COVID-19: “Η απειλή μιας πανδημίας έχει γίνει πολύ πραγματική, αλλά…” -Η ενημέρωση του ΠΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενημέρωση από τον Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus – Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ ή WHO στα αγγλικά World Health Organization)

“Όπως γνωρίζετε, το Σαββατοκύριακο περάσαμε 100.000 αναφερόμενες περιπτώσεις COVID-19 σε 100 χώρες.
Είναι σίγουρα ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι και χώρες έχουν πληγεί τόσο γρήγορα.

Τώρα που ο ιός έχει βάση σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας έχει γίνει πολύ πραγματική.
Αλλά θα ήταν η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να ελεγχθεί.
Το συμπέρασμα είναι: δεν είμαστε στο έλεος αυτού του ιού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε όλοι – οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι κοινότητες, οι οικογένειες και τα άτομα – μπορούν να επηρεάσουν την τροχιά αυτής της επιδημίας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι με αποφασιστική, έγκαιρη δράση, μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ιό και να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις. Μεταξύ αυτών που έχουν μολυνθεί, οι περισσότεροι θα ανακάμψουν.

Από τις 80.000 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Κίνα, πάνω από το 70% έχουν αναρρώσει.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εξέταση του συνολικού αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων και του συνολικού αριθμού των χωρών δεν αναφέρει ολόκληρη την ιστορία.
Από όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μέχρι τώρα, το 93% προέρχεται από τέσσερις μόνο χώρες.

Αυτή είναι μια ανομοιογενής επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαφορετικές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά σενάρια, απαιτώντας μια προσαρμοσμένη απάντηση.
Δεν πρόκειται για περιορισμό Ή μετριασμό – που είναι μια ψευδής διχοτόμηση. Είναι και τα δύο.

Όλες οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάμειξης για τον έλεγχο των επιδημιών τους και την προώθηση αυτού του θανάσιμου ιού.

Οι χώρες που συνεχίζουν να βρίσκουν και να δοκιμάζουν περιστατικά και να εντοπίζουν τις επαφές τους όχι μόνο προστατεύουν το δικό τους λαό, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΠΟΥ έχει εδραιώσει την καθοδήγησή μας για τις χώρες σε 4 κατηγορίες: εκείνες που δεν έχουν κρούσματα, εκείνες με σποραδικές περιπτώσεις, όσους έχουν σωρεία κρουσμάτων και εκείνες με κοινοτική μετάδοση.

Για όλες τις χώρες, ο στόχος είναι ο ίδιος: σταματήστε τη μετάδοση και αποφύγετε την εξάπλωση του ιού.

Για τις τρεις πρώτες κατηγορίες, οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην εύρεση, δοκιμή, θεραπεία και απομόνωση μεμονωμένων περιπτώσεων και μετά τις επαφές τους.

Σε περιοχές με εξάπλωση στην κοινότητα, η εξέταση κάθε ύποπτης περίπτωσης και ο εντοπισμός των επαφών τους γίνεται πιο δύσκολη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης σε επίπεδο κοινότητας για τη μείωση της επιδημίας σε ευχείριστες ομάδες.

Ανάλογα με το περιεχόμενό τους, οι χώρες με κοινοτική μετάδοση θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία, να ακυρώσουν μαζικές συγκεντρώσεις και άλλα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης.

Τα βασικά στοιχεία της αντίδρασης είναι τα ίδια για όλες τις χώρες:

Μηχανισμοί αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Επικοινωνίες κινδύνου και δέσμευση του κοινού.

Αναζήτηση περιπτώσεων και εντοπισμός επαφών.

Μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η υγιεινή των χεριών, αναπνευστικό πρωτόκολλο και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Εργαστηριακές δοκιμές.

Θεραπεία των ασθενών και ετοιμότητα νοσοκομείου.

Πρόληψη και έλεγχος της λοίμωξης.

Και μια προσέγγιση συνολικά των κοινωνιών και συνολικά των κυβερνήσεων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά λειτουργούν.

Η Κίνα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πολλοί άλλοι έχουν ενεργοποιήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Η Σιγκαπούρη είναι ένα καλό παράδειγμα μιας προσέγγισης όλων των κυβερνήσεων – τα συνηθισμένα βίντεο του πρωθυπουργού Lee Hsien Loong βοηθούν να εξηγηθούν οι κίνδυνοι και να καθησυχαστούν οι άνθρωποι.

Η Δημοκρατία της Κορέας έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό όλων των περιπτώσεων και των επαφών, συμπεριλαμβανομένης της οδικής μέτρησης θερμοκρασίας για τη διεύρυνση του δικτύου και των περιπτώσεων αλίευσης που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν.

Η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αιθιοπία έχουν ενισχύσει την ικανότητα παρακολούθησης και διάγνωσης για να βρουν γρήγορα περιπτώσεις.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει χώρες και στα τέσσερα σενάρια.

Έχουμε αποστείλει προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε 57 χώρες, ετοιμάζουμε να μεταφέρουμε 28 επιπλέον και έχουμε αποστείλει προμήθειες εργαστηρίου σε 120 χώρες.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τους συναδέλφους μας σε όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουμε τις χώρες να αναπτύξουν τα σχέδιά τους ετοιμότητας και αντίδρασης, σύμφωνα με τους 8 πυλώνες.

Και δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα συνεργατών για να ταιριάζει με τις ανάγκες των χωρών με τις συνεισφορές των δωρητών.

Όπως γνωρίζετε, διατίθενται περισσότερα κεφάλαια για την ανταπόκριση στα κρούσματα και είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλες τις χώρες και τους εταίρους που έχουν συνεισφέρει. Μόλις από την Παρασκευή, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, η Δημοκρατία της Κορέας και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν εισφορές.

Σχεδόν 300 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια έχουν δεσμευθεί τώρα στο σχέδιο στρατηγικής προετοιμασίας και αντίδρασης του ΠΟΥ.

Παίρνουμε κουράγιο από αυτά τα σημάδια παγκόσμιας αλληλεγγύης. Και συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να λάβουν έγκαιρα και επιθετικά μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους και να σώσουν ζωές.

Προς το παρόν, μόνο μια χούφτα χωρών έχουν σημάδια διαρκούς κοινοτικής μετάδοσης. Οι περισσότερες χώρες έχουν ακόμα σποραδικές περιπτώσεις ή περιορισμένα ομαδικά κρούσματα. Πρέπει όλοι να πάρουμε δύναμη από αυτό.

Όσο συμβαίνει αυτό, οι χώρες αυτές έχουν την ευκαιρία να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης, να αποτρέψουν την κοινοτική μετάδοση και να μειώσουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας τους.

Από τις τέσσερις χώρες με τις περισσότερες περιπτώσεις, η Κίνα φέρνει υπό έλεγχο την επιδημία της και τώρα παρατηρείται μείωση των νέων περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί από τη Δημοκρατία της Κορέας.

Και οι δύο χώρες αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αποτρέψουμε την παλίρροια αυτού του ιού.

Ο κανόνας του παιχνιδιού είναι: να μην εγκαταλείπεις ποτέ.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία της και ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες.

Ας αφήσουμε την ελπίδα να είναι το αντίδοτο στο φόβο.
Ας αφήσουμε την αλληλεγγύη να είναι το αντίδοτο στις κατηγορίες.
Ας αφήσουμε την κοινή μας ανθρωπιά να είναι το αντίδοτο στην κοινή μας απειλή”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ