Και «βόμβες» εμπλουτισμένες με Ρόντος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://www.oraelladas.gr/wp-content/uploads/2007/11/papandreou2.jpg

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος δεν ήξερε για τα “μίνι” πυρηνικά που έπεσαν στη Σερβία. Όπως δεν ήξερε για τις offshore και τα ακίνητα. Ο κύριος Παπανδρέου, ο στυλοβάτης της σφαγής των Βαλκανίων σήμερα είναι πρωθυπουργός και μιλά για “Πράσινη Ανάπτυξη”. Η κυρία Μπακογιάννη αντί να θυμηθεί την τότε ορθότατη στάση της έναντι των σφαγέων, ψηφίζει “ΝΑΙ” στο ΔΝΤ ξεχνώντας ότι έτσι συντάσσεται με τους “Ρόντους” που τότε αποκάλυπτε με παρρησία.

Οι σφαγείς συνεχίζουν το έργο τους σε αγαστή συνεργασία με στόχο την Ελλάδα: Μίλησαν τηλεφωνικά οι σφαγείς των Βαλκανίων…(προσοχή περιέχει εικόνες φρίκης)
Βουλή: Καταγγελίες για αφαίρεση στοιχείων
Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ – ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
Εδώ, κάποιος μας κοροϊδεύει. Και το ερώτημα για το πότε η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο μπαίνει ακόμη πιο επιτακτικά.
Μετά μάλιστα την αποκάλυψη, χθες στη Βουλή, απ’ τον καθηγητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Σ. Ραψομανίκη, ότι στην πρώτη έκθεση της ομάδας Focus, τον Ιούνιο του ’99, καταγράφονται μετρήσεις που αποδεικνύουν τη ρύπανση από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη νότια Σερβία και συγκεκριμένα στη Βράνια. Πολύ περισσότερο, όταν επικεφαλής, κατά τον κ. Ραψομανίκη πάντα, της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ομάδα Focus δεν είναι άλλος από το στενό συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών, Αλεξ Ρόντος.

Τι αποκάλυψε ακόμη ο κ. Ραψομανίκης; Πως από τη δεύτερη έκθεση της ομάδας Focus είχε αφαιρεθεί η σελίδα που αναφερόταν στη μόλυνση της Βράνια, ενώ απ’ την τρίτη έκθεση απουσιάζουν παντελώς οι μετρήσεις και υπάρχουν μόνο φωτογραφίες.

Απέναντι σ’ αυτές τις λεκτικές βόμβες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, επέλεξε να… αντιπαραβάλει πως τον Δεκέμβριο του ’99 για πρώτη φορά ενημερώθηκαν όλες οι χώρες, υπεύθυνα, από το ΝΑΤΟ.

Οσο για τις εκθέσεις, είπε πως τόσο σ’ αυτή της Focus τον Σεπτέμβριο του ’99 όσο και σ’ αυτή της Επιτροπής Υγείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του ’99, επισημαίνεται η ανάγκη έρευνας, αφού δοθούν όλα τα στοιχεία από το ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως όταν, τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, όσο και η βουλευτής Ν. Μπακογιάννη επέμειναν στο όνομα Ρόντος και στο αν είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία -μετά την αποκάλυψη Ραψομανίκη- από τον Ιούνιο, ο υπουργός αρκέστηκε να πει: «Τι Ρόντο, Ράντο μου λέτε; Οι εκθέσεις αυτές επισήμαιναν μόνο την ανάγκη έρευνας επειδή είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τοξικά παράγωγα».

Το ότι οι εκθέσεις αυτές είχαν κατατεθεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το Σεπτέμβριο του ’99 και πολλές είχαν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας και στο Εθνικής Αμυνας, υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών Ν. Κατσαρός.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεσμεύτηκε πάντως, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν πρόσφατα στο Κόσοβο και στη Βοσνία, με ευθύνη της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά και στα εδώ πεδία βολής ξηράς και θάλασσας θα αξιολογηθούν από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας της χώρας. Τόνισε ακόμη ότι στην Ελλάδα ούτε είχαμε ούτε διαθέτουμε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, πέραν των αντιαεροπορικών σφαιρών του Πολεμικού Ναυτικού, των οποίων η τελευταία ποσότητα που απέμεινε (15.000), έχει ήδη αποθηκευτεί. «Κάποια μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί σε αντιαεροπορικές ασκήσεις ή να έχουν ριχτεί από πολεμικά πλοία στη θάλασσα», πρόσθεσε. Οσο για το πλουτώνιο, δεν είπε κουβέντα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λ. Καμαρινόπουλος. Υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται, οι τιμές πριν από τον πόλεμο, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από μια βδομάδα δεν δείχνουν διαφορές που να καταδεικνύουν ρύπανση με ουράνιο.

«Η ρύπανση, αν υπήρχε στον ελλαδικό χώρο -είπε- ήταν μη μετρήσιμη».

Ανέφερε ακόμη πως κλιμάκιο της Επιτροπής πήγε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας στο Κόσοβο για να αποτιμήσει την κατάσταση στα ελληνικά στρατόπεδα και σε χώρους όπου κινούνται (επιχειρησιακά) οι Ελληνες στρατιώτες. «Η έκθεση σε ραδιενέργεια στα στρατόπεδα βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα», είπε και πρόσθεσε πως συνελέγησαν, από κει, δείγματα εδάφους, αέρος, νερού και πως το πόρισμα γι’ αυτά θα βγει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ενημέρωσε επίσης πως την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε επίσης η διαδικασία μετρήσεων στα πεδία βολής στην Αγχίαλο, στην Κρήτη και στην Κρανέα.

Τόνισε, τέλος, πως η χρήση απεμπλουτισμένου ορανίου στη Γιουγκοσλαβία συνιστά παραβίαση του σημαντικότερου κανόνα της ακτινοπροστασίας, που απαιτεί: κάθε πρόσθετη δόση ακτινοβολίας να λαμβάνει υπόψη ότι τα προσδοκώμενα οφέλη αντισταθμίζουν κατά πολύ τις συνέπειες της πρόσθετης δόσης.

«Δεν ξέρουμε τι ανέπνευσαν από το Σεπτέμβριο του ’99 έως σήμερα οι στρατιώτες μας, καθώς δεν υπάρχουν μετρήσεις στο Κόσοβο», επισήμανε ο κ. Ραψομανίκης.

Ο καθηγητής, πυρηνικός γιατρός Χαρ. Προυκάκης τόνισε πως «κάθε δόση ακτινοβολίας είναι ανεπιθύμητη, γιατί θεωρητικά, ανεξάρτητα από τη δόση, υπάρχει ο κίνδυνος για καρκινογένεση και γενετικές επιδράσεις».

Εδωσε μάλιστα και το εξής παράδειγμα: «Αν υποθέσουμε ότι ακτινοβολείται 1 εκατομμύριο ανθρώπων μιας χώρας και η δόση ακτινοβολίας είναι 1 REM, περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη δόση που παίρνουμε ετησίως από φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας, τότε σ’ αυτό τον πληθυσμό θα πεθάνουν 200 χιλιάδες άτομα από καρκίνο που δεν έχει σχέση με την ακτινοβολία και 500 άτομα από καρκίνο που θα οφείλεται στην ακτινοβόληση».

Είπε, τέλος, πως για να ανιχνευθεί το ουράνιο στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να είναι σε μεγάλη ποσότητα και έκρινε ως πιο ασφαλή μέθοδο την εξέταση στα ούρα με φασματογραφικό μετρητή.

Ο επίκουρος καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Γεράνιος, ανέφερε πως «μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 700 χιλιάδες τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η διαδικασία φύλαξής του είναι πανάκριβη και γι’ αυτό, εκεί, ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία να διαθέσει οπουδήποτε το υλικό».

Ο διευθυντής Ερευνών του «Δημόκριτου», χημικός Ν. Κατσαρός, επισήμανε πως είναι τύχη που ο πόλεμος κράτησε 78 μέρες, γιατί αν είχε κρατήσει 178 τότε η ρύπανση της Σερβίας θα είχε απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια. «Η περιορισμένη διάρκεια -τόνισε- έσωσε τη χώρα μας».

Ο πυρηνικός φυσικός και ερευνητής του «Δημόκριτου», Α. Θεοφίλου, υπογράμμισε πως τις πρώτες μέρες του πολέμου είχαν επισημανθεί, από μετρήσεις που έγιναν από το ΤΕΙ Κοζάνης, προϊόντα σχάσης στη Β. Ελλάδα, κάτι που συνέδεσε με τα όσα κυκλοφορούν τώρα και για πλουτώνιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/01/2001

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ