Η Ευρώπη αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρυξέλλες συζητούν «διαμοιρασμό» πλούτου Κύπρου μέσω επιτροπής ή εταιρειών – Μπορρέλ: «Eίναι ελληνο-τουρκική διαφορά»- Απειλές Τσαβούσογλου για «δράση επί του πεδίου» και αποστολή μεταναστών

Ψευδαισθήσεις δεν θα έπρεπε να έχουμε. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορρέλ, είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι σκοπός του ταξιδιού του στην Άγκυρα είναι η αποκλιμάκωση της εντάσεως εν όψει της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Που σημαίνει ότι ούτε καν θα προσπαθούσε να πείσει την Τουρκία να υποχωρήσει από τις παράλογες αξιώσεις και διεκδικήσεις της στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ή να ανακόψει τις προκλητικές της δηλώσεις και ενέργειες. Και αυτό αναδεικνύεται από τις κοινές δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Μπορρέλ συνιστά διάλογο και ομιλεί για «ελληνο-τουρκικές διαφορές» στις οποίες εντάσσει και ανύπαρκτα ζητήματα, όπως πχ την έκταση των χωρικών υδάτων, ενώ ο Τσαβούτσογλου, ιταμός όπως πάντα απειλεί με μεταναστευτικά κύματα θέτοντας και όρους ως προς το πώς θα μεθοδευθεί η συνεκμετάλλευση του υποθαλασσίου πλούτου.
«Επικοινωνήσαμε τις ιδέες μας για μια επί πλέον εναλλακτική λύση στον κ. Μπορρέλ» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι κατανομές των υδρογονανθράκων μπορεί να γίνονται «μέσω ενός μηχανισμού της ΕΕ, μπορεί να είναι μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Είναι άδικο αίτημα; Όχι δεν είναι. Οπότε, γιατί συμβαίνει αυτό; Η Ελληνοκυπριακή Διοίκησις, όπως και με άλλα θέματα, αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους στη νήσο και βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη της νήσου. Λαμβάνουν επίσης άνευ όρων υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία τους κακομαθαίνει ακόμη περισσότερο. Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Γι ‘αυτό λέω ότι η ΕΕ πρέπει γίνεται μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Και έχουμε δουλειά στη δική μας υφαλοκρηπίδα, το οποίο είναι το φυσικό μας δικαίωμα. Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως με την Ελλάδα, εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Όμως ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να υπάρξει συμφωνία των δύο μερών(!): «Ποια είναι η μέθοδος για αυτό; Το πώς θα καθορισθεί με δίκαιο τρόπο η κατανομή εσόδων. Υπάρχουν επίσης προτάσεις της ‘ΤΔΒΚ’ για αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει άμεση συμφωνία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με αυτό το ζήτημα, μπορεί να συσταθεί επιτροπή».
Και για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς τους συνέχισε προβαίνοντας σε μια εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητος: «Στο παρελθόν, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έλαβε αποφάσεις για αυτές τις δραστηριότητες γεωτρήσεως, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων στο Αιγαίο. Μιλώ για το 1976. Εάν η Ανατολική Μεσόγειος είναι η κοινή θάλασσά μας, πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της. Πώς φθάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο; Δυστυχώς, η Ελλάδα και άλλες χώρες συνεργάσθηκαν μεταξύ τους, αποκλείοντας την Τουρκία. Έχουν υπογράψει συμφωνίες. Με τους χάρτες που έχουν δημοσιεύσει, ήθελαν να περιορίσουν την Τουρκία σε μια περιοχή στενότερη από τα χωρικά ύδατα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Δεδομένου ότι οι προειδοποιήσεις μας δεν ελήφθησαν υπ’ όψη, κάναμε τα δικά μας βήματα, αλλά είπαμε ότι θα μπορούσαμε να δείξουμε ευελιξία σε κάποια θέματα για να αποτρέψουμε κλιμάκωση της εντάσεως εφεξής. Είπαμε ότι ήμασταν έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα».
Ποια ήταν η απάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ; Να αναγνωρίσει τις διαφορές «ιδίως σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα». Ανέφερε δηλαδή: «Ήρθα εδώ με την επιθυμία να μειώσω την ένταση για την οποία μίλησε ο Υπουργός. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών, ιδίως σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, και υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, καθώς και μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή την στιγμή. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, επομένως είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Περί αυτού μιλήσαμε. Με άλλα λόγια, έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρώτα απ’ όλα, η ΕΕ θα εργαστεί όσο το δυνατόν πιο υποβοηθητικά στο ζήτημα του διαμοιρασμού των εσόδων των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου της Κύπρου. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη λάβει μια ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση».
Πάλι καλά δηλαδή που μίλησε για Κυπριακή Δημοκρατία και δεν παρασύρθηκε από την πρόθεσή του «να μειώσει την ένταση» και δεν ακολούθησε τον Τσαβούσογλου να την ονομάσει και αυτός «ελληνοκυπριακή διοίκηση»! Αξίζει όμως στο σημείο αυτό να παραθέσουμε το σχόλιο που έκανε επί των δηλώσεων αυτών, στην τηλεόραση του «Σίγμα» της Λευκωσίας, ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ, αντιστράτηγος εα Ανδρέας Πενταράς: «Μείωση της έντασης σημαίνει να βάλει το πρόβλημα κάτω από χαλί», γεγονός που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε διόγκωση του προβλήματος προς όφελος του ισχυρού».
Και ο ισχυρός στην φάση αυτή, δυστυχώς δεν είναι η ΕΕ. Ή τουλάχιστον δεν συμπεριφέρεται σαν ισχυρός, ενώ αυτό ακριβώς κάνει ο Τούρκος υπουργός ο οποίος τονίζει: «Μην πείτε ότι η Τουρκία απειλεί. Ή λάβετε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν βήματα στο πεδίο, στη Μεσόγειο. Παντού. Και θα τα πραγματοποιήσουμε».
Και επειδή συνέδεσε την απειλή αυτή με πιθανότητα νέων κυμάτων μεταναστών ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδος για δήθεν βιαιότητες κατά αυτών, παραθέτουμε ένα ακόμη χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Πάνω απ’ όλα, η ΕΕ δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις δικές της αξίες για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταδικάζει σαφώς την Ελλάδα. Η ΕΕ λέει ότι ‘η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά μας, ακόμα κι αν σκοτώνει ανθρώπους, αυτό είναι δικαίωμα της Ελλάδας, το υποστηρίζουμε’. Όμως τα σύνορα της ΕΕ ξεκινούν από τη Συρία στο νότο, από το Ιράν στα ανατολικά. Ξεκινά λοιπόν με τα σύνορα της Τουρκίας». Περιττεύει βεβαίως να προβούμε σε σχολιασμό αυτού του παραληρήματος.
Πέρα από όλα αυτά όμως, θα σημειώσουμε ότι ο Ζοζέπ Μπορρέλ κάθισε και άκουσε σιωπηλός τον Τσαβούσογλου να εξευτελίζει μια σημαντική χώρα της ΕΕ, την Γαλλία απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, για το γνωστό επεισόδιο μεταξύ πολεμικών τους πλοίων στην Λιβύη. Άφησε δηλαδή αναπάντητη την κατωτέρω δήλωση του Τσαβούσογλου: «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορεί να μην μπορούν να το πουν αυτό, αλλά η Γαλλία δεν έχει υπάρξει ειλικρινής σε αυτό το θέμα. Αποδείξαμε ότι δεν ήταν ειλικρινής. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να βγει και να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία με σαφή τρόπο. Πρέπει επίσης να ζητήσει συγγνώμη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την παραπλάνησή τους».
Αντιστοίχως ουδεμία απάντησις εδόθη όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επικείμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Τις επόμενες ημέρες στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξ αιτίας ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βλέπουμε ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα. Και η λήψις αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας σε αυτές τις συναντήσεις δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά θα τα εμβαθύνει. Δείχνουμε την απαραίτητη καλή θέληση και υπομονή, αλλά εάν η ΕΕ λάβει πρόσθετες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε. Τι θα συμβεί τότε; Θα υπάρξει περισσότερη ένταση. Είναι χρήσιμο; Όχι. Μια τέτοια απόφαση θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων; Όχι, δεν θα συμβάλει καθόλου, και αντίθετα, θα την εμβαθύνει. Έτσι, η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι, αντί να είναι μέρος του προβλήματος, να γίνει μέρος της λύσεως».
Για την Σύνοδο αυτή, η Ελλάς θα προετοιμασθεί, συντονιζόμενη με την Λευκωσία και για τον λόγο αυτό, στις 14 του μηνός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα.
πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ