Παζάρι στο Αιγαίο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Πριν από τις εκλογές έτυχε να ακούσω τον διευθυντή της ΕΣΤΙΑΣ γνωστής, έγκυρης και ιστορικής εφημερίδας στην εκπομπή WESTERN του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είπεκαι τι δεν είπε, ότι υπάρχει «σχέδιο μυστικής συμφωνίας με την Τουρκία», για επέκταση της Ελλάδος στα 12 μίλια, μόνο όμως στην ενδοχώρα!! παράλληλα «θα αφήσει διαδρόμους στην Τουρκία στο Αιγαίο, ποιο αναλυτικά.

«Για το σχέδιο αυτό υπάρχουν δύο φάσεις, με πρώτη την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα, μόνο στην Εύβοια, και μόνο νοτίως της Κρήτης (που δραστηριοποιείται η EXXON MOBILL και πιθανόν η CHEVRON). Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα υπάρξει μια γεωγραφική διαφοροποίηση που θα ποικίλει μεταξύ 7, 9, 10 μιλίων, ενώ θα υπάρξει και εναρμόνιση με τον εναέριο χώρο, κατά περίπτωση. Στόχος αυτής της απόφασης όταν ληφθεί, θα είναι με την συναίνεση και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος, και έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση θα την ζητήσει και θα την βρει σε κάποιες από αυτές τις δυνάμεις. Ο κύριος στόχος όλων αυτών είναι να ανοίξουν θαλάσσιοι διάδρομοι αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Τουρκίας, στην καρδιά του Αιγαίου, τόσο για να διευκολυνθεί η τουρκική ναυσιπλοΐα, όσο και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό!!!. (απαγόρευσε πότε η Ελλάδα να περάσουν τουρκικά πολεμικά με άβλαβη διέλευση μέσα από τα χωρικά της ύδατα;;;;) Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η δεύτερη πτυχή του σχεδίου, προβλέπει την υπογραφή ενός συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, προκειμένου να βελτιωθεί εντυπωσιακά η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, που θα επιτρέψει να πάμε και στα επόμενα βήματα που αφορούν την Χάγη». Αν λοιπόν είναι έτσι όπως τα λέει ο έγκριτος δημοσιογράφος και υπάρχει αυτό το σχέδιο, οπού παίζεται το μέλλον του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και εφόσον θέλουν ντε και καλά να πάνε σε διεθνές δικαστήριο. γιατί σώνει και καλά στην Χάγη και δεν επιδιώκουν να πάνε στο καθ΄ ύλην αρμόδιοΔιεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας – (ITLOS), (ελληνικά: ΔΔΔΘ), είναι ένα δικαστικό όργανο που δημιουργήθηκε από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπεγράφη στην Τζαμάικα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 που εδρεύει στην Γερμανική πόλη του Αμβούργου.

Επιλύει διαφορές σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της Σύμβασης, όπως επίσης διαφορές από άλλες συμφωνίες που καλύπτονται από τη Σύμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη των μερών (Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει ξεκινήσει να ισχύει από την 16 Νοεμβρίου 1994 και αποτελεί τη βάση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για το δίκαιο «της θάλασσας, όλων των ωκεανών, τις χρήσεις και τους πόρους της». Στη Σύμβαση αυτή περιλαμβάνεται, επίσης η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών, για την ευθύνη για τη ρύθμιση του θαλάσσιου βυθού σε θέματα εξόρυξης πέρα από τα όρια της εθνικής δικαιοδοσίας, που είναι έξω από τα όρια των χωρικών υδάτων, την συνορεύουσα ζώνη, καθώς και την υφαλοκρηπίδα, των νησιωτικών ή παράκτιων ή αρχιπελαγικών κρατών. Άρα από ότι βλέπουμε υπάρχει αρμόδιο δικαστήριο για αυτά που λέει ο πρώην και νυν πρωθυπουργός για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, ποιος ο λόγος να πάμε Χάγη; Όπου μπορεί η γειτονική μας χώρα να βάλει στο τραπέζι και θέματα όπως αυτά της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και θέμα ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και μην ξεχνάμε την δήλωση που είχε κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Ρίτσαρντ Πομπέο που μίλησε για«μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στα νησιά μας.

Πρόσφατα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (!) γιατί «Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον των ζητημάτων αυτών δεν ωφελεί κανέναν».δεν μας εξηγεί όμως ο κος υπουργός για ποια ζητήματα αναφαίρετα αφού η Ελλάδα μαςδεν διεκδικεί απολυτός τίποτε από την Τουρκία (πολύ κακός κατά την άποψη μου), άρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα συζητηθούν μόνο τα αιτήματα της Αγκύρας μιας και αυτή είναι που δημιουργεί αποκλειστικά τέτοια ζητήματα.

Φαίνεται ότι πάει να δικαίωση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέραμε, καθώς και τον πρώην ΥΠΕΞκ. Κοτζιάς που δήλωσε ότι, η «κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποχωρήσει στα εθνικά» τονίζοντας ότι: «Δέχεται την διαγραφή της Κύπρου από τους χάρτες του ΝΑΤΟ; Δέχτηκε το ‘’Turkaegean’’», «Θα δεχτεί αλλαγές ονομασιών που συνδέονται με Συνθήκη Λωζάνης;». Παράλληλα με αυτά στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τα εθνικά θέματα του ελληνισμού αναλώθηκαν μέσα σε 150 λέξεις, κάτι που δεν άφησε θετική εντύπωση και μακάρι να κάνουμε λάθος. Πάντως αν «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» μια φορά το Αιγαίο ανήκει δυο, εδώ είμαστε λοιπόν για να δούμε, να κρίνουμε και αν χρειαστεί να αντισταθούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ