεθάνει, και άλλοι τόσοι είναι απεγνωσμένα άρρωστοι γιατί οι πολιτικοί αρνήθηκαν να ακούσουν συμβουλές. Τους είπαμε από ενωρίς lockdown , τους είπαμε test, ηχνιλάτηση και απομόνωση. Αποφάσισαν ότι οι ίδιοι γνώριζαν καλύτερα. Θα έλθει λογοκρισία και δεν θα αποδώσει συγχώρεση».

Επιστολή που διέρρευσε στις 16 Απριλίου 2020 στο BBC από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής προστασίας, κατηγορεί την κυβέρνηση για το χειρισμό της πανδημίας, και ότι ο χειρισμός της για την διανομή προστατευτικού εξοπλισμού είναι χαώδης (shambolic).

Όλα αυτά, για τα οποία γράφουμε από τις πρώτες μέρες, καταγράφουν με μελανά γράμματα την καταστροφικά αλαζονική πορεία της βρετανικής κυβέρνησης. Την αναξιότητα της να χειριστεί σωστά την πανδημία με περιφρόνηση στο θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή. Για όλα αυτά θα πρέπει να μια μέρα να λογοδοτήσουν όλοι ανεξαιρέτως. Πρέπει να επιβληθεί δικαιοσύνη για όλες τις χιλιάδες δεκάδες των θανάτων που με έγκαιρη και σωστή στρατηγική μπορούσαν να αποφευχθούν.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
https://www.onisilos.gr/?p=28784

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/4/2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κεραυνοί Τράγκα για τους συνεργάτες των Γερμανών που τα παιδιά και τα εγγόνια τους έχουν θέσεις εξουσίας

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο Γιώργος Τράγκας για τους συνεργάτες των ναζί ή τους θαυμαστές τους, των οποίων τα παιδιά τους, συμπτωματικά, κατείχαν και κατέχουν θέσεις...

Τώρα: Ο Πούτιν απαιτεί την στήριξη της Δύσης απέναντι στην Τουρκία αλλιώς…

Την Ευρώπη και την Αμερική προ των ευθυνών τους θέτει ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς μιλά για το Αζερμπαϊτζάν αλλά εννοεί την Τουρκία! Απειλεί η...

Το είπε και το έκανε! Ο Μακρόν διέταξε τις απελάσεις ισλαμιστών

Ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι απελάσεις ισλαμιστών. Στο στόχαστρο ισλαμιστικοί σύλλογοι, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται και με την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος υλοποιεί...

Bayer: Γέμισαν καρκίνο την ανθρωπότητα με το Roundup

Να γιατί ο καρκίνος θερίζει τους αγρότες μας. Ασελγησαν πάνω στον άνθρωπο για την μητέρα Γη Όταν η Bayer, η γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων,...

Κορωνοϊος Εκτακτο: Διάγγελμα Μητσοτακη και νέα σκληρά μέτρα – Πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Έκτακτα μέτρα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω γι'...

Ο Έβρος ετοιμάζεται για πόλεμο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην κατασκευή και την τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων και θέσεων μάχης, στην επισκευή παρατηρητηρίων, αλλά και στην τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκος...

Ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψε σε 48 ώρες 9 τουρκικά Bayraktar κοντά σε βάση της Ρωσίας

Μετά την προειδοποίηση του Ιράν στις δύο εμπόλεμες χώρες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ότι θα αντεπιτεθεί εάν παραβιαζόταν ο εναέριος χώρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.... Η Ρωσία έκανε...

Αξιότιμε Ερντογάν, θέλεις πόλεμο ;    

Sayın Erdoğan, savaş mı istiyorsun ? Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, senin için bir sorum var: Sende«barış» kelimesi hiç yok mu acaba? Αξιότιμε Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας...

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να οδηγήσει σε Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Σοβαρότατη λεκτική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, με εκατέρωθεν δηλώσεις αξιωματούχων που προαναγγέλλουν στρατιωτική παρέμβαση στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ! Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι...

Εύγε Γαλλία! Σε γιγαντοοθόνες τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ!

Είναι το ισχυρότερο μήνυμα ότι η Γαλλία δεν θα λυγίσει. Ότι ο πολιτισμός δεν θα υποταχτεί στην ισλαμική και τουρκική βαρβαρότητα! Οι Γάλλοι στέκονται στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κεραυνοί Τράγκα για τους συνεργάτες των Γερμανών που τα παιδιά και τα εγγόνια τους έχουν θέσεις εξουσίας

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο Γιώργος Τράγκας για τους συνεργάτες των ναζί ή τους θαυμαστές τους, των οποίων τα παιδιά τους, συμπτωματικά, κατείχαν και κατέχουν θέσεις...

Τώρα: Ο Πούτιν απαιτεί την στήριξη της Δύσης απέναντι στην Τουρκία αλλιώς…

Την Ευρώπη και την Αμερική προ των ευθυνών τους θέτει ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς μιλά για το Αζερμπαϊτζάν αλλά εννοεί την Τουρκία! Απειλεί η...

Το είπε και το έκανε! Ο Μακρόν διέταξε τις απελάσεις ισλαμιστών

Ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι απελάσεις ισλαμιστών. Στο στόχαστρο ισλαμιστικοί σύλλογοι, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται και με την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος υλοποιεί...

Bayer: Γέμισαν καρκίνο την ανθρωπότητα με το Roundup

Να γιατί ο καρκίνος θερίζει τους αγρότες μας. Ασελγησαν πάνω στον άνθρωπο για την μητέρα Γη Όταν η Bayer, η γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων,...

Κορωνοϊος Εκτακτο: Διάγγελμα Μητσοτακη και νέα σκληρά μέτρα – Πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Έκτακτα μέτρα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω γι'...

Ο Έβρος ετοιμάζεται για πόλεμο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην κατασκευή και την τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων και θέσεων μάχης, στην επισκευή παρατηρητηρίων, αλλά και στην τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκος...