Θα "διαβεί τον ρουβίκωνα" η Αίγυπτος στην Λιβύη…;;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Egypt army Sinai deployment (AFP)_1Το φάντασμα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι απτό.
Η προσωπική εχθρότητα των ηγετών και στις δύο χώρες θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόκληση μιας τέτοιας ανάφλεξης. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Ελ Σίσι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε επιρροή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. 
Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τον πρωταγωνιστή της Αιγύπτου Χαμάς…ο τουρκικός στόχος να τερματίσει το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ και η πρόσφατη τουρκική συμμετοχή στη Λιβύη έπαιξαν ρόλο, στην εδραίωση του φόβου του Σίσι για μια de facto κυριαρχία Ερντογάν στην περιοχή.
Η Λιβύη για την Αίγυπτο είχε, από αμνημονεύτων χρόνων, ζωτικό ενδιαφέρον.
Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο με τον Fayez Mustafa al-Sarraj, επικεφαλής της Κυβέρνησης της Εθνικής Ένωσης (GNU) – που επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου – ερμηνεύεται στο Κάιρο ως πέρασμα κόκκινης γραμμής.
Για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστήριξε τον Field Marshall Khalifa Haftar, ο οποίος αγωνίζεται να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να επανενώσει τη Λιβύη.
Η Ρωσία έστειλε χιλιάδες μισθοφόρους για να βοηθήσει τον Χαφτάρ, και ορισμένα κράτη του Κόλπου τον υποστηρίζουν οικονομικά. Η άμεση βοήθεια του Ερντογάν στον Σάρατζ, με όπλα και με σύριους μαχητές κατά του Άσαντ, έστρεψε την ισορροπία υπέρ του GNU.
Οι δυνάμεις του GNU έφτασαν στα περίχωρα των πόλεων Syrtre και Jufra, οι οποίες οριοθετούν τη γραμμή που χωρίζει τους αντιμαχόμενους.
Η Αίγυπτος ανησυχεί για αυτήν την επιτυχία και εξετάζει σοβαρά μια στρατιωτική επέμβαση. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στο έδαφος της Λιβύης. 
Αυτό θα ήταν μια ριζική αλλαγή στην αιγυπτιακή στρατηγική στην περιοχή.
Αν και ο Αιγυπτιακός Στρατός κατατάσσεται ως ο 7ος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραδοσιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τον πόλεμο Yom Kippur το 1973.
Ο Σίσι αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και δεν χρειάζεται μια επιπλέον στη Λιβύη.
Αντιμετωπίζει την Αιθιοπία, η οποία χτίζει το αναγεννησιακό φράγμα που θα επηρεάσει τη ροή του νερού στον ποταμό Νείλο.
Δεν είναι σε θέση να εξαλείψει την ισλαμική τρομοκρατία στο Σινά.
Οι σχέσεις με το Σουδάν είναι τεταμένες.
Η Χαμάς είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος, η οικονομία και ο κοροναϊός δεν τον διευκολύνουν.
(Με πληροφορίες από “The Jerusalem Post”)
Πηγή
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ