Αποκαλυπτικός Σωκρατης Φάμελλος: Ο Βορίδης καρφώνει Μητσοτάκη – Κανένα αίτημα αρωγής προς την ΕΕ μετά τις πλημμύρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βορίδης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στη σέντρα έβγαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μάκης Βορίδης ο οποίος μετά το επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αποκατάσταση των καταστροφών και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας στη Θεσσαλία, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών.

Μόνη εξαίρεση, σημειώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αποτελεί η ενεργοποίηση του Αγροτικού Αποθεματικού του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού όπου, και πάλι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στις 21.09.2023, δηλαδή 8 ημέρες μετά από την σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή.

«Η απάντηση του κ. Βορίδη επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για την ανεπάρκεια και την υποκρισία της κυβέρνησης. Γεννά όμως οργή και ανησυχία. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδικεί προς όφελος της χώρας μας, αλλά και γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας» τονίζει ο Σ. Φάμελλος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην κυβέρνηση της καταλογίζει ότι «θεωρεί ότι μπορεί να κρύψει αυτήν την ανεπάρκεια, καθώς και να παραπλανήσει και την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Και ιδιαίτερα τους πολίτες της Θεσσαλίας που υποφέρουν από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του εκλεκτού της κ. Αγοραστού».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επιπτώσεων της κακοκαιριών Daniel και Elias στη Θεσσαλία, την ανάγκη πρόσθετων πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για την ανόρθωση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας, είχε προτείνει την ενεργοποίηση έκτακτου αιτήματος προς την ΕΕ, τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στη Βουλή και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος τονίζει απευθυνόμενος στον «άριστο και επιτελικό» Μ. Βορίδη ότι προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης επέλεξε στην επιστολή του:

να εμφανίσει ως πρόσθετους πόρους κονδύλια τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη στη διάθεσή της και είναι λιμνάζοντα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (δηλαδή αποτελούν απόδειξη ελλείμματος της κυβέρνησης),
να παρουσιάσει ως αίτημα το σχέδιο αναθεώρησης για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που όμως η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή ΠΡΙΝ τις πλημμύρες (31.08.2023) και άρα δεν έχουν καμία σχέση με τις καταστροφές και την επίσκεψη στο Στρασβούργο!
να απαντήσει στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Θεσσαλικού λαού με μία αόριστη αναφορά στην πρόθεση ένταξης έργων αποκατάστασης υποδομών, κάποια στιγμή στο μέλλον, στο ΕΣΠΑ 2021-2027! Λόγια του αέρα δηλαδή.
«Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της υποκρισίας και της ανεπάρκειας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται: έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» σημειώνει καταλήγοντας ο Σ. Φάμελλος.

Τέλος ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλώντας τον Μ. Βορίδη να απαντήσει εάν θα εμφανιστεί στη Βουλή «να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλίας ή περιμένουμε άδικα;».

Αναλυτικά η επιστολή Βορίδη για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη:

1. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και της Ροδόπης, υπέβαλε επίσημα στις 31 Αυγούστου συμπληρωματική πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπως αυτό είχε εγκριθεί στις 13 Ιουλίου 2021 από το Συμβούλιο Οικονομικών Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), προκειμένου πόροι ύψους 686.000.000 Euro να ανακατευθυνθούν σε έργα για την ανασυγκρότηση των ως άνω πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί να διατεθούν:

420.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου, το οποίο (συμπεριλαμβανομένων γεφυρών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και έχουν καταστραφεί στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα)
180.000.000 ευρώ σε εργασίες ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και
86.000.000 ευρώ σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, προέβη σε συμφωνία ένταξης στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 περαιτέρω έργων, που θα εστιάσουν στις βραχυπρόθεσμες δράσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση της πίεσης στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, περί τα 240.000.000 Euro θα καλυφθούν από πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι 31-12-2023 και θα αφορούν τις δαπάνες πρώτης αρωγής για νοικοκυριά για εφάπαξ κάλυψη των πρώτων αναγκών αυτών (μικρής κλίμακας οικιακές επισκευές, οικοσκευή, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.), οι οποίες δαπάνες φτάνουν τα 6.600 Euro ανά νοικοκυριό, ανάλογα τη ζημιά που κάθε ένα έχει υποστεί. Σημειώνεται, ότι ήδη καταβάλλονται οι αποζημιώσεις πρώτης αρωγής και οι αιτήσεις συνεχίζονται μέσω ειδικής πλατφόρμας. Επίσης, θα καλυφθούν οι προκαταβολές για στεγαστική συνδρομή επαγγελματικών κτιρίων, οι οποίες δίνονται για την αποκατάσταση μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ζημιών (κίτρινα και κόκκινα) στις επαγγελματικές στέγες και οι οποίες ανέρχονται μέχρι τα 10.000 Euro για κόκκινα κτίρια και μέχρι τα 5.000 Euro για κίτρινα κτίρια. Τρίτη ομάδα δαπανών που αναμένεται να καλυφθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ είναι οι προκαταβολές επιχορήγησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΕΚΤ) ύψους έως 4.000 Euro για ζημίες σε στοιχεία ενεργητικού, όπως μηχανήματα και αποθέματα. Τα σχετικά τεχνικά δελτία ένταξης για τα ανωτέρω έργα θα υποβληθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσοστό συγχρηματοδότησης (top up) να ανέλθει μέχρι το 100%.

3. Περαιτέρω, στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ενταχθούν τα μεσοπρόθεσμα έργα υποδομών. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να καλυφθούν δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα και αντιδιαβρωτικά έργα στη Θεσσαλία, έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, δημόσια κτίρια, καθώς και εγγειοβελτιωτικά έργα. Στόχος είναι, όχι απλά να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον «Daniel», αλλά και να πετύχουμε ένα συνολικό ανασχεδιασμό των υποδομών με τρόπο που θα γίνουν ανθεκτικά σε παρόμοια μελλοντικά φαινόμενα.

4. Έχει υποβληθεί ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου αίτημα από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ενεργοποιηθεί το Αγροτικό Αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, προκειμένου να λάβει η χώρα τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση (επισυνάπτεται στο παρόν το σχετικό αίτημα).

5. Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, απαιτείται η κατάθεση του επίσημου απολογισμού των ζημιών που διενεργείται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αποζημίωση ορίζεται από την Επιτροπή ως ποσοστό της ζημίας (έως 6%). Η αποτίμηση προχωρά μέσω των Περιφερειών και των Δήμων και τα στοιχεία συγκεντρώνονται ώστε να υποβληθεί το αίτημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντός των επόμενων εβδομάδων.

6. Τέλος, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες επαφές με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, ώστε να οριστικοποιηθεί η γνωστοποίηση που απαιτείται για το σχήμα κρατικής ενίσχυσης, με στόχο την άμεση δρομολόγηση καταβολής των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ. Η τελική γνωστοποίηση αναμένεται να αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Φάμελλος με την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, έχει επισημάνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντλήσει χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ» και ότι «δεν αρκεί η ανακατεύθυνση πόρων και ιδιαίτερα πόρων αναξιοποίητων από την Ελλάδα».

Στο πνεύμα αυτό, ο Σ. Φάμελλος έχει υπογραμμίσει ότι απαιτείται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της χώρας με νέους πόρους ακόμα και με δημιουργία νέων εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ. Οι δε ενέργειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να διέπονται από απόλυτη διαφάνεια και να υπάρξει λογοδοσία για αυτές.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει επίσης την κατάθεση προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλων των σχετικών έγγραφων αιτημάτων που έχει υποβάλει η κυβέρνηση προς την ΕΕ για την παροχή χρηματοδότησης και τη ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αναλυτικά η δήλωση του Σ. Φάμελλου:

«Ένα μήνα μετά το επικοινωνιακό σόου στο Στρασβούργο ο κ. Βορίδης εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη. Αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των καταστροφών και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας στη Θεσσαλία, με μόνη εξαίρεση την ενεργοποίηση του Αγροτικού Αποθεματικού του Ευρ. Προϋπολογισμού όπου, και πάλι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στις 21.09.2023, δηλαδή οκτώ (8) μέρες μετά (!) από την σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel (και μετέπειτα Elias) στη Θεσσαλία, την ανάγκη πρόσθετων πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για την ανόρθωση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας, είχε προτείνει την ενεργοποίηση έκτακτου αιτήματος προς την ΕΕ, τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στη Βουλή και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων από την κυβέρνηση.

Η απάντηση του κ. Βορίδη επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για την ανεπάρκεια και την υποκρισία της κυβέρνησης. Γεννά όμως οργή και ανησυχία. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδικεί προς όφελος της χώρας μας, αλλά και γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να κρύψει αυτήν την ανεπάρκεια, καθώς και να παραπλανήσει και την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Και ιδιαίτερα τους πολίτες της Θεσσαλίας που υποφέρουν από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του εκλεκτού της κ. Αγοραστού.

Προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ο άριστος και επιτελικός κ. Βορίδης επέλεξε στην επιστολή του:

– να εμφανίσει ως πρόσθετους πόρους κονδύλια τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη στη διάθεσή της και είναι λιμνάζοντα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (δηλαδή αποτελούν απόδειξη ελλείμματος της κυβέρνησης),

– να παρουσιάσει ως αίτημα το σχέδιο αναθεώρησης για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που όμως η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή ΠΡΙΝ τις πλημμύρες (31.08.2023) και άρα δεν έχουν καμία σχέση με τις καταστροφές και την επίσκεψη στο Στρασβούργο!

– να απαντήσει στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Θεσσαλικού λαού με μία αόριστη αναφορά στην πρόθεση ένταξης έργων αποκατάστασης υποδομών, κάποια στιγμή στο μέλλον, στο ΕΣΠΑ 2021-2027! Λόγια του αέρα δηλαδή.

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της υποκρισίας και της ανεπάρκειας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται: έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Και το ερώτημα παραμένει: Θα έρθει στη Βουλή να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλίας ή περιμένουμε άδικα;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ