Δόθηκαν λεπτομέρειες για προηγμένα drone που θα κατασκευαστούν στη Σαουδική Αραβία με συνεργασία της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την περασμένη Κυριακή, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, υπεγράφη σε ειδική τελετή συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου και της Τουρκίας η παραγωγή προηγμένων drones.

Το πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, «SPA», ανέφερε:

«Υπό την αιγίδα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, Υπουργού Άμυνας, υπεγράφη στο Ριάντ, σήμερα, Κυριακή, συμφωνία και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ πολλών εθνικών μας εταιρειών που ειδικεύονται στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία με τουρκικές αμυντικές εταιρείες, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, εντός του βασιλείου.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η συμφωνία και τα δύο μνημόνια συνεννόησης έρχονται ως συνέχεια των δύο συμβάσεων εξαγοράς που υπέγραψε το Υπουργείο Άμυνας πριν από περίπου δύο εβδομάδες με την τουρκική εταιρεία αμυντικών βιομηχανιών Baykar, η οποία έχει ως στόχο να αυξήσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και να ενισχύσουν τις αμυντικές και κατασκευαστικές ικανότητες του βασιλείου».

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία αυτή, η Σαουδική Βιομηχανική Παραγωγή Άμυνας (SAMI) υπέγραψε τη συμφωνία ανάπτυξης των εταιρειών του ομίλου με την τουρκική εταιρεία «Baykar», η οποία στοχεύει στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων, μηχανικών εξαρτημάτων και δομών αεροσκαφών με χρήση σύνθετων υλικών, καθώς και τελικών πτητικών δοκιμών, εκτός από την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Η συμφωνία διευθέτησης υπεγράφη από τη «Saudi Military Industries Company» με τον διευθύνοντα σύμβουλό της,  Μηχ. Ουαλίντ μπιν Αμπντούλ Ματζίντ αμπού Χαλέντ, και από την τουρκική  αμυντική βιομηχανική εταιρεία Baykar, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ.

Η Εθνική Εταιρεία Μηχανικών Συστημάτων (NCMS) υπέγραψε επίσης δύο μνημόνια συνεργασίας με την τουρκική εταιρεία Aselsan και την τουρκική εταιρεία Roketsan, για την  κατασκευή πυρομαχικών και οπτικών αισθητήρων για το σύστημα drone τα οποία θα κατασκευάζονται εντός του Βασιλείου.

Τα δύο μνημόνια συνεννόησης υπέγραψαν η Εθνική Εταιρεία Μηχανικών Συστημάτων (NCMS), ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Αλί μπιν Αμπνουλάχ αλ Ασμπάν και από την πλευρά της τουρκικής εταιρείας Aselsan, ο διευθύνων σύμβουλός της, Αχμέτ Ακιόλ, και από την πλευρά της τουρκικής εταιρείας Roketsan, ο διευθύνων σύμβουλός της, Μουράτ Ακιντζί.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας για τις Εκτελεστικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Δρ. Χαλέντ μπιν Χουσεΐν αλ Μπαγιάρι , εκτίμησε τη γενναιόδωρη χορηγία της Αυτού Υψηλότητας του Υπουργού Άμυνας για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας drone και των συστατικών της συστημάτων εντός του Βασιλείου, το οποίο ενσαρκώνει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της σοφής ηγεσίας – ας τους υποστηρίξει ο Θεός – για τον εντοπισμό των στρατιωτικών βιομηχανιών και για την ενίσχυση των παραγωγικών και αμυντικών δυνατοτήτων εντός του Βασιλείου.

Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία διευθέτησης και τα δύο μνημόνια συνεννόησης μεταφράζουν τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Αρχή Στρατιωτικών Βιομηχανιών ως νομοθέτη για τον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας και τη Γενική Αρχή Αμυντικής Ανάπτυξης, που ασχολείται με τον καθορισμό των στόχων και των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων, με τρόπο που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του «Οράματος 2030» της Σαουδικής Αραβίας, αξιοποιώντας περισσότερο από το 50% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών.

Σημείωσε ότι «αυτή η συμφωνία και τα δύο μνημόνια κατανόησης θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τοπικής προσαρμογής στο Βασίλειο, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσης και της εκπαίδευσης στελεχών της Σαουδικής Αραβίας, που θα ενισχύσουν τις τοπικές ικανότητες και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία της  Σαουδικής Αραβίας».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, καθηγητής  Χαλούκ Γκουργκούν, επιβεβαίωσε ότι «αυτή η συμφωνία και τα δύο μνημόνια συνεννόησης μεταφράζουν την εκτεταμένη ιστορική σχέση που φέρνει κοντά τις δύο φίλες χώρες, η οποία ενισχύθηκε από τους δεσμούς στρατηγικές συνεργασίες στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα, επισημαίνοντας την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ηγετών των δύο χωρών και σύμφωνα με τους στόχους  της Σαουδικής Αραβίας του Οράματος 2030 για την επίτευξη εκσυγχρονισμού και αμυντικής αυτάρκειας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ