Ο αείμνηστος Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, βουλευτής Καρδίτσας και πρώην υπουργός της ΝΔ, επιστράτευε συχνά το χιούμορ του όταν αναγκαζόταν να επιτεθεί σε πολιτικούς του αντιπάλους για λάθη τους.
“Ρε σεις, τι πάθατε σας ματιάσανε;” έλεγε από του βήματος της Βουλής και ξεκαρδιζόταν η Ολομέλεια και το πανελλήνιο. Νιώθω σήμερα την ανάγκη να τον αντιγράψω για να απευθυνθώ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ειλικρινώς, να τη ρωτήσω -πιστεύει, δεν πιστεύει στη βασκανία- το εξής: Κατερίνα σε ματιάσανε;
Διάβασα χθες το πρωί, στις 9:24 το mail που “προσγειώθηκε” στο κινητό μου με το μήνυμα της Προέδρου για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης. Το διάβασα δεύτερη φορά για να σιγουρευτώ. Παρατήρηση πρώτη: Καμία αναφορά στον απελευθερωτή της Θράκης Ελευθέριο Βενιζέλο, το πορτραίτο του οποίου κοσμούσε το γραφείο της στο ΣτΕ. Τον Χαρίσιο Βαμβακά, που ήταν γενικός διοικητής, άντε, δεν τον ξέρει, αλλά τον Βενιζέλο; Έτσι απελευθερώθηκε η Θράκη Πρόεδρε; Ως δια μαγείας;
Μετά διαπιστώνω ότι κάλεσε στο τηλέφωνο για ευχές τον δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως μόνον. Όχι και τον δήμαρχο Κομοτηνής, του οποίου η πόλη επίσης εόρταζε. Γιατί; Δεν είχε χρόνο η κυρία Πρόεδρος, ήταν βεβαρημένο το πρόγραμμά της; Μήπως δεν είχε το τηλέφωνο του δημάρχου; Να της το στείλουμε! ή ήθελε να κάνει οικονομία στα έξοδα της Προεδρίας; Δωρεάν είναι το τηλέφωνο, έχει ατέλεια.
Τα κορυφαία θέματα όμως ήταν άλλα:
Το μήνυμα της Προέδρου για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης απευθυνόταν μόνο στο λαό της Αλεξανδρούπολης! Στην Κομοτηνή έγινε μια αναιμική αναφορά στον πρόλογο και τέλος. Δεν απελευθερώθηκε μόνον η Αλεξανδρούπολη, κυρία μου, εκείνη την ημέρα.
Και τέλος: Η κυρία Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Θράκη, αλλά δεν τα κατάφερε ενέκα… των περιοριστικών μέτρων.
Πρόεδρε, μια κουβέντα: Για να σε αγαπήσει ο λαός σε αυτή τη θέση πρέπει να έχεις ψυχή. Ψυχή απελευθερωμένη, όχι ψυχή υπό περιορισμόν. Οι δικαιολογίες για τη μη μετάβαση στη Θράκη είναι αστείες. Μάλλον σας ματιάσανε, για να θυμηθώ και πάλι τον Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο. Δεν εξηγείται. Επειγόντως μια ξεματιάστρα στο Προεδρικό.
Υ.Γ. Όταν καλείται αρχηγός κράτους στην Ελλάδα, όπως ο Πάπας, ποιος του τηλεφωνεί για να τον καλέσει; Ο Πρωθυπουργός, ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Κ.
“ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ, Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”