Οι Ελληνικές θάλασσες τελικά θα γίνουν κόλπος του Μεξικού κ. Δένδια;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σημερινή κυβέρνηση τελικά αποφάσισε μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης και συνολικά 10 χρόνια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προβεί σε σεισμικές έρευνες σε συγκεκριμένα οικόπεδα της επικράτειας.  Οι περιοχές με γαλάζιο χρώμα που βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι τα οριοθετημένα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία της Exxon Mobil  και της Hellenic Energyκαι μιλάμε για τα κοιτάσματα που θεωρούμε πως δυνητικά υπάρχουν.

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ αναφέρονται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα λεπτομερέστερες σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πρώτες σεισμικές έρευνες , προκειμένου στην συνέχεια να έρθουν και τα πολυπόθητα γεωτρύπανα.

n1KQTkvG1JYAAAAASUVORK5CYII=

Σύμφωνα με ένα Μέλος της Επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών, συγκεκριμένα τον καθηγητή κ. Κ. Κονοφάγο,  τα κοιτάσματα σε αυτά τα οικόπεδα μπορεί να βρίσκονται σε βάθος περίπου 2,5 χιλιόμετρων, τα οποία όπως δήλωσε,  βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο βάθος με τα κοιτάσματα του Ζορ της Αιγυπτιακής ΑΟΖ και η εξόρυξη τους, εφόσον πιστοποιηθούν οι στόχοι, μπορεί να ξεκινήσουν μετά από 2 χρόνια. Επίσης ανέφερε ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί σε αυτά τα οικόπεδα είναι παρόμοιοι με αυτών των οικοπέδων του Ζόρ, άρα μιλάμε με πολύ βεβαιότητα να υπάρξουν ανάλογα απολήψιμα κοιτάσματα.

Ήτοι το χρονοδιάγραμμα των ερευνών όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΝ είναι

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Ο καθηγητής κ. Φώσκολος, αλλά και άλλοι καθηγητές, ειδικοί επι των εξορύξεων των ελληνικών κοιτασμάτων, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη από το 2012 μέχρι και σήμερα, ότι με βάση τις ερευνητικές τους μελέτες, αλλά και τα ερευνητικά δεδομένα της Νορβηγικής Εταιρίας της PGS που αφορούν τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, ότι ο όγκος των ελληνικών κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και παράλληλα αναφέρονται και στην  ύπαρξη πετρελαίου δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Μιλούν για συνολική αξία υδρογονανθράκων που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Μόνο το 25% από αυτόν το ορυκτό θησαυρό να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο, αυτό θα μηδενίσει σχεδόν το εξωτερικό μας χρέος. Φυσικά δεν συζητάμε ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά, το κυριότερο θα μετατραπεί σε μία εξαγωγική χώρα ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον για τα επόμενα 50 έτη.

Δυστυχώς τέτοιες ανακοινώσεις και τέτοιες αισιόδοξες δηλώσεις έχουν γίνει από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Πάντα αυτές γινόντουσαν λίγο πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών προς τέρψινοφθαλμών και ψυχής των ψηφοφόρων τους και εν γένει των επανειλημμένα εξαπατημένων πολιτών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα όχι από την αρχή, αλλά από το τέλος τους. Τι μας έλεγε ο κος Δένδιας πέρσι, όταν είχε επισκεφτεί την Σ. Αραβία και έδινε μια συνέντευξη στο Arab News ; «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της των θαλασσών μας για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε  έως και 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και ούτε κόλπος του Μεξικού».

Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο κ. Δένδια που τελικά η κυβέρνηση επιδιώκει η Ελλάδα να γίνει παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων ; Ας ελπίσουμε ότι η ενεργειακή κρίση και το πράσινο φως που δόθηκε επιτέλους από τις ΗΠΑ για την κατασκευή του east med να σας έκαναν να αλλάξετε γνώμη.

Για να σοβαρευτούμε καμία φορά σε αυτή την χώρα και τελικά να καταλήξουμε να φάμε όλοι ‘’ψάρι’’, όπως λέμε στο χωριό μου. Απαντήστε κε Δένδια και οι λοιποί αρμόδιοι της κυβέρνησης στα παρακάτω, με ειλικρίνεια και όχι με προεκλογικές σκοπιμότητες και παλαιοκομματικές πρακτικές

1ον  Γιατί το 2019 ενώ υπογράψατε τις τρείς ενεργειακές συμβάσεις με τους ενεργειακούς κολοσσούς για τα 21οικόπεδα του Ιονίου, Νοτιοδυτικά της Κρήτης και ενός χερσαίου τμήματος της Ηπείρου δεν τις ενεργοποιήσατε αμέσως, αλλά αφήσατε να χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις γνωστές αποχωρήσεις κάποιων εταιριών από τα κοινοπρακτικά σχήματα (Total Εnergies, Repsol);

2ον  Γιατί προχωράτε τώρα στην εξόρυξη των κοιτασμάτων, βέβαια κάλλιο αργά παρά ποτέ, αφού κατά την δική σας δήλωση θα χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό ενεργειακό μας πλούτο, οπότε με βάση τις πράσινες συμφωνίες που η χώρα έχει υπογράψει για το κλίμα, η χρήση ακόμα και του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο θα λήξει σε 10 με 15 χρόνια. Δηλαδή εάν ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σας το 2028, θα γίνει απόσβεση όλων αυτών των επενδύσεων στα επόμενα επτά με δέκα έτη;

3ον  Γιατί δεν αναφερθήκατε στον Κυπαρρισιακό και στην Πρέβεζα, δύο περιοχές που είναι μπροστά στις έρευνες τουλάχιστον 2 χρόνια και είναι οι πιο ώριμες περιοχές με πιστοποιημένους στόχους, όπου οι αναλύσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν πάνω από 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου;

Συνεπώς, θεωρώ ότι αν δεν απαντηθούν όλα τα παραπάνω μαζί, τότε η αναφορά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ενέργειας κ Σκρέκα είναι μια προεκλογική φούσκα, χωρίς περιεχόμενο, αφού έτσι κι αλλιώς του χρόνου που θα γίνεται ο σχεδιασμός των γεωτρήσεων οι εταιρείες που εμπλέκονται με τις έρευνες θα διαπραγματευτούν με άλλη κυβέρνηση, όσο και για το τελευταίο επίσης δεν είναι και πολύ σίγουρος.

Χριστοδουλίδης Μιχάλης

Ενεργειακός Σύμβουλος- Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ